IN FERNEM LAND

LAKMÉ, 14 d’abril…… de 1883


Desprès d’una setmana tan estressant, entre feines i “documentals”, torno a l’òpera, que sempre ens reconforta i sobretot ens uneix.

Tal dia com avui s’estrenava al llunyaníssim any 1883 la Lakmé de Léo Delibes. L’òpera, pràcticament és una raresa, si no fos per aquest duo tan publicitat a la TV i que en aquest cas se’ns presenta d’una manera entre original i molt kitsch.

Desprès d’aquest aperitiu, ve el plat fort de l’òpera, que no és altra que la famosa ària de les clochettes. Qui hagi anat a un concurs líric la odiarà fins a la sacietat, però veritablement és tota una demostració de focs d’artifici, que quan la soprano te les notes que ha de tenir, es posa el públic a la butxaca. 

Us deixo dos perles:

la primera és la Desirée Rancatore a Palerm a l’any 2003.

La Rancatore ja ha cantat al Teatro Real, la Olympia de Les Contes D’Hoffmann i la Constanza del Rapte en el Serrall.

La segona, la benvolguda Natalie Dessay, quan podia fer aquest paper, ara ja no, però esperem que en la seva nova faceta més lírica ens doni les mateixes satisfaccions.

AVIS!!!: això està piratejat de l’Òpera Comique, cal una dosi de biodramina pel mareig, diguem que el càmera no tenia el pols molt fi, ella si. 

Be, tal dia com avui, 14 d’abril, però no tan llunyà com l’estrena de la Lakmé, s’estrenava al Estat Espanyol la II República, era a l’esperançador any 1931, desprès el desgavell ho va engegar tot a orris, para regocijo de marichalares, urdangarines y ortizes varios.

7 comments

 1. Muy buenos los vídeos; a Rancatore no la había visto en el papel. Es cierto que el aria es un poco (mucho) tremebunda, pero tiene su gracia. La versión discográfica de Dessay siempre me pareció de referencia (y de vértigo!). Me da un poco de pena lo de sus cuerdas vocales; yo no sé si opináis igual, pero en esta última Fille me dio la sensación de que había algo que no acababa de ir bien del todo (vocalmente, porque escénicamente es un crack).

  M'agrada

 2. Sinceramente creo que nos hemos de empezar a olvidar de la Dessay espectacular y pirotécnica. La Fille du Regiment es una prueba evidente de que la cosa ya no es lo que era, al menos por tesitura. Yo en el vídeo la veo insegura y temerosa, siempre vocalmente hablando. Espero que el punto de inflexión en el cambio del repertorio sea la Manon Liceísta. No quiero ni pensar que el problema no sea de sobreagudos, ya que si es de cuerdas vocales, sniff, sniff.
  Veremos que opina Mei, que parece no querer darse cuenta, pero insisto, a lo mejor con una tesitura menos forzada y por lo tanto sin la presión de los sobreagudos, cantará más tranquila.

  M'agrada

 3. Mei

  Els fans sempre són els últims a assabentar-se… Suposo que em va poder l’escena sobre el cant…

  Francament espero que la Dessay no ens decebeixi amb la seva Manon, potser l´únic punt perillós pot ser Je marche sur tous les chemins! u la Gavotte… A més també tinc ganes de veure la producció de McVicar

  Quantes sopranos de coloratura bones hi ha actualment? Perquè el comentari de La Fille du Régiment de La Scala era que a la Roncatore no se la sentia…

  M'agrada

 4. Mei, jo he vist a la Rancatore a Pessaro i t’asseguro que de veu petita res, però el Salarino i Pasaelmocho poden parlar del Real, Quantes sopranos coloratura bones vols?: Damrau, Massis, Bonfadelli, Mosuc, Kaappola, Kurzak, Schäfer. Segurament en trobarem més, per això no cal patir. De totes maneres la Dessay l’any vinent continua insistint amb les òperes de sempre. Veurem com li surt tot plegat.

  M'agrada

 5. Ja diràs el què, tot i que la Bolena per a una coloratura….. La Mosuc a Zuric ho canta tot. Colbran i jo la varem veure a Verona en un Rigoletto amb el Marcelo Álvarez i el Leo Nucci. Molt be, però a Verona, en contra del que diuen ells, el de menys són les veus (malauradament), entre japs, pizzes, flashos, decorats Hollywodians, milions de comparses, pipes, caramels i cacaos, et passa l’estona i no t’has pogut concentrar gaire.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: