IN FERNEM LAND

JAUME ARAGALLAvui en Jaume Aragall fa anys. Va néixer el 6 de juny de 1939.Jaume Aragall és un dels cantants més estimats. Al Liceu ha protagonitzat nits memorables, que la seva legió de incondicionals seguidors, s’han proposat recordar-nos fins l’extenuació. Els seguidors del Jaume són els més fidels.Va debutar al Liceu a la temporada 1961-1962 cantant el Beppe de Pagliacci (cada dia en va cantar un tenor diferent, els altres dos varen ser Joan Lloveras i Francesc Lázaro). Aquella mateixa temporada va fer el Arturo de la Lucia, amb la mítica presentació de la Sutherland.A la temporada 1964-1965 va debutar com a primer tenor en La Bohème, al costat de la Virginia Zeani. Aquestes representacions han passat a la història del teatre.

La temporada 1965-1966 inaugura la temporada amb l’Edgardo de la Lucia al costat de Gianna d’Angelo i canta el Pinkerton de la Butterfly al costat de la Zeani.

La temporada 1966-1967, torna a inaugurar la temporada, aquest cop cantant el Fernando de La Favorita, al costat de la Cossotto i l’Ausensi. Altre cop ens trobem davant d’unes representacions històriques que encara es recorden. És evident que estem en els anys de glòria del Aragall.  Aquella mateixa temporada canta el Duc de Mantua del Rigoletto al costat de Manuel Ausensi i una Gilda exòtica, la Suna Korat.

Torna la temporada següent per inaugurar-la, aquest cop amb l’Alfredo de La Traviata, alternant-se amb Franco Bonisolli i una Violeta més exòtica que la Gilda, Rukmini Sukmawati (quines coses més estranyes feia el Pàmias). Però si no vols caldo, dues tasses, els torna a ajuntar aquella mateixa temporada per cantar La Bohème, tot i que aquest cop de Musetta, la Mimí va tornar a ser la Virginia Zeani.

La temporada 1968-1969 torna a cantar el Duc del Rigoletto.

La temporada 1969-1970, torna a fer La Favorita, però aquest cop al costat de la Viorica Cortez.

La temporada 1971-1972 canta el Werther i participa en la Gala Pàmias.

La temporada 1972-1973 canta el Pinkerton amb la Butterfly de Yasuko Hayashi.

La temporada 1973-1974 canta al costat de Montserrat Caballé,  la Caterina Cornaro que inaugura la temporada. Canta també la Lucia amb l’Albanese i el Faust amb la Angeles Chamorro i el Justino Díaz.

La temporada 1974-1975, el Cavaradosi de la Tosca de la Cruz-Romo, el Des Grieux de la Manon, un Rodolfo de La Bohème del festival Puccini i participa en una Gala a benefici de l’UNICEF.

La temporada 1975-1976 canta el Don Carlo i el Alfredo de La Traviata.

La temporada 1977-1978 canta unes funcions de L’Adriana Lecouvreur i el Riccardo de Un Ballo in Maschera.

La temporada 1978-1979 tan sols participa en un concert homenatge ciutadà a Les Rambles (època conflictiva i plena d’agitació pels carrers de Barcelona, en especial a les degradades Rambles).

Temporada 1980-1981, una funció única i recordadíssima de la Tosca ( 22 de gener) amb la Natalia Troitskaya i Don Carlo.

Temporada 1982-1983, canta Faust i La Bohème.

Temporada 1984-1985, Cavaradosi al costat de Eva Marton.

Temporada 1989-1990, el Gabriele de Simon Boccanegra al costa de Cappuccilli, Tomowa Sintow i Plishka.

Temporada 1990-1991, un concert dirigit per Romano Gandolfi, dedicat a Verdi i Cavaradosi un altre cop.

Temporada 1991-1992, Rodolfo de La Bohème, aquest cop amb Mirella Freni, i un concert acompanyat per la soprano Miriam Gauci.

Temporada 1993-1994, participa en el concert que es va celebrar al Palau Sant Jordi, mal anomenat, Les millors veus del món, el 17 de març, desprès del desastrós incendi. Mal anomenat no per què les veus que hi varen cantar no fossin les millors, però diguem que en tot cas algunes de les millors, totes no varen venir.

Temporada 1996-1997. Concert amb la soprano Hyejin Kim al Palau de la Música i Tosca al Teatre Victòria.

Temporada 1999-2000, recital al nou Liceu.

Temporada 2003-2004, concert amb la Rosa Mateu.

Escoltem, desprès de tantes dades, com cantava Jaume Aragall al any 1978 a l’òpera de San Francisco, l’Amor ti vieta de la Fedora (Giordano), a la Gala Kurt Herbert Adler.

6 comments

 1. colbran

  No he estat mai un gran fan de Jaume Aragall, però l’he hi vist en coses molt maques: las dos primeres “Bohemes”, la primera “Favorita” i poca cosa més. La qualitat de la veu es innegable, però aquest cant ple de por i quasi calant, quan no calant del tot, no en convenç.
  Una vegada (temporada 1973/74) li vaig veure un “Faust” fabulós en el primer acte. Jo estava contentíssim per què m’imaginava que tota l’òpera estaria igual, doncs no. La resta va esser una mediocritat. Ai, aquests entreactes!

  M'agrada

 2. Mei

  Jo és que a l’Aragall l’he vist poc, només recordo una Tosca on va fer de les seves… Això no vol dir que no li reconegui que la seva veu tenia un timbre cristal.lí…

  M'agrada

 3. Hola Maria Dolors, benvinguda:
  Les dates exactes d’aquelles Lucies varen ser:
  9,14 i 18 de novembre de 1965 i el repartiment va ser:
  Gianna d’Angelo
  Jaume Aragall
  Manuel Ausensi
  Peter van der Bilt
  Joan Lloveras
  Pilar Torres
  Esteve Recasens

  Dir.Musical: Gianfranco Rivoli i Ottavio Ziino
  Dir.Escena: Frans Boerlage

  M'agrada

 4. josep

  Malhauradament no l’he pogut veure mai en directe, però en ting 4 discs. El timbre de la seva veu és el millor que he sentit. Un gran cantant, posiblement una mica infravalorat em fa l’efecte, respecte els Carreras, Pavarotti i Domingo. Es mereix millor reconeixement.

  M'agrada

 5. OLYMPIA

  JO PENSO QUE L’ARAGALL NO HA ESTAT INFRAVALORAT. LI RECORDO UNA ENTREVISTA FETA PEL DIFUNT JOAN LLUCH ON CONFESSAVA LA SEVA DIFICULTAT PER PASSAR TEMPORADES FORA DE BARCELONA CANTANT EN ELS MILLORS TEATRES DEL MON. VENIA A DIR QUE S’APODERAVA D’ELL UNA FORT DEPRESSIÓ I UN ENYORAMENT SENSE LÍMITS DE LA SEVA DONA I FILLS. DEGUT A LA MALVADA DEPRESSIÓ EN JAUME ARAGALL TOT SOVINT CANCEL·LAVA CONCERTS I REPRESENTACIONS I AQUEST COMPORTAMENT FEIA RECULAR AL PÚB LIC QUE ES VEIA OBLIGAT A TORNAR LES ENTRADES…
  UNA VEU DE LES GRANS, UNA SENSIBILITAT FORA DE SERIE I UNA GREU MALALTIA DE LES QUE ET VA MATANT EN VIDA.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: