IN FERNEM LAND

Juan Diego Flórez: Bel canto espectacular


La Mei va parlar en el seu bloc de la gravació d’aquest disc. Avui un amic llunyà m’ha fet un regal per la xarxa (jo que sóc tan crític amb els nous mètodes de comercialitzar la música hauré d’admetre l’eficàcia del nou model), el nou disc de Juan Diego Flórez anomenat Bel Canto Spectacular, on el tenor peruà canta 5 àries i 5 duets de Donizetti, Rossini, Bellini, acompanyat per l’orquestra i el cor de la Comunitat Valenciana, sota la direcció de Daniel Oren. El disc es va gravar a València l’any passat. 76’50” de bel canto, no sempre, ni tan sols espectacular.

Pel que fa al repertori no s’han trencat el cap. 7 fragments del Donizetti més escoltat (tret de la més esporàdica Linda de Chamonix), 1 del Bellini més reconegut (I Puritani) i dos duets de Rossini (Viaggio a Reims i Otello).

El disc comença amb la conegudíssima i reiterativa, per bé que aquest cop en la versió italiana, ària de Tonio. La Figlia del Reggimento i el seu “Amici miei, che allegro giorno!” justifica el nom del disc, Bel Canto Spectacular, aquí carta de presentació que acostuma a tancar els recitals en directa, per allò de deixar al públic bocabadat i que aquí pretén enganxar-nos a la primera.

La segona peça ens presenta a la primera invitada d’aquest disc. Anna Netrebko, la soprano més desitjada (en tots els sentits) pel públic, acompanya a Flórez en el duet del tercer acte de I Puritani, el preciós, difícil i temible “Finì…me lassa!…Vieni fra queste braccia!“. Dos veus precioses que per timbre no m’acaben d’encaixar, com a partenaires ideals a dalt de l’escenari. Potser perquè la Netrebko, malgrat la bellesa del timbre, la seva expressiva comunicació en els recitatius i amb una veu molt més carnosa que la de Flórez, no té la precisió del tenor i l’estil belcantista ben ajustat. Els sobreaguts , que els fa, li queden més forçats que a ell. Ambdós jugant a guanyar-se el fragment amb armes diferents, vàlides ambdues, però no sempre complementàries. L’Arturo de Flórez no té la consistència vocal d’altres tenors il·lustres en aquest rol, però no es pot negar que l’estil i el legato siguin referencials.

Segueix La Favorite de Donizetti, amb l’ària “La Maîtresse du Roi?…Ange si pur“. No hi ha cap dubte que els andantes belcantistes de Flórez em produeixen gran plaer, per la demostració que fa de com cal cantar-los. Ves per on aquest xicot no cal que es faci caduc i vell perquè li reconeguin els mestratge que se sol atribuir als cantants en la darrera etapa de la seva carrera. Un cop més, agradi o no, estem davant del successor natural d’Alfredo Kraus i el recorda força tècnicament i quan ataca el registre sobreagut, molt.

El segon duo és el “Venti Scudi” de L’Elisir d’Amore amb el Belcore del baríton polonés Mariusz Kwecień. Ben cantat, molt ben cantat, però sense cap comicitat, molt ben llegit, amb totes les coloratures per part dels dos cantants i l’estil adequat. La veu del jove baríton és molt bonica i sembla que no és un tenor frustrat com acostuma a passar avui amb les veus baritonals, però no li vindria malament una mica més de gracia “cortijera”. Flórez és un Nemorino senyorívol i jovenívol, però no esbojarrat.

Després com no podia ser d’altra manera Flórez ens canta “Una Furtiva Lagrima” que ja havia gravat en un disc que es deia precisament així. Té tots els números per esdevenir el catedràtic emèrit del gust, l’estil i l’elegància. Flórez no es repeteix i ens regala una versió amb unes variacions de gran classe, sempre amb la veu projectada i ben emesa que ens vol sorprendre per l’originalitat de la versió. És d’agrair, aquesta és d’aquelles àries que acostuma a fer-se cançonera.

El tercer duo bé de la ma de la injustament esbroncada Lucia del Liceu, la Patricia Ciofi, una cantant que si es caracteritza per alguna cosa, és per ser una belcantista ajustadíssima. Cantant el bellíssim duo “Linda! Linda!… Da quel dí che t’incontrai” de la deliciosa Linda de Chamonix, que sembla que ambdós cantants ens faran al Liceu. La veu de la Ciofi em sembla més apropiada per cantar amb el tenor peruà. No té l’exuberància de la Netrebko, però l’estil és immaculat i les dues veus s’ajusten i es compenetren millor, demostrant que no calen gaires sobreaguts (que també hi són. Atenció al final) per fer espectacular el bel canto.

Després Flórez tot sol ens canta la magnífica ària “Linda! Si ritirò…Si tanto in ira agl’uomini“. Acompanyat de manera delicada per l’orquestra valenciana ens ofereix l’enèsima demostració de la classe i la bellesa vocal en estat pur. M’agrada molt el Flórez (no calia, oi?) i per tots aquells que l’altre dia polemitzavem amb el tema de la fredor dels cantants us diré que Flórez també ho és (per a mi). Per força, aquest cant no es pot permetre efusivitats no controlades, que trenquen l’encís, la pròpia essència del estil belcantista. L’emotivitat és molt més cerebral.

Daniella Barcellona és la següent invitada en aquest generós disc. Ambdós canten “Di che son reo?…D’alma celeste“, el duo de la Marchesa Melibea i el Conte di Libenskof del Viaggio a Reims, en el que la Podles i el Blake no ha estat encara superats. La Barcellona amb la seva veu contundent i d’extraordinari registre que la carecteritza, és una cantant que no agrada a tothom, a mi si i molt. Sempre que l’he vista en òpera (per sort moltes vegades) m’ha deixat bocabadat. Aquí en un duo de demostracions pirotècniques, espectacular per fer honor al disc, els dos cantants fan el que Rossini esperava d’ells, coloratures, agilitats, lligats, escales i com no bel canto. En la stretta final “Ah! no giamai questa anima” esdevenen “gioia imcomparabile”. Per bé que no calia aquest final en agut forçat per part de tots dos, que no afegeix res després del que han fet i que en canvi empobreix el resultat i tan posarà dels nervis al Colbran.

El disc acaba oficialment amb l’ària de Gennaro de la Lucrezia Borgia, “Partir degg’io…T’amo qual s’ama un angelo“. No crec que hi hagi ningú avui que pugui cantar aquesta ària així, amb aquest grau de perfeccionament i bellesa estilística. Flórez emociona, si. No sentim sovint cantar així i això als que ens agrada l’òpera ho valorem moltíssim.

El final del disc és presumptament un bonus, un regal, però és en definitiva el duo que tanca el recital. Es tracta de “Ah, vieni nel tuo sangue vendicherò l’offese” el duo de Roderigo i Otello del Otello rossinià. L’Otello és l’Otello verdià per excel·lència dels darrers 30 anys, Plácido Domingo, que fidel a si mateix fins al final, esdevé un cop més el peix de totes les salses. L’Otello de Rossini és per un baritenor i Domingo podríem dir que tota la vida ha estat això, un baritenor, però no pas per cantar Rossini. Precisament la seva gloriosa carrera no s’ha caracteritzat per les seves memorables incursions al belcanto. Escoltant el inici del duo per Flórez s’evidencia en l’entrada de Domingo que no en té les facultats tècniques per cantar aquest repertori i l’estat actual de la veu tampoc li permet gaires filigranes. La distància entre ambdós en aquest repertori és abismal. Domingo s’ho arregla per quedar digna i Flórez bon company l’ajuda, però se’l menja amb patatones i això que hi ha molta teca.

La direcció de Daniel Oren, normalment allunyat d’aquest repertori és competent i l’Orquestra i Cor de València s’han estrenat per la porta gran, amb un producte de gran qualitat artística i amb un resultat brillant, tot i fer tant sols d’acompanyants.

Flórez continua situat al capdavant del reclinatori.

Us deixo (espero que no em caigui el pèl) el preciós duo de la Linda de Chamonix, amb la Ciofi.

Gràcies Parsi.

26 comments

 1. kenderina

  Frio , frio, frio..a mi no me lo ha parecido nunca. Claro que no es “pasional” pero es que lo que canta y el modo en que se canta no permite tampoco eso.
  Si me lo quieres comparar con Kraus me deprimo. A mi me gusta mas Florez…como de aquí a Lima.

  M'agrada

 2. Gràcies Mei.
  Kende, son apreciacions personal, jo crec que és fred en el sentit que per cantar així no es pot fer des de la passió desbocada, és impossible. El bal canto, com el barroc, necessiten d’unes pautes tècniques molt precises, això fa que els cantants s’hagin de cenyir a un patró estilístic determinat. L’emoció del belcanto la proporciona la mateixa perfecció, no pas la vehemència de les frases. És impossible fer escales cromàtiques ascendents i descendents de manera passional, en tot cas la perfecció en la execució ens provocarà l’admiració més entusiasta.
  Jo com més escolto a Flórez més recordo a Kraus i per res del món voldria provocar-te depressions, que per altre part, trobo francament, una mica exagerades 8)

  M'agrada

 3. Per qualsevol tenor que cante aquest repertori la comparació amb Kraus, el tenor més tècnic que es recorda junt amb Schipa, ha de ser afalagadora. És com si a una soprano li digueren que recorda a la Callas quan canta Norma o com si a un tenor cantant l’Otello de Verdi li digueren que recorda a Del Monaco, és el màxim a que es pot arribar. Tant de bo el peruà tinga una carrera tan llarga com el canari, i que nosaltres la puguem gaudir.

  M'agrada

 4. teresa

  Flórez canta extraordinariament bé, es un disc magnífic. M’encanta l’aria amb la Barcellona, que vaig conèixer a la Semiramide del Liceu i desde llavors es una de les meves interprets femenines preferides. Suposo que els que em coneixeu esperareu el meu tòpic-cirereta: a mi aquest noi no m’emociona. I aquest sentiment, totalment subjectiu i personal, per a mi és imprescindible en l’ópera. Malgrat tot, Flórez és la perfecció feta tenor.

  M'agrada

 5. olympia

  La comparació amb en Kraus l’he sentida fer, apart de tu Ximo, a una altra persona que ha cantat òpera més de trenta anys…Jo, que no he fet, també el referencio al exquisit tenor canari. És cert que són veus diferents però ambdós poden permetre’s similars repertoris especialment pels seus aguts tan bells, pels acaabats finíssims, per la manera de clavar els finals…Flórez per sempre!

  M'agrada

 6. assai

  Ximo,

  No he podido escuchar el aria que has puesto…What a pity!

  Me encanta Florez y me emociona escucharlo siempre, como dicen los ingleses “me toca” a pesar de “las pautas técnicas del belcanto” que según tú actúan como diques de contención, y que no siento, de verdad, qué cosas -ja ja ja, Ximo es broma-

  El año pasado en el Otello de Pesaro y despues de la rotunda ovación que le dieron, mi vecina de butaca una señora argentina – encantadora por cierto- me miro sonriendo y me hizo un comentario divertido que te reproduzco “Florez es un gimnasta, un gimnasta único”

  buena semana, Ximo!

  M'agrada

 7. Tosca

  Yo si choco con los “diques de contención”, como dice Assai. Entiendo que la técnica del belcanto es la que es y reconozco que mis oídos son reacios a las emociones producidas por la perfección en su ejecución. Soy de las que necesita vehemencia en las frases. No obstante Florez me gusta, y mucho!!! ( más que Kraus).

  El duo con Daniella Barcellona me ha gustado mucho y me han sorprendido las variaciones de la furtiva. Definitivamente la prefiero sin ellas y cantada con pasión, por más que sean del propio Donizetti. Ah y de Placido!!! ….. Púes mejor lo dejamos, no?

  M'agrada

 8. kenderina

  mmm, me gusta eso de los “diques de contención”. Es cierto que los hay en el belcanto..para mi el “truco” esta en lo que son capaces de transmitir a pesar de los diques. Quiero decir, que la supuesta vara de medir la transmisión al oyente no es la misma que la de otro tipo de canto…pero Florez con diques y todo..a mi me transmite y cada vez mas. Va mejorando esa parte del canto con los años, pienso. Aunque eso en un disco…es dificil de notar.

  M'agrada

 9. dandini

  A mi amb en Juan Diego hem passa una mica com amb la Bartoli.Els moments de pirotecnia vocal o aguts hem provoquen una inmensa admiració i la meva boca resta oberta.En canvi en els “andante” la bellesa i noblesa del fraseig hem fan assolir rapidament l’emoció.Aixó si,una limitació li veig, aquest home no li escauen els rols de dolent,la seva veu és massa bonica.

  M'agrada

 10. colbran

  Efectivamente a mi no me gusta absolutamente nada que las arias y los duos de Rossini acaben en agudo porque el “cisne de Pèsaro” ya puso numerosos agudos intercalados en las efusiones líricas, al igual que Mozart (en quien tànto se miró) pues en su época ninguna pieza vocal se terminaba en agudo. No obstante en su última ópera (“Guillaume Tell”) se dejó llevar por la moda impuesta del “do di petto” (que tánto iiritaba a Rossini) inventada por Gilbert Duprez y escribió agudos finales para cabalettas, pero nunca antes de esta obra (1929). Por consiguiente si en las arias de Mozart nadie se atreve ni permite inventarse agudos finales, no comprendo por qué en lo que se refiere a Rossini se hace lo que se quiere, incluso en Pésaro que es donde más rigurosos debieran ser al respecto.

  Esto aparte, este disco es extraordinario y una vez más Juan Diego Flórez llega a cotas que suponíamos eran patrimonio únicamente de Alfredo Kraus, siendo su voz mucho más hermosa.

  El dueto de “Otello” ha de ser cantado por dos baritenores (el rol de Otello lo estrenó Andrea Nozzari, prácticamente un barítono actual con coloratura y Giovanni David estrenó el de Rodrigo, aunque posteriormente alternó este rol con el de Otello). Plácido Domingo entraría en la calificación de Nozzari, pero Juan Diego Flórez no en la de Rodrigo, por carecer de registro grave. Pero sucede que aunque Domingo esté digno (a pesar de un marramiau), no está en estilo y Flórez, aún no teniendo graves, está espléndido a pesar del inoportuno agudo final, ya que los dos cantantes han de descender al grave.

  M'agrada

 11. colbran

  He querido decir “pero Juan Diego Flórez no en la de David”. Supongo que se entendía porque Rodrigo era el rol estrenado por Giovanni David, pero es mejor aclararlo. Pido excusas.

  M'agrada

 12. Eduardo

  Para los peruanos Juan Diego Flórez representa el máximo exponente de nuestro país en el mundo. Creo que he podido entender todo lo expuesto por Ustedes en esta entrada y no creo que sea necesario comparar la carrera de nuestro tenor con la de Luciano Pavarotti, como se han empecido siempre los medios o ahora ustedes con Alfredo Kraus.
  Juan Diego Flórez es ya JUAN DIEGO FLÓREZ, no hacen falta comparaciones que no nos llevan a parte alguna.

  M'agrada

 13. colbran

  Eduardo, el canto lírico se transmite de maestros a alumnos y de generación en generación. Es lógico pues que un cantante actual se le compare con uno anterior, si canta su mismo repertorio con línea de canto similar y registro vocal casi idéntico.

  Comparar a Flórez con Pavarotti no ha tenido nunca sentido pues aunque coincidan en parte del repertorio, no tienen nada que ver en cuanto a línea de canto. Hacer la comparación con Kraus es lógico pues el repertorio (exceptuando Rossini que Kraus cantó poco) es compartido y la línea de
  canto muy similar, aunque aquí se ha dicho, y yo
  lo vuelvo a repetir, que la voz de Flores es más hermosa. Hacer mención de Kraus no es cuestión de patriotismo, es una evidencia. Perú tiene sus glorias (para mí Yma Sumac es otra)y España tiene y ha tenido las suyas que están presentes en miles de grabaciones y actuaciones por todo el mundo.

  M'agrada

 14. Tras escuchar el cd unas mil veces los ultimos dias, mi opinion es q lo peor se encuentra en el “bonus track” de Otello…Ya sabeis el porque. Y ademas de Placido, no me ha gustado mucho la Barcellona y aun menos la Netre. La que si que me ha gustado es la Ciofi! Y claro, el peruano aquel, hay, cómo se llama? Se me olvidó…

  M'agrada

 15. Hola Eduardo Bienvenido.
  Gracias por comentar en un blog que seguramente te es difícil de entender, pero agradezco el esfuerzo.
  Sin duda Juan Diego Flórez ya está situado en el olimpo de los grades cantantes de la historia y para los peruanos comprendo que es un orgullo y una grandísima satisfacción. Esto no es óbice para que su canto, extremadamente depurado y técnicamente cuidadísimo tenga como referente un artista de la talla de Alfredo Kraus, con su modo estricto de cantar y entender el arte.
  Para nada las voces se asemejan, pero si un cierto modo de atacar las notas. Creo que es inevitable y creo que estará de acuerdo conmigo que el modelo escogido es de toda solvencia.
  Lo del sucesor de Pavarotti, no lo he terminado de entender jamás.
  Espero seguir contando con sus visitas y a poder ser con sus comentarios. Motivos para seguir hablando de Juan Diego Flórez tendremos. Es un cantante que me entusiasma.
  Ja, ja, ja Parsi, no te perdono lo de la Barcellona, pero muchas gracias por el regalo.
  Assai, debe ser un problema puntual de tu equipo. Nadie más se ha quejado y yo he podido escucharlo siempre.

  M'agrada

 16. Hola Juan Pablo, bienvenido!.
  Realmente no te puedo informar mucho, pero asiduos visitadores del blog te informaran.
  Parece que Linda de Chamonix y La Fille du Regiment, seguro, pero creo que hay algo más.
  Si vas pasando por aquí seguro que sabremos más.

  M'agrada

 17. Hola Marga, por encima de la disconformidad, casi permanednte, en la cuerda tenoril, no hay nada más que desee en el mundo que tu felicidad y la de todos los asiduos y visitantes del blog. 8)

  M'agrada

 18. dandini

  Para juan pablo ca. Si no estoy mal informado los compromisos de Juan Diego Florez con el Liceu son los siguientes: Marzo 2010:La Fille de Regiment.Producción de Laurent Pelly(Londres, Viena,New York) Junto a Patrizia Ciofi y Nino Machaidze. 2012? :Linda di Chamounix junto a Diana Damrau 2014: La Sonnambula. La jovencísima soprano Nino Machaidze nació en Georgia en el año 1983.Ha cantado roles protagonistas en las óperas de Roma,Milan,Viena y Munich.Entre sus compromisos más cercanos encontramos:Juliette en Salzburg junto a Rolando Villazón,I Puritani en Bolonia junto a Juan Diego Florez y Juliette (de nuevo) en Venecia junto a Jonas Kaufmann.Tiene previsto su debut en el Met en el año 2010 interpretando a la Gilda de Rigoletto.

  M'agrada

 19. chusco

  Este disco es un deleite sensorial.
  Juan Diego Flórez roza lo sublime y hay que rendirse ante la belleza del sonido, la perfección de la línea de canto y la elegancia en la expresión.
  Este señor que cantó maravillosamente en la temporada del Liceo, tampoco ha sido escogido como el mejor cantante de la temporada, por el Grupo de Liceístas de 4º y 5º piso.
  Inaudito

  M'agrada

 20. Hola Chusco.
  Hi ha una cosa bàsica a la vida, saber perdre, si no ets capaç d’acceptar això, serà molt infeliç.
  Ah! Flórez, no cal que t’argumenti res al seu favor, repassa si et bé de gust, les etiquetes d’aquest bloc i veuràs que en penso.

  M'agrada

 21. colbran

  Chusco, me encanta su insistencia en rebatir un resultado de una votación democrática.

  Yo creo que a casi todos nos entusiasma Juan Diego Flórez, cuya línea de canto es exquisita, pero oiga tampoco es perfecto: no tiene registro grave en absoluto y en este disco canta piezas que requieren llegar al grave. En el final del duo de “Otello” (Rossini-1814) con Domingo, el grave obligado lo suple con un agudo, inexistente, ya que Rossini nunca escribió agudos a final de aria, duo, concertante o cabaletta (mismo caso de Mozart), con la excepción de “Guillaume Tell” (su última ópera-1829) y forzado por la corriente que se estaba imponiendo, gracias a Gilbert Duprez, el inventor del “do di petto”.

  Pero, a juzgar por sus preferencias de cantantes, las notas graves le interesan poco ya que, de los dos artistas que ha mencionado en sus comentarios, ninguno de ellos los tiene. El mismo Juan Diego Flórez lo reconoció por radio en una entrevista que le hizo Jaume Radigales, al hablar de Rossini y su “Semiramide”.

  Por consiguiente este extraordinario tenor carece también de algo, ya que los registros de una voz son grave, central y agudo. Si se omite uno de los tres registros tambien se patentiza una carencia.

  En “La cenerentola”, el tenor tiene que hacer uso del registro grave, no como un baritenor, claro. Pues bien, Flórez cantó extraordinariamente bien, pero sin graves. En el segundo reparto Barry Banks, cantando el mismo rol demostró más volumen, más graves, estupendo centro y agudos y una notoria línea de canto, pero aún siendo más completo no llegó a los resultados de Flórez porque éste es extraordinario (hoy por hoy el tenor lírico-ligero más perfecto) y el otro no.

  Todo ello es para hacerle comprender que con carencias también puede arrebatarse al público, pues la perfección no existe, GRACIAS A DIOS!

  Sus cantantes preferidos también tienen carencias y usted los encuentra extraordinarios y que merecen el premio y por qué no se lo han dado?. Pues porque el 40% aprox. de los votantes este año ha optado por un señor con carencias que interpretaba Siegmund; les ha gustado más que los demás y se llama Plácido Domingo.

  Otro año podrá conseguir el trofeo otro/a cantante también con carencias, pues todos las tienen, y los/las que lo hayan votado estarán contentos/as y los que no, tendrán que aceptar el resultado, como yo he hecho en todas aquellas votaciones que no ha ganado ni Ewa Podles, ni Angeles Blancas, ni Falk Struckman (en la segunda vez que lo voté sí ganó) ni algún otro/a que no me viene en este momento a la memoria.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: