IN FERNEM LAND

Un regal pels rossinians (I)


Gioachino Rossini (Conservatori de Pesaro)

Gioachino Rossini (Conservatori de Pesaro) Foto Ximo

Amics, ja vaig anunciar que un dia penjaria els arxius de les funcions que he vist aquest any al ROF.

Avui us deixo la primera tanda amb el Stabat Mater del dia 20 d’agost i l’Ermione del endemà, dia 21d’agost de 2008.

Mentre que del Stabat Mater, tan sols hi ha una única versió, la del dia 20, ja que s’acostuma a fer en una única interpretació, en el cas del Ermione, de les quatre funcions que es varen fer, hi ha força coincidència en dir que la darrera, justament la que avui us proposo, és la millor de totes. Jo que he escoltat tres de les quatre, us puc assegurar que d’aquestes tres, l’estrena del dia 10 (que ja us vaig deixar fragments al bloc), la del 13 i aquesta del 21, és així.

Gregory Kunde ni millora ni empitjora, ens mostra les seves virtuts i actuals carències a parts iguals, però Antonino Siragusa si que fa un canvi espectacular, sobretot si el comparem amb la funció del primer dia retransmesa per la RAI. L’entrega absoluta de Sonia Ganassi en aquesta electritzant funció, és molt lloable. A una cantant que moltes vegades se l’acusa de distant i poc implicada en el que canta, creieu-me quan us dic que a part de la perfecció vocal i tècnica, la Ganassi està teatralment eminent.

Gioachino Rossini
STABAT MATER
per soli, coro e orchestra
Julia Lezhneva, soprano
Daniela Barcellona, mezzosoprano
Celso Albelo, tenore
Mirco Palazzi, basso
Coro da Camera di Praga maestro del coro Lubomír Mátl
Orchestra del Teatro Comunale di Bologna
Direttore: Alberto Zedda

ERMIONE
Azione tragica in due atti di Andrea Leone Tottola
Musica di Gioachino Rossini
Edizione critica della Fondazione Rossini in collaborazione con Universal Music Publishing Ricordi, a cura di Patricia B.Brauner e Philip Gosset
Ermione Sonia Ganassi
Andromaca Marianna Pizzolato
Pirro Gregory Kunde
Oreste Antonino Siragusa
Pilade Ferdinand von Bothmer
Fenicio Nicola Ulivieri
Cleone Irina Samoylona
Cefisa Cristina Faus
Attalo Riccardo Botta
Coro da Camera di Praga, maestro del coro Jaroslav Brych
Orchestra del Teatro Comunale di Bologna
Direttore: Roberto Abbado

Espero que us agradi.

7 comments

 1. Jo sempre m’havia considerat una verista furibunda, amb Turandot com la meva òpera preferida, però he de reconèixer que cada dia m’agrada més el bel canto, i m’emociona especialment la coloratura en les obres de Rossini. Moltes gràcies, Ximo, per aquest regal i contribuir d’aquesta manera a la meva redescoberta de Rossini.

  Fins aviat

  M'agrada

 2. colbran

  A los que aún no os habéis hecho con esta grabación os sugiero que lo hagáis, pues independientemente de que os guste más o menos el compositor, os gustará a todos los que os place el buen bel canto, el de verdad, no el adulterado.

  Rossini se adelantó en muchos momentos de la obra, en, como mínimo 20 años respecto a otros compositores como Verdi, por ejemplo. A lo largo de su extraordinaria partitura hallaréis antecedentes de Donizetti y del mismo compositor de Bussetto, aparte, seguramente, de otros que no han trascendido.

  Ya en la obertura inaugura algo que nadie se había atrevido a hacer hasta entonces: introducir un coro a la griega que nos prepara para el subsiguiente drama. Y muchas más “modernidades” para la época (1819) que dieron lugar a que el público no entendiera nada y le diera la espalda, siendo la ópera menos valorada de Rossini en su tiempo.

  Sólo por escuchar a Sonia Ganassi, cantando en la tesitura original de Isabel Colbran, y al sorprendente Antonino Siragusa vale la pena esta función memorable. A añadir una dirección musical de manual de Roberto Abbado.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: