IN FERNEM LAND

EILEEN FARRELL LA GRAN WAGNERIANA QUE NO VA SER.


Eileen Farrell

Eileen Farrell

Abans de llegir el que us proposo, m’agradaria que escoltéssiu això:

Aquesta setmana us he deixat al bagul, Traüme, el últim dels Wessendonck-Lieder cantat per Eileen Farrell, una autèntica meravella, i ara acabeu d’escoltar Der Engel, el primer.
Eileen Farrell va néixer el 13 de febrer de 1920 a Willimantic (Conneticut), tot i que a ella li agradava dir que era filla de Woonsocket, on va anar a viure de petita. Els seus pares eren cantants i actors de vaudeville (revista).

Va debutar a l’any 1942 en un concert radiofònic als estudis de la CBS. En aquesta emissora va arribar a presentar un programa propi. A l’any 1950 va debutar a New York cantant la Leonora de Fidelio en una versió de concert. Toscanini la va escollir per cantar la part de soprano en la seva única gravació de la novena simfonia de Beethoven.

A l’any 1955 va ser escollida per posar la veu al biòpic de la cantant australiana Marjorie Lawrence a Interrupted Melody, interpretada per santa Eleanor Parker i Glenn Ford, en la pel•lícula de la MGM dirigida per Curtis Bernhardt.

A l’any 1957 va debutar a l’òpera de Chicago i a l’any 1958 a San Francisco. Al MET de New York no va debutar fins a l’any 1960, cantant l’Alceste de Gluck. Després va inaugurar la temporada 1962-63 amb la Maddalena de Coigny al costat del Chénier de Franco Corelli. AL MET va cantar també La Gioconda i la Leonora de la Forza del Destino, la Santuzza i la reina Isabel de La Atlantida de Manuel de Falla.

A part de cantar en altres teatres d’Amèrica, la Farrell no va cantar a Europa i el més gros de tot, Eileen Farrell amb aquesta veu sumptuosa, dramàtica i bellíssima, mai, he dit MAI, va cantar Wagner sobre un escenari.

De fet Eileen Farrell deia que s’estimava més cantar en concerts i per la ràdio. Potser tenia un cert complexa pel seu físic, més que rotund i majestàtic, però no gaire diferent del que hem vist amb altres il•lustres cantants wagnerianes.

Sembla ser, i així ho fa saber en les seves memòries editades a l’any 1990 (Can’t Help Singing), que Rudolf Bing el carismàtic i tirànic director del MET, no la tenia en gran estima, i això era mutu.

La Farrell hauria d’haver estat la successora de la Traubel i hagués pogut compartir la titularitat dels grans rols (Isolda, Brünnhilde, Kundry) amb la Nilsson i fins hi tot hagués pogut anar a donar un cop de ma a la explotada Varnay a Bayreuth, però mai va poder o va voler cantar Wagner a dalt d’un escenari. Sempre que ho va fer va ser en concert i fragments, o en transmissions radiofòniques.

La casa Testament ha editat un disc fantàstic, on Eileen Farrell canta Wagner. Escoltant-lo sorprèn molt que aquesta veu no hagués pogut tenir la oportunitat de cantar el repertori que li era escaient. Si Bing i el MET li varen tancar les portes, sembla estrany que no hi hagués hagut la possibilitat de fer-ho, si no a Europa, al menys a San Francisco o Chicago, els altres dos teatres de més prestigi dels Estats Units.

La Farrell va dedicar part de la seva carrera, els últims anys i un cop retirada del repertori operístic i de les sales de concert, a cantar jazz. Va enregistrar diversos treballs discogràfics i va participar en la gravació de Trilogy amb Frank Sinatra. A l’any 1993 encara vaig tenir la oportunitat de veure a la televisió americana un programa amb la Farrell cantant jazz. Em vaig quedar absolutament bocabadat, ningú hagués dit que era la mateixa veu que avui us presento cantant Wagner. En una propera entrada, us faré escoltar aquesta faceta de la gran cantant americana.

Ara us deixo el inici del duet del Siegfried, acompanyada del gran tenor Set Svanholm i dirigits per Erich Leinsdorf: “Heil dir, Sonne!…O Siegfried! Siegfried!”

Si la Farrell no hagués tingut por d’arruïnar la seva carrera, com deia ella per cantar  Wagner, haguéssim pogut fruir d’una Isolde importantíssima. De fet Isolde va ser el rol que ella hagués volgut cantar al MET, però va escriure que “ningú” li va demanar.

Ara, per acabar aquesta petitíssima contribució a una veu absolutament wagneriana, que no va ser, us deixo la mort d’Isolde per la Farrell, acompanyada per la simfònica de Boston dirigida per Charles Munch (25 de novembre de 1957).

Si la tinguéssim ara!

Un comentari

  1. Roberto

    Mientras escuchaba Der Engel, encontraba que la voz me “sonaba”, y después al leer lo de que había puesto su voz a la interpretación de Eleanor Parker en “Melodía interrupida” me dí cuenta. Esta película, pero sobre todo su banda sonora que escuchaba una y otra vez, hicieron que me aficionara modestamente a la ópera allá por los lejanos años 50/60. ¡Estupenda Eileen Farrell!, que por cierto falleció en el año 2002.

    M'agrada

  2. Roberto

    Mientras escuchaba Der Engel, encontraba que la voz me “sonaba”, y después al leer lo de que había puesto su voz a la interpretación de Eleanor Parker en “Melodía interrupida” me dí cuenta. Esta película, pero sobre todo su banda sonora que escuchaba una y otra vez, hicieron que me aficionara modestamente a la ópera allá por los lejanos años 50/60. ¡Estupenda Eileen Farrell!, que por cierto falleció en el año 2002.

    M'agrada

  3. Isolda

    Era una cantant maravellosa d’una veu preciosa i vellutada, la qual escoltava molt a la meva època de jove, era dels pocs discs que tenia.Completament d’acord era una autèntica soprano wagneriana.
    Segons el “Diccionario de Intérpretes” sí, va cantar a Europa, de tant en tant, diu,cantava a l’òpera de Roma, també escriu que debutà en un concert de la companyia Radio Columbia en 1940 i que el seu debut prefesional fou el 1947.
    Gràcies per deleitar-nos amb aquesta soprano que tant em recorda le meva juventut

    M'agrada

  4. chusco

    Creo que tenía un viejo LP de importación, una Maria Stuarda con Beverly Sills y ella hacía la reina Elisabeth. ¿Es posible?. No sé que se hizo de ese disco, pero si era ella, en estos Wagners me gusta más que en Donizetti.
    En muchos momentos mparece un mezzosoprano, que es lo que deben parecer las verdaderas sopranos dramáticas, las wagnerianas sobretodo.

    M'agrada

  5. OLYMPIA

    “Interrupted melody” és una de les primeres pel·lícules de la meva vida. La vaig fruir en el cinema del meu poble, com en família i recordo espcialment aquest bellíssim fragment de l’Isolda morint d’amor. Devia ser la primera vegada que l’escoltava i encara que era molt criatura per copsar-lo m’adonava de la seva grandesa a travès de la pell. La Parker apareixia lligada de mans i envoltada de torxes. Quin poder d’evocació tè la música! Per instants he tornat a ser una nena embadalida. Zankiu.

    M'agrada

  6. colbran

    Chusco, efectivamente, las dos sopranos despreciadas por Rudolf Bing: Beverly Sills y Eileen Farrell, grabaron en 1971 en Londres “Maria Stuarda que está reeditada en CD. En esta grabación Beverly Sills está muy brillante, en un rol en principio no adecuado a su voz, pero como disponía de un registro grave notable y un extraordinario dominio de la expresividad en el bel canto, su interpretación llega a entusiasmar. Sin embargo Eileen Farrell ya no estaba en su mejor momento y sus agudos son poco ortodoxos.

    Por lo visto la Farrell siempre tuvo algún problema en la región aguda. A quien le preguntó en cierta ocasión por qué no cantaba “Aida”, ella respondió que tenía demasiados “do´s”. No obstante grabó, sola y con Richard Tucker, fragmentos de esa ópera y de otras de Verdi. Por cierto odiaba la Leonora de “Il trovatore”, pues decía que era un personaje que siempre estaba quieto y sólo cantaba…Si hubiera conocido a Calixto Bieito seguro que éso no lo hubiera podido decir…

    Respecto a los debuts, por lo que se ve tuvo la tira, que si debut en radio, que si debut en concierto. Pues bien su debut en teatro de ópera tuvo lugar en marzo de 1956 con la Santuzza de “Cavalleria rusticana” en Tampa, Florida.

    Ella se consideraba una soprano dramática de agilidad con posibilidad de cantar roles de registro intermedio, como la reina Eilzabeth en “Maria Stuarda”, normalmente adjudicado a las mezzos. En realidad la línea fronteriza entre una auténtica soprano dramática y una mezzo es muy delgada, tanto es así que algunas mezzos como Shirley Verrett y Grace Bumbry han cantado de sopranos dramáticas y alguna soprano dramática como Ghena Dimitrova lo ha hecho de mezzo.

    Cuando tengáis ocasión de escuchar a Eileen Farrell en su faceta de cantante de swing y jazz os llevaréis una estupenda sorpresa.

    M'agrada

  7. alex

    De la Farrell, tengo unas grabaciones con R.Tucker del propio Met ( GIOCONDA y FORZA DEL DESTINO) y demuestra que aunque a veces su registro agudo era un poco abierto y forzado, fue una gran soprano spinta; Magnífico su centro de voz e incluso su registro grave
    Muy buenas estas aproximaciones wagnerianas de la Farrell, que no conocía.

    Por si interesa , he sacado de la base de datos del Met, todas las actuaciones allí de la Farrell así como en otras ciudades USA con la Compañía del Met:
    Met Performance] CID:186430
    New production
    Alceste {11}
    Metropolitan Opera House; 12/6/1960
    Debuts: Eileen Farrell, Wally Adams, Pina Bausch, Jeremy Blanton, Michael Manuel
    Review
    [Met Concert/Gala] CID:186510
    Gala Performance
    Metropolitan Opera House; 12/14/1960
    Review
    [Met Performance] CID:186550
    Alceste {12}
    Metropolitan Opera House; 12/17/1960

    [Met Performance] CID:186630
    La Gioconda {185}
    Metropolitan Opera House; 12/26/1960
    Debuts: Nicola Barbusci, Paul De Paola
    Review
    [Met Performance] CID:186670
    Alceste {13}
    Metropolitan Opera House; 12/30/1960

    [Met Performance] CID:186730
    Alceste {14}
    Metropolitan Opera House; 01/5/1961

    [Met Performance] CID:186790
    Alceste {15}
    Metropolitan Opera House; 01/11/1961
    Debut: Richard Zelens
    [Met Performance] CID:186840
    La Gioconda {186}
    Metropolitan Opera House; 01/15/1961

    [Met Performance] CID:186890
    La Gioconda {187}
    Metropolitan Opera House; 01/20/1961

    [Met Performance] CID:186990
    Alceste {16}
    Metropolitan Opera House; 01/30/1961

    [Met Performance] CID:187080
    Alceste {17}
    Philadelphia, Pennsylvania; 02/7/1961
    Debut: Joan Wilder
    [Met Performance] CID:187120
    Alceste {18}
    Metropolitan Opera House; 02/11/1961
    Broadcast
    [Met Performance] CID:187270
    La Gioconda {188}
    Metropolitan Opera House; 02/25/1961

    [Met Performance] CID:189500
    La Forza del Destino {100}
    Metropolitan Opera House; 12/12/1961
    Review
    [Met Performance] CID:189560
    La Forza del Destino {101}
    Metropolitan Opera House; 12/18/1961

    [Met Performance] CID:189680 Opera News
    La Forza del Destino {102}
    Metropolitan Opera House; 12/30/1961
    Broadcast
    [Met Performance] CID:189920
    La Forza del Destino {104}
    Metropolitan Opera House; 01/20/1962

    [Met Performance] CID:189970
    La Forza del Destino {105}
    Metropolitan Opera House; 01/26/1962

    [Met Performance] CID:190680 Opera News
    La Gioconda {194}
    Metropolitan Opera House; 03/31/1962
    Broadcast
    [Met Performance] CID:190740
    La Gioconda {195}
    Metropolitan Opera House; 04/5/1962

    [Met Performance] CID:190810
    La Forza del Destino {109}
    Boston, Massachusetts; 04/12/1962
    Debut: Umberto Borsó
    [Met Performance] CID:190860
    La Gioconda {196}
    Metropolitan Opera House; 04/16/1962

    [Met Performance] CID:190940
    La Forza del Destino {110}
    Cleveland, Ohio; 04/24/1962

    [Met Performance] CID:191020
    La Forza del Destino {111}
    Atlanta, Georgia; 05/1/1962

    [Met Concert/Gala] CID:192000
    Metropolitan Opera Premiere /
    United States Premiere
    El Amor Brujo {1} Atlantida {1}
    New York, Manhattan, Philharmonic Hall; 09/29/1962
    Opening week of Philharmonic Hall at Lincoln Center
    Broadcast
    [Met Concert/Gala] CID:350075
    El Amor Brujo {2} Atlantida {2}
    New York, Manhattan, Philharmonic Hall; 09/30/1962

    [Met Performance] CID:192010
    Andrea Chénier {101}
    Metropolitan Opera House; 10/15/1962
    Opening Night {78}
    Rudolf Bing, General Manager
    [Met Performance] CID:192050
    Andrea Chénier {102}
    Metropolitan Opera House; 10/19/1962

    [Met Performance] CID:192100
    Andrea Chénier {103}
    Metropolitan Opera House; 10/25/1962

    [Met Performance] CID:192150
    Andrea Chénier {104}
    Metropolitan Opera House; 10/30/1962

    [Met Performance] CID:192210
    Cavalleria Rusticana {423} Pagliacci {460}
    Metropolitan Opera House; 11/5/1962

    [Met Performance] CID:192370
    Andrea Chénier {107}
    Metropolitan Opera House; 11/21/1962

    [Met Performance] CID:192510
    Andrea Chénier {108}
    Metropolitan Opera House; 12/4/1962

    [Met Performance] CID:192590
    Cavalleria Rusticana {426} Pagliacci {463}
    Metropolitan Opera House; 12/12/1962

    [Met Performance] CID:192710
    Cavalleria Rusticana {427} Pagliacci {464}
    Metropolitan Opera House; 12/24/1962

    [Met Performance] CID:194060
    Cavalleria Rusticana {430} Pagliacci {467}
    Boston, Massachusetts; 04/18/1963

    [Met Performance] CID:194110
    Cavalleria Rusticana {431} Pagliacci {468}
    Cleveland, Ohio; 04/22/1963

    [Met Performance] CID:194240
    Cavalleria Rusticana {432} Pagliacci {469}
    Atlanta, Georgia; 05/4/1963

    [Met Performance] CID:194320
    Cavalleria Rusticana {433} Pagliacci {470}
    Dallas, Texas; 05/11/1963

    [Met Performance] CID:194370
    Cavalleria Rusticana {434} Pagliacci {471}
    Minneapolis, Minnesota; 05/17/1963

    [Met Performance] CID:194470
    Cavalleria Rusticana {435} Pagliacci {472}
    Detroit, Michigan; 5/25/1963

    [Met Performance] CID:197490
    Cavalleria Rusticana {436} Pagliacci {473}
    Metropolitan Opera House; 03/11/1964
    Debut: Franco Ghitti
    [Met Performance] CID:197590
    Cavalleria Rusticana {437} Pagliacci {474}
    Metropolitan Opera House; 03/20/1964

    [Met Performance] CID:197890 Opera News
    Cavalleria Rusticana {440} Pagliacci {477}
    Metropolitan Opera House; 04/11/1964
    Broadcast
    [Met Performance] CID:198190
    Cavalleria Rusticana {441} Pagliacci {478}
    Metropolitan Opera House; 05/5/1964

    [Met Performance] CID:205730
    Andrea Chénier {117}
    Metropolitan Opera House; 03/14/1966

    [Met Performance] CID:205830
    Andrea Chénier {118}
    Metropolitan Opera House; 03/22/1966

    M'agrada

  8. Isolda

    Colbran possiblement tinguis raó sobre el debut de la Farrell a dalt d’un teatre d’òpera, jo m’he limitat escriure el que he llegit. Tanmateix considero que als 36 anys és una mica gran per debutar al teatre. ¿És veritat o no?.

    M'agrada

  9. colbran

    Chusco, la firma de discos que ha comercializado la “Maria Stuarda” con Sills/Farrell es la Westminster, la originaria de la grabación, aunque en España, por ejemplo, cuando salió en LP, la distribuía “La voz de su amo”. Hasta hace poco se podía encontrar en cualquiera de los dos establecimentos grandes de la Plaza de Catalunya, de Barcelona, o en la calle Tallers.

    Efectivamente Isolda, 36 años son muchos para debutar en teatro, pero así fue y todos los comentaristas que se han ocupado de ella siempre lo han manifestado, pero Eileen Farrell prefería las salas de concierto a los teatros de ópera y ésa es la razón del tardío debut.

    M'agrada

  10. colbran

    Olympia, a mí también me impresionó mucho “Interrupted melody”,película muy conseguida
    aunque biografía algo falsificada, como todas las hechas por Hollywood; de ellas la que se lleva la Palma es “Noche y día” (Cole Porter) y dos de las que le siguen: “El gran Caruso” y “El hechizo de Melba” (aunque este film es británico).

    Como te trae recuerdos, querida Olympia, ya puedes contar con esta película. Te la entregaré la próxima vez que nos veamos. Es en Cinemascope y con calidad de emisión digital. La tengo en castellano, pero voy a averiguar si dispongo de otra versión original con subtítulos.

    Recuerdo que la página operática que más me gustó fue el “Mon coeur s´ouvre a ta voix”, donde la Parker estaba hermosísima. Lamentablemente, aunque estaba nominada, no ganó el Oscar, quizás porque la banda sonora era muy importante y la interpretaba Eileen Farrell y no la actríz convocada al premio.

    Por cierto la escena final, cuando canta “Mild und leise” sentada en una especie de trono, pretende ser la reincorporación de Marjorie Lawrence al Metropolitan Opera House, hecho que tuvo lugar el 22 de enero de 1943, pero no con “Tristan und Isolde” sino con “Tannhäuser”, interpretando la Venus y cantando siempre en una posición reclinada. Desde luego no se levantó como en la película, cosa que ocurrió 4 años más tarde con “Elektra”, ópera que cantó de pie durante toda la representación; eso sí, quedaba y queda muy emocionante en el film.

    Por si alguien no lo sabe, la biografiada Marjorie Lawrence cayó enferma de poliomelitis, tras una fulgurante carrera de soprano dramática y wagneriana en particular, carrera que pudo reanudar años más tarde, creándosele escenografías que no la obligaran a moverse, hasta que pudo hacerlo.

    Por cierto la escena en que monta a “Grane” en “Die Götterdämerung” y a galope se introduce en las “llamas” escénicas, parece ser que tuvo lugar en la realidad.

    A mi la fisonomía de la Farrell me recuerda un
    poco a Gertrude Grob-Prandl, pero con los rasgos más suavizados. Las dos tenían facciones felinas, aunque en la foto del disco de “Testament” se parece un poco a Judy Garland (Ximo dixit).

    La calidad de su extraordinaria voz queda patente en estas grabaciones que Ximo nos ha puesto, para que la añoremos un poco.

    M'agrada

  11. Moltes gràcies a tots. Em fa molta il·lusió que hagi agradat la Farrell.
    Gràcies Alex pel exhaustiu detall de les seves interpretacions al MET.
    Papagena habrá más Farrell proximamente, o sea que pase y acomódese.
    Isolda, en els llibres que vaig consultar no parlaven de les actuacions a Europa i és més, en un s’afirma que no hi va cantar, o sigui que un cop més es demostra que hem de consultar moltes fonts, com més millor. Gràcies per la informació.
    Ferran has de tenir en compte que la mort de Isolda és d’un altre disc, de la RCA. En el disc recentment re editat (Testament) canta els Wesendonck i l’escena final del Siegfried.

    M'agrada

  12. alex

    Os dejo unos enlaces de una grabación o cd de la CaSA MYTO ( que creo está actualmente descatalogado ), con duos del tenor Richard Tucker, con las sopranos Eileen Farrell, Dorothy Kirsten y Lubja Welitsch, más que notables.

    Como no sé segregar los cinco primeros duos que cantan Tucker y Farrell, os dejo todo el enlace para que lo podaís descargar quien pueda interesarle. Todos los verdianos, son con la Farrell! Algunos , extraordinarios, por la emotividad y apasionamiento de ambos ( tenor y soprano), no exentos de un enorme canto

    Giuseppe Verdi
    1.Ballo in Maschera
    2.Don Carlo
    3.Aida
    4.Simon Boccanegra
    5.Otello

    Jules Massenet
    6.Manon

    Giacomo Puccini
    7.Manon Lescaut
    8.Manon Lescaut
    9.La Boheme
    10.Tosca

    RICHARD TUCKER
    Eileen Farrell (1,2,3,4,5)
    Dorothy Kirsten (6,7,8,9)
    Ljuba Welitsch (10)

    Dir Musical: Fausto Cleva.

    http://rapidshare.com/files/128470956/Richard_Tucker_Duos.rar

    M'agrada

  13. OLYMPIA

    Gràcies Colbran! De tu sempre rebem molta més informació de la que ens donaria una bona enciclopedia. Escric fent un sentit homenatge a la teva memòria portentosa i a la teva sensibilitat que per molts anys ens durin i en podem gaudir.
    Quim,
    Avui aquest post resulta d’una erudició que pot intimidar. Posa’t frívol la propera vegada, please.

    M'agrada

  14. José Luis

    Lo que más me está impresionando de esta enorme artista es su capacidad para adaptarse a lo que interpreta. En el Träume, canta con una dulzura y una tristeza que, salvando todas las distancias e ignorancias, me ha recordado a Kathleen Ferrier.

    M'agrada

Deixa un comentari