IN FERNEM LAND

David Daniels: Furibondo, spira il vento.


dvd-2007-2008

La temporada 2007-2008 del Gran Teatre del Liceu ens va proposar una vetllada fantàstica dedicada integrament a Händel.

La varen protagonitzar el fantàstic contratenor David Daniels, al costat de la més discreta Lisa Saffer i l’orquestra de Cambra sota la direcció de Bernard Labadie.

Avui tenim la oportunitat, tot repassant el vídeo de la temporada 2007-2008 que regala el Gran Teatre del Liceu als seus abonats, iniciativa brillant i generosa, mai prou valorada, de gaudir de la interpretació de Daniels en l’ària de Arsace de l’òpera Partenope, “Furibondo, spira il vento“.

Partenope és una òpera de Georg Frederich Händel estrenada el 24 de febrer de 1730 al King’s Theatre de Londres. Representa el primer intent de fer una òpera semi seria, introduint situacions còmiques o frívoles. Aquest fet va fer que l’òpera fos rebutjada per la Royal Academy of Music a l’any 1726.

El rol de Arsace va ser escrit per un castrat, Antonio Maria Bernacchi, el cantant bolonyès que va arribar a ser professor del gran Farinelli. Händel el va contractar per substituir a Senesino. Va ser el creador d’aquest Arsace i del Lotario en l’òpera del mateix títol. També va cantar el rol de Giulio Cesare i Tolomeo en la millor (?) òpera de Händel.

Antonio Maria Bernacchi el primer Arsace de Partenope

Antonio Maria Bernacchi el primer Arsace de Partenope

Està clar que mai sabrem el que eren aquelles veus injustament prodigioses i que l’aproximació que en fan els contratenors, pot ser admirada per la prodigiosa tècnica i expressivitat que sense cap mena de dubte donen a unes àries escrites per unes veus que per sort, mai més tornarem a escoltar.

Daniels, tot i haver arribat a una etapa ja madura, malgrat ser encara jove, enlluerna amb unes agilitats vertiginoses, unes escales cromàtiques d’impacte i un fiato portentós.

Aquesta ària és de grandíssim lluïment. Potser m’agraden més les àries més intensament expressives amb el fabulosos lentos i adagis del catàleg handelià, però no hi ha cap dubte que quan ens trobem amb una demostració de tècnica i d’exuberància estilística com aquesta, tan sols ens queda tancar la boca, després d’una estona d’admiració inaudita.

Gràcies a aquest vídeo resum i a les villazonistasliceu, podem tornar a reviure aquest moment.

La magnífica iniciativa del DVD del any, és una de les coses més esperades per a tots els abonats.

Durant el mes de gener, tots esperem obtenir el DVD de la temporada anterior, permetent-nos tenir un arxiu de totes les temporades. Aquest regal pren una rellevància notòria al ser visionat al cap d’un temps, quan la memòria més immediata ha anat oblidant els espectacles. Revisionar-los ens porta petites perles (no totes) que agraim moltíssim.

15 comments

 1. Ferran - Un que passava

  Mira que li tinc menys afició que a Scholl, però el concert Händel no me’l vaig voler perdre i va ser una meravella, per ell. I he de reconèixer que el primer que vaig buscar al DVD va ser si havien posat alguna peça del concert… i què havien posat de la Gruberova.

  M'agrada

 2. Xavier

  Confeso que ahir per la nit, quan vaig arribar a casa del Liceu a quarts d’una amb el vídeo de la temporada, va ser l’únic que vaig mirar… Què havien posat del concert Händel…
  Aquesta ària va ser una sorpresa per a mi, perquè (tot i que la coneixia, precisament per la interpretació de Daniels que corre pel YouTube gravada amb mòbil) no estava en el programa inicial del concert que van penjar a Internet. El Daniels em va agradar molt, tan aquí com amb l’ària “Aure Deh, per pietà” de Giulio Cesare, que va bordar (pel meu gust, és clar).

  M'agrada

 3. El Daniels va actuar dos dies, i jo em vaig treure entrades pel segon dia desprès de llegir el comentari del Joaquim a aquest blog. Em va tocar una de cinquè amb pantalleta, però això no va espatllar gens ni mica la vetllada.

  Daniels va estar pletòric, com es veu al video, per a mi va ser tot un descobriment, de intèrpret i també de repertori. La soprano, francament oblidable. Pero ho tenia fàcil, quan cantava ella m’asseia comodament a la butaca, i quan cantava ell m’abocava a la barana. Ara el Daniels, i el seu disc Opertaric Arias, és un dels fixes del meu mp3.

  M'agrada

 4. Tosca

  Pues mira, yo no puedo… no me hago ni con el tipo de voz ni con el repertorio. Es incompetencia mia, por supuesto, este señor debe cantar de p… m…., pero…
  …tendré que esperar a que me lo sirvan de manera menos ortodoxa pero más “digerible” para mi poco acostumbrado paladar……. ¡veremos !

  ¡Si es que tanto verismo es perjudicial para la salud!

  Lo que si agradezco es poder contar con el dvd cada año y, es cierto, su revisión al cabo de cierto tiempo te hace recordar momentos especiales y redescubrirlos. Gracias !

  M'agrada

 5. Lluc

  I aquest DVD no és pot vendre a la resta del món, vull dir als no abonats però espectadors o interessats que viuen lluny del Cap i Casal? Si els espectacles és passessin
  per la TV no diria res, però lo del 33 cada cop és més minso

  M'agrada

 6. OLYMPIA

  Jo també sóc una incondicional d’en Daniels a qui mai no he vist cantar en directe però el seu Rinaldo és absolutament universal. Tots sabem que ja és una gran òpera en sí mateixa i quan la canta en Daniels -respectant sempre altres versions- és absolutament sublim. No he tornat a escoltar per ningú un Cara Sposa més ple de mal d’enyor i quan em poso el dvd m’uneixo al públic que esclata en aplaudiments “ling size”.
  Una abraçada, Joaquim!

  M'agrada

 7. teresa

  Lluc, al usuari de youtube que assenyala el Joaquim, on està pujat aquest video, podreu veure en pocs dies tota la resta d’actuacions.

  De fet, aquesta feina de difusió o promoció (que és el que és) l ‘hauria de fer el mateix Liceu a la seva web, com alguns altres teatres. De moment, no es fa. Ja és molt si ens permet (esperem), mentre no ho faci, tenirlos pujats al Youtube !

  M'agrada

 8. Xavier

  Lluc, els vídeos estan disponibles per tothom a la pàgina del Liceu. Si t’hi fixes bé, a la banda superior esquerra de la pàgina, hi ha un link que diu “Mireu i Escolteu”. Aquí hi podem trobar tots els videos de l’any, des de la temporada 2005/2006. S’ha de dir, però, que triguen una mica a penjar-los (els d’aquesta temporada no hi són encara…), i que la qualitat del so no sempre és l’òptima…
  Gràcies Teresa (i villazonistas) per haver-ho penjat al Youtube tan ràpidament!

  M'agrada

 9. Roberto

  Desde que ví y oí por primera vez a David Daniels en “Theodora” también de Haëndel (enfundado en su mono color butano), y posteriormente en “Rinaldo”, no me quedó ninguna duda de que era uno de los grandes contratenores de nuestro tiempo, o quizás el mejor. El aria que hoy nos ha propuesto Joaquím es verdaderamente una delicia!

  M'agrada

 10. Nur

  He de dir que la de contratenor és una veu que no m’agrada, i, excepte en comptadíssimes ocasions, no puc païr-la: aquesta ha estat una d’aquestes excepcions, me l’he escoltat i tot¡ . Ara buscaré alguna cosa més d’en Daniels per confirmar-me l’acceptació. 🙂
  Malgrat tot, en general, l’obra que conec escrita per a castratis la prefereixo cantada per veu femenina però com que tenien vetat pujar a l’escenari o, més tard, eren mal vistes…

  M'agrada

 11. Carme

  La Teresa em va animar a anar al concert i em va agradar molt. A més, poder escoltar cantar en directe, al Liceu, encara que per veure a Daniels ens haguessim d’abocar, és tot un plaer.
  Jo no havia escoltat mai Daniels i desconeixia que fos un contratenor, primer em va sorprendre, però deseguida em va arrossegar, va estar fantàstic.

  M'agrada

 12. teresa

  De res, Xavier, i gràcies a té per indicar-nos el “mira i escolta” de la pàgina del Liceu, que jo desconeixia.
  Encara que el reproductor que em surt a mi es molt petit, la meitat dels actuals videos de Youtube, i la imatge queda tallada per totes bandes. També la qualitat d’imatge i so és inferior.
  I és que aquest any podreu comprobar que el DVD del Liceu té millor qualitat que en anys anteriors, i això s’agraeix molt. Al pujar els videos a Youtube, aquesta qualitat es manté, com podeu veure al video del Daniels.

  M'agrada

 13. Acostumem a tenir molt prejudicis i en el món de l’òpera encara més.

  Els contratenors poden agradar més o menys, però un cop superat el bloqueig mental de veure un home amb barba emetent sons femenins, s’ha de valorar, com a tots els altres cantants, la musicalitat, la vocalitat, l’estil, la tècnica.
  Saltem les barreres i gaudim del cant i la música, no us sembla?

  Benvingut Lluc. No està malament la teva idea. No crec que penjar els vídeos a la pàgina web, per altre part molt millorable, del Liceu sigui suficient.
  Els abonats ho podem gaudir a casa i si el Liceu és de tots, aquest DVD hauria de estar al abast de tothom.

  També crec que les temporades s’haurien de passar integres per TV3. Això que va començar força bé, és cert que s’està convertint en anecdòtic.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

<span>%d</span> bloggers like this: