IN FERNEM LAND

40 anys després


placido-domingo-el-debut-al-metEl 28 de setembre de 1968 el tenor Franco Corelli, que havia de cantar al costat de Renata Tebaldi el Maurizio de Saxonia de l’Adriana Lecouvreur, va haver de ser substituït per un jove tenor que feia ja quasi deu anys que havia debutat, primer com a baríton cantant el Pasqual de la Marina d’Arrieta (12 de maig de 1959), per després passar a la corda que ja no ha abandonat mai, amb l’Afredo de La Traviata a Monterrey (1959), tot i que anuncia per la propera temporada el rol de Simon Boccanegra en l’òpera de Verdi, altre cop al MET, el teatre que segurament haurà vist més vegades al grandíssim cantant que ocupa el post d’avui a In Fernem Land.

Parlem és clar, de Plácido Domingo.

Doncs bé 40 anys i 130 dies més tard d’aquell debut novaiorquès, Plácido Domingo torna al mateix escenari amb el mateix rol. Senzillament un prodigi, una proesa, un rècord de resistència artística sense precedents a la història de l’òpera.

Els seus enemics o detractors, que malgrat tot encara piulen, tot que n’ha hagut de deixar molts pel camí, uns rendits davant l’evidència i altres per què malauradament ja han desaparegut, li retrauran que quaranta anys més tard la veu ja és una ombra del que va ser, que el to està abaixat no sé quantes notes i que els líftings musicals fets a la partitura per tal de salvar els esculls, són escandalosos. Doncs que voleu que us digui, és clar, però avui no és tracta de comparar versions, es tracta d’homenatjar, que és el que pretenia el MET en aquesta característica que l’honora davant els artistes fidels i més estimats, d’oferir-li un cop més la possibilitat de que el públic que l’adora, no el que hi va pel morbo obsessiu de tirar-lo per terra per l’absurda enèsima vegada, li demostri l’estima i el agraïment.

Avui us presento la funció que va tenir lloc el passat 6 de febrer de 2009 al MET de l’Adriana Lecouvreur amb el següent repartiment:

ADRIANA LECOUVREUR (Cilea-Colautti)

Adriana Lecouvreur: Maria Guleghina
Maurizio: Plácido Domingo
Princess di Bouillon: Olga Borodina
Michonnet: Roberto Frontali
Bouillon: John Del Carlo
Abbé: Bernard Fitch
Jouvenot: Jennifer Black
Dangeville: Reveka Evangelia Mavrovitis
Poisson: Brian Frutiger
Quinault: Philip Cokorinos
Major-domo: Joseph Turi
Aphrodite: Emery Lecrone
Athena: Christine McMillan
Hero: Elyssa Dole
Paris: Kfir Danieli
Mercury: Eric Otto

Director: Marco Armiliato

Si alguna cosa caldria retreure-li al MET, segons el meu entendre, és el no haver buscat una Adriana més idònia que la Guleghina, cantant que estimo però que està allunyada del personatge.

Plácido Domingo 40 més tard al MET

Plácido Domingo 40 anys més tard al MET

Bé avui l’homenatja’t és el immens Plácido Domingo i insisteixo no hauríem de jutjar la manera d’afrontar el personatge en l’actualitat, més aviat hauríem d’admirar que després de més de 40 anys del seu debut al MET, sigui capaç de cantar-lo amb aquesta dignitat, la dignitat dels grans artistes.

La gravació té algunes falles d’emissió en algun moment clau, no em renyeu, no us la deixaré tota, he fet un extracte amb tota la part del Domingo. Si algú la volgués sencera m’escriviu al mail i us passaria els enllaços.

FELICITATS PLÁCIDO! I gràcies Àlex pels enllaços.

Us deixo el àudio de totes les intervencions de Plácido Domingo la nit del 6 de febrer, alvoltant de 45 ‘ minuts de història.

Si voleu baixar-vos aquest àudio premeu aquí i si voleu tota l’Adriana m’ho dieu per mail.

A gaudir-ho!

15 comments

 1. Joaquim,

  quin plaer rebre la teva visita; fa ben poc que m’he enganxat a això dels blogs, però el teu és dels que més m’ha cridat l’atenció, sobretot pel bon criteri a l’hora de fer comentaris. Per cert, un dia m’hauràs d’explicar d’on treus totes aquestes gravacions tant “inèdites”!! jeje

  Pel que fa a Plácido Domingo i el MET, el cert és que encara no he tingut la sort ni d’escoltar-lo a ell, ni de visitar el teatre. De totes maneres les gravacions que he pogut escoltar sempre han estat, simplement, brillants.

  I ben cert és que, potser si que no té la veu que havia tingut, però hem de tenir l’oportunitat de que, si encara està en actiu, poder tenir el plaer de “tocar” el seu timbre als nostres timpans. Alhora, i pel que fa al MET, darrerament m’he estat mirant les programacions i, crec, allà tenen menys complexes que no pas tenim aquí; doncs allà programen, crec, en funció de les demandes del públic, en canvi aquí tinc la sensació que la programació segueix certs criteris d'”elitisme cultural” i anti “dives” que no ajuda gaire a que s’amplii el nombre i el perfil del públic habitual i, certament, és una llàstima.

  En fi, gràcies pel contacte, i ens seguim llegint.

  M'agrada

 2. Gracias, Joaquim, por este bonito homenaje que le haces al inmenso Plácido. Emocionante.

  Me gusta que, a pesar de no ser uno de sus fans más entregados, hayas sabido dedicarle las preciosas palabras que se merece, porque por algo llevas tantos años con él, cada uno a un lado del escenario.

  Gracias también por el audio que nos has preparado y por el regalito que me enviaste.

  Un beso muy fuerte y…

  LARGA VIDA A PLÁCIDO!!!

  M'agrada

 3. Malgrat no ser-ne especialment admiradora el reconec, des de sempre, absolutament superdotat.
  Quan, fa molts anys, m’iniciava en la divina òpera, fruïa escoltant seleccions de La traviata on el tenor sempre semblava existir poc -i està clar que aquesta òpera és, per dret propi, de la Violetta- però jo vaig descubrir l’Alfredo dels Alfredi en una versió que va fer amb la Cotrubas : Allò era un brindis! Després l’he vist moltes vegades en la pel·lícula que va fer amb la Stratas.
  No és cap dels meus tenors però això és una qüestió de sintonia auditiva perquè en Plácido Domingo e grande, grande, grande…
  Mille baci.

  M'agrada

 4. alex

  Pese a lo que tu expones Joaquim y que es cierto en la actual voz de Domingo, es asombrosa todavía su musicalidad y su inteligencia interpretativa.
  Su gran carrera artística está allí y solo puede producir admiración.
  Espero disfrutar in situ el próximo 9 de marzo su Parsifal en Berlín y ya os contaré.

  M'agrada

 5. Tosca

  Plácido es mi tenor. Por él entré en este mundo de la ópera. Es “la voz” que me ha acompañado, enseñado y guiado, forma parte de mi vida. ¡Gracias Plácido!

  Sólo deseo que el Liceu me ofrezca la oportunidad de demostrarte mi admiración y mi cariño.

  ¡Bravo maestro!

  M'agrada

 6. Olave

  ¡Qué inmenso placer escuchar de nuevo cantar a Plácido Domingo! Seguramente será una de las últimas funciones de su vida artística en el repertorio italiano. ¡Qué grande es todavía y qué carrerón ha hecho en su dilatada trayectoria de artista lírico!
  Recuerdo que antes de verle por primera vez en el Liceu ya conocía sus dotes de gran artista a través de los discos, de aquellos discos de vinilo que iba buscando y comprando en diferentes comercios de la ciudad. ¡Cuántas grabaciones tenía ya por el año 1980-81…! Recuerdo los primeros testimonios con el sello RCA, con la voz fresca, timbradísima, con aquel color oscuro y brillante al mismo tiempo que irradiaba un calor interpretativo de artista grande, grandísimo; discos de óperas en otros sellos: EMI, CBS (la Adriana que ahora escuchamos la grabó con Renata Scotto en este sello), algunas con DECCA y con PHILLIPS, pero sobre todo con DG, quizás su corpus más completo y variado, con tomas de sonido extraordinarias. Cuántas horas, pero cuántas me ha hecho pasar admirando la música que los compositores han escrito a través de sus interpretaciones… y cómo he disfrutado oyendo su timbre marrón oscuro, pero brillante, muy brillante, dando vida a tantos personales que los hacía tan creíbles que te sumergías en la trama de la obra como si fuera auténtica verdad, la magia del teatro en general y del teatro cantado especialmente.
  Y las funciones del Liceu, qué decir de ellas. Le vi por primera vez cantar La Bohème en aquel pequeño festival de Pro-Música alternándose con Josep Carreras allá en 1982; al año siguiente ofrecía Tosca, al siguiente La Fanciulla y al siguiente Otello; después vino para cantar Fedora y en 1989 cantó Samson; éste fue el último título que le vi y fui 5 veces al Liceu a verle cantar y empujar la noria a la que le ataron ya ciego; sabía que por circunstancias laborales no podría volver a verle durante unos años y quise aprovechar aquel último título de Saint Saens. Qué emocionante era su canto; todos esos títulos que le vi fueron excepcionales, quizás La Bohème un poco menos por las características del rol de Rodolfo y las posibilidades de su voz recia, gruesa y potente, pero sin la facilidad para trompetear en el agudo en ciertos momentos de la partitura de la joya pucciniana, pero qué Tosca y qué Fanciulla y qué Otello y que Loris y Samson; son recuerdos que permanecen en mí para siempre y que me hacen sonreír cuando pienso en ellos, me dibujan una leve sonrisa de placer por aquellas noches en el viejo y querido Liceu, aquel que olía a muchos años de vida y que lo hacía entrañable a nuestas miradas. Y todas aquellas inolvidables noches de auténtico arte las completábamos con la larga espera en el vestíbulo del teatro para ver la salida de los artistas, de algunos, que no todos salían por la puerta principal de las Ramblas, para pedirles un autógrafo en alguna foto que ya teníamos preparada o en algún programa de mano de la función, y Plácido, siempre amable y siempre paciente con el numeroso grupo de admiradores que tenía, nos firmaba a cada uno costase el tiempo que costase. ¡Qué tiempos tan bonitos!
  Gracias ,Joaquim, por habernos ofrecido esta noche ese, quizás, “penúltimo” testimonio de su entrega en cuerpo y alma a un título que tiene un gran significado para él por cuando tuvo que sustituir a otro coloso de la Ópera, Franco Corelli, deprisa y corriendo, en esa misma obra de Cilea.
  No creo que haya ninguna duda a estas alturas de que ha sido uno de los más grandes artistas que ha dado nuestro país al universo de la lírica de todos los tiempos.

  M'agrada

 7. Gracias Joaquim por permitirnos disfrutar del Maestro. Con todos los “peros” que se pueden poner, que 40 años después se mantenga esa calidad vocal y dignidad artística es auténticamente sorprendente. Cuánto tendrían que aprender tantos tenorinos de pacotilla que van de figurines por los principales teatros y les dura la voz dos Traviatas y un Rigoletto.

  M'agrada

 8. Silvia

  Enhorabuena por tu blog. Soy fagotista y la ópera es una de mis pasiones. Placido Domingo ha sido mi musa desde siempre, la voz de tenor tiene mucho en común con mi instrumento, he aprendido más escuchando a Domingo que con todos mis profesores de fagot… fraseo, modulación del vibrato, colores del sonido, en fin, que es un maestro.
  Una pequeña anécdota, cuando era jovencita hice cola toda la noche delante del Teatro Colón (Buenos Aires es mi ciudad natal) para comprar entradas para una Tosca con él, las entradas del “gallinero” (7º piso) se agotaban enseguida y el sueldo de la orquesta juvenil no daba para más. En la función que estuve le aplaudieron tanto que Domingo tuvo que repetir “E lucevan le stelle”, en contra de las normas del teatro que no permite bises. Luego me enteré por mi profesor, el solista de esa orquesta, que Eva Marton se ofendió, salió del escenario hecha una furia y le propinó un cachetazo a Domingo! Cuando muchos años después tuve la ocasión de tocar con él le recordé esta historia y se rió mucho; es un hombre muy simpático, y por descontado un tenor inigualable.

  M'agrada

 9. No podia ser d’altre manera Papagena, Tosca, Alex, Olave (¡VAYA COMENTARIO! Gracias), Atticus, encara en falta algun de molt notable, però de ben segur que acabarà comentant. Plácido Domingo te una legió de incondicionals i fidels seguidors. És lògic, això no més està a l’abast del més grans.

  Silvia, bienvenida al blog y gracias por tu precioso comentario que hará las delicias de los/las placidistas habituales y los ocasionales. Esa comparación entre la voz de Domingo y el fagot es todo un hallazgo.
  La anécdota és muy operática.
  Vuelve cuando quieras
  Olympia, tampoc jo he estat un incondicional de Domingo, com bé apunta la Papagena, però això no té res a veure amb reconèixer la categoria d’un cantant que és ja mític i que amb el temps, la valoració que se’n farà encara serà molt més gran que ara. Acostuma a passar, però és que el que ha fet Domingo és molt gran.

  M'agrada

 10. alex

  Para conmemorar esta gran carrera artística del tenorazo que ha sido y es PLACIDO DOMINGO, os dejo por su interés y como recuerdo su Historial en el Gran Teatre del Liceu, donde debutó hace 42 años!!!

  GRAN TEATRO DEL LICEO

  1 9 6 6

  Enero 1, 4, 8, 1966
  CARLOTA (de Luis Sandi): Ochoa; Alemán, Domingo, Lloveras, Gavari, Santacreu, Valdés
  SEVERINO (de Salvador Moreno): Ochoa; Solórzano, Saldaña, Gavari, Domingo, Goller, Alemán, Casabella, Torres
  LA MULATA DE CÓRDOBA (de José Pablo Moncayo): Ochoa; Solórzano, Domingo, Saldaña, Gavari, Lloveras

  1 9 7 1

  Diciembre 18, 22, 25, 1971
  MANON LESCAUT Guadagno; Zeani, Domingo, D’Orazi, Monjo

  1 9 7 2

  Diciembre 28, 1972
  ANDREA CHENIER Guadagno; Domingo, Casas, Janulako, Tyree

  1 9 7 3

  Enero 1, 6, 1973
  ANDREA CHENIER Pérez Busquier; Domingo, Casas, Janulako, Tyree

  Enero 9, 12, 14, 1973
  UN BALLO IN MASCHERA Camozzo; Caballé, Domingo, MacNeil, Chookasian, Paniagua, Del Bosco, Pons

  Diciembre 26, 30, 1973
  ATTILA Domingo (Director); Diaz, A.Edwards, Ortiz, R.Edwards, Ruiz, MacFarland

  Enero 29, 1973
  AIDA Masini; Caballé, Domingo, Berini, Mastromei, Howell, Pons

  1 9 7 4

  Enero 1, 3, 5, 1974
  AIDA Masini; Caballé, Domingo, Berini, Mastromei, Howell, Pons

  Enero 2, 1974
  ATTILA Domingo (director); Diaz, A.Edwards, Ortiz, R.Edwards, Ruiz, MacFarland

  Diciembre 30, 1974
  CARMEN Ethvin; Obraztsova, Domingo, Diaz, Fleta

  Diciembre 28, 1974
  I VESPRI SICILIANI Queler; Caballé, Domingo, Bordoni, Diaz, Pons, Gonzalez

  1 9 7 5

  Enero 1, 1975
  CARMEN Ethvin; Obraztsova, Domingo, Diaz, Fleta

  Enero 3, 5, 1975
  I VESPRI SICILIANI Queler; Caballé, Domingo, Bordoni, Diaz, Pons, Gonzalez

  Enero 11, 1975
  DOÑA FRANCISQUITA Domingo (director); Chamorro, Esteve, Pepita Embil, Placido Domingo Sr.

  Marzo 14, 16, 1975
  TOSCA Morelli; Zeani, Domingo, Francia, Pons, Mucchiutti, Domingo jr.

  Marzo 18, 20, 1975
  LA BOHEME Perez Busquier; Mauti-Nunziata, Domingo, Serra, Pediconi, Mucchiutti, Sardinero

  Diciembre 23, 26, 1975
  TURANDOT Margaritov; Savova, Domingo, Karnovatlova, Pavlov

  1 9 7 6

  Enero 1, 1976
  TURANDOT Margaritov; Savova, Domingo, Karnovatlova, Pavlov

  Enero 8, 11, 13, 1976
  PAGLIACCI Morelli; Domingo, Lorange, Serra, Gonzalez
  Placido también cantó el Prologo en una de las funciones.

  Enero 17, 1976
  CAVALLERIA RUSTICANA Morelli; Nave, Domingo, Serra, Uriz
  PAGLIACCI Morelli; Domingo, Lorange, Protti, Serra, Gonzalez

  1 9 7 7

  Febrero 5, 8, 13, 1977
  OTELLO Morelli; Domingo, Mauti-Nunziata, Sarabia, Gonzalez, Pons, Fondevila

  Febrero 15, 18, 20, 1977
  FEDORA Silipigni; Zeani, Domingo, Pons, E. Serra, Gonzalez, Ruiz, Fleta

  Noviembre 27, Diciembre 1, 3, 1977
  L’AFRICAINE Almeida; Caballé, Domingo, Sarabia, Weidinger, Petkov

  1 9 7 8

  Enero 26, 29, 31, 1978
  CARMEN Pérez Busquier; Milcheva, Domingo, Sardinero, Hernández

  1 9 8 2

  Mayo 26, 30, 1982
  LA BOHEME Cotrubas, Domingo, Tichy, Wise, Diaz, Serra

  1 9 8 3

  Mayo 23, 27, 29, 1983
  TOSCA Gandolfi; Neblett, Domingo, Carroli

  1 9 8 4

  Mayo 26, 31, June 2, 1984
  LA FANCIULLA DEL WEST Gandolfi; Zschau, Domingo, Carroli

  1 9 8 5

  Junio 22, 27, 30, 1985
  OTELLO Garcia Navarro; Domingo, Dessì, Carroli

  1 9 8 6

  Enero 5, 1986 (A beneficio de las víctimas del terremoto de México)
  CONCIERTO Ros Marbà, Valdés, Gandolfi, Domingo (dirigiendo); Freni, Lloris, Zylis-Gara, di Stefano, Domingo, Kraus, Ruiz

  1 9 8 8

  Marzo 2, 4, 6, 9, 1988
  FEDORA Gatto; Scotto, Domingo, Sardinero, Peters, Castillon, Echevarria

  1 9 8 9

  Junio 24, 27, 29, Julio 2, 4, 1989
  SAMSON ET DALILA Delacôte; Domingo, Baltsa, Fondary, Echevarria

  Noviembre 22, 26, 28, Diciembre 1, 3, 1989
  ADRIANA LECOUVREUR Gandolfi; Freni, Domingo, Romero, Jovanovic, de Palma

  2 0 0 0

  Abril 9, 2000
  DIE WALKÜRE Acto I and PARSIFAL Acto II (versión de concierto): de Billy; Domingo, Secunde, Watson, Hölle, Pittman-Jennings

  2 0 0 5

  Enero 28, Febrero 1, 4, 7, 10, 13, 2005
  PARSIFAL Weigle; Domingo, Urmana, Salminen, Leiferkus/ Sumegi (13), Skovhus, Adam

  2 0 0 8

  Mayo 28 y 31

  DIE WALKURE v.c. Weigle : Domingo, Herlitzius, Meier, Held, Pape, Henschel, etc..etc.
  ——————————————————————–

  Servidor, debuté con Plácido D., en estas funciones de 1.977, de la FEDORA ( con la gran Zeani, además)

  M'agrada

 11. Isolda

  Felicitats Placido. Moltes, moltes, i moltes gràcies Joaquim per aquest record. Estic emocionada. En la meva època de joventut en el Liceu em deien la Mario “Monaquista” tot i agradant-me el tenor mai vaig compendre el perquè d’aquesta definició.
  Són molts els artistes que m’han fet gaudir amb el seu art en totes les èpoques, i no sento nostàlgia de temps passats, obviament he tingut i tinc preferències, i qui no..!!! Sols he tingut un ídol, bé confesso la meva feblesa, ha estat Placido Domingo, des de la primera vegada que el vaig veure al Liceu, en la Companyia Nacional de Mexic, la temporada 65-66. Per mi ell ha estat amb el seu repartori el tenor del segle XX. Reconeixent que les seves facultats ja no són les mateixes, sentir-lo cantar en aquesta Adriana
  jo encara em trec el barret.
  Per la beneració que he tingut pel Domingo, acceptaria la definició de “Placidista”.
  Una vegada més, gràcies Joaquim.

  M'agrada

 12. colbran

  Las tres óperas mejicanas, creo que las escuché por radio, no estoy seguro.

  Mi descubrimento del gran Plácido Domingo fue con la “Manon Lescaut” de diciembre de 1971 y el impacto fue brutal. Nunca había escuchado una voz como la suya. Me impresionó extraordinariamente, máxime cuando yo no soy operófilo de tenores. En realidad, y contrariamente al gusto general, la voz de tenor es la que menos me interesa en una ópera.

  Pero ante Domingo quedé fascinado y sigo estándolo. Es mi tenor preferido de todo el siglo XX, ya que de los cantantes del XIX no tenemos documentos sonoros y no puedo hablar de lo que no conozco.

  En el Liceu he seguido toda su carrera desde 1971 hasta el presente y nunca me ha defraudado.

  Su voz sigue siendo impresionante y musicalísima, aunque existan ligeras mermas de su calidad legendaria, pero, si tenemos en cuenta que lleva cantando profesionalmente más de 50 años, debemos admitir que nos hallamos ante una excepción de todas las reglas, pues su voz sigue sonando joven, no como ha sucedido con otros cantantes longevos.

  Soy consciente que muy pronto dejará de cantar y lo añoraremos (yo por lo menos) extraordinariamente. Nadie ha cantado tánto, nadie ha grabado tánto, nadie se ha sumergido en tan diferentes ámbitos de la música, y en la mayoría con éxito, como él. Se trata de un caso, yo creo que irrepetible y sin precedentes, de calidad, musicalidad y profesionalidad, elevado a la enésima potencia.

  M'agrada

 13. dandini

  Ho has explicat molt be.A New york segur que hi afeccionats que no els hi agrada el Domingo actual pero ningú entendria que algú el protestés.Ells tenen el magnífic costum de ser molt respectuosos i afectuosos amb cantants d’aquest nivell a les seves acaballes tal com van fer amb Leontyne Price ,Carlo Bergonzi,Magda Olivero o Joan Sutherland per exemple.

  M'agrada

  • Si Dandini, sobretot amb els cantants d’aquest nivell i que han fet la carrera que han fet en aquest teatre.
   Domingo és el cantant que ha participat en més inauguracions en tota la història del teatre.
   Pot demanar el que sigui que li concediran. De fet, l’anunci per la propera temporada de incorporar un rol de baríton com el Simon Boccanegra, no és altre cosa que el regal que li fa el MET per totes les nits de glòria que li ha regalat, no pas per que aquest rol sigui apropiat per la veu del gran cantant, que mai serà un baríton i menys un baríton verdià. Segur que serà una gran festa i espero fer-li un post a In Fernem Land.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: