IN FERNEM LAND

L’ONIEGUIN DE LUDOVIC TÉZIER


Evgeni Oneguin a L'ONP segons la proposta escènica de Willy Decker

A L’Opéra National de Paris, tenen lloc, des del 17 de setembre a l’11 d’octubre, les representacions de Ievgueni Onieguin de P.I.Txaikovski, amb el principal atractiu de Ludovic Tézier, el baríton francès protagonitzant el rol titular, per primera vegada a aquest teatre.

La resta del solid repartiment, ens presenta alguna novetat, com el dubtós Gremin de Gleb Nikolski (molt aplaudit), la incisiva Tatina de la Guryakova i l’elegant Lensky de Kaiser.

Però anem al motiu que m’ha fet fer el post i escoltem a Tézier, en el quartet del primer acte, al costat de Guryakova, Kolosova i Kaiser. Les parelles es coneixen, flirtegen i neix l’amor, malauradament les coses no acaben d’encaixar. “Skazhi, kotoraya, Tatyana” (digue’m, aquella és Tatiana?)

Ara ens traslladarem al jardí de Filipievna, al tercer quadre del primer acte, quan Onieguin, menysprea a l’enamorada Tatiana. Escoltem l’inspirat i cruel “Kogda bi zhizn domashnim krugom” (Si jo hagués volgut restringir la meva vida), mai una carabassa sentimental ha anat acompanyada d’una música més bella.

Finalment ens traslladem en el temps i un cop consumada la tragèdia de la mort de Lenski, els anys han deixat pas a un Onieguin madur, infeliç i nostàlgic, que retroba a Tatiana còmodament casada amb el Príncep Gremin. El retrobament ens durà a un soliloqui desesperat d’Onieguin per recuperar a la dona que s’adona que sempre ha estimat, i en el posterior intens i dramàtic duo conclusiu, la patètica venjança de Tatiana rebutjant a l’home de la seva vida.

EIVGENI ONIEGUIN
música de P.I.Txaikovski
llibret de P.I.Txaikovski i Konstantin Shilovski

Director musical: Vasily Petrenko
Director d’escena Willy Decker
Escenografia i vestuari: Wolfgang Gussmann
Disseny de llums: Hans Toelstede
Coreografia: Athol Farmer
Director del cor Patrick Marie Aubert

Nadine Denize Madame Larina
Olga Guryakova
Tatiana
Alisa Kolosova
Olga
Nona Javakhidze
Filipievna
Ludovic Tézier
Ievgueni Onieguin
Joseph Kaiser
Lenski
Gleb Nikolski
El Príncep Gremin
Jean-Paul Fouchécourt
Monsieur Triquet
Ugo Rabec
Zaretski

Cor i Orquestra de l’Opéra National de Paris

La veu bellament noble de Tézier és ideal per interpretar aquest personatge, amb un timbre robust alhora que líric, amb un bon fraseig que adequa perfectament a l’evolució del cinisme inicial, fins a la solitud desesperada del gran duo conclusiu. Sense cap mena de dubte, ens trobem davant d’un gran Onieguin, ja que estem parlant també, d’un gran i noble cantant.

Si voleu baixar-vos tota l’òpera, us deixo els enllaços, per heu de tenir en compte que justament en l’ària del Princep Gremín, hi ha un lapsus de so.

Espero que us agradi

8 comments

 1. alex

  Gracias Joaquim.
  Efectivamente y en roles nobles y cantábiles, Ludovic Tézier es uno de los barítonos más interesantes de la actualidad.
  Estoy con gran interés esperando su incorporación próxima del role de Athanael (THAIS) que por tesitura, lo podría bordar

  M'agrada

 2. Carlos R.

  Este año en el Real también hemos tenido nuestro Oneguin, pero mejor correr un tupido velo, nada que ver con este, bueno mejor dicho, nada que escuchar con este, ya que Decker empieza a repetirse con tanto minimalismo y paredes desnudas, pero vocalmente este de Paris, me parece estupendo.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: