IN FERNEM LAND

10 DE MAIG, NO PODIA COMENÇAR MILLOR: 25 ANYS DE CATALUNYA MÚSICA


Avui es commemora el 25è aniversari de Catalunya Música, des de aleshores la meva emissora de música clàssica.

Tal dia com avui i amb la transmissió d’un recital de la gran Victoria de los Ángeles s’inaugurava l’emissora que ens ha fet tanta i tanta companyia. 25 anys han donat per moltes hores de música i esperem que ho continuí fent durant molts anys més i que continuí acompanyant i educant als milers d’oïdors que no paren de créixer.

Els temps són difícils, no cal que també ho repeteixi jo aquí, i els models públics perillen. Tan de bo que el nou director de Catalunya Ràdio, Félix Riera aposti com va dir l’altre dia a ”can Fuentes”, per la cultura i per no retallar per retallar.

La millor manera de commemorar aquest aniversari, a part d’escoltar l’emissora habitualment, és recomanant el disc d’aquella inauguració, disc que es va poder editar (Columna Música), gràcies precisament als arxius de l’emissora, per tant sense anar gaire lluny, aquí hi ha una possible sortida, que adaptant-se als nous temps, mitjans i possibilitats, pot donar ales i recursos per seguir oferint aquest servei públic imprescindible.

El 10 de maig de 1987 Victoria de los Ángeles, acompanyada al piano per Manuel García Morante, va interpretar un preciós recital de lied i cançó catalana, amb propina operística inclosa, que romandrà com un concert no tan sols memorable per ser el concert inaugural de l’emissora, sinó per ser un altre demostració de l’art insigne de la gran soprano barcelonina. Hores d’ara i transcorreguts més de 7 anys de la seva mort, la figura musical i humana continua tenint la grandesa que va caracteritzar tota la seva carrera, amb l’afegitó de l’aureola mítica que l’absència acaba donant als grandíssim artistes.

Us deixaré els primers 3 minuts i 20 segons d’aquella transmissió, amb els aplaudiments enfervorits que va rebre la soprano i el primer lied que va cantar, An Sylvia el D891 de Franz Schubert amb text d’Eduard von Bauernfeld basat en els Dos Cavallers de Verona de William Shakespeare)

Was ist Silvia, saget an,
Daß sie die weite Flur preist?
Schön und zart seh ich sie nahn,
Auf Himmelsgunst und Spur weist,
Daß ihr alles untertan.

Ist sie schön und gut dazu?
Reiz labt wie milde Kindheit;
Ihrem Aug’ eilt Amor zu,
Dort heilt er seine Blindheit
Und verweilt in süßer Ruh.

Darum Silvia, tön, o Sang,
Der holden Silvia Ehren;
Jeden Reiz besiegt sie lang,
Den Erde kann gewähren:
Kränze ihr und Saitenklang!

L’emissora no podia començar millor, esperem que continuí creixent i cercant l’excel·lència.

Un comentari

  1. Concep

    Per molts anys i moltes gràcies per aquests 25 anys de feina ben feta.
    Ni ens hauríem de plantejar la possibilitat que deixi de ser-hi.
    Fan molt i molt ben fet, per la cultura musical del pais.

    M'agrada

  2. Glòria Aparicio

    Moltes Felicitats per a CAT-MÚSICA junt amb el meu agraïment per tantes hores de grata companyia, desitjant que es compleixin molts i molts anys més…….. conectar -me a Cat-Música i obrir aquest “blog” (després d’enxegar la cafetera….. ) son les obligacions primordials de bon matí dia a dia, avui doble agraïment doncs he rebut un dels premis bombonet que la Emisora obsequia, per sorteig , als seus fidels seguidors, de manera que , amb bona música , uns presentadors amb estil , càlides veus i de tant en tant una agradable sorpresa, no ens caldrá mai de canviar d’emisora …..
    Gràcies Joaquim , per estar sempre allà on les coses son importants i per la “delicatessen ” de la sempre estimada Victòria dels A.
    Una abraçada.

    M'agrada

    • Xavier C.

      No té res a veure, però ara que llegeixo això d ‘´estar sempre allà on les coses són importants’ m´ha vingut al cap un grup d´aficionats de l´Atlético de Madrid que van voler anar a veure la final d´ahir a Bucarest i es veu que van acabar agafant avió cap a Budapest. 😕 Quin país: si no els tinguéssim els hauríem d´inventar…

      Per la resta, evidentment, m´afegeixo a les felicitacions a Catalunya Música

      M'agrada

  3. Olympia

    Gràcies per recordar l’encara jove però ja entranyable CatMusic que sempre tinc a mà i de la que, junt amb In fernem Land, aprenc i gaudeixo de l’estimada música.
    Victoria eterna per la veu comparada als més bells diamants.

    M'agrada

Deixa un comentari