IN FERNEM LAND

MOZART A SAINT DENIS AMB COLIN DAVIS (vídeo)


Emil Pierre Joseph de Cauwer (1827-1873): Mausoleu del Rei Lluis XII i Anna de Bretanya a la capella de Saint-Denis, a la Basílica de Saint-Denis (France) 1867. Oli sobre tela.

La localitat, pròxima a Paris, de Saint Denis, coneguda entre altres coses per ser la seu del estadi de futbol on juga la selecció francesa de futbol d’ençà el Mundial de Futbol que es va celebrar a França al 1988, és molt més important, sota el meu punt de vista, per tenir una fenomenal basílica gòtica que a part de ser el Mausoleu de tots els Reis i Reines de França amb l’excepció de  Isambur de Dinamarca per ordre de Sant Lluis, i la d’Isabel de Hainaut, l’esposa de Felip August, que es troba a Notre Dame, és la seu d’un festival de música religiosa que cada any congrega durant el mes de maig concerts d’altíssim nivell musical.

El passat 31 de maig l’Orchestre National de France i el Chouer de Radio France sota la direcció del venerable (com han passat els anys!) Sir Colin Davis, van oferir un programa íntegrament dedicat a Wolfgang Amadeus Mozart, consistent en el Kyrie en ré menor K. 368 a, el motet Ave Verum Corpus k. 618 i el imprescindible Rèquiem K. 626, que va tenir el següent quartet solista:

  • Elin Rombo (soprano)
  • Stéphanie d’Oustrac (mezzo-soprano)
  • Werner Güra (tenor)
  • John Relyea (baix)

El concert va ser retransmés per la cadena ARTE i avui us el deixo en format vídeo i àudio, amb un únic enllaç per cadascuna de les versions. Per la versió vídeo, tots aquells que no disposeu de fibra òptica trigareu bastant, però l’avantatge és que no teniu que enllaçar res, tal com baixa podreu visionar-lo, guardar-lo o copiar-lo a un disc, amb una excel·lent qualitat vídeo i àudio.

No sé si un Rèquiem és la millor música per començar una setmana, tot i que un cop rescatats (diguin el que diguin) potser no hi ha un altre música més adient alhora que bellíssima.

Imponent la direcció de Davis, així com l’Orquestra i el Cor. El quartet solista és d’una admirable correcció.

Què tal una mica d’avançada musical? Us deixo el Kyrie per escoltar, mentre aneu baixant tota la resta

Elin Rombo (soprano), Stéphanie d’Oustrac (mezzo-soprano), Sir Colin Davis (dircetor), Werner Güra (tenor) i John Relyea (baix). Saint Denis 31 de maig de 2012.

ENLLAÇOS:

Vídeo

Àudio

Per tots els interessats en molts més detalls de la impressionant Basílica de Saint Denis, us deixo l’enllaç de la Viquipèdia anglesa

Espero que us agradi, ens cal molt Mozart.

Us desitjo la millor setmana possible

Un comentari

  1. Nina

    Muchas gracias, Joaquim. Siempre suelo estar pendiente del comienzo del festival de Saint-Denis: los conciertos son por lo general de gran nivel y sólo por ver la basílica merece la pena. Pero este año, por unas cosas o por otras me había olvidado por completo, quién me lo iba a decir. Con tu permiso (y así el enlace no muere, espero que no te importe), aporto otro Requiem interpretado en una edición pasada del festival, la de 2009:

    Giuseppe Verdi
    Requiem
    Barbara Frittoli : soprano
    Olga Borodina : mezzo-soprano
    Ramón Vargas : ténor
    Ildar Abdrazakov : basse
    Choeur de Radio France
    Orchestre National de France

    Direction : Riccardo Muti
    http://rapidshare.com/files/281041823/Requiem_Verdi_Saint-Denis_2009.rar

    M'agrada

  2. jordi magriñá

    Moltes gracies per l´informació sobre aquest festival de música, que desconexia que existís. Aquest any he pogut anar a Leipzig al Festival Bach. A veure si l´any que bé podem anar a St.Denis la meva dona i jo.

    M'agrada

  3. Fernando S.T.

    Colin Davis, lejos de las versiones históricas que acostumbran a dejar a Mozart con el nervio en tensión, pero sin suficiente músculo, sigue ofreciendo al cabo de los años versiones canónicas llenas de seducción y ahora con unos ritmos pausados que denotan la madurez del gran director inglés, un mozartiano indiscutible.
    Después de escuchar el Kyrie, me bajo todo lo que propones y en los formatos que propones, agradeciéndote una y mil veces si es necesario, este mantenernos al día a base de regalos. Algo tan inaudito como sorprendente y loable.

    M'agrada

    • Davis siempre ha sido un mozartiano de referencia y yo no tengo ningún problema en escuchar el Cosí que dirigió él con un equipo femenino de ensueño /Caballé, Baker, Cotrubas) y luego escuchar el de Jacobs, radicalmente distinto.
      Los grandes, y Davis lo es, hacen música a lo grande.

      M'agrada

  4. Rosa

    Gràcies, Joaquim pel concert. Jo penso el mateix que tu pel que fa a Saint Denis. És molt més important la basílica i els seus enterraments que l’estadi.M’agradaria sentir una vegada un concert a la basílica. però m’agradarien tantes coses, que potser val més no pensar-hi. Gràcies novament pel concert.

    M'agrada

    • Potser si escoltéssim aquests concerts allà, no ens acabarien d’agradar, ja que l’acústica d’aquestes gran catedrals no acostuma a ser bona per encabir-hi orquestres simfòniques, cors i solistes. Tot s’acaba barrejant.
      No cal dir que el pitjor lloc per escoltar música és Santa Maria del mar, no et sembla?

      M'agrada

  5. Gràcies a tu i a Nina pel regal. Ara mateix no estic per escoltar un Kirie però sé que trobaré el moment de fer-ho. I és que a primeres hores de la tarda i amb un temps inestable, m’agrada sentir el teclat de l’ordinador sobre el silenci mentre t’escric.
    Salutacions, Joaquim i parroquians.

    M'agrada

  6. alex

    Gracias Joaquim ( y también Nina), por las aportaciones.
    Curioso o casualidad, tengo previsto revisitar nuevamente esta joya de basílica de St. Denis el próximo sábado por la tarde, aprovechando que el domingo tengo entrada para la ARABELLA en Bastille.
    ( ahora mismo, indagaré si se celebra algún concierto en St. Denis)

    M'agrada

Deixa un comentari