IN FERNEM LAND

VERBIER 2012: JOSHUA BELL INTERPRETA EL CONCERT DE BARBER (vídeo)


Neemi Järvi i Joshua Bell – Festival de Verbier 2012 (30 de juliol)

Avui una autèntica perla, el violinista Joshua Bell interpreta el meravellós concert per a violí i orquestra de Samuel Barber, un dels meus concerts preferits per a violí.

Aquesta interpretació prové del Festival de Verbier d’aquest any i us asseguro que no us deixarà indiferents.

Barber va escriure aquest concert l’any 1939, però no es va estrenar oficialment fins el 7 de febrer de 1941. Molts incidents van endarrerir la composició i la posterior estrena, ja que primer l’esclat de la Segona Guerra Mundial i més tard les desavinences entre el compositor i el violinista que l’havia d’estrenar, Iso Briselli, van complicar-ne  molt la gestació. Sembla ser que Briselli no estava gens d’acord amb l’escriptura que el compositor va utilitzar pel violí i així ho va fer saber a Samuel Simeon Fels que va ser el mecenes que va encarregar el concert a Barber. Després de confusos i interminables estires i arronses, amb retrets i mals entesos, l’obra la va estrenar Albert Spalding i l’Orquestra de Filadèlfia sota la direcció d’Eugene Ormandy, esdevenint un èxit immediat.

En aquesta ocasió l’Orquestra de Festival de Verbier està dirigida per Neeme Järvi, i el concert va tenir lloc el passat 30 de juliol a la Salle des Combins.

Us deixaré els enllaços de vídeo i el d’àudio i per escoltar mentre tot plegat es va cuinant, us deixo el vertiginós Presto in moto perpetuo, tal i com va bisar Joshua Bell després de la insistència del públic en acabar el concert.

Samuel Barber
Concert per a violí i orquestra, Op. 14
Allegro
Andante
Presto in moto perpetuo
Presto in moto perpetuo (bis)

Joshua Bell, violí
Verbier Festival Orchestra
Director: Neeme Järvi

ENLLAÇOS VÍDEO

https://rapidshare.com/files/1239983384/CONCERT VIOLI BARBER_BELL_JARVI.mp4.001

https://rapidshare.com/files/671004809/CONCERT VIOLI BARBER_BELL_JARVI.mp4.002

https://rapidshare.com/files/1125744903/CONCERT VIOLI BARBER_BELL_JARVI.mp4.003

ENLLAÇ ÀUDIO (mp3)

https://rapidshare.com/files/3876634045/Concert Samuel Barber Bell_Jarvi.mp3

14 comments

 1. Joan

  Hola, fa temps que visito aquest blog i cada dia admiro més la capacitat que tens per connectar amb tots els lectors i també la quantitat de material actualitzat del que disposes.
  Voldria fer-te una pregunta. Estic interessat en la segona part d’aquest concert que el canal Medici va emetre. Misha Maisky (cello) i Martha Argerich (piano) van interpretar una obra concertant del compositor rus Rodion Shchedrin, “Romantic Offering”. Volia gravar aquest concert però no va ser possible.No cal que sigui en vídeo, però podria tenir una copia de l’àudio?. Com ho podríem fer?
  Moltes gràcies.

  M'agrada

 2. Elio

  El de Barber també és un dels meus concerts per a violí preferits d’ençà que el vaig descobrir, no fa pas tant, en un magnífic concert de l’OBC amb Lisa Batiashvili com a solista.
  Quan pugui me’l descarregaré. Moltes gràcies!

  M'agrada

  • Josep Olivé

   Ja en som dos…no puc consultar-ho i demano disculpes si tot lo que ara explicaré és un monumenltal error. Si no recordo malament en el mateix concert ens va oferir unes molt curioses propines, amb força sons onomatopeics i giravoltes que van fer la delícia del públic. Tinc una curiosa anècdota. Resulta que un dia, tot assistint a un concert de la MCO (Mahler Chamber Orquestra) a l’impresionant auditori de Köln (enorme gradaria tipus teatre grec), una de les obres era el concert de violí de Leonard Bernstein que interpretava una violinista que en principi desconeixia totalment. No cal dir que la seva interpretació del lluminós i rítmic concert de l’honorable mestre va ser estel.lar. Tot va ser escoltar-li la primera propina (en va fer dues) i caura de quatre potes en que era la mateixa artista que ens va enlluernar amb el concert de Barber al nostra Auditori i amb la nostra OBC. Bé, no soc avi, però ja explico batelletes com veieu.

   M'agrada

 3. Xavier C.

  En realitat, lo de la segona guerra mundial era una excusa de mal pagador de Barber. La guerra va començar (a Polònia!) el dia 1 de setembre, que era el mateix dia que Barber havia de tornar (al final, ho va fer l´endemà) cap als EUA des de França. Guerra-guerra, la que van viure els nostres pares. Barber, molt poqueta. 🙂

  Detall de tots els incidents que assenyales a http://isobriselli.com/

  M'agrada

 4. Josep Olivé

  Un cop més compartim gustos. Molt bó el violí de Barber i no menys bó l’estraordinari Joshua Bell. Hauria de sovintejar més el nostra “territori”…igual ens el podriem trobar a la nostra meravellosa estació de Plaça de Catalunya…o a la no menys galdosa de Sants…no sé. (Ho sento, m’ha sortit la paraula “territori” per aquest “relat”. Ja veieu (vosaltros i vosaltres), la pobresa i maníes linguístiques dels nostres pares de la patria se m’ha encomenat. Deu ser la calor. I’m sorry! 🙂

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: