IN FERNEM LAND

DER RING DES NIBELUNGEN A BUCAREST (Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin-Marek Janowski)


Marek Janowski. Foto © Felix Broede

Marek Janowski. Foto © Felix Broede

Mentre el Ring de Lucerna ha quedat en standby, amb les tres jornades pendents d’emissió, avui us porto la integral del Ring des Nibelungen que va tenir lloc a Bucarest aquest mes de setembre, dins el marc del Festival George Enescu que es celebra cada any a la capital de Romania.

A la solvència d’una orquestra magnífica i d’un director experimentat, cal sumar molts dels cantants que s’estan repartint entre els millor festivals i teatres, els rols sempre compromesos de la Tetralogia. Potser tampoc serà la tetralogia ideal del bicentenari, però està clar que en molts aspectes supera a la de Bayreuth, que segurament romandrà com la vocalment més galdosa, exceptuant aïllats encerts.

A Bucarest trobem sobretot un fonament simfònic a l’alçada del repte, amb una formació simfònica molt avesada en aquest repertori i amb un director d’una solidesa wagneriana fora de tot dubte, amb una interpretació vigorosa, de dinàmiques lleugeres i concepció dramàtica i molt teatral, malgrat tractar-se d’una versió en forma de concertant.

Vocalment ens trobem amb el baix baríton letó Egils Silins com a Wotan,  que sense ser un déu imponent o deixar una petjada inesborrable, és honest i resisteix. Pel que fa a les Brünnhildes, perquè n’hi ha dues, l’alemanya Petra Lang, fins fa molt poc mezzosoprano, m’interessa més que Catherine Foster, tot i que aquesta té un timbre i una facilitat en el registre agut molt més agraïdes, però Lang viu intensament el seu personatge.

Tornem a trobar-nos amb el Siegfried de Stefan Vinke, que ja puc dir que deu ser el Siegfried més solvent de l’actualitat, amb l’estúpida innocència i l’heroïcitat exultant d’una veu no gaire bonica, però segura.

La magnífica i pluriocupada mezzosoprano austríaca Elisabeth Kulman, es fa càrrec dels rols de Fricka, Waltraute i segona Norna. És una cantant excel·lent, aquesta si, amb una veu bellíssima i un cant intens.

Martin Winkler canta amb la solvència habitual el seu conegut Alberich, així com  Arnold Bezuyen el seu Mime, per a mi millorable.

Molt notables el vellsungs de Melanie Diener i sobretot el Siegmund de Torsten KerlChristian Elsner no em va agradar gens com a Siegmund amb Rattle dirigint, a Berlín, però com a Loge sense ser el tenor heroic que jo reclamo, me l’estimo més que els perfils secundari/còmics que tant sovintegen en els intèrprets d’aquest rol.

Bé els baixos, Günther Groissböck (Fasolt, Hundig),  Sorin Coliban (Fafner) i el caduc Hagen d’Eric Halfvarson.

Correctes sense més l’Erda de Daniela Denschlag, la Freia i Gutrune de Alexandra Reinprecht i l’ocell del bosc de Ileana Tonca.

Sala Mare a Palatului de Bucarest

Sala Mare a Palatului de Bucarest

La Sala Mare a Palatului de Bucarest, ideal per a congressos plebiscitaris de l’antic partit comunista no sembla el marc més ideal per escoltar un Ring, però per a vosaltres això no serà un impediment, ja que les veus ens arribaran amb tota la seva nitidesa, gràcies a una excel·lent transmissió radiofònica i per tant podreu apreciar virtuts i defectes, còmodament instal·lats en el vostre suport predilecte.

Preparats?, ens espera una vegada més el repte apassionant de quinze hores de la millor música, aquesta vegada servida amb quelcom més que dignitat.

Per ambientar i fer més curta l’espera de la baixada dels arxius, us oferiré uns fragments que segurament serviran per fer-vos una idea.

RICHARD WAGNER
Der Ring des Nibelungen
Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin
Director musical: Marek Janowski
Sala Mare a Palatului de Bucarest
Festival George Enescu 2013
 
Totes les òperes en versió de concert
 
Das Rheingold
 
Wotan – Egils Silins
Donner – Valentin Vasiliu
Froh – Marius Vlad Budoiu
Loge – Christian Elsner
Alberich – Martin Winkler
Mime – Arnold Bezuyen
Fasolt – Günther Groissböck
Fafner – Sorin Coliban
Fricka – Elisabeth Kulman
Freia – Alexandra Reinprecht
Erda – Daniela Denschlag
Woglinde – Julia Borchert
Wellgunde – Alina Bottez
Floßhilde – Sorana Negrea
15 de setembre de 2013
Escoltem el final des de “Heda!, Heda!, Hedo!” amb Valentin Vasiliu (Donner), Marius Vlad Budoiu (Froh)Egils Silins (Wotan)Elisabeth Kulman (Fricka)Christian Elsner (Loge) i Julia Borchert, Alina Bottez i Sorana Negrea, com a Woglnde, Wellgunde i Floßhilde
ENLLAÇ mp3 
 
https://www.mediafire.com/folder/o6546ffi79prc/DAS_RHEINGOLD_Janowski_Bucarest_2013
Die Walküre
 
Siegmund – Torsten Kerl
Hunding – Günther Groissböck
Wotan – Egils Silins
Sieglinde – Melanie Diener
Brünnhilde – Petra Lang
Fricka – Elisabeth Kulman
Gerhilde – Aneliya Vidinova
Ortlinde – Egle Chisiu
Waltraute – Sidonia Nica
Schwertleite – Andreea Iftimescu
Helmwige – Natalia Buciuman
Siegrune – Antonela Bârnat
Grimgerde – Adina Secobeanu
Roßweiße – Sorana Negrea
 
16 de setembre de 2013
Escoltem els darrers 20 minuts del primer acte, amb Torsten Kerl i Melanie Diener, Siegmund i Sieglinde.
I els 25 primers del segon, amb Egils Silins, Petra LangElisabeth Kulman, com a Wotan, Brünnhilde i Fricka.
ENLLAÇ mp3
*
Rundfunk- Sinfonieorchester Berlin amb Melanie Diener (Sieglinde), Günther Groissböck (Hunding), Elisabeth Kulman (Fricka), Eglis Silins (Wotan), Petra Lang (Brünnhilde), Torsten Kerl (Siegmund).

Rundfunk- Sinfonieorchester Berlin amb Melanie Diener (Sieglinde), Günther Groissböck (Hunding), Elisabeth Kulman (Fricka), Eglis Silins (Wotan), Petra Lang (Brünnhilde), Torsten Kerl (Siegmund). Foto: Andrei Gindac

Siegfried
 
Siegfried – Stefan Vinke
Mime – Arnold Bezuyen
Der Wanderer – Egils Silins
Alberich – Martin Winkler
Fafner – Sorin Coliban
Brünnhilde – Catherine Foster
Erda – Daniela Denschlag
Stimme des Waldvogels – Ileana Tonca
 
19 de setembre de 2013
Aquí teniu la forja amb Stefan Winke (Siegfried) i Arnold Bezuyen (Mime).
I ara escoltem el duo final amb la Brünnhilde de Catherine Foster.
ENLLAÇ mp3
Götterdämmerung
 
Siegfried – Stefan Vinke
Gunther – Valentin Vasiliu
Alberich – Martin Winkler
Hagen – Eric Halfvarson
Brünnhilde – Petra Lang
Gutrune – Alexandra Reinprecht
Waltraute – Elisabeth Kulman
1. Norn – Daniela Denschlag
2. Norn – Elisabeth Kulman
3. Norn – Aneliya Vidinova
Woglinde – Ileana Tonca
Wellgunde – Alina Bottez
Floßhilde – Sorana Negrea
 
Corul Filarmonicii “George Enescu”
director del cor: Ion Iosif Prunner
 
22 de setembre de 2013 
Escoltem l’escena entre Waltraute (Elisabeth Kulman ) i Brünnhilde (Petra Lang)
I finalment, la immolació de Brünnhilde amb Petra Lang.
ENLLAÇ mp3
Feia dies que no deixava arxius per baixar. Espero que els darrers canvis en el servidor de RapidShare no us facin gaire la guitza.
L’actualitat liceista, que s’intueix convulsa, de ben segur serà protagonista en els propers dies, aprofitem que avui ens cau un altre Ring, motiu sempre de joia wagneriana.
 

Un comentari

    • Vero, un wagneriano d’anni, ma adesso è diventato venerabili, sapiente e indiscutibili.
      Non pensavano lo steso i critichi degli anni 80 quando si pubblicò l’Anello di Eurodisc.
      La decisione de non dirigere in forma scenica li da, ancora di più, una immagine autorevole e rispettabili, ma penso che con un direttore scenico affine, sarebbe possibile il miracolo.

      M'agrada

  1. SANTI

    Feia dies que no ens deixaves res però amb un apunt ens fas anar de bòlid.
    Ja he perdut el compte dels Ring que tinc gràcies a IFL.
    Ara bé, em pots ajudar amb rapidshare?. Ha canviat tot i encara que tinguis un compte obert, si no és de pagament no et pots baixar res, això és així?

    M'agrada

    • Lluís

      Perdoneu, però m’estic baixant Das Rheingold a molt bona velocitat i no he pagat ni un cèntim. El sistema operatiu del meu ordinador és Windows 7 i el que vaig fer quan el Rapidshare manager em va canviar, fa uns dies, va ser desinstal·lar-lo totalment, inclosa la carpeta que crea a arxius de programa. Desprès vaig tornar a instal·lar una versió anterior del Rapidshare manager que l’ordinador guarda a la carpeta de descàrregues, havent prèviament obert la sessió amb el meu usuari, a la web del Rapidshare . A l’instal·lar-la vaig tornar a la situació anterior i, fins ara, em funciona. Si podeu, proveu-ho.

      M'agrada

  2. Isolda

    Tot just he acabat d’escoltar Das Rheingold. Coincidim bastant, però a mi particularment m’han agradat tant la Freia d’Alexandra Reinprecht com el Loge de Christian Elsner, el Wotan d’Egils Silins per mi és un cantant molt segur però la veu no em convenç. La direcció musical per part de MareK Janowski ha estat bé, però hauria pogut treure més rendiment amb aquesta orquestra.
    Demà procuraré escoltar Die Walküre.
    Gràcies Joaquim.

    M'agrada

  3. Isolda

    En general, per mi ha estat una bona Walküre. Continuo dient que Engils Silins amb la seva veu oscil.lant no em convenç, però amb la Walküre l’he trobat segur i valent, fent el personatge come il faut. Em retracto referent al director Marek Janowski, aquí m’ha semblant fantàstic.
    Molt bé Torsten Kerl i Melanie Diener, si filo fi diré que millor ell que ella, i m’ha sorprès gratamemt Petra Lang, amb un cant valent, matisant els moments més lírics, els aguts una mica forçats, però no estridents. En fi m’ha agradat.

    M'agrada

Deixa un comentari