IN FERNEM LAND

LA PASSIÓ SEGONS SANT MATEU (vídeo)


Avui us deixo un vídeo de la BWV 244 de Johann Sebastian Bach, és a dir, la monumental Matthäus-Passion.

Tot i que Bach va escriure-la per la nit del Divendres Sant, jo m’avanço una mica i la porto avui dijous.

La versió, molt austera i sense figures vocals destacables, es deu al director belga Philippe Herreweghe al davant del Collegium Vocale de Gant, en un concert celebrat el 28 de març de 2010 a la Philharmonie de Colònia.

La part essencial i difícil de l’Evangelista va a càrrec del tenor alemany Christoph Prégardien, mentre que la part de Crist va a càrrec del baríton berlinès Tobias Berndt.

Les parts solistes estan distribuïdes de la següent manera:

COR 1: la soprano alemanya Dorothée Mields, el contratenor francès Damien Guillon, el tenor nord-americà Colin Blazer i el baix anglès Matthew Brook

COR2: la soprano txeca Hana Blažiková, el contratenor anglès Robin Blaze, el tenor alemany Hans Jörg Mammel i el baix-baríton suís Stephen MacLeod

El Collegium Vocale de Gant va ser fundat l’any 1970 pel encara director de la formació Philippe Herrevege, qui els ha situat com una de les formacions més prestigioses del repertori barroc, especialitzat en Johann Sebastian Bach.

Jo us deixaré uns Youtubes que us haurien d’animar a baixar-vos l’obra sencera i és clar, malgrat que esquarterar i escollir uns quants fragments sense atabalar-vos és una mica complicat, he decidit començar per l’imprescindible i impressionant cor d’entrada, “Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen”, que a modo de marxa fúnebre ens situa directament en la solemnitat i el recolliment, d’aquesta cabdal partitura.

Tot seguit us deixaré amb l’ària per a soprano “Blute nur, du liebes Herz” a càrrec de la cantant txeca Hana Blažiková.

I ara l’ària que us proposo és la del baix “Gerne will ich mich bequemen” a càrrec de Matthew Brook., incloent el recitatiu precedent “Und ging hin ein wenig”, que us permetrà escoltar tant al Evangelista de Christoph Prégardien com a Tobias Berndt cantant la part de Jesús. Aquest vídeo és gentilesa de

A la segona part hi trobem un dels grans moments de tota la història de la música vocal, amb l’ària destinada a la contralt, aquí el contratenor francès Damien Guillon, “Erbarme dich”, amb l’acompanyament obligat del violí.

I finalment la darrera coral que clou de manera sublim aquesta gran catedral de la música, “Wir setzen uns mit Tränen nieder”

Si voleu tenir la versió íntegra d’aquesta Passió, us deixo el quatre enllaços que us permetran, un cop baixats i utilitzant hjsplit (descàrrega gratuïta) per unir-los, gaudir-la tantes vegades vulgueu.

Recordeu guardar tots els arxius en una mateixa carpeta i després quan ha tingueu baixat el programa d’unió (hjsplit), quan us demani a quin directori heu guardat els arxius que voleu unir, us serà més fàcil buscar-los. Heu de marcar el primer (els altres tres ni els veureu) i esperar que s’uneixin. Un cop finalitzat el procés, a la mateixa carpeta que heu guardat els quatres arxius fragmentats, trobareu l’obra en la seva integritat.

Desitjo que us agradi.

7 comments

 1. Joaquim, estic esmorzant amb aquesta selecció tan bona i tan ben triada, però hi ha un error molt fàcil d’arreglar: l’ordre dels vídeos 4 y 5 😉

  Aquest Pregradien que surt tan poc, va ser l’Evangelista de la única Passió que he vist, la del mateixos nanos de Windsbachen del Requiem de Brahms, i amb ells va ser el millor

  M'agrada

  • I et segueix durant, que ara dius “Ja no he canviat” 🙂 Tranqui, que no vam jugar malament. El problema son les prorrogues, que la maquinaria fina no aguanta tant, però dintre del disgust jo crec que ens endurem la de Europa. I ara no et queixis de comentari fora de lloc, que jo havia callat… 🙂

   M'agrada

 2. Josep Olive

  Ja fa temps, parlant amb un amic de l’obra absolutament sagrada del post d’avui, em va fer aturar sobtadament i em va advertir: “…peró t’en adones del que dius…no?…”…i jo estorat li vaig replicar si estava dient alguna tonteria…”…potser si, potser no….es que tota l’estona et refereixes a la La Passió segons Sant Bach !!!…”…jajajajaja…I des d’aquell dia penso en lo poderós que pot arribar a ser el nostre subconscient!

  Records desde Alemanya, on estic de curteta “gira” musical, aquesta vegada a Stuttgart i Francfort. Veuré una obra que conec però encara no he vist representada i li tinc moltissimes ganes (“Dialogue des Carmelites”), un Tristany i uns “Contes d´Offmann”.

  Per cert, molt emotiu el post d’ahir. Em va emocionar molt. Corprenedor tot ell i el record de l’Ovidi preciós!

  M'agrada

 3. Damià

  Aquests solistes semblen coristes. A la gravació comercial del cedé tenen un nivell molt superior, tot i així m’estimo mes a Gardiner i Harnoncourt. Sempre trobo a Herreveghe molt pla

  M'agrada

 4. És una versió certament austera i pel meu gust mancada de teatralitat, Herreweghe opta per dinàmiques lleugeres i la desvesteix de la solemnitat que tant m’agrada, però és una versió magnífica, això si, amb solistes dignes, però poc rellevants.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: