IN FERNEM LAND

VĚC MAKROPULOS A MUNICH (Michael-Černoch-Conners-Lundgren;Schilling-Hanus) Vídeo


Avui us porto una de les òperes més fascinadores del segle XX, El cas Makropoulos de Leoš Janáček, en la nova producció de la Staatsoper de Munich que suposa una edició crítica de la partitura deguda al mateix director musical, el txec Tomáš Hanus, amb una decebedora producció del hongarès Árpád Schilling.

Em sap greu això de Schilling ja que desaprofitar l’ocasió de fer una nova producció d’una òpera com aquesta, amb una trama tan apassionant i comptant amb un equip musical i vocal tan bo, és delictiu.

La inquietant presència de la mezzosoprano alemanya Nadja Michael en estat de gràcia vocal, fa que encara sàpiga més greu assistir d’espectador distant a una producció d’aquelles que odio especialment, d’aquelles que volen ser profundes i acaben sent pedants, que volen ser minimalistes i són avorridíssimes i insípides, que pretenen ser referencials i al cap de cinc minuts ja s’han oblidat, i això que la pretensió del director hongarès és que els 10 minuts finals, una joia musical preuadíssima, esdevinguin inoblidables, i quasi ho aconsegueix però segurament per l’efecte diametralment oposat, la vergonya aliena.

Musicalment, tret d’alguna sortida de to de l’orquestra muniquesa, la versió és esplèndida, amb una gran direcció de Tomáš Hanus. Exactament no sé en que consisteix la seva edició crítica, però l’orquestra guspireja colors, timbres i sonoritats en la riquíssima gamma exigida per  Janáček, servint les exuberants i inspirades melodies amb una intensitat dramàtica i bellesa expositiva enlluernadores.

Vocalment  Nadja Michael està abassegadora, el rol li va com anell al dit i aquí pot marcar unes diferències que assolint altres rols com la Lady Macbeth verdiana no és capaç de fer.penso que amb una altra direcció escènica que l’afavorís, el resultat podria ser excepcional, ja que la intensitat i misteri del personatge estan molt ben aconseguits, tant en l’escena com en la part cantada.

L’equip que l’acompanya és bo, solvent, eficaç i en gran part idiomàtic, amb el magnífic tenor  Pavel Černoch com a Gregor, al capdavant i amb la participació de Reiner Goldberg en un rol secundari, que són els que ara fa, després d’haver intentat ser un heldentenor de primera, o dit d’una altra manera, abocat a ser un heldentenor heroic en un moment d’escassedat i penúria, on qualsevol tenor amb una mica de timbre consistent era abocat als rols més exigents. Encara no sé ni com va superar-ho.

Degut a que gran part de l’escenografia és blanca, la televisió alemanya va decidir que els subtítols serien de color blau per intentar ajudar al teleespectador, quelcom que en algun moment és realment impossible, ja que el text es fa molt difícil de seguir. S’agreix l’esforç i la voluntat, però haguessin hagut d’emprar com a mínim dos color, blau i potser groc.

Els subtítols són en anglès.

Aquesta òpera i tots els aspectes possitius d’aquesta representaciuó, queels té, be mereixen l’esforç d ela baixada, estic segur que a la immensa majoria us agradarà.

Leoš Janáček
VĔC MAKROPULOS

Emilia Marty : Nadja Michael
Albert Gregor : Pavel Černoch
Vítek: Kevin Conners
Krista:  Tara Erraught
Jaroslav Prus: John Lundgren
Janek: Dean Power
Dr. Kolenatý:  Gustav Beláček
Stage Technician: Peter Lobert
Cleaning Woman: Heike Grötzinger
Hauk-Šendorf:  Reiner Goldberg
Emilia’s Child: Rachael Wilson

Bayerisches Staatsorchester und Chorus
Director del cor: Sören Eckhoff

Direcció musical: Tomáš Hanus
Director d’escena: Árpád Schilling
Escenografia i vestuari: Márton Ágh
Disseny d ellums:  Tamás Bányai

Bayerische Staatsoper, Munic 1 de novembre d e2014

ENLLAÇ Vídeo (6 arxius que s’han d’ajuntar i posteriorment descomprimir)

https://mega.co.nz/#F!qh1HRTwb!HHKmafgoOU47oPlxPGoGeA

Us desitjo una bona setmana

8 comments

    • No ho juris, ja que només es va fer l’any 1999 i no s’ha tornat a fer, MALAURADAMENT, i ara seria titllada de bonica però difícil, que ja saps el que vol dir, INSOSTENIBLE.
      Aquí un fragment d’aquella meravella

      M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: