IN FERNEM LAND

El concert per a violí de Beethoven segons Patricia Kopatchinskaja (Vídeo)


La violinista, però també compositora, però també directora d’orquestra moldava (Chisinau , República de Moldàvia, 1977), Patricia Kopatchinskaja va tocar divendres passat 31 d’octubre de 2014 a la Alte Oper de Frankfurt, i en la temporada de concerts de la hr-Sinfonieorchester, dirigida per Philippe Herreweghe, el concert per a violí i orquestra de Ludwig van Beethoven.

Tot esperant el vídeo de la representació de Tanhäuser que va tenir lloc abans d’ahir a la Staatsoper de Viena, avui us vull portar el vídeo d’aquest concert, que us permetrà admirar el talent d’aquesta artista, en una obra que de tan popular sembla impossible que ningú més ens pugui sorprendre, sota la direcció del prestigiós director belga Philippe Herreweghe, que deixa una estona Bach, per oferir-nos el seu reconegut i filològic Beethoven.

Jo no sé si la versió de Kopatchinskaja us agradarà, ara bé, garanteixo que indiferents no us deixarà, a part de tocar unes cadències diferents a les habituala, la seva versió és molt personal, ja sigui per les sonoritats a vegades més properes a una viola que a un violí, com per les “llicències” que es permet i que sobten en un concert tantes vegades escoltat i on potser ens creiem que ja ho havíem escoltat tot, doncs no, faltava com a mínim la seva versió.

La complicitat amb Herreweghe és total, i jo diria que la “transgressió”  a la versió tradicional és fruit d’una complicitat llargada estudiada i duta a terme en les moltes vegades que ambdós artistes han col·laborat.

Si fos una versió més no us l’oferiria, però no ho és us ho garanteixo.

Kopatchinskaja toca un violí construït per Giovanni Francesco Pressenda o amb un de  Ferdinando Gagliano si interpreta música amb criteris historicistes.

Com és habitual al final de l’apunt trobareu el vídeo del concert, però per tal de que us feu una idea de l’originalitat i creativitat del tàndem Kopatchinskaja/Herreweghe us vull deixar la sorprenent cadència del final del primer moviment.

Impossible romandre indiferent

La propina que ofereixen la violinista amb l’orquestra, del compositor armeni Tigran Mansourian, és bellíssima.

Intento no defraudar-vos mai, tingueu per segur que avui la versió del concert de Beethoven bé mereix una escoltada atenta. Al públic de Frankfurt dóna la impressió que els va agradar molt.

El concert va ser transmès per el canal Arte.

Ludwig van Beethoven
Concert per a violí i orquestra

Tigran Mansourian
Romance

Patricia Kopatchinskaja, violin
hr-Sinfonieorchester
Director Philippe Herreweghe

Alte Oper Frankfurt 31 d’octubre de 2014

ENLLAÇ Vídeo

https://mega.co.nz/#F!P8FmRKjK!_3F_GxpF4PagyuAPYaH3Hw

Espero que us agradi, que us interessi, que us esperoni o que us revolti, tot menys que us deixi indiferents.

8 comments

 1. simone.plaza@tedebe.com

  molt interessant! el tall d’audio m’agrada moltíssim, es molt original. A veure si aconsegeixo descarregar el concert…mega porta una bona estona descarregant i es queda atascat al 18%… gràcies pr la proposta.

  M'agrada

 2. Kàtia

  Quin domini tè del instrument,quina sort!! Han d’estudiar tantes hores!Però paga la pena.Quàn jo estudiava piano fa exactament 60 anys recordo que practicava un mínim de 4 hores 4 dies a la setmana,Tocar la Marxa turca amb 9 anys era el més fàcil que feia.
  Apa,qué pesadeta estàs, Kàtia,però es que em dol recordar-ho.
  Baixarè el video ara mateix

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: