IN FERNEM LAND

WAGNER SEGONS GUSTAVO DUDAMEL I LA OSSB (vídeo)


A la gira que està fent la Orquesta Sinfónica Simón Bolivar de Venezuela amb Gustavo Dudamel i que va tenir la corresponent parada a Barcelona amb el seu corresponent apunt a IFL, el dia 24 de gener van fer una aturada a Paris a la novíssima, flamant i espectacular Philharmonie de Jean Nouvel on va fer un concert molt similar al barceloní, amb la cinquena simfonia de Beethoven a la primera part i un popurri de la tetralogia wagneriana a la segona que incloïa l’entrada dels déus al Walhalla de Das Rheinglod, el viatge de Siegfried pel Rin, la  mort de Siegfried i la marxa fúnebre de Götterdämmerung, els murmuris del bosc de Siegfried i la cavalcada de Die Walküre, el moment més idoni per a l’orquestra i director per a desplegar allò que el seu públic els demana.

150 musics sobre l’hemicicle de la nova sala i un treball sobre la sonoritat per sobre del relat que aquesta música sempre ha de portar associada. Ja ho vaig dir arran del concert del Palau i també va ser la impressió que vaig tenir després d’escoltar el disc que han gravat. No hi ha en aquest Wagner de Dudamel una narració èpica dels fets, hi ha un treball de sonoritats i timbres, com per demostrar les possibilitats expressives dels musics de l’orquestra, però els fragments són exercicis aïllats que no (em) diuen res més enllà de demostrar textures i colors. És un Wagner tou, tímid en la narració i en l’èpica, mancat de l’impacte teatral, de grandesa, d’emoció, però amb l’intent de ser per sobre de tot polit i brillant. 

La propina, com a Barcelona i amb els mateixos resultats, va ser el liebestod de Tristan und Isolde, molt bonic però sense transcendència emotiva, possiblement perquè per sobre de la bellesa intrínseca del moment hi mancava aquell trasbals que no s’aconsegueix amb la quantitat de músics i decibels amb la es sotmet als oïdors.

El vídeo, amb unes preses magnífiques de la imponent sala parisenca us permetrà seguir el concert amb tot deteniment i detall.

La primera part del concert l’he obviat.

ENLLAÇ vídeo

https://mega.co.nz/#F!2AtWjJxb!qVhKhk8aKlxgLZxVtl8JqQ

Aquest vídeo l’heu d’agrair a la generositat del Salvador i la Conxa.

 

5 comments

  • De fet a la mitja part del concert hi ha una entrevista bastant interessant amb el responsable de l’acústica del nou equipament.
   Es parla de la gran quantitat d emetres cubics de la sala, d ela proximitat i llunyania d¡algunes localitats, dels diferents balcons penjats al buit, de les formes corbes i de la col·laboració des del primer moment entre Nouvel i ell en dissenyar els interiors tenint pendent el tema fonamental de la música i hi ha un aspecte fonamental en la conversa que Moneo segurament no va tenir en compte a l’Auditori de Barcelona, diu l’enginyer que s’ha calculat el so que arriba a les localitats, però també com arriba el so als músics, quelcom essencial per fer bona música.
   Vaig estar a punt de incloure aquesta entrevista a l’apunt però vaig una mica escàs de límits en el servidor…

   M'agrada

 1. Moltes gràcies.Es tot un detall wagnerià. A vore si ens portes alguna cosa de la Meier. És la meua deessa. Aprofite l’ocasió per dir que he rebut un misatge de l’empresa que donava les descàrregues gratuïtes de Wagner. Doncs bé, ara ha eiit la “versión extendida” (sic) que és el mateix més uns 20 min. extra amb el preludi de Tristan i el Liebestod. Costa 3 € fins l’1 de març si no m’he enganye. Després costarà prou més. Deixe el text.

  “Oferta exclusiva Qobuz : Dudamel a un precio especial”

  Si poseu en google “Qobuz : Dudamel ” tindreu tota la informació.
  Salut
  Regí

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: