IN FERNEM LAND

KRÓL ROGER A LA ROH (Kwiecien-Pirgu-Jarman-Holten-Pappano) vídeo


Arran de l’estrena al Liceu de l’opera Król Roger de Karol Szymanowski al novembre de 2009, a IFL vaig fer diverses entrades, tant preparatòries, com de les representacions liceistes.

Ara torno a aquesta òpera cabdal del segle XX, tan enigmàtica, estàtica i luxuriosa ja que s’ha representat per primera vegada a la ROH i la representació del dia 16 es va transmetre, com ja vaig anunciar, en aquesta nova plataforma, THE OPERA PLATFORM que està destinada a oferir-nos moltes alegries.

A Londres s’ha posat davant d el’orquestra el seu director titular, que ho dirigeix tot i tot molt bé o excel·lentment bé, alhora que han fet una producció pròpia del director danès Kasper Holten, que seguint la tradició més aviat críptica de l’obra, malgrat l’aparent senzillesa del relat, ha revestit l’orgia musical d’una potent producció que no molesta gens però tampoc tinc tan clar que acabi per aclarir-nos res, més enllà de la fàcil deducció que el Rei Roger és el propi Szymanowski, si bé el compositor no crec que tingués tants dubtes davant de la seva pròpia sexualitat com té el Rei sicilià.

Hiolten és el director d’un dels Ring més inquietants que jo conec, el Ring de Copenhagen que fa molt temps vaig començà a explicar, però em vaig quedar a mitges. Potser a l’estiu hi tornaré.

Antonio Pappano serveix amb l’exuberància que el caracteritza, 90 minuts de luxúria sonora al capdavant de la imponent orquestra,no tant el cor, que té en aquesta òpera una complexitat enorme en les múltiples intervencions.

El protagonista és el baríton polonès Mariusz Kwiecien, entregat totalment en el rojecte, però jo l’he trobat una mica insuficient pel rol, apurat per les exigències vocals, si bé sembla ser que durant els dies de la representació estava passant per un procés gripal o quelcom similar. Ara bé, ningú podrà negar-li que no ho donés tot.

També el tenor Saimir Pirgu sembla que estigui al límit, però aquest sense refredat, però també resolt amb molta convicció i entusiasme el seductor i enigmàtic rol del pastor, generador de la destrucció del Rei Roger.

Pel que fa al rol de Roxana, molt menys important, malgrat que ella té en l’ària del segon acte, el moment més conegut, va a càrrec de la soprano nord-americana Georgia Jarman, que ho resolt magníficament.

Bé els altres rols menors i un èxit molt notable a la ROH.

Karol Szymanowski
KRÓL ROGER
Llibret de Jarosław Iwaszkiewicz

Rei Roger II de Sicília…..Mariusz Kwiecien
Pastor…..Saimir Pirgu
Roxana…..Georgia Jarman
Edrisi…..Kim Begley
Arquebisbe…..Alan Ewing
Diaconessa…..Agnes Zwierko

The Royal Opera Chorus

The Orchestra of the Royal Opera House
Director musical: Antonio Pappano
Director d’escena: Kasper Holten
Escenografia i vestuari: Steffen Aarfing
Disseny d ellums: Steffen Aarfing
Vídeo: Luke Halls
Escenografia: Cathy Marston
Dramatúrgia: John Lloyd Davies

ROH Covent Garden, Londres 16 de maig de 2015

Cantada en polonès i subtitulada en anglès.

ENLLAÇ vídeo

https://mega.co.nz/#F!m5MSVaCT!JIRvdAccgdtg72TN0EvcJA

L’òpera dura en prou feines 90 minuts i la gravació compta amb una hora més de durada, que es justifica, a part del llarg inici fins el començament del streaming que quasi arriba al quart d’hora, per comptar amb tot el preàmbul abans del primer acte, amb entrevistes, lògicament en anglès, i tot l’entreacte, del tot interessant.

Pensar que ja han passat 6 anys de l’estrena al Liceu d’aquesta òpera i que tal i com van les coses segurament no la tornarem a veure mai més, pot ser quelcom més que un bon al·licient per baixar-vos aquesta nova versió.

Bona setmana

 

8 comments

  1. Jordi

    No la coneixia, quan es va fer al Liceu em va fer mandra i ara em sap greu no haver-hi anat.
    Aquest vídeo en la seva integritat i amb les entrevistes incloses m’ha semblat molt bo i útil.
    Moltes gràcies

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: