IN FERNEM LAND

ELS CANTANTS DEL COSÌ FAN TUTTE AL LICEU 2015


Com a complement a l’apunt de preparació del Così fan tutte que vaig fer fa pocs dies, avui us vull presentar els cantants que protagonitzaran els dos equilibrats repartiments que el Gran Teatre del Liceu ha previst per aquestes representacions que comencen demà dia 20 i finalitzaran el 30 del mateix mes de maig.

Aquí els teniu:

Com a Fiordiligi comptarem amb dues sopranos exquisides, l’alemanya Juliane Banse (1969), que malgrat ser molt coneguda des de fa anys per  a tots aquells fidels a les Schubertíades de Vilabertran, debuta al Liceu, i la soprano valenciana Maite Alberola (1982),

Escoltem-les a totes dues cantant la mateixa ària de Mozart, la temible “Temerari! Sortite fuori…Come scoglio” del Così, Banse acompanyada per la German Radio Saarbrucken-Kaiserslautern Philharmonic Orchestra, dirigida per Christoph Poppen

Mentre que a Alberola l’acompanya l’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida per  Daniel Martinez Gil de Tejada l’any 2010 en una representació dels Amics de l’Òpera de Sabadell.

En el rol de Dorabella comptarem amb la mezzosoprano navarresa Maite Beaumont i la mezzosoprano catalana Gemma Coma-Alabert.

A ambdues també les escoltarem en la mateixa ària “Smanie implacabile” l’ària de Dorabella a Così fan tutte, a Beaumont en una representació del 2006 a Àmsterdam

I a Coma-Alabert a Sabadell l’any 2010.

El rol de Despina estarà cantat per la soprano navarresa Sabina Puértolas i la mezzo-soprano catalana Anna Tobella. Dues vocalitats diferents per a un mateix rol, quelcom força habitual en els rols mozartians.

A Sabina Puértolas l’escoltarem en “Credete al mio dolore” l’ària que canta el personatge de Morgana a l’Alcina de Handel, acompanyada per Les Talents Lyriques sota la direcció de Christophe Rousset.

Mentre que a Anna Tobella l’escoltem cantant la cavatina de Rosina de Il barbiere di Siviglia de Rossini a una representació a Oviedo.

De la galeria de rols masculins comencem per el personatge de Ferrando, que serà interpretat per els tenors Joel Prieto i David Alegret.

Al tenor de Puerto Rico nascut a Espanya Joel Prieto i que va debutar al Liceu amb un magnífic Fenton en la darrera edició de Falstaff, l’escoltem cantant l’ària de Ferrando al Così mozartià “Tradito, schernito”, en una gravació de l’any 2009.

Mentre que a David Alegret l’escoltem cantant “Il mio tesoro” l’ària de Don Ottavio del Don Giovanni mozartià.

El rol de Guglielmo l’assumiran el baríton barceloní Joan Martín Royo i el baríton  gallec Borja Quiza.

Al baríton barceloní l’escoltarem cantant un fragment de l’òpera de Alberto García Demestres, Wow! en l’estrena mundial al Festival de Peralada. D’aquesta òpera i de la magnífica interpretació de Martín Royo ja en vaig fer un apunt a IFL.

I al cantant corunyès Borja Quiza, l’escoltem cantant la sortida de Figaro a Il barbiere di Siviglia a Colòmbia l’any 2010.

Finalment per cantar el rol del filòsof Don Alfonso, comptarem amb el baríton italià Pietro Spagnoli i el baríton sud-africà William Berger.

A Spagnoli l’escoltem cantant l’ària del Così mozartià, ” Donne mie”, si bé és una ària que canta Guglielmo i no el Don Alfonso que cantarà al Liceu.

Mentre que a William Berger, l’escoltem cantant el deliciós “Abendempfindung” de Mozart, procedent d’un recital de l’any 2011 al Festival de Lucerna.

No he volgut fer cap judici previ, però és obvi que hi ha de tot, si bé en la gran majoria de casos crec que estarà garantit l’equilibri i l’adequació estilística, Hi ha per això alguna cosa poc comprensible, però és un misteri que voldria que algú un dia m’ho expliqués, és clar que per això hauria de ser una mica més explícit i no cull parlar del senyor Quiza fins haver assistit a la seva representació,no fos cas que després me la tingués que embeinar.

Jo hi aniré demà, demà passat i el diumenge. Ja us en parlaré, és clar,

Enllaç al web del Liceu:

http://www.liceubarcelona.cat/temporada-2014-2015/opera/cosi-fan-tutte/fitxa-artistica.html

6 comments

 1. SANTI

  No fa pas gaire, la Banse per ràdio i des del Metropolitan no em va agradar gaire, penso que Alberola pot estar millor
  Esperaré a veure que dius per decdecidir-me per un o altre repartiment, tot i que tenia decidit el primer

  M'agrada

 2. Josep

  Bona nit:
  Si no vaig errat en Borja Quiza i parlo de memoria va intervenir en el programa doble de Zarzuela que fa uns 5 o 6 anys va programar el Teatre Lliure de les sarsueles Chateaux Margaux i La Viejecita dirigides escenicament per en Lluis Pascual i musicalment per el mestre Ortega crec que amb una orquesta de Bilbao, unes bones representacions que vaig disfrutar força. Les inquietuds d’en Joaquim respecte aquest interpret i per lo escoltat en aquella representacio son verdaderament fundades.

  M'agrada

 3. Raúl

  Interessant apunt com a complement d’un magnífic apunt preparatori. Jo hi vaig avui, vaig haver de fer un canvi de dia perquè diumenge no puc anar-hi. Tot i que n’he vist i escoltat diverses versions, mai l’he vist en directe, i ja en tinc ganes.
  Llàstima que de moment la venda d’entrades sembla ser bastant minsa, especialmnent la de les 2 funcions fora d’abonament, amb lo qual suposo que durant aquesta setmana veurem aparèixer abundants rebaixes i promocions d’última hora.
  Tant de bo siguin unes representacions de nivell.

  M'agrada

  • No ens varem veure ahir, llàstima
   El Cosi és una òpera meravellosa, massa per un públic àvid de pinyols i veuarres. La campanya de màrqueting tampoc em va semblar molt encertada però el principal problema rau en la animadversió que el públic té amb l’obra de Mozart, mes enllà de la Flauta, les Noces i el Don.
   No estem a l’alçada, ens manca molta educació i cultura per assaborir un àpat com aquest, o potser una figura mediàtica que malgrat l’obra i/o l’autor cridi l’atenció, com pot passar la propera temporada a Palau 100 amb un Mozart menor i Villazón com a reclam

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: