IN FERNEM LAND

PROMS 2015: BERNSTEIN Stage and Screen


En les darreries dels concerts dels PROMS del 2015 es va fer un concert extraordinari dedicat a Leonard Bernstein en la seva faceta brillant, com totes les seves, com a compositor teatral i pel cinema.

Per segona vegada aquesta any, va pujar a l’hemicicle del Royal Albert Hall l’entusiasta John Wilson i la seva energètica orquestra acompanyats per Louise DearmanLucy SchauferScarlett StrallenJulian Ovenden per oferir-nos un programa centrat en 8 obres, 7 teatrals i una banda sonora, una suite de l’imponent On the Waterfront (La llei del silenci s’anomenava aquí).

El talent i instint teatral de Bernstein va fer que no s’ensellés, com no ho va fer mai en cap del àmbits creatius que va treballar, en un estil concret, fet que el va perjudicar més que no pas ajudar, ja que tot sovint la crítica clàssica li retreia les “concessions” que feia al passat. mentre que els de Broadway veien en les seves partitures massa intel·lectualitat, tot i que un dels grans èxits del teatre musical de tots els temps es deu al seu talent en reinventar l’eterna història de Romeu i Julieta juntament amb un llibretista que esdevindria immediatament com el cim de la intel·lectualitat compositiva, Stephen Sondheim. Qui ho havia de dir que dos talents com ells acabessin fent una obra tan popular i tan mestrívola, tan universal i tan extraordinària.

Wilson entre alguna que altra raresa, fa una tria massa previsible, suposo que per agradar al popular públic dels PROMS que no hagués entès que no podia faltar West Side Story en aquest homenatge,  però la música de Bernstein és tan bella que tant li fa escoltar una vegada més la dansa al gimnàs o l’ensucrada Maria, també és veritat que hi ha en aquesta selecció perles que per la majoria no deixen de ser unes rareses, com escoltar dos fragments de 1600 Pennsylvania Avenue (l’adreça de la Casa Blanca), un fracàs estrepitós que només va durar 7 dies en cartell i que suposa la darrera partitura escrita per a Broadway, com també va ser un fracàs la meravellosa Candide, una opereta massa sofisticada sobre l’obra de Voltaire que s’allunyava dels cànons que Broadway es podia permetre, però això no significa que la seva extensa partitura no estigui farcida de moments gloriosos.

Wilson ha tingut el gust, la delicadesa i l’encert d’incloure la que per a mi és la millor melodia que mai va escriure Leonard Bernstein i que alguna vegada ja us he portat a IFL, es tracta de  “Dream with Me” la cançó que va escriure pel musical Peter Pan.

La locutora de la BBC us anirà presentant els corresponents intèrprets i en alguna ocasió trepitjarà la música de manera punible, sí.

Aquí teniu el concert que garanteix a tots els que decidiu escoltar-lo, una injecció d’optimisme i bon rotllo impagable amb tot l’or del món, i tal i com està el pati, més encara.

Programa:

On the Town
Opening scene: I Feel Like I’m Not Out of Bed Yet/New York, New York
Lonely Town/Pas de deux
I Can Cook, Too

1600 Pennsylvania Avenue
The President Jefferson Sunday Luncheon Party March
Take Care of This House

Wonderful Town
A Little Bit in Love
A Hundred Easy Ways to Lose a Man

On the Waterfront
symphonic suite

Candide
Overture
I Am Easily Assimilated
Nothing More than This
Glitter and Be Gay

West Side Story
Dance at the Gym
Maria
Gee, Officer Krupke

Trouble in Tahiti
Island Magic

Peter Pan
Dream with Me

Candide
‘Make our Garden Grow’

Louise Dearman vocalist
Lucy Schaufer mezzo-soprano
Scarlett Strallen vocalist, Proms debut artist
Julian Ovenden vocalist
Maida Vale Singers
John Wilson Orchestra
John Wilson conductor

Royal Albert Hall, Londres 5 de setembre de 2015

Enllaç web dels PROMS (podeu escoltar el concert)

http://www.bbc.co.uk/events/e89v2m#b068rs22

I si voleu conservar-lo, podeu provar aquí.

Pels amants del musical, un concert imprescindible, per a tots els amants de la música un concert essencial.

5 comments

    • 2 mesos de concerts diaris i en alguns casos amb més d’un concert diari, donen per molt i sí, ho fan molt bé, tot i que sembla que el futur d’aquest històric festival podria perillar segons en Norman Lebrecht.

      M'agrada

  1. Retroenllaç: Noticias de septiembre de 2015 | Beckmesser

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: