IN FERNEM LAND

PELLÉAS ET MÉLISANDE DE LUXE A BERLÍN


Christian Gerhaher i Monika Ritter Casa a Pelléas et Mélisande a la Philharmonie de Berlín. Fotografia Monika Ritter Casa

Christian Gerhaher i Monika Ritter Casa a Pelléas et Mélisande a la Philharmonie de Berlín. Fotografia Monika Ritter Casa

No se m’acut un repartiment millor per a Pelléas et Mélisande i si a aquest cast de luxe hi afegim la Berliner Philharmoniker sota la direcció de Simon Rattle, estarem aviat d’acord que el concert d’aquest cap de setmana a la sala Philharmonie de Berlín, seu de la BPh en una versió semi-escenificada per Peter Sellars el director nord-americà que des de fa un temps té una especial relació com a artista resident, amb l’orquestra berlinesa amb qui ja ha fet la versió escenificada de les passions de Sant Mateu i Sant Joan de Bach.

Jo no us podré parlar d’aquesta vessant escènica perquè tan sols he pogut escoltar l’excel·lent versió de la cabdal obra de Debussy.

Uns cantants difícilment superables en el respectius rols ofereixen sense dubte les millors interpretacions per tal de que Simon Rattle i la “seva” orquestra, ni més ni menys que la Berliner, ens serveixin un àpat exquisit com pocs gràcies a una interpretació exuberant i dramàtica, subtil fins la transparència i densa de colors, controlada amb l’equilibri de tensions i dinàmiques només a l’abast d’un director que ja fa anys que té amb aquesta òpera una relació de creació interpretativa d’absoluta referència.

Rattle utilitza una mezzosoprano i un baríton per a cantar el dos rols protagonistes, quan podria fer-ho amb un tenor i una soprano, però aquesta elecció és molt coherent amb els colors càlids i més foscos d’una orquestra que esdevé la protagonista absoluta.

La versió és molt dramàtica, començant per Magdalena Kožená que s’allunya de les Mélisande infantils que tantes sopranos han retratat amb vocalitats blanquinoses i recitatius naïf, ella en canvi és una Mélisande intensa que transmet emoció i tensió, desig i molt patiment, quelcom que ajuda a tots aquells que retreuen a aquesta òpera una monotonia expressiva, quelcom que Rattle s’encarrega d’esmicolar amb de manera contundent.

Gerhaher amb el seu habitual detall en la dicció mostra un Pelléas que lluita contra els impossibles amb una resinació feridora, mentre que Gerald Finley amb força colpidora interpreta un violent i imponent Golaud.

Les luxoses col·laboracions de Franz-Josef Selig i Bernarda Fink com a Arkel i Genevieve són una cirereta a un pastís només apte per a gurmets refinadissims.

Si vosaltres esteu en aquest grup privilegiat que tenen aquesta obra a l’altar, agafeu el reclinatori i gaudiu, perquè teniu garantida una experiència musical quasi immillorable.

Us deixo escoltar la sensacional primera escena del tercer acte, l’emblemàtica escena de la torre.

Claude Debussy
PELLÉAS ET MÉLISANDE

Magdalena Kožená (Mélisande)
Christian Gerhaher (Pelléas)
Bernarda Fink (Geneviève)
Franz-Josef Selig (Arkel)
Gerald Finley (Golaud)
Elias Mädler (Yniold)
Jörg Schneider (Un médécin
Sascha Glintenkamp (Un berger)

Rundfunkchor Berlin (director: Nicolas Fink)
Berliner Philharmoniker
Director: Sir Simon Rattle

Philharmonie de Berlín 20 de desembre de 2015

El públic, sotmès a una experiència sensorial tan impactant triga a reaccionar, però quan ho fa és per saludar amb entusiasme una interpretació tan meravellosa com la que podreu gaudir si en teniu ganes, prenent aquí.

6 comments

  1. Fernando S.T.

    Muchas gracias Joaquim
    Es una maravilla, ayer por la tarde pude escucharla y no sabes lo que te agradezco que insistas con estas perlas que quizás requieran un poco de dedicación pero que al menos a mi, me satisfacen más que lo más trillado del repertorio.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: