IN FERNEM LAND

Matthäus Passion al Concertgebauw 2016 (Gilchrist-Maltman-Sampson-Laing-Teuscher-Zazzo-Ovenden-Oliemans;Bolton)


Impossible imaginar una Setmana Santa a Holanda sense la Matthäus Passion de J.S.Bach al Concertgebouw. Cada any una de les nombroses i meravelloses orquestres holandeses es fan càrrec de la tradicional versió de la catedral de la música, i a l’edició del 2016 l’encàrrec ha recaigut en la prestigiosa orquestra de la casa, és a dir la del Concertgebouw, una de les millors orquestres del món, sota la direcció del director Ivor Bolton, l’actual director musical, entre d’altres formacions, del Teatro Real de Madrid.

La versió és “tradicional” i esplèndida, ja que l’orquestra compta amb uns solistes instrumentals de somni que mostren una ductilitat, transparència i adequació al repertori barroc, absolutament admirable.

Un equip de solistes de renom, en el que hi va mancar el prèviament anunciat David Daniels arrodoneixen la versió que aquest any he escollit per protagonitzar l’apunt bachià d’aquesta setmana. Una versió més solemne que dramàtica, però de la que de ben segur en podreu extraure moments esplèndids.

Johann Sebastian Bach
Matthäus Passion BWV

James Gilchrist, tenor (evangelist)
Christopher Maltman, baix (Christus)

Carolyn Sampson, soprano
James Laing, alto
Lydia Teuscher, soprano
Lawrence Zazzo, alto
Jeremy Ovenden, tenor
Thomas Oliemans, baix

Koninklijk Concertgebouworkest
Groot Omroepkoor
Nationaal Jongenskoor
Director musical: Ivor Bolton

Grote Zaal van het Concertgebouw d’Àmsterdam
20 de març de 2016

El tast:

*

Respectuós silenci d’uns quants segons que em feria repartir lloances però que em resisteixo a llençar ja que em costa entendre com d’una societat tan culturalment rica com l’holandesa, puguin sortir individus com  els que hem vist aquest darrers dies per la televisió, ultratjant per les places i carrers a captaires, i alhora avergonyint al món sencer que contempla amb una indiferència fastigosa com ara i aquí tornin a passar aquestes coses que tan ens apropa als pitjors moments de la història i que malauradament tornen amb força, quan ja creiem que no es tornarien a repetir mai més.

Bona Pasqua!

 

8 comments

 1. Vicent

  Sàvia reflexió que mou a meditació. Seria interessant escoltar l’opinió d’antropòlegs i psicòlegs, demanar-nos pel que hi ha a dintre d’aquests retardats socials i emocionals i si això habita en estat latent a dintre de cada èsser humà… En aquest cas, aquests comportaments es donen en el context del fenòmen social de l’esport i dels clubs de futbol. Molt me tem que si aquests no hi foren se’n donaria en un altre. En tot cas, moltes gràcies, com sempre, pel regal.

  M'agrada

  • La gent que va al futbol (n’hi ha d etot) ha anat a les mateixes escoles que els que van al Concertgebauwn. Les barbaries més grans de la humanitat no les ha comés gent d’extractes baixos, aquests han estat essencials per fer-ho possible, però els cervells sempre són perfils culturalment potents.

   M'agrada

   • Vicent

    És l’eterna (una de les eternes) qüestió(ons) sobre la naturalesa humana. Si l’home és bo per naturalesa o si l’home és un llop per l’home (Rousseau -que enviava els seus fills bastards a l’inclusa- o Hobbes). Jo, malauradament, haig de confessar que em trobe més a prop del segon que no pas del primer. En tot cas, aquesta pregunta també es formula -en un altre context i de manera relativament adhesiva-, a la pel-lícula de Bo Bo Wirderberg “La Bellesa de les coses” (Lust och fägring stor). Evidentment que no depèn dels estractes socials o d’haver anat a Harvard o haver-te criat en una humild aldea de poble o en un barri obrer. Entenc, en qualsevol cas, que la crueltat -especialment, la gratuïta- és pròpia de retardats socials i/o emocionals.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: