IN FERNEM LAND

PALAU100 2016/2017: CECILIA BARTOLI


Potser si Cecilia Bartoli ens visités molt sovint, un programa com el d’ahir, estaria bé per a una nit estiuenca de revetlla a peu de platja, envoltats d’amics i un cremat per distanciar-nos una mica i deixar-nos endur pels efluvis del acohol, en definitiva un entreteniment sense cap mena de risc, però Bartoli ens ve de tant en tant i un programa com el que va fer ahir i als preus que varem pagar, no ens el mereixem, o és d’excepció o més val que no el presentin.

El programa original, ja bastant descafeïnat, es va veure notablement alterat en posar-se malalt el pianista previst i ser substituït a darrera hora per Antoni Parera Fons, que a banda de la relació d’amistat que pugui tenir amb la cantant italiana, no era de cap manera el pianista idoni per acompanyar-la, i per tant ens varem quedar a la primera part sense ·Gelosia, tu già rendi l’alma mia” de Ottone in villa de Vivaldi, el “Nobil onda” de l’Adelaide de Porpora, el “Parto, ma tu ben mio” de La Clemenza di Tito de Mozart, així com la cançó de Rossini “Or che di fiore adorno”. Tampoc varem escoltar les peces previstes a piano sol, la Sonata en Mi menor de Scarlatti, i la Fantasia en Re menor de Mozart.

A canvi Bartoli va substituir el més sucós de la primera part per cançonetes  cantades amb més o menys encert, a vegades amb un gust exquisit i altres destapant les sonoritats més gallinàcies d’una veu no sempre ni ben projectada ni ben emesa.

La sensació d’estafa no em va abandonar al llarg d’una nit que se’m va fer massa llarga, quelcom inaudit fins ara en els concerts i recitals de la diva. Uniformitat expressiva que en prou feines es va trencar amb una “canzonetta spagnola” de Rossini que va ser una ombra amb la que ella mateixa no fa tants anys enrere enlluernava.

Parera Fons per la seva banda va substituir Scarlatti i Mozart per Puccini (Picolo tango) i T’estimo i t’estimaré, una obra seva. Discreció

La primera part es va acabar amb Monasterio e Santa Chiara de Berberis i La danza de Rossini acompanyada sense gaire gràcia per part de la diva amb una pandereta més sorollosa que festiva.

Una primera part oblidable que només va deixar lleus detalls del magisteri d’una diva en hores baixes que encara pot lluir a estones un prodigiós fiato i un control de la veu que l’ha fet durant molts anys única, però que amb un repertori tan “amable” i sense necessitat d’aquella excepcionalitat amb la que Bartoli sempre es distingia de la resta de mortals, va esdevenir una més i fácilment superada per molt i molts cantants, lírics o no, que han cantat la majoria d’aquestes cançons infinitament millor que ella..

La segona part va ser la prevista, és a dir, la mateixa tònica de la primera però amb obres de Puccini, Tosti, Domaudy, Mario, Gambardella, de Curtis i Modugno, de qui va cantar la que segurament deu ser la pitjor versió que s’hagi cantat mai de la popularíssima “Nel blu dipinto di blu” més coneguda com “Volare”.

Després i sense fer-se pregar gaire ens va interpretar 4 propines: la seguidilla de la Carmen de Bizet (potser el millor de la  nit), O sole mio di Capua, Mamma de Bixio (dedicada a la seva mare que estava a la sala) i per concloure amb el ·”Non ti scordar di me” de De Curtis que no va tenir l’emoció d’aquella cloenda de fa ja uns quants anys al mateix Palau, on després d’un recital, aquell si estratosfèric, i després d’interminables aplaudiments sense que uns quants no marxéssim de la sala, ella va tornar a sortir a l’hemicicle, ja amb texans i acabada de dutxar i ens la va cantar a capella, més que cantar va ser com un xiuxiueig a cau d’orella per a tots els fidels que ens varem aixecar la pell de les mans aplaudint, aquella si que va ser una versió absolutament emotiva, ahir no, ahir tot formava part d’una rutina sense emoció, a l’ombra de la seva pròpia excepcionalitat i envoltada per un públic que segurament estava tan decebut com jo, però que no volia acceptar que aquesta vegada la Bartoli ens va prendre literalment el pel.

No recordo si quan vaig comprar l’entrada ja sabíem el que ens cantaria, però acostumats com ens tenia a coses veritablement excepcionals i també a bartolianades de gust discutible, mai m’hagués pogut imaginar que en aquesta ocasió ens regalaria una vetllada d’una intranscendència artística tan notable i en un estat vocal tan discret, amb problemes d’afinació inclosos.

El públic ja fa temps que ha perdut l’oremus, hi havia molts alemanys i alemanyes embogides totes elles. Els que tenia al darrere, a banda de martiritzar els meus timpans amb xiscles impropis d’un recital líric, van entrar en un estat de catalèpsia paranormal en diverses fases del concert, no cal dir després de l’ària de Lauretta del Gianni Schicchi, molt ben dita però una propina més dins del programa oficial farcit de propines.Aquesta era la tònica, un pur divertimento i entreteniment sense més, i això que Bartoli no es va mostrar tan esbojarrada com altres vegades, però el públic, que tenia ganes de gresca, si. No cal dir que no es va respectar cap dels blocs establerts. Per què fer-ho? Van aplaudir com i quan els hi va semblar bé,

Tant abans de començar com a la mitja part, es passejava per la platea un personatge que anava la mar de bé en tot aquest concepte de festa entre amics, una tal Pandemonia Panacea que no tinc el gust, però es veu que és molt cool i va triomfar tant o més que la Bartoli a dalt de l’escenari, sent l’objectiu de mòbils, tablets i tot el catàleg d’aparells de darrera generació. Ara segurament entendreu la foto que encapçala l’apunt, sí, és ella, el mateix Palau la promociona (ole tu! els de màrqueting) a la seva pàgina de Facebook.

Tot plegat oblidable si no fos per l’enuig que arrossego. Se’m passarà, no patiu.

40 comments

 1. Retroenllaç: Noticias de marzo 2017 | Beckmesser

 2. colbran

  Un auténtico timo de marca mayor. Cecilia Bartoli ayer no era una mezzo-soprano ni una soprano era una mezzo-cantante, por momentos vocalista y por otros destrozando canciones, dos de ellas “cantadas” como si fuera una niña mal criada o una burda imitación, casi grosera, de la gracia por arrobas de la que fue extraordinaria comediante/cantante Bice Valori. Estos dos destrozos tienen un nombre, claro: “Come facete mammetta?” y la canción folklórica napolitana “Tammurriata nera” que destrozó totalmente.

  Aquí dos versiones:

  Por otra parte incluir dos canciones bailables y populares tan espléndidas como “Munasterio ‘e Santa Chiara” y “Nel blu dipinto de blu” me sonó a herejía por mal interpretadas, especialmente la segunda. Vocalistas como Jorge Sepulveda han cantado la primera infinitamente mejor:

  Hubo momentos delicados, pero sin ningún riesgo. “La canzonetta spagnola” ha perdido toda su gracia cantada por ella, con sonidos irritantes. A dónde se le ha ido el registro grave? Lo ha perdido y lo evita tanto como puede. Y sus agudos son estrechos y crispados. Enfín uno de mis ídolos comienza a bajar la pendiente. Por lo que a mi respecta no tengo ningún interés en volverla a ver. Afortunadamente sus fantásticos discos y DVD/BLURAY me servirán para recordar un fenómeno único que se está eclipsando. A mí ya me extrañaba que desde la aparición de su grabación de San Petersburgo (la menos interesante de su catálogo) en 2014 no hubiera publicado nada más. No sé cómo podrá afrontar sus próximos compromisos con Salzburg este verano (“Ariodante” y “La donna del lago”) porque tal como la escuché ayer la veo imposibilitada para interpretar una ópera completa y tan exigente como es “La donna del lago”.

  En resumen, lo mejor la “Seguidilla” de “Carmen”, lo cual me ha hecho sospechar que está a punto de grabar la ópera entera, si no está ya en curso de grabación, que es un compromiso que contrajo con Decca, al firmar su permanente contrato con dicho sello discográfico, y que aún no ha cumplido. Como curiosidad en 1994 grabó unos extractos de “Die Meistersinger von Nürnberg” como Magdalene para Laserlight.

  Qué pena que todo se acabe, claro que en junio próximo cumplirá 51 años y lleva ya 30 años de carrera oficial aunque ya había cantado anterior y esporádicamente, incluso de niña (8 años) cantó el pastorcillo del tercer acto de “Tosca” con Plácido Domingo de Cavaradosi, otro mito que se resiste a admitir su eclipse..

  M'agrada

 3. Arrigo

  La Bartoli en el Real también fue un poco eso: divertida, con un programa no excesivamente exigente (aquí se publicó como dos meses antes, también compramos las entradas “a ciegas” y es una pena que allí no cantase a Sesto de Mozart, porque también fue de lo mejor) y fue un concierto agradable, pero no un evento que recordar a no ser por el cariño que se le tiene y por lo poco que se la ve. Eso y que los teatros grandes no le van a su voz, pero claro, si las entradas ya eran caras en el Real con más aforo, ¿a qué precios habría que ponerlas si cantase en la Zarzuela?

  M'agrada

 4. Mercè

  Una veritable aixecada de camisa!!! El “Volare” ja me la canto jo soleta i en tinc prou. I la sacrosanta i constitucional Seguidilla… avorrida que la tinc! Com que saben que aquí som tan educats, cerimoniosos, demòcrates i papanates, ens ho fan empassar tot.

  A mi també se’m passarà l’enrabiada. Tot passa; i els barruts, també passaran un dia a pitjor vida, perquè la millor ja la tenen aquí a costa nostra.

  M'agrada

 5. teresa

  Totalmente de acuerdo.
  También con la sensación de tomadura de pelo, de repente, dejé aplaudir………..sólo esperaba el bis de la vez pasada (non ti scordar di me) para ver si me compensaba pero no fue así……..

  M'agrada

 6. Jose Luis

  Con la devocion que siento hacia ella, me alegro de no haber acudido esta vez…me hubiera puesto de mu mala……
  lo que leo del programa me deja bocabadat, y lo que leo de grabar Carmen, casi que mas todavia…..esperomos que no estrelle una carrera espectacular con momentos irrepetibles

  M'agrada

 7. OLYMPIA

  Colbran i Joaquim que em coneixeu, ja sabeu que jo sempre havia sospitat d’aquesta simpàtica dama. Em vaig comprar la “Norma” i no em va desagradar però vosaltres sabeu tan bé com jo que els enregistraments mai no són de fiar. Algunes coses les feia bé però d’altres les patíem ella i jo. Una ària com “Gelido in ogni vena” que m’entusiasma arribava a cantar-la amb tanta dignitat com esforç evident per col·locar algunes notes. Joaquim, no sé si recordes que per feisbuc, quan vares anunciar que clouria el recital amb el “Volare” vaig sospitar que que seria de mal identificar. Un Modigno com “Dio come ti amo” hauria estat més adequat.
  A mi, doncs, que ja no hi vaig anar, no m’ha caigut de cap escambell. Segueixo veient-la amb bons ulls perquè ha investigat molt, ha fet una tasca important. Respecto a Parera Fonts però no era el que estava acordat. Comparteixo el vostre desencís.
  De bona nit sé, fa temps, que no volia cantar “Carmen” si no era pas en un teatre petit on la veu li lluís. Si l’enregistra pot sortir bé amb tanta enginyeria. Lamento que ja no faci bé la “Canzoneta spagnuola” que brodava, s’ha de dir tot.

  M'agrada

  • colbran

   Estimada Olympia, durante varios años Cecilia Bartoli ha asistido a una escuela de flamenco de Roma para prepararse para interpretar “Carmen” en escena. Aprendió a “palmear”, a tocar las castañuelas, a “taconear” y a bailar. No sé si continúa haciéndolo. Lo que es totalmente cierto es que una cláusula de su contrato con la Decca es que sólo podría interpretar “Carmen” en un escenario si previamente la grababa en disco.

   El caso de la Bartoli es, en cierto modo, algo similar al de Teresa Berganza, incluso al comienzo de su carrera sus voces tenían un cierto parecido. Ambas actuaban (Berganza) y actúan (Bartoli) poco; se cuidaban y cuidan mucho y siempre se han preparado a conciencia para sus respectivas actuaciones. Las diferencias entre ambas son varias. Teresa Berganza siempre ha sido “tozudamente” fiel a las partituras originales y no ha tenido el afán investigador (absolutamente admirable) de Bartoli por actualizar autores y piezas olvidadas, recuperando las tonalidades originales en varias obras, pero no siempre ha sido fiel al original. Por ejemplo, incluir una soprano ligera (Sumi Jo) como Adalgisa para la grabación de “Norma” ha sido un error que me ha cuestionado su “reconocido” rigor. Efectivamente Giuditta Pasta era una mezzo-soprano, pero Giulia Grisi tenía una vocalidad similar, quizás algo más aguda, tanto es así que dos años después de ser Adalgisa se dedicó a cantar como Norma con la misma tesitura que la Pasta. Berganza, por otra fue adquiriendo volumen a medida que avanzaba su carrera, hasta permitirle ser una auténtica “Carmen” de referencia que llevó por diversos coliseos líricos siempre con éxito y su grabación discográfica en mi opinión no ha sido superada. Sin embargo la voz de Bartoli en lugar de ampliarse parece haberse encogido. No ha perdido el gusto en lo sencillo y conserva buen fiato en esas piezas tan poco comprometidas, pero quien va a ver a la Bartoli espera escuchar a una diva lírica no a una vocalista
   que según que canciones las canta mal.

   Por consiguiente aceptemos su ansia de búsqueda y recuperación de óperas recluídas en Bibliotecas etc…, como la “Clari” de Halèvy que estrenara la mezzo/contralto española María (García) Malibran, pero lo que nos “hizo” el otro día no tiene nombre, Berganza nunca lo hubiera hecho. Es que ha perdido todas las particularidades que la distinguía: agilidades, graves, rapidez, incluso volumen que ya de por sí no podía presumir de mucho, pero ir a un concierto o a un recital de Cecilia Bartoli era esperar una sorpresa que nos dejara paralizados. En esta ocasión ha optado por no arriesgarse ni un sólo segundo y dedicarse a cantar canciones agradables escritas -en su mayoría- para voces masculinas (basta escuchar las letras, algunas variadas para no dar lugar a suspicacias) y para las que no tiene condiciones, por lo que tiene que tergiversar los tonos y la emisión, llegando al ridículo en las que cito en mi anterior comentario, emitiendo una voz horrosa e irritante, añadiendo temas populares de sala de baile “a la antigua” (“Rigat”, “Bolero”, etc…), quedando a años luz de sus difusores o creadores. Los ejemplos sonoros que he incluído son unos pocos pero en YouTube pueden encontrarse versiones de Gigli, del Monaco, Corelli, Carreras, Vittorio de Sica, Mina, Massimo Rainieri, Nila Pizzi, etc que al compararlos con lo que nos propuso la sitúan en un ridículo aplastante.

   Los que fuimos al Palau a pagar nuestro buen dinero (creo que es la cantante lírica más cara de la actualidad) esperamos escuchar a una mezzo-soprano famosa que nos interpretara arias (al menos las anunciadas) y canciones clásicas con facultades, no al nivel de una vocalista por la que yo no me desplazaría a verla en vivo para nada y menos al precio exigido

   Si lo que puede dar de sí en la actualidad es lo que nos ofreció anteayer le auguro futuras protestas. Yo estuve a punto de hacerlo pero me lo impidieron. Y que esto me suceda con una de las cantantes que más he valorado en los ultimos 30 años me llena de furia y de dolor porque me confirma que todo se acaba y es muy triste. Como digo en mi otro comentario,sus grabaciones pretéritas me seguirán ofreciendo placer y respeto, su último recital verdadera repulsa.

   M'agrada

  • No has de sospitar de la Bartoli quan ens ha deixat coses immenses,, el que cal exigir-li és més compromís i no venir a fer un bolo, acostumats com estàvem quasi sempre a coses inoblidables en algun moment o altre del concert o recital, però aquesta vegada no va ser el cas.

   M'agrada

 8. jaumeM

  ¡Quina llàstima! jo sí, fa temps, havia viatjat per sentir-la en directe, però ara per el que dieu, ni aquí.Farem com amb el Plácido, repassar les gravacions anteriors.

  M'agrada

  • I no tinc cap dubte que encara farà coses esplèndides, però aquí va venir amb poques ganes. Ens va tocar un dia mandròs, rutinari i amb poques ganes d’agradar a un públic prèviament guanyat..

   M'agrada

 9. nochap

  Es treu molt de pit quan s’anuncien les temporades, però quan succeeix quelcom d’aquest estil, després ningú recupera tota aquella alegria vessada… Espero (i creuant dits) que Kaufmann no emmalalteixi sorprenentment abans d’un Andrea Chénier que pinta molt bé…

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: