IN FERNEM LAND

PROMS 2017: Dianne Reeves, James Morrison i John Mauceri commemoren el centenari d’Ella Fitzgerald


El 27 d’abril passat es va celebrar el naixement d’una de les veus més imprescindibles del jazz, Ella Fitzgerald, que segurament amb Sarah Vaughan i Billie Holiday formen el tercet clàssic més estel·lar de les veus femenines del jazz de tots els temps.

Els PROMS li han dedicat el programa 27 del popular festival estiuenc londinenc i per l’ocasió han reunit al voltant de la BBC Orchestra dirigida per John Mauceri, al virtuós trompetista James Morrison, al pianista Victor Sangiorgio i sobretot a la cantant Dianne Reeves.

Homenatjar a Fitgerald és un deure però trobar una cantant per recordar-la és tot un repte perquè hi ha figures que han deixat tant i tan bo que són insubstituïbles i a risc de que l’homenatge acabi sent una comparació permanent amb l’homenatjada, quasi seria preferible passar les gravacions que d’ella es conserven. Però entre moltes de les figures actuals del jazz, potser ningú com la cantant Dianne Reeves, que vaig conèixer gràcies a la fenomenal banda sonora de la pel·lícula de Georg Clooney “Good Night, and Good Luck”, cap pot fer-li més justícia i pot fer-se càrrec del repte, gràcies a una veu amb personalitat i elegància, i a un estil clàssic depurat que ens apropa amb dignitat al gran referent.

El resultat és un bon concert que ens ofereix l’oportunitat d’escoltar obres populars i magnífiques, interpretades amb talent per artistes de vàlua i que serveix per recordar a una grandiosa, per tant millor és abstenir-se de fer comparacions estèrils.

Avui doncs a IFL un gran concert de jazz clàssic que ens permetrà escoltar un grapat de cançons bellíssimes així com obres orquestrals magníficament interpretades i dirigides per un dels grans especialistes de la música americana, John Mauceri.

La majestàtica presència i la sumptuositat vocal de Reeves, el color, el sentit del ritme, el domini tècnic i  l’exhibició en les variacions imprescindibles en el gènere, garanteixen l’autenticitat de la interpretació i la idoneïtat en la tria de qui havia d’homenatjar a una llegenda de la música.

HOMENATGE A ELLA FITZGERALD

Gershwin: Manhattan Rhapsody
Gershwin: A Foggy Day
Noble: Cherokee
Monk: Round Midnight
Gershwin: Embraceable You
Ellington: Harlem

Lecuona: Jungle Drums
Gershwin: Fascinating Rhythm
Gillespie/Pozo/Fuller: Manteca
Ellington/Tizol: Caravan
Reeves: Tango du Jour
Gillespie: A Night in Tunisia
Shearing: Lullaby of Birdland

Dianne Reeves (singer), James Morrison (trumpet)
Victor Sangiorgio (piano)
BBC Concert Orchestra
John Mauceri, conductor

Royal Albert Hall, Londres 4 d’agost de 2017

L’apunt d’avui està dedicat a tots els que a banda de l’òpera també som capaços d’emocionar-nos i gaudir amb altres músiques i entre elles, el jazz i per tant deixeu-me que el dediqui especialment a dos infernemlandaires: En Rai i en Josep Colet, els dos els podeu trobar tant al Liceu com al Jamboree i els dos representes des de dues vessants ben diferents, a molts dels que cada dia o sovint passeu per aquí per gaudir de la música.

Més informació a:

https://www.royalalberthall.com/tickets/proms/proms-2017/prom-27-ella-and-dizzy-a-centenary-tribute/

Un comentari

  1. Moltes gràcies per la deficatòria. Segur que gaudirem d’un magnífic concert. Cadascuna en el seu estil, però l’Ella Fitzgerald i la Maria Callas son les dues veus que sempre aconsegueixen posar-me la pell de gallina.

    M'agrada

  2. Dianne Reeves es una voz perfecta para este tipo de música. Su timbre y su potencia es realmente espectacular. Yo llevo siguiéndola muchos años y cada vez me gusta más. He de decir que a pesar de esta cualidad genial que ella posee, la BBC debería haber hecho un homenaje a Ella Fitzerald en su totalidad. Ella Fitzerald se merecía más. Hubieron piezas un poco de relleno ( aunque magnificamente ejecutadas ) para alcanzar el metraje del concierto. También merece especial mención una voz que aunque menos conocida es igualmente brillante, me refiero a Dee dee Bridgewater. Esta ultima hubiera podido realizar un concierto tan digno como la diva Reeves ofreció en el Albert Hall. De hecho a mi en particular me satisface más la sutileza y delicadeza que Dee Dee pone en su voz que la señora Reeves aunque admito que la primera no posee el control de las notas graves como lo hace la señora Dianne pero eso seguramente solo sean gustos personales.
    Destacar el virtuosismo de James Morrison y quizás advertir que el programa podría haber sido algo mas concreto en piezas memorables cantadas por la gran dama del jazz, eché de menos Porgy and Bess y muchas otras que perduran aun hoy en mi memoria ( it’s only a paper moon, summertime, cheek to cheek………. y tantas otras ). TOM

    M'agrada

Deixa un comentari