IN FERNEM LAND

VIENA 2017: KHOVÀNXTXINA (Furlanetto-Anger-Ventris-Maximova-Lippert-Dobber;Dodin-Güttler)


Fa menys d’un mes que us vaig parlar de la Khovànxtxina que es va interpretar al Royal Albert Hall de Londres en el marc dels PROMS 2017, ara aquest gran monument operístic torna a  IFL perquè la Staastsoper de Viena ha reposat la producció de 2014 signada per Lev Dodin, que va ser motiu d’un apunt al blog ençà del streaming de la temporada 2015/2016.

Ara torna amb alguns canvis respecte a la producció ja comentada del 2015, amb el jove Michael Güttler substituint jo crec que no del tot amb encert a James Conlon, i òbviament per sota de Semyon Bychkov als PROMS, i amb Ferruccio Furlanetto com a canvi rellevant que interpreta encara un Ivan Chowanski poderós i imponent, amb més personalitat que Dmitry Beloelskiy l’any 2015 i en un  estat vocal més òptim que algunes de les seves darreres actuacions comentades a IFL. Excel·lent

Com als PROMS i repetint els rols interpretats l’any 2015, tenim l’excel·lent Marfa de Elena Maximova, més intensa i sòlida vocalment que en el 2015 i en la magnífica línea exhibida a Londres, com també repeteix el líric Christopher Ventris assolint el rol Andrei Kowanski i la solidesa no del tot distingida de Ain Anger com a reconegut Dossifei.

Herbert Lippert torna a ser com al 2015 Golizyn, però notablement desmillorat vocalment amb alguns dubtes  de consistència que fan patir una mica. En aquesta edició hem perdut l’imponent Schaklowity d’Evgeny Nikitin ara substituït per un notable Andrzej Dobber.

Bé l’escrivà de Thomas Ebensteinuna mica per sota del solidíssim Norbert Ernst.

Res a afegir al ja comentat per la producció efectiva, laica i amb moments colpidors malgrat l’abús de la utilització de la bastida mòbil que pot arribar a fatigar tot i l’imponent presència en algunes escenes., però és una producció teatralment potent, que no pretén trencar res ni tampoc escandalitza o distreu, quelcom que s’agraeix, perquè la partitura mereix tota l’atenció.

Amb el mateix cast però amb una direcció menys sorollosa, més inspirada, èpica i colpidora, els resultats haguessin pogut ser memorables.

Modest Mussorgski
KHOVÀNXTXINA

Ivan Kowanski Ferruccio Furlanetto
Andrei Kowanski Christopher Ventris
Golizyn Herbert Lippert
Schaklowity Andrzej Dobber
Dossifei Ain Anger
Marfa Elena Maximova
Susanna Lydia Rathkolb
Schreiber Thomas Ebenstein
Emma Caroline Wenborne
Warssonofjew Marcus Pelz
Kuska Carlos Osuna
Streschnew Wolfram Igor Derntl
1. Strelitze Hans Peter Kammerer
2. Strelitze Ayk Martirossian
Vertrauter Golizyns Benedikt Kobel

Orchester der Wiener Staatsoper
Chor der Wiener Staatsoper
Bühnenorchester der Wiener Staatsoper
Slowakischer Philharmonischer Chor
Kinder der Opernschule der Wiener Staatsoper

Director dels cors: Thomas Lang

Director musical: Michael Güttler
Director d’escena: Lev Dodin
Escenografia: Alexander Borovskiy
Disseny de llums: Damir Ismagilov
Coreografia: Yuri Vasilkov
Dramatúrgia: Dina Dodina

Staatsoper de Viena, 11 de setembre de 2017

Dos Khovàntxina en menys d’un més és un luxe que potser només es pot fer possible aquí, per tant no deixeu perdre l’ocasió perquè l’òpera és de reclinatori i la versió és  notable.

4 comments

 1. Retroenllaç: Noticias de septiembre 2017 | Beckmesser

 2. Joan

  Aquesta opera és una meravella amb uns cors impactants. He tingut la sort de tornar.la a escoltar a la inauguració de la temporada de la WNO a Cardiff i ha estat espectacular tot i que tampoc és que l’hagin aplaudit a rabiar, tot s’ha de dir també.
  A la xerrada previa ens van explicar que s’han decidit a fer.la en rus, en lloc dén angles xq quan van optar per la llengua de Shakeaspeare la Marfa va tenir una indisposició i no van poder trobar.li relleu. Aquest cop també ha calgut substituir-la i ha estat Sara Fulgoni (lúnica del ‘repartiment que coneixia. Molt bon treball déquip.

  M'agrada

 3. pepa MG

  com es pronuncia el nom, /Jovanchina/????, òpera difícil de sentir per a mi (per primera vegada) perquè estic mes pendent del que estan dient que de com ho diuen. M’agraden les senyores. Gracies.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: