IN FERNEM LAND

EL QÜESTIONARI IFL DE JORDI COLOMER


No sé si a en Jordi el conec de quan ell era petit, podria ser que fos ell, jo era de la colla del seu germà  en la meva adolescència i primera joventut, però de Jordi Colomer n’hi ha un munt, però tinc indicis que poidria ser ell. En qualsevol cas la relació amb ell s’ha forjat exclusivament mitjançant IFL i els seus concursos estiuencs, a partir dels quals ell em va enviar el qüestionari fa molts mesos i per fi veu la llum.

Aprofito per dir-vos que tinc qüestionaris fins el 3 de juny i el termini per enviar-me’n de nous, tots els que encara no ho heu fet i en teniu ganes, és el 31 de gener d’aquest any. A partir d’aquesta data ja no n’acceptaré cap més, ja que tinc ganes de publicar els resultats, que sense cap mena de dubte seran molt i molt interessants.

Bé doncs, aquí teniu el qüestionari de Jordi Colomer

 1. La primera vegada que vas anar a l’òpera quin any va ser? 2001 
 2. A quin teatre? LICEU
 3. Quina òpera vas veure? THE FAIRY QUEEN
 4. Els teus pares anaven o van a l’òpera? SI
 5. Quin compositor operístic t’estimes més? PUCCINI
 6. Quina és l’aspecte que valores més d’una representació operística? MUSICA
 7. Quin és el teu tenor predilecte? JAUME ARAGALL
 8. Quina és la teva soprano predilecta? MARIA CALLAS
 9. Quin és ell teu baríton predilecte? LEO NUCCI
 10. Quina és la teva mezzosoprano predilecta? CECILIA BARTOLI
 11. Quin és el teu baix predilecte? RUGGERO RAIMONDI
 12. Quin és el teatre dels que has visita que més t’ha impressionat? OPERA PARIS
 13. Podries viure en una ciutat sense teatre d’òpera? SI
 14. Quina és la teva òpera predilecte? TOSCA
 15. Quina òpera detestes? CAP. Detesto alguns muntatges que he sofert anant a veure algunes óperas.
 16. Valora de 1 a 10 la importància del director d’escena en una representació operística 8
 17. A quina ciutat del món que no sigui la teva i amb teatre d’òpera, t’agradaria viure? LONDRES
 18. Quin és el llibretista operístic preferit? GIUSEPPE GIACOSA
 19. Quin és el teu heroi de ficció operística? MARIO (Tosca)
 20. Quina és la teva heroïna de ficció operística? VIOLETTA (La Traviata)
 21. La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta? TOSCA- Dir. SOLTI – TE KANAWA/ARAGALL/NUCCI
 22. El director d’orquestra operístic preferit? ZUBIN MEHTA
 23. El director d’escena preferit? Sóc fan dels Monty Python, després de veure el Benvenutto Cellini, TERRY GUILLIAM
 24. La representació operística que t’hagués agradat assistir? AIDA -MILÁN – 1985 – PAVAROTTI/CHIARA
 25. L’òpera barroca que més t’agrada?
 26. L’òpera clàssica que més t’agrada? DON GIOVANNI 
 27. L’òpera romàtica que més t’agrada? TOSCA
 28. L’òpera del segle XX que més t’agrada? ARIADNE AUF NAXOS de Richard Strauss
 29. L’òpera del segle XXI que més t’agrada?
 30. Si poguessis escollir una vocalitat lírica, què t’agradaria ser: soprano, mezzosoprano, contralt, tenor, baríton o baix? BARITON

Avui anirem a la Scala per veure aquella Aida inaugural de la tempoarda 1985, amb Pavarotti, Chiara, Dimitrova, Pons i Ghiaurov, dirigida per Maezel i la produccío pètria de Ronconi. En Jordi hi hagués volgut assistir

Gràcies Jordi, ha estat un plaer

La setmana vinent coneixerem el qüestionari de la Maria Teresa Dordal

3 comments

 1. Jordi

  Gràcies Joaquim per donar-me aquesta oportunitat. No crec que ens coneixem, com dius, som molts els Jordi Colomer. Encara que participo poc, intento seguir-te i sobre tot aprendre de tots vosaltres ja que els meus coneixements son molt minsos davant a molts de vosaltres. La música sempre m’ha envoltat, des-de el meu avi que va aprendre a tocar el piano d’oida i tocava les partitures de les peli-cules al cinemes en directe, passant per el meu pare, jove de la postguerra que com tants altres va viure el teatre d’aficionats cantant el repertori de Zarzuelas. A casa meva el “genero chico” era present constantment i un dels meus primers tresors i records es el LP de “Cançó d’Amor i de Guerra” amb Caballé-Carreras gravat al Liceu. Fins ja una mica grant no vaig tenir l’oportunitat de viure en directe el món de l’opera i durant molts anys sols varen ser gravacions o tele-visades la meva aproximació.
  En el qüestionari vaig contestar amb el cor, ja que potser no son els millors, però si, els que en algun moment de la meva vida, m’han acompanyat i han creat un vincle emocional. I totes aquestes respostes han intentat ser un homenatge a aquest vincles. Sobre tot a Aragall i Tosca. I com a director no sols d’opera a Metha.
  En quant a la funció que m’hauria agradat assistir, haurien pogut ser moltes, del mateix Pavarotti al Met amb La Fille…, o amb alguna de les seves grans Bohems, o de molts altres cantants. Però sempre m’ha impressionat com als 50 anys, desprès dels pals que li havien caigut 2 anys abans a la mateixa Scala, la valentia amb la que va afrontar aquesta estrena de temporada i els 12 segons de nota sostinguda al final del Celeste…
  En quant a Ariadne Aux Naxos, va ser poder viure en directe a la Gruberova al 2002 al Liceu qui en te la culpa.
  No saps com us envejo el haver pogut gaudir del Liceu dels 70-80 amb els Carreras Domingo, Caballé, Kraus…. en la seva plenitud

  M'agrada

 2. Jordi

  Moltes gràcies per donar-me aquest espai. Crec que malauradament no ens coneixem personalment, com dius som molts els Jordi Colomer.
  Aquest test, com tu sempre has dit bé dona molt poc marge de maniobra i al final vaig decidir donar les meves respostes seguint al peu de la lletra les teves preguntes i totes estan basades amb la gent que en algun moment o altre han significat quelcom per mi.
  La música sempre ha set quelcom important a la meva vida, ja des de el meu avi que va aprendre a tocar el piano d’oides i ho feia tocant en directe als cinemes en les projeccions de l’època, passant per el meu pare, jove de la postguerra que com tants altres es va refugiar en el teatre d’aficionats interpretant pràcticament tot el repertori del “genero chico”. Tota la meva infantesa va estar rodejada de zarzuela, potser es per això que una de les gravacions que mes m’estimo sigui la de “Cançò d’Amor i de Guerra de Caballé-Carreras al Liceu.
  La vida ens va dur lluny de casa i ja fins que no vaig tenir una edat i mitjans no vaig poder gaudir de la opera mes que en gravacions o en retransmissions televisives. Com envejo els que vareu poder gaudir del Liceu dels 70-80!
  4 respostes per mi son intocables, Puccini, Tosca, Aragall i Callas han set des de molt petit qui m’han fet fins i tot plorar i sempre han estat amb mi.
  Metha probablement no sigui el millor director d’opera, però ningu m’ha fet sentir la música com la seva batuta i per mi ha set com un homenatge.
  Aquesta Aida segur que no ha set el millor moment de l’opera, ni tant sols de Pavarotti, ni potser el seu millor paper, però sempre he admirat la força i la valentia que va demostrar als 50 anys, 2 anys desprès de l’esbroncada a la Scala, inaugurar la temporada amb aquest paper i d’aquella manera, aguantant la nota final durant 12-13 segons. Va haver de ser increïble viureu en directe.
  En quant a l’Ariadna Aux Naxus, el fet de haver-la vist en directe al Liceu al 2002 amb la Gruberova, i te molt a veure. Crec que es l’únic cop que he vist enfonsar-se el Liceu de manera unànime en tots aquests anys.
  Com he dit abans, moltes gràcies per aquest magnific espai.

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: