IN FERNEM LAND

JULIA LEZHNEVA I FRANCO FAGIOLI CANTEN EL STABAT MATER DE PERGOLESI


Malgrat que des de diumenge passat ja hem deixat enrere la quaresma avui us parlaré del meravellós Stabat Mater de Pergolesi cantat per dos “fuori classe”, la soprano russa Julia Lezhneva i l’alto argentí Franco Fagioli, dos habituals a IFL perquè em semblen excepcionals i en aquesta ocasió no em sembla diferent, continuen meravellant per l’excepcionalitat vocal, el control tècnic i l’expressivitat de dos artistes que uneixen al rigor, la refrescant sensació del gaudi interpretatiu i la compenetració estètica.

Més enllà de la sorprenent demostració de tècnica vocal (les llarguíssimes frases ornamentades sense respirar del senyor Fagioli esdevenen un repte a la lògica i a la física), el concert és gaudeix per la bellesa de les obres interpretades i per la manera com tot el talent concentrat a la sala hongaresa conflueix en un procés de creació artística admirable.

Ambdós cantants van interpretar aquesta cabdal obra del barroc tardà el passat 29 de  març, acompanyats per Cappella Gabetta sota la direcció d’Andrés Gabetta que també és el concertino, en el Liszt Academy Concert Centre de Budapest.

En la primera part es va interpretar el  Concerto in G minor, RV 156 de Vivaldi, Julia Lezhneva va cantar el “In caelo stelle clare” de Popora, la formació orquetsral va interpretar la Sonata in G major, Op. 1/8 de Ragazzi i Fagioli va acabar amb el  “Nisi Dominus”, RV 608 de Vivaldi.

A la segona part es va reservar íntegrament pel Stabat Mater esmentat i després d’una allau d’aplaudiments d’un públic absolutament entregat els dos cantants van interpretar fora de programa el duo de Giulio Cesare i Cleopatra de l’òpera de Handel i van acabar repetint el Quando corpo i l’Amen conclusiu del Stabat Mater de Pergolesi.

El concert és una festassa d’aquelles que faran les més exquisides delícies dels  gourmets més exigents, d’aquells que anomenem del morro fi. Per llepar-se els dits, vaja!

6 comments

 1. JordiP

  Gran apunt! Pots comptar que hi dedicarem l’atencio que es mereix, Fagioli fa coses excepcionals i resulta un gaudi escoltar-lo. I de passada escoltare una obra que no conec i que no es la primera vegada que apareix a IFL.

  M'agrada

 2. colbran

  Franco Fagioli es un contralto fuera de serie, un fenómeno que no esperaba yo poder llegar a escuchar en mi vida. Después de Ewa Podles es para mí la voz más sorprendente de ese registro tan difícil de encontrar como es el de el/la contralto coloratura, con unos graves ambos de barítono. En cuanto a Fagioli baste escuchar el aria de “Carlo tl Calvo” en su registro discográfico dedicado a Porpora, con sus increíbles escalas cromáticas ascendentes y descendentes, alcanzando notas de soprano aguda y llegando sin interrupción a graves de auténtico barítono. Y por lo que respecta a Ewa Podles en el Liceu ya nos ha dado -afortunadameente- múltiples muestras de lo que es una verdadera contralto coloratura.

  Confío que Fagioli no me defraude al natural pues, aparte de una voz increíble, su técnica es extraordinaria, con dominio absoluto del legato, del fiato y de las agilidades. Su “Agrippina” de la próxima temporada ´del Liceu es lo que más me interesa de toda ella. Espero poder disfrutar tanto o más que con sus registros discográficos/videográficos y retransmisiones del vivo.

  He escuhado -no visto- esta retransmisión que propone Joaquim y quiero volverla a disfrutar de nuevo al completo. Es tan difícil salir emocionado -Sondra Radvanovsky en “Andrea Chênier”- de una función en la actualidad o escuchar una grabación totalmente excitante y bien interpretada que cuando aciertas y lo consigues eres la persona más felíz del mundo.

  No puedo olvidar a Julia Lezhneva que descubrimos Joaquim y yo en un “Stabat mater” de Rossini en Pesaro, hace ya unos cuantos años. Tan menudita y con ese vozarrón amplio y seguro y sorprendente en su control y dominio de las agilidades. El “Stabat mater” de Pergolesi es una delicia. Para mí la mejor versión hasta ahora era la de Freni-Berganza, pero ante estos dos magistrales cantantes quizás me incline por ésta o al menos la considere ex-aequo con aquella.

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: