IN FERNEM LAND

RECITAL DE IRÉNE THEORIN (RESPIGHI-WAGNER-SCHUBERT-STRAUSS-SIBELIUS)


Iréne Theorin (soprano) i Matti Hirvonen, (piano) a la Ebeltoft Kirke, Dinamarca. 28 de juliol de 2018 Fotografia gentilesa de pianohirvonen (Deskgram)

Avui us parlaré d’un recital que la soprano Iréne Theorin va oferir el mes passat (juliol del 2018) a Dinamarca i on va interpretar obres de Respighi, Wagner, Schubert, Sibelius i Grieg, acompanyada al piano i també per un petit conjunt de cambra que arrodoneix l’atractiu programa de la gran soprano sueca, tan estimada al Liceu i que malauradament no sovinteja tant el blog com jo voldria.

Ho he dit moiltes vegades, la veu de Theorin s’ha d’escoltar a la sala de concert o al teatre, encontillada a dins d’un micròfon es perd gran part de la seva seducció natural, ja que s’aprecia en excés el timbre vibrant i el domini en les dinàmiques i els reguladors, que si s’aprecien, no obtneen el mateix efecte catàrtic que en directe, quan la poderosa i extensa veu és capaç d’arreplegar-se en la més íntima de les interioritzacions emotives, quelcom no gaire habitual en les grans veus dramàtiques, però tot i així, jo diria que el món del lied no és ben bé el seu i mentre la dramaturgia de “Il tramonto de Respighi o els Wesendonck wagnerians s’adequen bé, el seu Schubert, tot i escollir tres lieds ben colpidors o fins i tot el seu Sibelius siguin pel meu gust, excesivament teatrals.

La categoria vocal i artística de Theorin és tan immensa com la seva veu. El seu cant càlid, expressiu i profundament humà fa que connecti d’immediat amb el públic i això porta irremeiablement a l’estimació, perquè és, seguint la tradició massa oblidada, una cantant que utilitza tota la seva sensibilitat i tècnica al servei de les emocions i quan un cantant s’expresa amb el cor, la conectivitat no falla mai, i amb ella l’èxit.

Ottorino Respighi
“Il tramonto” for female voice and strings
Iréne Theorin, soprano
Kroger Kvartetten

Richard Wagner
Wesendonck-Lieder
    – Der Engel
    – Stehe still!
    – Im Treibhaus
    – Schmerzen
    – Träume
Matti Hirvonen, piano

Franz Schubert
    – Du bist die Ruh
    – Die junge Nonne
    – Der Tod und das Mädchen
Matti Hirvonen, piano

Richard Strauss
    – Ouverture / Capriccio
Emma Steele, violin
Kim Bak-Dinitzen, cello
Kroger Kvartetten (Maj Kullberg, Alexander Øllgård, Sanna Ripatti & Johan Theorin)

Jean Sibelius
    – Den första kyssen (Johan Ludvig Runeberg – 1900)
    – Flickan kom ifrån sin älsklings möte (Johan Ludvig Runeberg – 1901)
    – Säv, säv, susa (Gustaf Fröding – 1900)
    – Var det en dröm (Josef Julius Wecksell – 1902)
    – Svarta rosor (Ernst Josephson – 1899)
Matti Hirvonen, piano

Richard Wagner
    – Dich teure Halle / Tannhäuser
Matti Hirvonen, piano

PROPINES:
Edward Grieg
    – Jeg elsker dig
Matti Hirvonen, piano

Carl Jonas Love Almqvist
    – Den lyssnande Maria (Herre Gud vad det är vackert)

Iréne Theorin, soprano
Matti Hirvonen, piano
Kroger Kvartetten (Maj Kullberg, Alexander Øllgård, Sanna Ripatti & Johan Theorin)
Emma Steele, violin
Kim Bak-Dinitzen, cello

Ebeltoft Kirke, Denmark. 28 de juliol de 2018

5 comments

  1. Retroenllaç: Noticias y enlaces musicales de agosto 2018 | Beckmesser

  2. Rai

    Moltes gràcies Joaquim! Sempre és d’agraïr que ens visiti al blog la senyora Theorin! Una artistassa i una antidiva. Després del recital que va fer (per amor a l’art) al paraninf de la UB en motiu de l’últim festival Life Victoria es va quedar a parlar i fer-se fotos amb tothom… Vaig marxar al cap d’un parell d’hores (i mira que hi havia vi, cava i cocktails gratuits!) i encara seguia rodejada de gent, amabilíssima… Li tinc un lloc al meu panteó particular.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: