IN FERNEM LAND

LICEU:EL SOMRIURE DE MONTSERRAT CABALLÉ? N’ESTEU SEGURS?


Quan el passat 6 d’octubre reclamava al Liceu un gran homenatge no pensava amb el que el teatre acaba d’anunciar que farà el proper 12 d’abril i que sota el títol de “El somriure de Montserrat Caballé” serà tot el que el teatre del món que més ha d’agrair a la soprano catalana, ha estat capaç d’organitzar.

Sense desmerèixer l’aparició de noms essencials en la carrera de Caballé com Jaume Aragall, Josep Carreras o Joan Pons, ja en una etapa de retirada i més aviat com una aportació testimonial d’una època irrepetible, que ens anunciïn la participació de Al Bano, Paata Burchuladze, Maria Gallego o Josep Bros, no és que els incondicionals de la soprano catalana esperàvem.

Què el Liceu actual no sigui capaç de reunir sobre l’escenari el bo i millor de la lírica actual per retre-li l’homenatge que una de les figures cabdals del món operístic del segle XX es mereix, em sembla una mostra més de la poca rellevància del teatre i l’estretor de mires dels seus dirigents.

És cert que em poden sorprendre i no em costarà gens rectificar si és així, però que a hores d’ara ja ens avisin que Plácido Domingo, Riccardo Muti, Zubin Mehta, Roberto Alagna o Juan Diego Flórez entre molts d’altres també contribuiran a l’homenatge a través de testimonis en vídeo, ja demostra que la capacitat dels responsables artístics del teatre per seduir-los a venir a Barcelona no és molt bona i això que a banda de Flórez la llista tampoc aplega als cantants que generen admiració entre el públic i que no estaria gens malament que es sumessin a l’homenatge encara que per edat cap d’ells hagués compartir escenari amb la diva.

Què petit i què poc rellevant és el nostre estimat Liceu. De ben segur que si un altre teatre es decideix a fer una celebració en honor a Caballé, serà capaç de reunir en una gala a noms rellevants que tributin els honors que la soprano mereix.

Totes les nits glorioses regalades per Montserrat Caballé al Liceu tindran un retorn discret en aquest homenatge que ens van anunciar que ferien a la primavera per tenir temps de fer-lo a l’alçada de la figura homenatjada. Tant de bo m’erri, però de la manera que ho presenten i amb tot el respecte que mereixen els noms anunciats, serà una commemoració de baixa intensitat i ella no s’ho mereix.

Decebut

34 comments

 1. dolorsxavier

  Sin erament, m’ho esperava…no tinc laraules per descriure la meva indignació, per aixó o be ho deixem correr. i ja es fará quan sigui .(per l’aniversari de la seva mort, o be coincidint amb una data assenyalada del seu debut al Liceu o d’una interpretació històrica….), si no hi ha presa!!!… que pretenen fer? un desagravi com el que li fan a en Pedro Lavirgen?… si- us plau desperteu- me d’aquest malson!… tornem als vuitanta perque aixó cada cop es mes trist per no dir-ne una de mes grossa i vagi per endavant el meu respecte i la meva admiració pels participants, nomès amb els “tres il.lustres” de la nostra terra ja feiem un gran homenatge però esperava millor i mes participació…unaltre decebedora Liceu experience”…tristessa i indignació…millor un passi de gravacions al Liceu seria l’homenatge del pùblic!

  M'agrada

 2. Retroenllaç: Noticias y enlaces musicales de diciembre 2019 | Beckmesser

 3. Josep Quilis

  Amb tot el respecte als cantants que intervindran al homenatge, serie logic i de justicia, que els grans noms actuals tinguesin la seva presenciia al escenari del Liceu, Sense aixó semblara una trobada del imserso, repeteixo, amb tot el respecte que hem mereixen esl cantants que avui en dia son en aquesta etapa.esta mol be que hi siguin, nomes faltaria, El concert es preveu descafeinat no te cap altre atractiu que el record a la Montserrat Caballe

  Josep Quilis

  M'agrada

 4. Alex

  Como algunos ya decís, decepcionado y hasta enfadado porque este anuncio del Liceu y sí se ha organizado así, es de una ignorancia y falta de respeto totales a lo que Montserrat Caballé ha dado al Liceu y al mundo de la ópera.
  Si no puedes reunir FÍSICAMENTE O DE PRESENCIA, a unos cuantos de los cantantes actuales más prestigiosos del momento ( no sacarlos por vídeo. ), màs vale no organizar ningún homenaje a la eximia soprano
  ( son màs o menos los mismos, con la inclusión de JDF que actuaron en el recital homenaje a Caballé de sus 50 años en el Liceo )
  Si no puedes repito, traer a los Beczala, Flórez, Domingo, Netrebko, Stemme, Radvanosky, Alagna, JK, etc…, no organices nada salvo y sería una solución también aceptable, traer a ex ganadores o ganadoras del Concurso Internacional de Canto Montserrat Caballé que entre otras, fueron Pretty Yende, Nadine Sierra, Lisette Oropesa, Levi Skegapane, etc,,,
  Triste , decepcionante y vergonzoso. ( si fuese de la familia Caballé , yo por temas de nivel artístico, rechazaba tal homenaje y o concierto. )”

  Liked by 1 person

 5. Joan

  A conjunt amb el de Victòria de los Ángeles. Si l’hagués organitzat els amics de l’òpera de Sabadell o el Teatre de Sarrià pensaria que s’ho han currat molt bé amb tant poc temps i em plantejaria anar-hi. Al liceu NO. Però si el recital de l’Ànima del Liceu va tenir millor planter!!! Alagna, Lang Lang… Em conformaré a llegir l’èxit apoteòsic i sense precedents a la vanguàrdia i la contracrònica a IFL. Aposto a que a més s’exhaureixen les entrades en un 3 i no res.

  M'agrada

 6. Simone

  bufff… qué decepción… eso no es un homenaje. más bien parece un salir del paso porque “toca” hacer “algo”. Podrían inspirarse en homenajes a sopranos de la misma envergadura artística, que pocas hubo que estuvieran a la altura de la Caballe. Vaya imagen de miseria dan de si mismos estos gestores y gestoras.
  😦 Coincido con Alex, más vale no hacer nada!

  M'agrada

 7. Salvamolins

  Trist, molt trist. Les llàgrimes m’acompanyen. La “soprano” de casa no es mereix això. Tantes tarda-nits què ens ha donat. Quina mediocritat de personal què tenim al GTL. Montserrat no t’ho mereixes. On sou els que ara d’una forma o altre teniu responsabilitat i mitjans per dir la vostre? Montserrat perdona’ls. Trist mol trist.

  M'agrada

 8. bocachete

  Sí que fa peneta, sí… D’entrada, en veure la data vaig pensar “ai, que tinc entrades de teatre el mateix dia: les canviaré”, però després, un cop vist el programa, vaig pensar que potser no valia la pena canviar-les. Sembla tan poca cosa… no ha d’ésser fàcil convocar segons qui, però ni que fos cercar un dia que anés bé a només tres “estrelles” del moment, que donin una mica de lluentor a l’acte, no hauria d’ésser impossible, trobo. No crec que sigui ignorància de qui va ser Caballé, que seria massa aventurar i, per molt que portés ja anys retirada, no cal ser un geni per saber-ho, sinó més aviat poca eficàcia i, segurament, pocs recursos, sumats a una poca capacitat de convicció o de seducció per part de qui hagi de fer els contactes. Tot plegat, és un homenatge sense gaire interès i molt trist, pel que acaba significant.

  M'agrada

 9. toni

  Tot molt trist. Per fer alguna cosa ” digna ” fan falta molts de €€€€€€€€. A més, las grans Empresas tenen que aportar la seva part, i generosa, i a més la tv li ha de fer el resó mundial neccesari. Pot ser així sí que es pot aconseguir que en una data més adient per tots els top actuals, vinguin per retre l’homenatge que es mereix la ” Superba “. O molts de calarons o millor no fer el ridícul.

  M'agrada

  • Joan

   No Toni, no et confonguis. No calen molts diners. Simplement fa falta no ser tan ignorant i sembla que els directius actuals del teatre, començant pel nou director general i seguint per la resta, no tenen ni idea de la dimensió del personatge, ni els hi interessa. Hi ha artistes que vindrien a participar gratuïtament només pel fet per rendir homenatge a Caballé. Et prens el temps d’organitzar-ho bé (difusió i dimensió internacional del concert) i les empreses surten. Però quan la teva ignorància és tan gran com per organitzar un concert així, no hi ha res a fer. Com es diu: “la ignorància és molt atrevida” i en aquest cas insultant. Jo sóc la Montse (filla) i el Bernabé i els engego.

   M'agrada

 10. Fer

  Aquest homenatge semblen les rebaixes del Corte Inglés, aquestes eren les grans veus? Es va dir Nebtrenko, Teorin i altres noms com Domingo però sembla que no vindran, La Caballé es mereixia molt més

  M'agrada

 11. Manuel

  De debò esperàveu un homenatge com cal? Jo no, francament. Son petitets, mes aviat mesquins. Portar les “grans” figures actuals costa diners, molts. Si tenen dates, cosa dubtosa amb tan poca anticipació, volen un “cachet”, viatges i hotel i si no, no venen. El Liceu malauradament no dona cap prestigi avui dia, i tot i que el donès, sense el que he dit abans no vindrien. Els professionals, per mes homenatge a una gran figura que sigui, cobren per la seva feina, cosa que em sembla normal, i aquí no es vol pagar o poc. No son contemporanis de la nostre diva, la majoria no van cantar mai amb ella. Aragall, Carreras o Pons son d’aqui, tenen domicili aquí, a excepció de Pons potser, i per afecte i amistat amb Caballé, faran un acte testimonial, cobràn poc, però ja no son cantants en actiu, estan retirats.
  Pot semblar cruel i simplista però crec que es així.
  A mes aquí no em estat mai de reconeixements importants, tot es només per quedar bé, que no sigui dit que no em fet res. Trist.

  M'agrada

 12. colbran

  Una auténtica injusticia que quizás a aquellos que no la llegaron a ver y escuchar a Montserrat Caballé en su esplendor les resbale. Pero cuántos quedan de los que pudieron ver a Callas y se la sigue adorando? Y cuando se han efectuado homenajes a la diva greco-americana han sido acontecimientods. No obstante, a Caballé le salva la inmensa discografía en todos los géneros líricos que llegó a registrar en su mejor momento y esto perdurará para siempre. Los que pudimos verla tantísimas veces en su época dorada nos llena de tristeza y de mala uva que un homenaje a tan gran intérprete se reduzca a lo que se ha reducido. No insistiré más, pero la indignaciçon y el desprecio a quien ha organizado este desaguisado inundan mi ánimo.

  M'agrada

 13. Joaquim

  El meu despreci a “tots” els que han organitzat aquesta monumental i vergonyant vetllada.
  Imperdonable, injust, manca total de respecte a una figura que ens ho va donar tot. No tinc paraules per fer palés
  el disgust que sentim tots els que varem tenir el goig de escoltarla i estimarla.
  Montserrat Caballé no es mereixia aquest menyspreu.
  Així va el nostre Liceu, no tenen vergonya i, demostren que, a més, son uns mediiocres, mancats de la sensibilitat necesaria per estar al front d’aquesta institució.
  Deixin pas a gent nova amb il.lusió, i coneixements, que poguem altra vegada sentir-nos orgullosos d’aquest teatre que, afortunadament, som molts els que l’estimen.

  M'agrada

 14. Fer

  No es pot creure aquest homenatge a una de les grans últimes dives i grans veus que ha tingut el segle xx, recordar que Caballé va dominar el bel canto durant més de vint anys, el doble que la divina, per cert que la Callas va dir que només Caballé es podria considerar la seva succesora, i ara aquest homenatge …..

  M'agrada

 15. Guillem

  No puc afegir res de nou. El que hauríem de fer és no assistir i si ho fem manifestar d’alguna manera el disgut. Potser podríem recollir signatures i fer-les arribar a les institucions corresponents.

  M'agrada

 16. SANTI

  Què trist!
  No poden fer-ho bé, perquè per fer-ho bé no només es necessiten diners, també es necessita un prestigi que el convocant no té. El Liceu ja no pinta res i encara que fos pagant els cantants no venen a fer favors a ningú, sobretot si aquest no ha tingut miraments a l’hora de cancel·lar contractes per temes de reajust. Tot acaba tenint el seu resultat final.
  Caballé no es mereix aquest homenatge que ja es preveu galdós.

  M'agrada

 17. Vistes les actituds polítiques i comentaris durant el seu funeral i els dies posteriors era d’esperar. No és el Liceu, és la nostra societat que ha baixat al fang de la mediocritat i ha perdut els ulls i la consciència de lo realment valuós.

  M'agrada

  • alex

   efectivamente.
   La politización y manipulación que se hace desde las esferas implicadas en la gestión del teatro y órdenes que se reciben en el patronat del Liceu, hace que clasifique peyorativamente a esta artista universal ( figuradamente, diría ” urbi et orbi”) que ha sido y es por su legado, Montserrat Caballé Folch

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: