IN FERNEM LAND

LICEU 2022-2023: MANON (SIERRA-PATI-OTT-BLOT;MINKOVSKI-PY)


Manon. Acte 3r quadre 1r Producció de Olivier Py. Nadine Sierra (Manon) Fotografia David Rueda, gentilesa del Departament de Premsa del Gran Teatre del Liceu.

Estava decidint si repetir o no una funció de Manon amb el segon repartiment, quan m’anuncien que la funció de diumenge tarda de la diada de Sant Jordi, Amina Edris no cantarà i en el seu lloc ho farà Nadine Sierra, que ja havia cantat dissabte i hi tornarà avui dilluns, és a dir, tres Manon seguides. Em va temptar la idea de veure la parella Sierra i Pati, i vaig comprar una entrada de zona 8 que em va permetre visionar l’òpera en una zona molt més cara i amb visió total de l’escenari, ja que l’aforament presentava molts punts verds minuts abans d’iniciar-se la funció. Sembla que un dia tan assenyalat no era el més propici per anar a l’òpera, si a més a més de l’oferta de llibres, roses i festa ciutadana no era suficient, hi havia partit al Camp Nou i la final del Godó.

Repetiré i insistiré a dir que el gran encert d’aquestes representacions és Marc Minkovski que malgrat que hi ha qui no el troba gaire encertat o sorollós, per a mi, és l’artífex per fer que una obra amb tants alts i baixos, mantingui tota l’estona l’interès i el pols dramàtic, amb una sonoritat sumptuosa, una transparència, equilibri i distinció sonora, admirables.

Nadine Sierra va estar millor que en la primera funció, sobretot pel que fa a la perfecta emissió de les notes sobreagudes, si bé cal dir que va dosificar més l’esforç, sobretot a partir de l’escena de l’Hotel Transsilvània, on ha de forçar més l’emissió, ja que la partitura li demana una amplitud vocal que sobrepassa les seves possibilitats. Va fer bé perquè si avui dilluns l’espera una altra funció, ha de dosificar per no prendre mal. Ara bé, pel que fa a implicació, musicalitat, delicadesa i saber dir el rol, la funció d’ahir diumenge va tornar a ser un prodigi i la seva Manon va ser d’altíssima volada, amb moments de pell de gallina i no precisament els més virtuosístics, tot i que l’escena de Cours-La-reine li va sortir magnífica. Però, és en moment com “Adieu notre petite table“, quan la soprano demostra la seva categoria i grandesa com a intèrpret. No és exactament la veu idònia, sobretot pels actes finals, però el domini del rol és aclaparador i la sensibilitat i veritat que s’evidencia en cada nota, la fa totalment definitiva.

La resta dels rols principals eren els del segon repartiment, per tant, comptava amb el Des Grieux del jove tenor, Pene Pati, que està cridat a ser una figura indiscutible del cant per poc que s’ho proposi. La veu és ideal pel rol, l’estil també i, per tant, només li manca més rodatge i cocció. Els dos primers actes són magnífics, amb “En fermant les yeux” deliciós, ben emès amb detalls de gran classe i una excel·lent demostració estilística, però a partir de la segona escena del tercer acte, amb l’inici de l’ària “Je suis seul…Ahfuyezdouce image” ahir la cosa va trontollar més. No es va mantenir la mateixa línia i aquella perfecció formal va mostrar, o signes de cansament o una lògica manca de compenetració amb Sierra. El cas és que ni en l’ària ni en el passional duo de Saint Sulpice hi va haver la mateixa qualitat i també és cert que el gruix orquestral juga en contra, ja que tot i no tenir una veu d’escàs volum, si que li manca una mica més de projecció, tenint en compte que Minkovski en els moments intensos no afluixa el potencial orquestral. Si no té pressa i fa les coses bé, i el públic també no li demana el que encara no pot fer, té un esdevenidor esplendorós.

El baix (?) Jean-Vincent Blot interpreta el comte Des Grieux amb un estat vocal més sa que Naouri en el primer cast, però cantant de manera molt deficient. A oblidar ràpid perquè ell té un dels moments que més estimo i que va literalment, destrosar.

Em va agradar bastant el baríton nord-americà Jarrett Ott com Lescaut, va dir i fer de manera convincent el rol, si bé la veu no em va semblar especialment interessant.

La resta de rols fan totes les funcions, és a dir, van repetir l’excel·lent impressió del primer dia. Excel·lents Albert CasalsInés Ballesteros, Anna  Tobella i Anaïs Masllorens. Encertadíssims en les breus parts que els han atorgat, Tomeu Bibiloni i Pau Armengol.

Orquestra magnífica, brillant i amb sonoritats de calidesa i qualitat, sembla mentida que segons diuen, no estan contents amb el mestre Minkovski. Pel que fa al Cor, ahir millor que el primer dia, si bé insistiré sempre a reclamar una inversió urgent de recursos per obtenir el màxim de qualitat possible.

L’èxit al final de la representació, ja sense cap mena de claca, va ser rotund i sense discussió, especialment per a la parella protagonista que es mostraven eufòrics i contagiaven felicitat.

Pel que fa a l’escena, ja vaig dir que no en parlaria si els seus responsables no es van dignar a sortir. Dient que sense res de l’altre món ha envellit aviat, ja em quedo tranquil.

Aneu a veure aquesta Manon. Possiblement, el tàndem Sierra-Pati no es tornarà a produir, però en qualsevol cas paga la pena assistir a les seves funcions perquè la qualitat general de l’espectacle està garantida.           

8 comments

 1. Alex

  Lastima que no nos viéramos para saludarte!
  Muy de acuerdo con lo que has escrito.
  Salí tan satisfecho ayer que teniendo entrada para próx.jueves con el tándem Sierra/ Fabiano, la he regalado a un familiar. ( me libro del gritón Fabiano )
  Quizás si repita a última hora, con el tándem Pati / Edris, simplemente para escucharla a élla.
  Por cierto, mucho “ tarugo” ayer, interrumpiendo y ap,aludiendo antes de tiempo el aria de la Gavotte.

  M'agrada

 2. Joan

  Arrel del teu post he mirat el repartiment i resulta que Nadine Sierra no cantarà 3 Manons seguides… (ja deia jo!!!!!!!!!!!) Avui es podrà escoltar la parella Edris/Fabiano. Per la meva part estic molt content d’haver escoltat tots dos casts sense canvis divendres i dissabte. Divendres ja es va anunciar que Edris cantaria tot no trobar-se al 100%. Si tingués el torn A repetiria funció per poder escoltar la Manon de la Nadine Sierra.

  M'agrada

 3. Alex

  Como era lógico y cuidando su voz como profesional que es, Nadine Sierra ( ver su instagram) NO canta la función prevista de hoy dia 24 y será sustituida por Amina Edris, aparentemente recuperada de su faringitis. Ella dice que no puede cantar 3 Manon en 48 horas. Muy profesional.

  M'agrada

 4. Joan

  Sí, exactament pel que diu l’Alex després de llegir el teu post vaig mirar la web del liceu. Estava convençut que no ho faria i si portaven una Manon interessant hauria mirat de repetir un 3r cop una producció que em va agradar molt ben actuada i ben cantada en general tot ia discreció en les àries de concert tret precisament de la Nadine Sierra

  M'agrada

 5. Retroenllaç: Enlaces de abril de 2023 | Beckmesser

 6. Alex

  más comentarios de interés de la conocida publicación operística online francesa, ForumOpera que se desahoga en elogios plenos a la función del pasado domingo, Sierra/Pati. Incluso para ellos, franceses, supera las prestaciones de esta misma producción vista en Bordeaux, Ginebra y París, con cantantes no francófonos como Sierra y Pati.

  https://www.forumopera.com/spectacle/ma … barcelone/

  M'agrada

 7. bocachete (Jesús)

  Hola,

  Vaig estar a la funció del dilluns, on Edriss va substituir Sierra (qui, al seu torn, l’havia substituïda el dia anterior). L’anunci del canvi va provocar protestes molt sorolloses: no va agradar, d’entrada, gens ni mica i es va fer ben palès, molt més que en altres ocasions on l’anunci d’un canvi no ha fet que se sentís res. El cas és que, sense poder comparar amb Sierra, Amina Edriss va fer una excel·lent interpretació. Potser va anant millorant a mesura que avançava, però els actes finals van ser molt bons: arriba sense patir, dona (sense tenir una veu dramàtica ni de pes) un pes dramàtic adequat a les escenes de Saint-Sulpice, és exquisita en la línia de cant i en les escenes més íntimes… Vaig trobar-la molt satisfactòria. I Fabiano, la veritat, també. Matisa bé (probablement, podria fer-ho millor en els primers actes) i treu molt bé els últims, amb una veu brillant i sense crits ni notes fora de lloc. No trobo que sigui tan destraler com es diu que és: sense ser un prodigi d’elegància, fa bé el paper, no té mala dicció del francès i, posats a mirar enrere, el trobo millor que Villazón quan va fer-ho aquí. La resta de repartiment, també, i l’escena… Bé: no tan bigarrada com la Lulu, però se segueix prou bé. Barroera o grollera? No és, òbviament, aquella elegància de l’ambient del XVIII que tocaria, però en el fons, reflecteix bé el rerefons de la protagonista que, “blanquejada” entre perruques i mirinyacs, no deixa de ser una prostituta que només pensa en el seu benefici. I això és més evident i cru en una posada en escena així. La veritat és que hi encaixa bé, però potser també perquè és un personatge pel que no sento la mínima empatia.

  També és cert que coincidim que no ni Manon ni Massenet m’acaben d’entusiasmar: són parts bellíssimes (“En fermant les yeux”, per exemple) en un conjunt que, en general, no acabo de gaudir del tot. Però cert que dilluns vaig sortir-ne ben satisfet del conjunt.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: