IN FERNEM LAND

JONAS KAUFMANN canta DIE SCHÖNE MÜLLERIN


Kaufmann Müllerin

Us ho vaig anunciar i el dia escollit és avui.

L’Emilio em va regalar el CD de Die Schöne Müllerin (La bella molinera) que acaba de sortir al mercat, interpretat per Jonas Kaufmann en la part vocal i Helmut Deutsch al piano i on el tenor alemany ja no em sorprèn, més aviat em confirma la versatilitat del seu art, en un terreny que és l’autèntica revàlida per a tot cantant operístic que decideix arriscar, endinsant-se  en el difícil i compromès món del lied.

Kaufmann va desgranant cadascuna de les 20 cançons del cicle amb la progressió dramàtica que s’inicia amb l’engrescada esperança de les cançons inicials, per de mica en mica, entenebrint-se entre la malenconia, la tristesa i el dramatisme de les sis últimes cançons, on veritablement m’ha agradat més aquesta versió, amb les colpidores “Die liebe Farbe”,  “Trockne Blumen” i “Des Baches Wiegenlied”, la cançó de bressol que tanca el cicle de manera mestrívola i desoladora. El tenor domina a la perfecció les mitges veus i els pianos, assolint moments de veritable intimisme i interiorització a “Morgengruss”,  tot lluint una veu central i greu, amb els atractius tons baritonals habituals, en un fragment que segurament va inspirar l’ària d’Edgardo de la Lucia donitzettiana (fra poco a me ricovero), estrenada deu anys després de l’edició de la genial partitura de Franz Schubert.

De fet, en tot el cicle sovintegen els moments de lirisme extrem, però Kaufmann també ens mostra la part més dramàtica del cicle, fins i tot violenta, amb puntuals explosions vocals molt romàntiques.

No us penseu que tot sigui perfecte i m’hagi convençut del tot, doncs també he trobat coses a millorar, com alguns atacs al agut, on el pas de la veu no és sempre natural i el so perd la calidesa habitual, sonant una mica escanyat.

El piano, en els cicles de lied, és tan protagonista com la veu solista i Helmut Deutsch, acarona o esdevé protagonista, sempre depenent de les exigències de la partitura, on ell porta el pes expressiu i marca l’irremeiable fluir de la llera del rierol de la vida del jove enamorat de la bella molinera.

Molt recomanable aquest disc, que sense ser la referència absoluta del cicle, ni arribar a les cotes dels reis actuals, Quasthoff i Goerne, situa a Jonas Kaufmann com el que és, el tenor més interessant, versàtil i amb més possibilitats, del panorama actual, Joaquim dixit, és clar.

No cal dir, que la DECCA ha tornat a relliscar de manera estrepitosa amb la coberta (remireu el de la Bartoli o el de la Fleming) i si us he de dir la veritat, no sé qui és més Schöne, si la dona del quadre o la foto retocadíssima del tenor. Com poden haver fet una cosa tan ridículament cursi?

Us deixo, davant la impossibilitat tècnica de deixar-vos escoltar un lied del disc, l’enllaç amb la pàgina promocional de la DECCA, on podreu gaudir d’un vídeo de la gravació, una petita entrevista, informació, fotos i escoltar tres fragments de 3 de les 20 cançons, la inicial “Das Wandern”, “Ungeduld” i “Der Jäger”, tot prement a la part inferior, el tracklisting.

DIE SCHÖNE MÜLLERIN (F.Schubert) Jonas Kaufmann i Helmut Deutsch

Gràcies Emilio.

5 comments

 1. Ja que estamos dando la lata con el Herr Kaufmann esta semana ;-))) por lo menos que sepa la gente de que se trata, que esos videos uufff.

  Aqui os dejo algunos del ciclo para pinchar y escuchar, si quereis mas, avisar 🙂

  1. Das Wandern

  http://www.goear.com/listen/fde57c5/DasWandern-jk

  4. Danksagung an den Bach
  http://www.goear.com/listen/87a380a/Danksagung-an-den-Bach-jk

  10. Tränenregen
  http://www.goear.com/listen/7fd4af8/Tranenregen-jk

  11. Mein!
  http://www.goear.com/listen/7d2dad3/Mein-jk

  14. Der Jäger
  http://www.goear.com/listen/8e29b0f/Jager-jk

  18. Trockne Blumen
  http://www.goear.com/listen/858f84c/Trockene-Blumen-jk

  19. Der Müller und der Bach
  http://www.goear.com/listen/0e7f567/Muller-und-der-Bach-jk

  20. Des Baches Wiegenlied
  http://www.goear.com/listen/fe8bdb9/Baches-Wiegenlied-jk

  M'agrada

 2. Marta

  Moltes gràcies Hariclea i a tu t Joaquim i també als angelets.
  J Kaufmann és un cantant que em fascina i aquests últims dies amb tantes coses que has penjat d’ell m’has fet molt feliç!

  M'agrada

 3. Moltíssimes gràcies, Hariclea, pels enllaços!!!

  Totalment d’acord, Joaquim, amb la coberta del disc: i és que fins i tot el color de fons és lletgíssim!!!, i felicitar-te per aquest inspiradíssim fragment del post: “… on ell [el pianista] porta el pes expressiu i marca l’irremeiable fluir de la llera del rierol de la vida del jove enamorat de la bella molinera”.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: