IN FERNEM LAND

LA CARMEN DE LA SCALA


Anita Rachvelishvili (Carmen), Michèle Losier (Frasquita) i Adriana Kučerová (Mercédes)

El 7 de desembre de l’any 1984 va ser la darrera vegada que la Scala inaugurava la temporada amb Carmen, aquell cop eran Claudio Abbado i Piero Faggoni qui proposaven un muntatge discutit, hores d’ara un clàssic i amb un cast (protestat com és habitual a la prima del teatre milanès) amb Verrett, Domingo, Raimondi i Ferrarini a l’estrena i Baltsa, Carreras, Raimondi i Pace en el segon cast.

25 anys més tard, la Scala torna a obrir la temporada amb aquest títol popular i cabdal del repertori universal, amb un equip directiu encapçalat per Daniel Barenboim i el debut operístic de la directora italiana Emma Dante. El cast si hem de ser francs, no té res a veure amb el de fa 25 anys i tan sols Jonas Kauffman mereix ser present en una prima scaligera, però també és cert que escollir una jove alumne de l’escola de la Scala, que s’havia presentat al cast per cobrir la plaça de Mercédes i que va captivar (suposo que vocalment) a Barenboim, era un repte important, doncs Carmen és un rol extremadament difícil i potser cap de les possibles Carmen, volia assolir-lo. Una desconeguda segur que en pot treure més profit, d’aquest sonat debut que no pas una cantant consagrada, però poruga.

Jo no he pogut gaudir ( o no, no ho sé) del espectacle visual, doncs les meves vetlles no ho van permetre, però si que disposo del àudio (horrorosa la transmissió de la RAI3 que fa bona a la Radio Clásica espanyola) i aquest matí de descans post vetlla, he pogut escoltar la transmissió.

Anita Rachvelishvili

No hi ha cap dubte que Anita Rachvelishvili (quin nom més difícil, per Déu!) és una mezzo, i sembla que amb possibilitats. La veu és molt bonica, tot i que segurament li manca més rodatge, una mica més de greus i uns quants anys de rodatge en molts teatres, però al menys no és una mezzo d’aquestes que volen ser-ho sense ser-ho, ella si. Li manca una certa intenció, al menys tan sols escoltant-la i sobretot ha de resoldre certs problemes vocals, que s’han anat percebent al llarg de la transmissió amb constants notes rascades, com si la veu es trenqués. Potser els nervis…No és una Carmen pel primer repartiment i menys per la inauguració de la Scala.

Jonas Kaufmann (Don José) acte 1er Teatro alla Scala (Milà)

El Don José de Jonas Kaufmann és prou conegut. Tots aquells que li troben mil i una pega, ja sabem que diran, que si la veu és lletja amb ganes, que té no sé quants problemes en el pas de la veu i en l’emissió, però jo el trobo un Don José musical i vocalment molt més acurat que altres famosos Don José, que han sovintejat al llarg dels anys aquest rol pels escenaris del món. Qui no sàpiga anar més enllà de una cosa tan subjectiva com la bellesa d’una veu, està arreglat en el món de l’òpera, on grandíssims cantants, amb instruments “peculiars”, han fet història. Cal anomenar-los?.

Cal escoltar a Kaufmann per adonar-se’n que aporta unes subtileses tècniques molt apreciables, sense deixar mai de ser un cantant acurat i estelisticament molt atent. És el millor Don José de l’actualitat, per tant és lògic que encapçali la inauguració de la Scala.

Erwin Schrott (Escamillo)

El cas de Erwin Schrott el trobo d’allò més peculiar. Crec que és un cantant aproximat al que coneixem com a baix-baríton (?) i valorat en excés. Ja sigui pel seu físic que no em provoca cap vibració especial o per ser el marit de la Netrebko, o per ambdues coses, aquest cantant uruguaià està fent una carrera als principals teatres del món, sense que jo trobi suficients motius per que sigui així. A part, hi ha una cosa que em treu de polleguera i és que quan surt a escena, sempre sembla que digui, ho veieu com sóc el que està més bo del circuít!. No ho sé en aquest cas, on com ja he dit no he vist la producció escènica, però sembla d’aquells que quan veu la seva imatge reflectida en alguna superfície, s’atura per agradar-se.  No crec que sigui l’Escamillo ideal per la prima de la Scala, sobretot perquè desafina i perquè està molt poc dotat en la zona greu de la veu i sobretot, va cantar molt malament la cançó del Toreador, imperdonable elecció.

La Micaela d’Adraiana Damato em sorprèn. Aquesta soprano no és una soprano lírica, més aviat una spinto amb molt cos a la veu i sobretot mancada de la dolçor bleda que caracteritza a aquest personatge més aviat odiós i que no està en el relat original de Merimée, però que va ser el contrapunt moral exigit per l’època. La Damato en qualsevol cas, tampoc em sembla la cantant idònia per inaugurar la Scala en aquest rol i potser en cap altre. Error imperdonable, amb resultats vulgars que arriben al crit en l’ària del tercer acte, on qualsevol discreció sopranil, obté molts millor resultats (ni un aplaudiment en acabar l’ària!)

La resta del extens repartiment, em va semblar de justeta correcció, pels menys dolents i directament prescindible en algun cas de notòria i maldestre afinació.

Anita Rachvelishvili (Carmen) Jonas kauffman (Don José)

Pel que fa a la direcció de Barenboim tampoc m’ha semblat per llençar coets. M’agrada molt Barenboim, però aquest no és el seu repertori o al menys no assoleix els nivells d’excel·lència wagneriana que tant em va fascinar fa dos anys en aquell memorable Tristan und Isolde.

Ja en la versió de Berlín (horrorosa, tot i que ell l’enalteix de manera sorprenent) ja em va decebre molt. A la Scala em confirma que estem lluny del millor Barenboim. M’ha semblat sorollós, poc poètic i suggeridor, sense el misteri que en tot moment ha d’impregnar la genial partitura, precipitat i poc brillant. No he pogut apreciar gaires detalls de classe en aquerlls moments on sempre espero la feina del director, com en el famós i fabulós quintet dels contrabandistes del  segon acte, on a part de les desafinades imperdonables de tota la penya, no m’ha semblat que el director fes gaire més que anar a preu fet, per acabar el més aviat possible aquesta perla. La Scala està en hores baixes, ja ho sabíem, però si escolteu el quintet us en adonareu.

El cor de la Scala, en el seu conjunt ha tingut nits millors, tot i així, les cordes masculines han estat per sobre de les femenines.

En definitiva, un any més, la mitificada inauguració de la Scala em decep i el que abans constituïa el referent operístic, ara ha esdevingut una funció més, això si, revestida de tota una parafernàlia mediàtica que hores d’ara fa més aviat riure. Qui es gasta el que no té per veure una funció musical tan mediocre?

Resumint, Kauffman i després a molta distància, una noia que segurament podrà esdevenir una bona mezzo, si estudia, aprèn a afinar i es manté integra, després d’haver inaugurat la Scala, sense caure en el parany que això pot representar. Recordeu aquella soprano desconeguda aleshores, que va inaugurar l’any 1992 amb La Traviata, la temporada de la Scala, amb Muti i un jove Alagna, després que l’òpera no es representés per imposició coaccionant i absurda dels vidus de la Callas?, és deia Tiziana Fabbricini. Després d’una carrera a remolc d’aquell esdeveniment, es va perdre pels segles dels segles. Que aquesta Anita Rachvelishvili, mezzo amb possibilitats, en prengui bona nota.

No us deixo els enllaços, com havia previst. Ni el resultat artístic ho justifica, ni la qualitat tècnica és bona.

Us deixo, això si, l’escena de Carmen i Don José del segon acte amb l’ària de la flor inclosa.

Anita Rachvelishvili (Carmen) i Jonas Kaufmann (Don José)

CARMEN (G.Bizet)
Direttore Daniel Barenboim
Regia e costumi Emma Dante
Scene Richard Peduzzi
Luci Dominique Bruguière

Don José Jonas Kaufmann
Escamillo Erwin Schrott
Le Dancaïre Francis Dudziak
Le Remendado Rodolphe Briand
Moralès Mathias Hausmann
Zuniga Gabor Bretz
Carmen Anita Rachvelishvili
Micaëla Adriana Damato
Mercédès Adriana Kučerová
Frasquita Michèle Losier
Une marchande d’oranges Perla Viviani Cigolini
Un bohémien Lorenzo Tedone
Lillas Pastia Gabriel Da Costa
Guida Carmine Maringola

21 comments

 1. assai

  Joaquim, disfruté de una tarde estupenda en el cine viendo esta Carmen. Estoy de acuerdo contigo en mucho, pero discrepo en algunos puntos.

  La dirección de Barenboim que me pareció espléndida, no le pondría ningún pero, con una sensibilidad especial para no eclipsar las voces y con un colorido y sutileza realmente excepcionale. Vuelve a ser para mi a ser más que un director; un mago, que me situa con una facilidad inusitada en el espacio donde la acción discurre nada más comienzan las primeras notas.

  Sentí muchísimo el fiasco de Micaela, porque para mi sus breves intervenciones son de lo más bello y lírico de la obra, en especial, el aria del 3º Acto “Je dis que rien ne m’ épouvante” que literamente la fusiló más que la cantó, qué pena.

  Kaufmann me pareció un Don José espectacular, y siento que el sonido que escuchó no le hace juicio a lo escuché en el cine, que me dejó sin palabras, para mi hizo un Don José de reclinatario. Sin duda él y Barenboim fueron los triunfadores absolutos de la noche.

  La voz de esta señora Anita de apellido tan difícil me gustó muchísimo, tiene una voz grande -eso al menos me aventuro a creer- oscura, pero de timbre muy bello, quizás sus errores se deban a los nervios de la noche, pero tiene gran fuerza y expresividad en escena e hizo un Carmen de arrojo y creíble, su voz sin duda tiene muchas posibilidades.

  Coindido contigo absolutamente en la apreciación de Schrott, con su aire chulesco de “me cachis qué guapo soy” hizo un Escamillo desafinado y poco equilibrado que se alejaba de la figura del matador y se acercaba más a la de un dandi postmoderno.

  La puesta en escena se alternó con aciertos y fallos descomunales. Entre los aciertos está la lectura de la carta de Micaela; ella cubierta de un velo blanco, recreando y enlazando la mísiva que porta con sus esperanzas de una futura boda, para mi de una gran belleza plástica, al igual que la entrada de las cigarreras, con flores y baile de refresco en una fuente, todo muy sensual.

  Entre los desatinos- que fueron unos cuantos- los toreros que hacían el paseíllo en el 4º Acto a modo de cosacos, es decir rodilla en tierra y arrastrándose como si fueran a bailar el rascachof.
  ¿Los abucheos fueron merecidos? A mi juicio no. En mi opinión fueron simples desatinos. Como tú dijiste una vez y con muchísimo acierto, hay una cierta obsesión en ciertos directores por distraer al público, eso se traduce en un cierto horror vacui, en una proliferación injustificada de imágenes y en un inusitado afán de originalidad.

  La obstinación de Barenboim en defenderla – a la directora- cogiéndola de la mano y saliendo los dos a escena, produjo una situación un tanto cómica; una lucha de abucheos y aplausos. Creo que en esto Barenboim es en lo único que se excedió, ya nos había quedado claro a todos que, al menos a él, si que le gusto su visión de Carmen.

  M'agrada

 2. La puesta en escena me divirtió mucho por lo grotesta que fue -me entró la risa floja-, llena de efectos gratuitos -Micaela con canas, el reparto de crucecitas de plástico, novicias que se bañan en fuentes públicas en un ambiente religioso y de opresión y que luego resultan ser gitanas, violación en las que la agredida prácticamente ni se inmuta y sigue hablando como si nada a pesar de que hay incluso sangre de por medio- o de dudoso gusto estético -esas zanahorias que luego resultan ser arbustos-. Fue ver aparecer el boafumeiro, los exvotos, los banderilleros con el torso desnudo dando saltos de rodillas, las momas del Corpus Cristi -justo cuando dicen aquello de “ahí viene la cuadrilla-, en fin, tal mezcolanza de incongruencias que, animado por las sras. que tenía al lado, me dio un ataque de risa, menos mal que el volumen del cine estaba a toda pastilla porque dentro de un teatro lo hubiera pasado francamente “mal”.
  Hacia años que no me reía tanto como al ver la surrealista y almodovariana entrada de los toreros, lo que me temo es que las sonrisas no es lo que buscaba la Sra. Dante.
  En definitiva, una puesta en escena divertida por lo RIDÍCULA que llegó a ser. Abucheos merecidísimos para Emma Dante -hasta en el cine la abuchearon-. Mucha pena verla sufrir estoicamente sobre el escenario. Sentimientos contradictorios que tiene uno.
  Joaquim, una pena que no pudieras gozar de las imágenes de la producción, creo que te hubieras despachado a gusto.

  M'agrada

 3. Isolda

  Jo sols vaig veure el primer acte. En el Cinesa Diagonal Mar va ser un autentic desastre, el so dolent ,
  no sentiem res, els espectadors protestant entre ells jo amb tota la raó, en fi el “caos”, Al començament del segon acte tres quarts del mateix, per tant estava tan nerviosa que vaig decidir anar-me’n a casa.
  També he tingut noticies de Cinesa Diagonal, segons m’han dit el so era molt fort i molestava l’oïda.
  El que vaig veure escenicament jutjant el primer acte i a a estones no em va agradar, tot plegat semblava “la casa de las Locas” referent a les veus diré que la mezzo té una veu molt bonica, rodona amb cos però francament interpretant el personatge té molt a desitjar,la Micaela per mi de les pitjors que escoltat, i el José lo escoltat de reclinatori.
  Estic esperant les 20h per escoltar-la per radio.

  M'agrada

 4. Joaquim,
  Jo m’ho vaig passar molt bé. Per a mi va ser un magnífic espectacle, amb interpretacions bones com la de l’Anita X, fatxendes com la del Schrott, millorables com la de la Damato i inmillorables com la del Kaufmann. El Baremboim trobo que va treure una resultat molt bo de l’orquestra i l’escenografia em va agradar molt, però com sempre passa, hi han detalls que se’ls podrien estalviar. Dit això penso que la monumental esbroncada va ser injusta ja que el treball escenogràfic va ser notable. Ja voldriem dir el mateix dels responsables del Trovatore liceistic. Una abraçada

  M'agrada

 5. perl-marga

  Yo también estuve en el Cinesa de Diagonal Mar y coincido con Isolda en que el sonido fue un desastre, o no se oía nada o se escuchaba un zumbido de lo más molesto.

  Carmen y Don José estuvieron francamente bien. De Kaufmann ya se ha dicho todo. La señorita Anita R… me gustó también mucho. Teniendo en cuenta su edad y su poca experiencia, la encontré bastante segura en el papel (y en la Scala el día de San Ambrosio es para que le tiemblen las rodillas a cualquiera). Schrott sobrevalorado. Eso sí, el papel de chulo de Escamillo le iba como anillo al dedo, se pudo lucir (físicamente, que no vocalmente) todo lo que quiso.

  La puesta en escena me gustó MUCHO. El único fallo que le encontré es el excesivo recargamiento: quería contar demasiadas cosas y distraía bastante. Pero desde el punto de vista artístico-estético la encontré francamente bonita y con contenido (aunque alguna cosilla sí que sobraba).

  M'agrada

 6. dandini

  Vaig disfrutar moltíssim.L’Anita va demostrar tenir una veu ,un temperament i un carisma desbordants que per cert va ser rebuda amb una ovació atronadora de la mateixa intensitat que el seu partenaire.A mí m’agrada bastant més que l’Anna Caterina Antonacci(vocal i escènicament).El Jonas Kaufmann va estar absolutament sensacional com actor i cantant lluïnt les seves subtileses cànores absents en els seus dos col·legues de l’any 1984.La resposta del públic va ser una descomunal ovació sense protestes.A un altre nivell es situen els demés protagonistes si be és dificil trobar un cantant que fisica i vocalment sigui més adient per l’Escamillo que Erwin Schrott(potser Kyle ketelsen o Mariusz Kwiecien).Adriana Damato va ser per mí una notable Micaela aixó si amb algún crit.Menció especial per Adriana Kucerova , espléndida Mercédès,rol curt i ben compromès.Extraordinària labor de Daniel Barenboim en un día molt inspirat on va haver-hi passió ,dramatisme i un munt de subtileses.Segons el meu parer molt interessant la posada en escena d’Emma Dante amb una labor en el moviment escènic de solistes. cor i figurants absolutament aclaparador.Caram pot agradar més o menys pero aquí hi un treball extraordinari.En darrer lloc una menció especial per la ferma imperturbable i emotiva solidaritat de Daniel Barenboim envers Emma Dante.Una gran troballa d’un director amb l’esprit jove i inquiet que ha estat ara el descobridor també d’Anita Rachvelishvili i fa uns anys de per exemple Rolando Villazón.(Excel·lent gust mestre! )

  M'agrada

 7. Isolda

  Benvolgut Dandini.
  L’estic escoltant per radio o jo tinc les orelles a “can prstac” o verdarement la escamillo i la Micaela no són els mateixos o també potser tenim una concepció diferent d’aquests personatges vocalment, perquè per mi els dos són un verdader desastre el Short no ha dexat de desafinar i la Micaela no té la veu adient.
  Bravo… ara mateix s’acabat la funció. Bravo perla Carmen el Don josé i Baremboin.

  M'agrada

 8. Joanpau

  Vaig anar al cinema i ahir la vaig escoltar per Radio.
  El volum del so del cinema, ensordidor i la transmissió, pel que costa l’entrada, pèssim.
  Dilluns em va distreure, en el sentit més lúdic de la paraula.
  Podria signar el comentari del maac, fins i tot amb els punts i les comes. Feia temps que no veia una producció tan pretensiosa i tan buida de contingut dramàtic.
  Les veus em van agradar més al cinema que per la ràdio.
  Inadmissible l’Escamillo i molt deficient la Micaela. La Carmen, si el Escamillo té el físic adequat però canta fatal, té un físic fatal i canta millor, però estic amb en Joaquim, no té encara el suficient carisma, ni vocal, ni dramàtic, per fer una Carmen a la Scala. Kaufmann per la ràdio em va semblar que contaminat de les desafinades generals de tots els seus companys, també ho feia, però ell va ser l’únic que donava prestigi a una Carmen espantosa.
  Barenboim em va agradar, però no és Prêtre, Plason o Abbado i potser que tingui bon gust, segons els criteris de Dandini, però escollint a Villazón per a Don José, va contribuir a posar en perill la seva carrera.
  Comparar a la fera Antonacci amb aquesta Anita em sembla que és un acudit del dia dels innocents, amb tots els respectes i faltant uns quants dies per que arribi el dia de les bromes..
  Quan comentis Il Trovatore ja et donaré el meu parer, ja l’he vist.
  Ànims i milloreu-se

  M'agrada

 9. Emilio-Bcn

  Yo pasé una emocionante noche de opera. La retransmision por ARTE y en HD ,de lo mejor que he visto hasta ahora, imagen y sonido inimaginables hasta hace poco……
  A mí me gustó más la reciente versión del Covent garden Kaufmann- Antonacci… que desbordaba pasión y sexo por todos los lados…..

  Esta Carmen, tiene mejor decorados y mas profundidad de escena cosa que la reseñada era todo un pegote.
  La Rachesv….. no se que… para olvidar.. de una Carmen así Don José , no hubiera perdido el oremus….
  De Erwin Shrott, la Netrebko sabrá “lo que tiene”, pues esplendida voz, no. Planta sí, sobre todo posterior……
  Lo de Emma Dante me tiene el corazón partío…
  por un lado si lo comparo con el montaje de Il Trovattore del otro día… es gloria bendita…..pero
  es raro, raro, raro …….los soldados-niño en slips, las mujeres florero es decir, arbol, la desmedida violencia con estetica de frenopatico y sobre todo la continua visión de lenceria femenina por levantamiento de faldas, que parecía una super-spot de Bragas Princesa…..

  Sin duda lo mejor, faltaría más…., JONAS KAUFMANN,
  con su esplendida voz y sobre todo cada día mejor actor, creo que insuperable en ese papel y
  me hizo pasar una gran noche de opera, en mi casita, con mis seres queridos y con una copa
  brindando por EL. …..Por mi Jonás..

  M'agrada

 10. Jordi Magriñá

  Probablemente es una Carmen que ha sido mejor verla en el cine que en directo , con tomas(o como se llamen) desde arriba de un buen efecto visual, que desde la platea no creo se vieran. De acuerdo con lo que se ha dicho de los cantantes: el mejor Kaufmann, la soprano georgiana tiene que rodarla más,etc. Para mi, bien Barenboin y muy discutible la puesta en escena. De agradecer (al menos para mi) que le quite todos los tópicos españoles, pero hubo detalles muy discutibles tales como entrada de las cigarreras/novicias ?, el botafumeiro del último acto,etc.

  M'agrada

 11. Daniel

  Doncs jo vaig tenir sort per que a La Maquinista es va veure i sentir correctament.

  Sabeu si hi han penjat en algun lloc els enllaços de la retransmissió de Arte TV?

  Respecta a l’obra estic molt d’acord amb els cometaris de l’Atticus al seu blog.

  M'agrada

 12. Tosca

  A mi me gustó mucho. Disfruté con la magnífica interpretación de Jonas Kaufmann ( me puso la piel de gallina más de una vez!), con una Carmen de buena voz y creíble en escena ( a pesar de su juventud y sus nervios, si hace esto ahora, no quiero pensar que puede llegar a hacer cuando esté más rodada!!), de una producción que no me pareció ser tan merecedora de abucheos y de una dirección brillante de Barenboim. Disfruté tanto que hasta me olvido de la decepción que me produjo Schrott ( como decían en la tele …. “me l’imaginava més gran”…. La voz, claro)

  M'agrada

 13. alex

  Lo vi por Arte tv. y mis comentarios van más o menos en la línea de JoanPau.

  – Malos de solemnidad como cantantes, tanto Schrott como Damato.
  – Kaufmann me gustó en la parte más spinta y casi dramática del tercer y cuarto actos, no en el escaso lirismo que demostró en el primer acto ( su duo ..Parle moi de ma mère.., malo de solemnidad quizá influenciado por la áspera voz de Damato). Su centro y emisión tan engolada no me convence nada, eso sí su registro agudo es francamente bueno

  – Anita Rashve….., fue una gran apuesta de Barenboim ya que procede de la escuela de alla Scala; con solo 25 años y aunque es practicamente una soprano y no una mezzo ( sus graves son casi inexistentes), tiene mucho futuro porque el timbre de su voz tiene un bonito color.

  – Barenboim cuyos tiempos en el primer acto, los encontré lentos y su dirección algo pesada, mejoró notablemente a partir del 2º acto con mayor brío y creando un notable climax. Sacó buen sonido de una gran Orquesta, con unos coros – sobre todo la parte masculina- espléndidos.
  – La reggia de esa Carmen, alla Siciliana ( y que podía convertirse parcialmente en una Cavalleria Rusticana), no me gustó nada a parir del 2º acto y entiendo perfectamente la bronca que se llevó la Dantè.

  M'agrada

 14. alex

  Perdón, me olvidé de decir y aunque las comparaciones sean odiosas, que la CARMEN que presencié in situ en la R.O.H. hace apenas mes y medio ( con Alagna, Garanca, Zhang y D’Arcangelo), mucho mejor en estilo y en todo su conjunto vocal que la vista y escuchada anteayer por la cadena Arte.
  ( no obstante, podría variar la consideración de una escucha directa en teatro, de la de televisión aunque la Cadena ARTE y en cuanto a sonido es magnífica)

  M'agrada

 15. Rosa Codina

  Si esta es la mejor Carmen que puede ofrecer la Scala, está muy mal la Scala.
  Si estos cantantes con merecedores de figurar en un cartellone de un primer teatro y la Scala creo que aún lo es, o es que el teatro me confirma que está muy mal o es que el panorama lírico está peor.
  Se me ocurren mejores cantantes para hacer Carmen, Micaela y Escamillo.
  La puesta en escena es inútil, pero eso ya no me afecta tanto., aunque sigo esperando que la moda de las mamarrachadas sin sentido desaparezca de los teatros y volvamos a la creación y al teatro, con talento.

  M'agrada

 16. alex

  Estoy de acuerdo con Rosa Codina.
  Hasta mejores D.José pueden encontrarse ( el recuperado y bastante brillante Alagna de hace mes y medio en Londres y hasta si me apuran ,Marcelo Alvarez aunque puede resultar demasiado lírico para los dos últimos actos).
  La CARMEN que se prevé en el Liceu a partir de Sept./Oct. 2010, puede resultar vocalmente bastante mejor que esta de alla Scala si no cae nadie de los casts

  M'agrada

 17. kenderina

  A mi la producción no me gusta…pero tampoco me parece de abuchear…viendose lo que que se vé por ahí (lo del Trovatore en el Liceu, sin ir mas lejos). Buenas o malas, gusten mas o gusten menos, al menos hay un intento de hacer algo “diferente”, incluso si considero el intento como fallido, es algo que a mí me produce respeto, sobre todo viniendo de alguien que es absolutamente novato en la regia de opera. Se me ocurre pensar en gente que lleva bastantes años…y repiten la misma regia (o muy similar) en cada opera que hacen.

  De los cantantes, solo voy a decir una cosa……BRAVO, JONAS !!!!!!

  M'agrada

 18. colbran

  Hasta ahora no he podido emitir un juicio de esta “Carmen” pues ni la había visto ni escuchado. Ahora ya la he escuchado entera y vista a trozos y voy a dar mi opinión.

  En líneas generales esta “Carmen” me interesa poco. La versión musical de Daniel Baremboin es superior a su propia versión con Villazón (que era bastante indigesta) pero muy inferior a la de Antonio Pappano en el Covent Garden, ambas con el mismo Don José, Jonas Kaufmann, pero la de Londres con la estupenda cantante y actríz Anna-Caterina Antonacci, junto a Uría-Monzón una de las mejores Cármenes del momento.

  Para el rol principal, por lo visto, Baremboin se ha decidido por una cantante novel que se ofreció para interpretar el rol de Mercedes y en ese rol tendría que haber aparecido en esta producción, pues el de la protagonista le viene muy grande. Su voz es bonita y es mezzo, pero con escasos graves y, sobretodo, desafina que es un primor. Si a esto añadimos que físicamente no da el tipo de mujer trabajadora, pero inteligente y liberada y que sobresale entre sus compañeras por su atracción personal, considero que está mal elegida. Una carrera que comienza con roles pequeños (o roles protagonistas pero en teatros no principales) y luego accede a roles de protagonista y en teatros de primera, suele ser, por lo general, mucho más duradera . Muchos cantantes que han surgido como un meteoro se han consumido con la misma velocidad. Yo a la Sta. A., de momento, y si no mejora su afinación, no le veo gran futuro, pero me puedo equivocar.

  Que se contrate a Erwin Schrott en teatros de primera, con esa línea de canto ceñida en el desafinado es verdaderamente demencial. Si físicamente es tan apetecible debiera figurar en otros menesteres, pero para cantar ópera hay que saber cantar. Voz tiene, pero muy mal educada o está mal de oído. Que aprenda de su pareja, la gran Netrebko.

  Adriana Damato me sorprendió muy gratamente en un “Stifellio” que circula en DVD, pero para el rol de Micaela es totalmente inadecuada, pues no es una lírica pura sino una lírica dramática-

  En cuanto a Jonas Kaufmann, es un cantante que admiro desde hace unos 9 años y que cada vez me sorprende más, tiene unas posibilidades que parecen inagotables y es un excelente Don José, probablemente el mejor de la actualidad, pero tal como indica Joanpau, en el día de la retransmisión por TV se dejó influenciar por el desafinado ambiental y, en alguna ocasión, también incurre en ello. Afortunadamente es un gran cantante y un buen actor y esos pequeños desajustes quedan pálidos al lado de su rendimiento general en toda la función; el mejor elemento (y yo diría único) destacable de esta “Carmen”, pero Jonas Kaufmann no me ha hecho olvidar los grandes Don José de Pedro Lavirgen, Plácido Domingo y José Carreras, ni de Roberto Alagna.

  En cuanto a la escena, está repleta de ideas (excesivas ideas), pero la mayoría fuera de tiesto. Yo no veo Sevilla por ninguna parte, la ciudad de la luz, del sol…, más pronto veo una Sicilia a oscuras y la acción de “Carmen” transcurre en Sevilla, no hay que olvidarlo.

  M'agrada

 19. JaumeM

  Estimats Joaquim i Colbran, reclinatori per vosaltres dos, altre vegada. I també ara per J Kaufman, a mi fins ara lo que havia escoltat d’ell no me acabava de fer el pes (no he tengut la sort de veure’l en viu), però aquestes festes ha vingut a casa en forma de D Jose dins un DVD de alta definició , i caram que bo, com diu a dalt de la pàgina. Si! he de escoltar lo i veure en persona¡, quan abans millor.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: