IN FERNEM LAND

Christian Gerhaher, baríton


Christian Gerhaher

Ja ens va visitar arran de la Passió segons Sant Mateu dirigida per Sir Simon Rattle, que us vaig deixar poc abans de la Setmana Santa i on ell es feia càrrec de la part del Crist.

Avui Christian Gerhaher, el baríton alemany torna a visitar-nos, per estrenar l’estiu, amb un dels moments més màgics escrits per Wagner, que també retorna a In Fernem Land, després de forces dies de no aparèixer.

Escoltarem a Gerhaher en la magnètica i climàtica “O du, mein holder Abendstern”, precedida de “Wie Todesahnung Dämmrung dekt die Lande” que canta Wolfram von Eschenbach al tercer acte del Tannhäuser.

La versió prové del debut de Christian Gerhaher a la Staatsoper de Viena el dia 16 de juny de 2010, sota la direcció de Franz Welser-Möst.

El capvespre, com un pressentiment de mort,
cobreix el país, embolcalla la vall amb un
mantell negrós; així l’ànima, atreta per aquelles
alçàries celestes, té por d’emprendre el vol per la nit i l’horror.
Llavors tu resplendeixes, el més benvolgut dels
astres, tot enviant la teva dolça llum a la llunyania;
el crepuscle nocturn rep també el teu raig
suau i amable ens mostres el camí vall enllà.
Oh tu, la meva dolça estrella vespertina,
que sempre he saludat tan de bon grat:
des del fons del meu cor, que mai no l’ha
traïda, saluda-la, quan ara passa vora teu,
quan vola lluny de la vall terrenal
per tal d’esdevenir un àngel benaurat!

Traducció de Feliu Formosa

Christian Gerhaher va cantar el Wolfran l’any passat al Teatro Real de Madrid i el proper mes de desembre del 2010 (del 11/12 al 2 de gener del 2011) el cantarà al ROH, amb un repartiment més que interessant, amb la Westbroek, Botha, Hans Peter Köning i la Schuster, tots sota la direccio de Bychkov.

Un comentari

  1. colbran

    Me ha parecido una interpretación muy notable. Este cantante posee una voz hermosa y canta con una suavidad envidiable. No obstante, Christian Gerhaher, me ha dado la impresión de que no dispone de un registro grave sonoro, más que un barítono lírico me parece un tenor; pero para emitir un juicio justo tendría que escuchar toda su intervención en “Tannhäuser”. Dispone de una magnífica línea de canto y eso es lo más importante.

    Estupendo cantante en un aria exquisita.

    M'agrada

  2. Recorde que quan l’any passat va canta el Wolfram a Madrid va rebre en general molt bones crítiques, però també altres on es deia que era un cantat més liederístic que operístic. Caldrà escolatr-lo en viu per poder donar la raó a uns o uns altres.

    M'agrada

  3. Preciosa Abendstern primaveral, suau i acollidora. M’agrada molt aquesta veu i la foto de Gerhaher (de seguida m’ha recordat al Mick Hucknall de Simply Red, una de les poques veus del Pop que valen la pena)
    Esperem sentir-lo aviat a casa nostra. Vindrà?

    M'agrada

  4. M’ha agradat molt la veu d’aquest cantant!

    Ja saps, malgrat que sempre te’n faig broma, el gran respecte que em mereix BBagner (va, avui, ho escriuré bé): Wagner. I és precisament amb fragments com aquest pel que mai perdo l’esperança que potser un dia… Mira el que et dic (avui estic pletòric): Si arriba aquest, et prometo que seràs el primer en saber-ho! 🙂

    M'agrada

  5. Olga

    Preciosa veu i preciosa interpretació. Segurament si que ha de ser una veu fantàstica per interpretar lied (cosa absolutament compatible amb l’òpera i més wagneriana!), càlida però amb força i creant un ambient impressionant.

    M'agrada

Deixa un comentari