IN FERNEM LAND

JONAS KAUFMANN: “E LUCEVAN LE STELLE”


Entre un magnífic sopar estiuenc a un terrat de l’Hospitalet i un dia que preveig magnífic, al Berguedà, us deixo sota els estels d’una Tosca que no m’ha acabat de fer el pes (no m’ha agradat ningú), però amb un moment d’emoció, com no podia ser d’altre manera, amb el “E lucevan le stelle” de Jonas Kaufmann.

Jo també sóc dels que opinen que aquest cantant “perd” el temps amb segons quins rols, tenint tant per escollir, on altres no poden ni apropar-se, però la carn és dèbil i un ària com aquesta, de fet una òpera com aquesta, ha de ser molt difícil rebutjar-la.

Kaufmann no tenia el dia, es desquadra i no acaba d’encaixar amb Fabio Luisi, però ens deixa a canvi, unes frases que avui en dia ningú pot dir com ell, amb unes sfumature i amb un control del pianissim, que cap altre tenor és capaç de fer.

Aquesta representació de Tosca, amb Mattila i Uusitalo, sota la direcció de Luisi, en el marc del Festival de Munic, era un dels plats forts de l’estiu, però com succeeix moltes vegades, les grans expectatives s’han vist aigualides per mil i un factors que m’han obligat a deixar-vos tan sols sota els estels.

El vídeo és una gentilesa de Operalou2 i correspon a la funció televisada del dia 10 de juliol de 2010. Si accediu al seu canal de YouTube, podreu veure més fragments d’aquesta Tosca, tan poc pucciniana, segons el meu parer i tan poc afinada, en tots els sentits del terme, els literals i els altres.

Tornat del meu estimat Berguedà, prometo més intensitat.

10 comments

 1. Emilio-Bcn

  Yo descubrí la opera, gracias a Tosca.
  Un amigo común me pidió que le hiciera una copia de un video (corría el año 89 0 90…. del 1900… mal pensados…). Le dije que sí a regañadientes, me lo tomé como obligación. Pero comprobando que se gravaba bien… descubrí lo que hoy en día es uno de mis pilares de mi vida. Claro… la opera era Tosca y …. claro era la de la Arena di Verona, con la Marton y Aragall, … palabras mayores. Gracias Quique.
  Sirva el rollazo para decir que pocas Toscas pasan la prueba del algodón respecta a esta inicial.
  Y esta, mal de pese por mi Jonás, tampoco.
  La transmision por ARTE fué dejuzgado de guardia, con continuos cortes técnicos.
  La Mattila con sus juegos gimnasticos incluidos, de pena. El Scarpia vomitivo ( las velinas de Palazzo Farnese y el pollo, sobraban)
  Y mi Jonás……. Al principio da la sensación que le ha cambiado la voz, más negra si cabe. Despúes se fue arreglando.. Su final “Sei Tu” del Racondita Armonia, larguisimo, esplendido, en mi opinión.
  El Lucevan muy emotivo y bien resuelto.
  Pero Jonás cuidate , da la sensación como si hubieras tocado techo y ahora a vivir que son dos dias. Se que ha sido un lapsus, o por lo menos, lo tomo así.
  Animo,… tu puedes….. En Can In Fernem Land… te seguimos………queriendo.

  M'agrada

 2. Quanta raó tens quan dius que quin ésser humà, essent tenor, pot resistir a la temptació d’interpretar un Mario Cavaradossi!… És com jo, quan m’imagino de baix-baríton, cantant “Tre sbirri, una carroza!”… Oh!!!, com disfrutaria!!!.

  I pel que fa al Kaufmann, jo no he pogut aguantar l’emoció (tipus bleda assolellada) quan l’he vist i sentit en el fragment que ens has deixat avui.

  Que tinguis un bon dia al Berguedà!

  M'agrada

 3. tristany

  Puc fer una aportació respecte de la producció: vaig tenir ocasió de veure-la en un altre teatre que la coprodueix i puc afirmar que la relliscada del Sr Bondy (que m’ha agradat molt altres vegades) és de proporcions monumentals, amb moments (tota l’escena final) que semblen de funció escolar i altres (tot el segon acte) absolutament ridículs. Posada en escena lletja, inane i molt mal dirigida pel que fa als cantants i l’acció. El que en diem un bunyol, vaja.

  Cantaven Mattila i M. Álvarez, lluny ja -per desgràcia- dels seus moments d’esplendor i ella, en concret, completament fora de lloc. Una pena.

  Espero, Joaquim, que hagis passat un dia esplèndid de relax. Una abraçada.

  M'agrada

 4. Coincideixo totalment, se salva la Recondita Armonia i poca cosa més. No m’agrada ni aquí en lucevan. No la miraré si la reposen a Arte, no val la pena. A veure si el Kaufmann ens fa de Siegmund d’una vegada! gutten Sonntag!

  M'agrada

 5. alex

  He escuchado la grabación de esta función de Munich y es de las TOSCA más decepcionantes y más fuera de estilo ( sobre todo Mattila y Uustahalo) que he escuchado en los últimos años.
  La TOSCA que presencié en directo y en Las Palmas el pasado abril, notablemente superior con una Norma Fantini ( pese a alguna entrada a destiempo) rayando la excelencia vocal y un muy digno Scarpia en la voz de Ataneli.

  Kauffman que sigue sin gustarme en roles de lírico ancho de ópera italiana y menos me ha gustado como Cavaradossi, no solo tuvo problemas con los tempi de F.Luisi, sino que acentuó más su registro grave engrosado y engolado.

  M'agrada

 6. Josefina

  M´agradat molt que ens hagis deixat sota els estels de la nit calorosa d´aquest estiu.
  M´emocionat amb el fragment que he pogut escoltar i intentaré accedir al canal que ens suggereixes.
  Aquesta propera nit també hi hauran estels; els veuré des de el balcó de casa, tot esperant el teu nou post .

  M'agrada

 7. dandini

  Doncs hi ha alguna errada important a la corda a la música que precedeix a l’aria.El fragment recitat introductori no acaba de reflexar l’amor per Floria sino una anodina depressió poc teatral.Un cop comença la melodía succeix el miracle i ja s’em posa la pell de gallina.Les sutieses en una veu viril i gruixuda són difícils de trovar i molt emocionants…

  M'agrada

 8. KÀTIA

  Jo segueixo sensa entendre u borrall però aquest Lucevan l’he trobat fantàstic.Canta la primera part molt a piano,tendra i expectant,després s’enfada perquè no entén perqué ha de morir i surt la veu poderosa i al final crida desesperat i el moment últim l’angoixa es fa palesa i plora tristissim.L’he trobat senzillament emocionant,no sé com serà la resta però en tinc prou per fer la meva valoració.Jonàs canta de meravella o així m’ho sembla.
  JOAQUIM,una bona estada al berguedà.Fins aviat

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

<span>%d</span> bloggers like this: