IN FERNEM LAND

DIE SCHÖPFUNG SEGONS HARNONCOURT


Domenico Zampieri, anomenat Domenichino (1581–1641): Adam i Eva - Museu de les Belles Arts de Grenoble

Torna Die Schöpfung, aquest gran monument de Franz Josepoh Haydn a In Fernem Land, en ocasió del concert que va tenir lloc el passat 5 de juliol al Styriarte Festival, a la Stefaniensaal de Graz, reunint al director del festival, l’extraordinari i vigorós Nikolaus Harnoncourt amb l’inevitable Concentus Musicus Wien i l’imprescindible Arnold Schoenberg Koor.

A la part solista hi trobem l’exquisida Dorothea Röschmann, Werner Güra i Thomas E.Bauer.

He cregut oportú portar-vos aquest concert que de ben segur farà les delícies de la majoria dels infernemlandaires, ja que la qualitat de la interpretació està fora de tot dubte, tenint com té, a Harnoncourt com a màxim responsable i a un conjunt instrumental i vocal de solvència més que contrastada.

Quan s’escolta una direcció del mestre austríac, tenim tensió interpretativa assegurada, alhora que una la bellesa d’un so immaculat, sense perdre mai la magnífica expressivitat del seu discurs narratiu i d’uns musics privilegiats amb una formació coral equilibrada i de mestrívola eloqüència canora i tècnica.

Tot sembla fàcil escoltant a Harnoncourt i els seus musics, però tots sabem que al darrere d’aquesta senzillesa s’amaga el més difícil i el rigor més exigent.

Els temps m’han sorprès, ja que són molt més allargassats del que acostuma a ser normal en ell, que a vegades sembla que posi la directa, aquí en canvi jo els descriuria com a calmats, però això si, mai pesats o esmorteïts, ni tediosos, ni molt menys avorrits, això si és una Creació que es pren el seu temps i on per tant, podrem fixar-nos amb els mil i un detalls orquestrals i en les subtileses dels excel·lents solistes.

A part dels corresponents enllaços, us deixaré dos fragments:

La llarga i meravellosament cantada ària de Gabriel “Auf starkem Fittiche schwinget sich der Adler stolz”, per l’exquisida Dorothea Röschmann

I en segon lloc la coral que tanca la segona part “Vollendet ist das große Werk”, amb el magnífic Arnold Schoenberg Koor.

Jo penso que us agradarà.

4 comments

  • Doncs mira, un consell, per tal de seguir amb aquesta mateixa impressió, no escoltis l’Aida.
   Però estic molt d’acord amb tu, senzillament jo li posaria un quasi, davant del res.

   M'agrada

 1. He acabat d’escoltar tota “La Creació” que ja havia baixat (moltes gràcies!!!), i m’ha semblat esplèndida! Quina gran obra (encara recordo quan la vaig sentir per primera vegada -tempus fugit!- en un dels concerts del Palau interpretada per l’OCB. Em vaig quedar… espaterrat!!!, i creu-me que amb aquesta versió m’hihe tornat a quedar. M’ha agradat molt, moltíssim!!!

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: