IN FERNEM LAND

GÖTTERDÄMMERUNG A LA ONP, EL TRIOMF DE PHILIPPE JORDAN


Katarina Dalayman (Brünnhilde) i Sophie Koch (Waltraute) en el Götterdämmerung de la ONP. Foto: Elisa Haberer / Opéra national de Paris

Paris ha completat la seva primera producció de l’Anell, amb aquest Götterdämmerung que avui us porto al blog i que confirma, com ja s’havia anat forjant, que el gran triomfador ha estat, com acostuma a passar darrerament, el director d’orquestra, en aquest cas el director musical de l’ONP (L’Ópera National de Paris) Philippe Jordan.
Que el triomfador del Ring sigui el director d’orquestra és tota una garantia que el projecte, al menys en la imprescindible vessant musical, funcioni com cal.

Jordan ofereix una interpretació molt intensa i dramàtica, amb força tensió, sobretot en l’acte segon on l’orquestra i el cor de l’ONP demostren estar en plena forma.

Jo tan sols puc parlar per allò que s’escolta de la retransmissió radiofònica, és a dir segurament des de la immensa sala de La Bastille, el públic no ho escoltaria de la mateixa manera i les veus que s’aprecien en totes les seves virtuts i carències, és molt més que probable que no fossin audibles de la mateixa manera que ho escoltareu si seguiu l’excel·lent retransmissió de France Musique.

Torsten Kerl (Siegfried) Foto: Elisa Haberer / Opéra national de Paris

Sobretot Torsten Kerl, el tenor alemany que tant em va agradar en el Siegfried de la segona jornada, sembla ser que no arribava bé al públic i això li ha valgut moltes crítiques. Jo en canvi i tan sols valorant la retransmissió radiofònica us haig de dir que em sembla un Siegfried magnífic, molt líric però de veu consistent i sinó de volum, almenys de timbre heroic, però sobretot m’interessa molt el cant extremadament musical del tenor alemany, que no sacrifica mai la línia per forçar més la veu del que les seves possibilitats poden suportar. Si això fa que en una sala immensa com La Bastille, no arribi a tot arreu tampoc hauria de ser un anatema, ja que per fortuna, la majoria de teatres tenen dimensions més racionals i no cal dir Bayreuth, on a part de les dimensions, hi ha un fossar que permet als cantants cantar sense forçar tant la veu com en aquests macro teatres amb orquestres que desfermen tot el potencial sonor.

Si que Kerl evidència algunes defallences, cosa bastant habitual en molts tenors més dotats, però pocs tenors han mostrat tants detalls en el cuidat fraseig com ell. És clar que amb confrontació amb la poderosa Brünnhilde de Dalayman, segurament el contrast i desequilibri van ser notables.

La soprano sueca en bona forma, va tornar a demostrar que és una Brünnhilde molt solida. Té un vibrato i una emissió que recorden molt a Eva Marton, una soprano que com tots els que varem gaudir-la, sabíem que s’havia de gaudir en el directa i amb Dalayman succeeix el mateix. És una soprano dotada de la intensitat dramàtica i punyent, que regula molt bé les intensitats, fent un segon acte molt intens i venjatiu i una immolació de gradual i incontestable emotivitat.

Escoltem a la parella durant la dramàtica confrontació del segon acte des de “Helle wehr, heilige Waffe” (arma pura! arma sagrada)

Hans Peter Konig és un imponent Hundig, tot i que la noblesa d’emissió li resten la maldat associada al personatge. En qualsevol cas és un cantant d’aquells que prestigien el cant wagnerià.

Escoltem-lo en la imponent crida del segon acte

Després d’una excel·lent Fricka, esperava amb veritable interès la Waltraute de Sophie Koch. La mezzosoprano francesa de versàtil repertori, ha triomfat de nou amb una Waltraute mancada de la rotunditat de les grans mezzos dramàtiques en la zona greu, però ens ha demostrat una vegada més la seva intensitat i emotivitat en el cant dramàticament molt convincent i vocalment ajustat i musical.

Escoltem a Sophie Koch i Katarina Dalaymann des de “Höre mit Sinn, was ich dir sage!” (Escolta amb seny el que t’haig de dir!)

Peter Sidhom com a diabòlic Alberich, em va semblar massa declamat i correcte sense més el Gunther de Iain Paterson, que mostre una emissió tendent a l’esgotament.

Un dels moments que més m’agraden d’aquesta òpera és el tercet de la conjuració entre Brünnilde, Gunther i Hundig. No us podia deixar sense ell, tenint en compte que Jordan fa saltar guspires. Aquí teniu la darrera escena del segon acte. “Welches Unholds List” ( Quina astucia d’esperit maligne jeu aquí oculta?)

Bé les Nornes i les filles del Rhin, tot i que Christiane Libor, que també cantava Gutrune, en aquesta part em va semblar massa lírica.

No sé si aquest mateix capvespre en el teatre sonava igual, o si al natural m’hagués agradat de la mateixa manera que en aquesta retransmissió, però penso que tret de la direcció i potser l’orquestra, a Bayreuth o més ben dit, el públic de Bayreuth, ja signaria un equip vocal com aquest.

Escoltem ara el la immolació de Brünnhilde tal i com la va cantar Dalayman.

I tot seguit el repartiment i els tres enllaços per baixar-vos la versió sencera.
Richard Wagner (1813-1883)
GÖTTERDÄMMERUNG (1876)

Torsten Kerl, Siegfried
Hans-Peter Konig, Hagen
Iain Paterson, Gunther
Peter Sidhom, Alberich
Katarina Dalayman, Brünnhilde
Christiane Libor, Gutrune / Dritte Norn
Sophie Koch, Waltraute
Nicole Piccolomini, Flosshilde / Erste Norn
Caroline Stein, Woglinde
Daniela Sindram, Wellgunde / Zweite Norn

Choeur et Orchestre de l’Opera national de Paris
Director musical, Philippe Jordan

Espero que us agradi.

16 comments

 1. tristany

  Fantàstic post, Joaquim. Moltíssimes gràcies. Jo sóc també un gran admirador de Torsten Kerl, com ja vam comentar a propòsit del Rienzi. Quan ja havia dessistit de poder escoltar un Siegfried cantat i no resolt a esgarips i cops de glotis, sembla que s’albira un llum d’esperança. Recomano a aquell que pugui desplaçar-se a Berlín aquest setembre, on la DOB presenta novament dos cicles de l’anell, amb Kerl cantant el Siegfried a l’òpera homònima (no al Götterdammerung, per desgràcia) i amb altres intèrprets interessants -també d’insofribles- a la resta del cast. Donald Runnicles potser no és un dels grandíssims, però crec que en signa una molt bona direcció. I la producció de Götz Friedrich ha envellit una miqueta, però és molt intel·ligent i un goig de veure. Queden entrades.

  Corro a escoltar-me els àudios que amablement ens has deixat. Una abraçada.

  M'agrada

 2. alex

  Mis comentarios, Joaquim después de haber estado el fin de semana en Opera Bastille y haber presenciado in situ el viernes OTELLO ( con huelga de la puesta en escena, pero con todos los cantantes y orquesta perfectamente habilitados y sobre todo, una excepcional Renée Fleming!) y el sábado este OCASO.
  Sin haber querido leer tus comentarios antes de poner los mios para ver si coincidimos, diré de este OCASO presenciado in situ .

  – Orquesta y dirección a cargo de Philippe Jordan y pese a algún mínimo desajuste inicial con el viento, Sobresalientes! Dirección muy detallista, intensa y matizada.Lo mejor de la función
  ( curioso que en Paris sin embargo, no gusta demasiado Jordan cuando dirige Verdi)

  – T.KERL (Siegfried), bastante belllo timbre de lírico en el centro, pero sin proyección e insufiente en cuanto a volumen del todo como Sigfrido, inaudible a ratos sobre todo en el último acto.
  ( si a veces tildaís a Vogt de “niño cantor”, este Kerl no es Sigfried ni helden tenor ni por asomo)

  – K.DALAYMAN (Brunhilde), un portento de potencia vocal, homogénea y extensa, aunque sus poderosísimos agudos bastantes veces chillados a veces. El timbre de voz algo metálica

  – H.P.KONIG ( Hagen), escenificado a lo Ironside ( en silla de ruedas toda la función), voz homogénea, elegante y expresivo a su vez y gran intérprete. Excelente!

  – I.PETERSON ( Gunther), barítono bastante lírico, correcto, así como la Gutrune ( CH. LIBOR) de bastante proyectada voz aunque algo justita en cuanto a peso vocal

  – Las 3 Nornas e Hijas a la vez del Rhin, muy conjuntadas y correctas

  – S.KOCH (Waltraute), implicada y notable vocalmente. Un lujo!

  – La puesta en escena de Gunther Kramer lo peor de todo, vacua, con bastante audiovisual ( en el fuego, aguas del Rhin y cataclismo final a tiro de pistola con una mano ejecutora que se proyecta) y bastantes ratos, un absurdo, con un Hagen paralítico en silla de ruedas toda la función eso sí con traje y corbata, una ridícula estancia de los guibichungos que parecía o la celebración de una verbena de S.Juan o una Oktobertfest muniquesa, una marcha fúnebre simulada que no física porque todo se proyecta quedando el cuerpo de Sigfrido sobre el escenario todo el resto de la función; la roca de Brunhilde en el primer acto con muebles de diseño sin sentido, etc..etc..,.
  Creo que la noche del estreno, hubo sonoras protestas contra el responsable de la reggia, bastante merecidas digo yo

  M'agrada

  • colbran

   Alex, no se cómo sonará Torsten Kerl en persona en este “Die Götterdämerung”. En “Die tote Stadt” en el Liceu le daba ciento y raya al nene Vogt -que se alternaba con él- en calidad vocal y adecuación al rol (no en cuanto a volumen). Al lado de Vogt Torsten Kerl suena casi como un barítono… Será un tenor lírico pero con anchura y graves suficientes para el rol. Wolfgang Windgassen tenía mucho más volumen, le ví en una de sus últimas apariciones en el Liceu en “Tannhäuser” (se despidió con “Siegfried” que yo no ví, ambas en 1961), pero su voz no dejaba de ser de lírico ancho y era considerado “helden tenor” aunque no tenía las peculiaridades ni de Lauritz Melchior ni de Ramón Vinay. Como dice Joaquim, lo normal es que los teatros tengan unas dimensiones más reducidas que la Bastille -entre 1000 y 1.500 localidades-, los que las sobrepasan son demasiado grandes para las voces normales y se tiene que gritar más que cantar, sobretodo cuando las orquestas son de la envergadura de las utilizadas para Wagner.

   La escena de Waltraute con su hermana está acompañada por una orquesta con mínimo volumen, por lo cual a Sophie Koch se le puede oir todo el tiempo. Si tuviera que batallar con la orquesta a tope de volumen ya hablaríamos y no es que tenga la voz pequeña sino que en esta escena no se le pide desgañitarse.

   Evidentemente tu has visto esta función y yo no, pero por lo escuchado en esta retransmisión me gusta mucho cómo canta Torsten Kerl y su dicción es clarísima. En Bayreuth tendría el éxito asegurado, como Philippe Jordan. Este joven director es magnífico y ha nacido para dirigir Wagner.

   La voz de la Dalayman suena un poco velada en esta grabación y no le entiendo casi nada de lo que dice. La voz es hermosa y canta muy bien, quizás algo liederista, pero será un efecto de la retransmisión. A mí las Brünhilde me gustan más mercuriales e incisivas, no obstante. En el final de la inmolación no me ha impresionado nada.

   Te agradezco mucho que nos hayas detallado tu impresión directa, ya que junto con esta retransmisión uno puede hacerse una idea de cómo fue la función, en el terreno musical y vocal. En cuanto a la escena estoy seguro de que coincidiríamos al 100%.

   M'agrada

   • alex

    Un placer, Colbran!
    Efectivamente , fantásticos Jordan y la Orquesta. Kerl que es lírico y efectivamente trató de cantar siempre ( sin chillar), la proyección de la voz era corta y además estuvo algo tirante en la zona de paso al agudo en su último acto.
    Particularmente, pienso que a corto/ medio plazo J.Kaufmann podría ser una muy interesante alternativa para el role ( para mi, tiene más peso vocal que Kerl que me decepcionó; no me gusta los Siegfried tan líricos y que a veces, son casi engullidos por la orquesta).
    Esta producción de Kramer ( por cierto, autor de una reggia muy buena en LA JUIVE de Viena, con Shicoff y Stoyanova), se ve aquí en el Liceu y creo que se hubiera armado una bronca monumental : eso de tener al Hagen como un paralítico en silla de ruedas toda la función, el palacio o antro de los guibechungos como una verbena en los merenderos de Les Planes y ese final en audiovisual con una mano y una pistola simulada, acribillando a todo quisqui, DDEMENCIAL!)

    p.d. quien pueda, muy recomendable hacerse con el audio del OTELLO ,con una excepcional Fleming como Desdémona, un desconcertante pero interesante Antonenko como Otello , un muy expresivo L.Gallo como Jago y un lírico tenor con mucho futuro y brillante como Michael Fabiano ( Cassio); de nuevo, excelente la orquesta con un muy notable Armiliato en los últimos dos actos

    M'agrada

  • Gracias Alex.
   Ahora escucha el audio y dime si Kerl no és un prodigio de musicalidad. Imagínatelo en un teatro mediano y seguro que a pesar de su lirismo, es un Siegfried preferible a los berridos a los que nos tienen acostumbrados los presuntos heldentenores de la actualidad.

   M'agrada

   • alex

    Lo haré, pero el problema es que estas dificultades para escuchar a Kerl no eran desde las alturas de Bastille, sino desde más o menos un lateral de la fila 22 de parterre o sea desde más o menos la mitad de una platea incluso elevada

    M'agrada

    • tristany

     Alex, no puedo opinar personalmente porque he estado muy pocas veces en Bastille y además tengo una alpargata por oido, pero he leido en numerosas ocasiones que tiene una acústica tremendamente irregular y que los mejores asientos (en este aspecto, quiero decir) no se encuentran necesariamente entre los de mejor ubicación. Quizás esto tenga algo que ver. Saludos.

     M'agrada

    • colbran

     Tienes toda la razón, Tristan. Sólo he visto tres títulos en La Bastille y el que escuché con más agrado y con mejor sonoridad fue en en el primer piso, la acústica en platea no me gustó, ni en la fila tres a la izquierda ni en la fila seis (creo) a la derecha, por eso la ópera que más aprecié fue “La juive”, escuchada desde el primer piso.

     M'agrada

 3. alex

  En lineas generales, la acústica en La Bastille es bastante buena para ser un teatro auditorio tan grande; inmejorable en el centro y a partir de la mitad del parterre ( platea) hacia atrás ya que está elevada y como dice Colbran, muy buena en primer y segundo piso.

  M'agrada

  • alex

   Por cierto y muy recomendable, no perderse a ser posible, este programa que coincide próximo octubre en Opera Bastille ( coincide con el puente del Pilar):

   FAUST (Alagna y Mula, con batuta de A.Lombard), nada que ver con la birria troceada que ofrecerá el Liceu
   TANHAUSER ( Ventris, Degout, Stemme y Koch, más M.Elder con la batuta)
   allí estaré.

   M'agrada

 4. toni

  Desgraciadamente en el Liceu no hicieron un copy-paste del interior del Teatro de la Bastille.La acústica es maravillosa y de visibilidad, no hace falta añadir más leña al fuego.
  No hubo visión de futuro en su momento clave.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: