IN FERNEM LAND

JOSEP PONS DIRIGEIX POULENC I FAURÉ (vídeo)


Antoni Tapies i Puig (Barcelona, 13 de desembre de 1923 – Barcelona, 6 de febrer de 2012) Composició amb cistella

El mestre Josep Pons, que a partir del proper setembre, esperem que es faci càrrec de la direcció musical del Gran Teatre del Liceu, va dirigir a finals de gener d’enguany a l’Orchestre National de Lyon amb un programa integrat per l’Stabat Mater de Francis Poulenc i el Rèquiem de Gabriel Fauré. En ambdues obres la part coral és molt important i el protagonista va ser el magnífic Orfeón Donostiarra, que malgrat no estar en un moment gloriós, sempre és una màxima garantia.

Els solistes vocals van ser la desconcertant Patricia Petibon i el reclinatoriable Matthias Goerne, curiosament sota el meu parer, la cara i la creu de la interpretació musical, ja que mentre ella necessita de tota una parafernàlia escènica per comunicar, ell és la sobrietat personificada.

Jo us deixaré tot el Rèquiem de Fauré fragmentat en 7 youtubes, un per cadascun dels números, però en els tres enllaços en format avi, que podreu adjuntar amb l’habitual hjsplit, també obtindreu el Stabat Mater de Francis Poulenc.

Espero que us agradi

Francis Poulenc: Stabat Mater
Gabriel Fauré: Requiem

Patricia Petibon, soprano
Matthias Goerne, baríton
Orfeón Donostiarra
Orchestre National de Lyon
Director: Josep Pons

Auditorium de Lyon 27 de gener de 2012

I. Introit et Kyrie


II. Offertoire

III. Sanctus

IV. Pie Jesu

V. Agnus Dei et Lux Aeterna

VI. Libera Me

VII. In Paradisum

ENLLAÇOS

https://rapidshare.com/files/2505951750/Lyon_2012_Pons_Goerne_Petibon_Poulenc_i_Fauré.mp4.001

https://rapidshare.com/files/195495032/Lyon_2012_Pons_Goerne_Petibon_Poulenc_i_Fauré.mp4.002

https://rapidshare.com/files/2141724990/Lyon_2012_Pons_Goerne_Petibon_Poulenc_i_Fauré.mp4.003

Malgrat que l’apunt ja estava pensat publicar-lo avui, dedico aquest Rèquiem a un artista que mai he comprés i que ens va deixar ahir, Antoni Tapies (Barcelona 13 de desembre de 1923-6 de febrer de 2012)

20 comments

 1. Molt bonic.
  Vi Matthias Goerne no Palau, em Barcelona, há muitos anos, quando cantou “Winterreise”. Recentemente também cantou “Die Schöne Müllerin”, Schwanengesang” e “Winterreise” em Lisboa. Magnífico.

  M'agrada

 2. glòria. a.

  Avui he prés el meu café amb un estat molt, molt especial….crèc Joaquim que ja he comentat alguna vegada el sentiment i l’amor que professo per aquest Requiem. Des de el primer dia que el vaig escoltar per poguer-lo cantar uns dies després, el vaig percebre com una petita però valuosa joia ( duració 35/ 40 min ) en més d’una ocasió he hagut de fer alguna trampa vocal doncs la veu m’ha tontollat ´per l’estat emocional que em costa de controlar, es veritat que algún motiu personal s’afeixex al meu ànim però sempre envers la Mùsica…….després de coneixer aquest preciós Requiem vaig descobrir els seus delicats Madrigals, El Cantique de Jean Racine i els Nocturns per a piano que son una delícia, altres obres d’ell més famoses ja les coneixía, però es el Requiem el que em va fer estimar a G.Fauré, musicalment no tindrá el valor d’altres fantástics Requiems , Mozart, Brahms…….i que a mí també m’encanten però com a Requiem que significa el comiat d’aquest Món, el de Fauré es Música que transmet auténtica Pau………..escolteu bé el final, “In Paradiso”…….. moltes gràcies Joaquim, un petó.

  M'agrada

 3. glòria. a.

  AH ! parlan de les meves emocions, he oblidat una coseta, naturalment en M.Goerne, no cal dir que está magnific encara que també m’encanta en Sherrill Milnes en una de les gravacions que tinc, però no m’agrada “gens ni mica ” la P.Petibon que no coneixía però que de moment no em cal, una de les que més m’agraden en el Pié Jesu es en Kiri Te Kanawa i naturalment la nostra Victòria dels Angels.

  M'agrada

 4. Rosa

  Com molt bé diu la Glòria el “Requiem” de Fauré és commovedor i transmet amb una dolça placidesa el pas de la vida a la mort.
  M’ha emocionat la teva dedicatòria, Joaquim. Jo tampoc no l’he comprés gaire.

  M'agrada

  • No tenim cap oblgació de compartir els codis d’un artista. Jo el respecto i alguna cosa em crida l’atenció. Es va comprometre en temps difícils i sempre ha passejat Catalunya allà on va anar. Un record és el mínim que puc oferir-li.
   Gràcies per ser-hi Rosa

   M'agrada

 5. Josep Olivé

  L’art d’en Tàpies no és el meu fort, i no l’entenc massa, i tampoc el coneixia com a persona. Però sempre em transmitia sinceritat i integritat la seva mirada. Fauré, Poulenc, l’orfeó Donostiarra, Goerne, el mestre Pons…meravellosa música i molt bons interprets. Un just homenatge.

  M'agrada

 6. Xavier C.

  No sé fins a quin punt cal comprendre l´obra d´un artista. Potser ja n´hi ha prou si ens agrada, o ens colpeix, o ens provoca, o ens inquieta, o ens desconcerta, o…

  M'agrada

 7. colbran

  A mi nunca me ha interesado Tapies como artista, desde que le ví por los años 50/60 del siglo pasado una “cosa” en una sala de exposiciones de la calle Consell de Cent que era pura escatología en tres dimensiones, ya que uno de los elementos era un auténtico rollo de papel de water, acompañado de unos rastros de dedos en el “lienzo” muy “descriptivos”. Tampoco me gusta “aquello” del Passeig del Born ni la nube de alambres que está en la parte de su museo en la calle Aragó.

  Celebro su fama, el renombre que ha podido y puede proporcionar a Catalunya, la admiración de muchos de sus colegas y su repercusión mundial en artistas que siguen sus originalidades, pero nada más. El tiempo dirá si es un autor que perdure y yo no he sabido valorar su inventiva creadora.

  Ya puedo decirlo sin ambajes no soporto a Madame Petibon que ahora parece que Josep Pons la utiliza para muchos programas.

  Me encanta Matthias Görne y el Requiem de Fauré es una auténtica maravilla.

  Fede

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: