IN FERNEM LAND

ORLANDO DE HANDEL SEGONS RENÉ JACOBS (Vídeo)


Orlando Handel a La Monnaie de Brussel·les. Foto Bernd Uhlig / La Monnaie

Orlando Handel a La Monnaie de Brussel·les. Foto Bernd Uhlig / La Monnaie

Avui us porto l’Orlando de Handel segons la versió de René Jacons i Pierre Audi presentada al Teatre de La Monnaie de Brussel·les el passat més d’abril.

Parlar de qualsevol producció dirigida per René Jacobs en aquests moments, és una garantia de vitalitat musical, de sacsejades emocionals ja sigui en la recerca permanent d’estímuls musicals i dramàtics, ja sigui en el treball minuciós de les sonoritats barroques i el treball incisiu en els recitatius que ell com ningú sap dotar d’un interès inusitat.

Jacobs no té una orquestra i cor fixes, tant treballa amb l’Orquestra Barroca de Friburg, l’Akademie für Alte Musik de Berlín o el Concerto Köln, sempre amb resultats rutilants. En aquesta ocasió dirigeix una formació belga força jove (2005), la l’Orquestra Barroca de B’Rock, la B per Bèlgica i apostrofada amb el rock, fa barroc, per tant estem davant de l’òrquestra barroca de Bèlgica, amb seu a Gant i una vintena aproximada de músics majoritàriament belgues.

El resultat orquestral ja veureu que és intens i extraordinàriament expressiu.

Pel que fa a les veus diríem que estem en mans de la factoria Jacobs (alguns d’aquests cantants elsm podrem veure la temporada vinent al Palau de la Música en l’esperada versió de concert de Die Zauberflöte). Encapçala el cast el contratenor Bejun Mehta, tan conegut i admirat pel públic liceísta, que un cop més desplega la seva sensibilitat musical amb el magisteri vocal i expressiu que li coneixem fent ostentació d’un registre agut enlluernador i d’un domini dels pianíssims aclaparador. A seu costat brillen al mateix nivell la seductora Angèlica de la soprano belga Sophie Karthäuser, la lluminosa soprano coreana Sunhae Im i la mezzosoprano sueca Kristina Hammarström interpretant un Medoro encès i passional. La noblesa del baix Konstantin Wolff arrodoneix un cast sense fisures.

Sincerament, em costa endinsar-me en les propostes escèniques actualitzades per la majoria d’òperes barroques, ja que la mateixa estructura musical impedeix la majoria de vegades un discurs dramàtic teatralment modern i difícil de compaginar amb àries da capo, que diuen molt poc durant molt temps.

Pierre Audi, el director de l’òpera d’Amsterdam, ens proposa un joc més aviat confús (al menys per a mi), amb tocs presumptament humorístics i per suposat actualitzant l’acció a la casa de Dorinda, que crema al principi de l’òpera i que s’anirà reconstruint al llarg dels tres actes, amb l’ajuda dels omnipresents vídeos que no poden mancar en cap proposta escènica actual.

Hi ha un treball d’actors important, i els cinc cantants romanen en escena durant tota la representació, més om menys evidents, més o menys partícips en l’acció.

Per a tots aquells que no conegueu l’òpera Orlando us puc dir que la seva estrena va ser un grandiós èxit, però la malaltia de la soprano Anna Maria Strada que va estrenar el rol d’Angèlica així com l’enuig poc dissimulat del gran i mític Senesino que assumia el rol titular, per tenir tan sols tres àries da capo i per tant no li permetien grans possibilitats d’improvisació virtuosística, van fer que l’òpera es representés tan sols 10 vegades.

En realitat les àries destinades al personatge d’Orlado han de configurar una àmplia gamma expressiva que abraça els fragments heroics i altres més meditatius i cal fer esment a l’escena de la bogeria al final del segon acte. Un altre moment notable per el protagonista el trobem en l’ària del tercer acte “Già l’ebro mio ciglio”coneguda també com l’ària del somni, amb un acompanyament en pizzicati que atorgant a l’escena una particular i misteriosa atmosfera.

Senesino no va trigar a deixar la companyia per passar a la companyia rival de l’Opera of the Nobility

ORLANDO
G.F.Handel

Opera seria en tres actes, HWV.31 (1732)
Llibret basat en L’Orlando (1711) de Carlo Sigismondo segons Orlando furioso de Ludovico Ariosto
Estrenada al King’s Theatre de Londres el 27 de gener de 1733

Direction musicale:René Jacobs
Direcció escènica: Pierre Audi
Escenografia i vestuari: Christof Hetzer
Disseny de llums: Jean Kalman
Vídeo: Michael Saxer

Orlando: Bejun Mehta
Angelica: Sophie Karthäuser
Medoro: Kristina Hammarström
Dorinda: Sunhae Im
Zoroastro: Konstantin Wolff
Baroque Orchestra B’Rock

La Monnaie de Brussel·les 26 d’abril de 2012

ENLLAÇOS:

https://rapidshare.com/files/3500428928/Händel_Orlando_2012.avi.001

https://rapidshare.com/files/2669096415/Händel_Orlando_2012.avi.002

https://rapidshare.com/files/1583874088/Händel_Orlando_2012.avi.003

https://rapidshare.com/files/3214435330/Händel_Orlando_2012.avi.004

https://rapidshare.com/files/1851964568/Händel_Orlando_2012.avi.005

https://rapidshare.com/files/3409988116/Händel_Orlando_2012.avi.006

Us deixo amb Bejun Mehta  cantant l’espectacular “Fammi combattere”

8 comments

 1. maac

  Gracias, vi un trocito por mezzo pero no pude quedarme. Orlando es una ópera que no tuvo mucho éxito pero que hoy es muy valorada, parece que Senesino no estaba muy contento con el papel que Haendel escribió para él, con sus tres arias da capo y esa escena de la locura en la que no cabía tanto el virtuosismo vocal como la expresión dramática. Me la descargaré.

  M'agrada

  • Hola maac.
   La información que yo tengo es que tuvo éxito pero como ya cito en el post, la soprano que estrenó el rol de Angelica se puso enferma y tuvieron que cancelar despues de la décima representación. En cualquier caso posee música bellisima y la versión músical y vocal es magnífica.
   Realmente cuando escuchas las arias de Orlando no comprendo las quejas de Senesino
   Disfrútala!

   M'agrada

   • maac

    Igual hoy cuesta entenderlo un poco pero parece ser que el personaje, un antihéroe marcado por la duda que desprecia la guerra, al público de la época, le parecía ridículo y Senesino, que era un divo, no se lo tomó muy bien, a esto habría que añadir que no tenía ocasión de tanta floritura como era habitual. Ya sabes que en aquella época no eran los directores de escena ni los compositores los que marcaban las pautas, y Haendel era de los pocos que se lo podía permitir. Es una ópera que se aprecia más hoy que entonces.

    M'agrada

 2. Josep M.

  Hola Joaquim,

  És el primer comentari que escric tot i que com et vaig dir l’altre dia al cinema -al Faust- m’agrada molt el teu blog i el llegeixo sovint. Avui has pujat una òpera del meu compositor favorit i tinc la sensació que el mínim que puc fer és agrair-t’ho. A mi tambè em va agradar força en Bejun Metha al Tamerlano i la resta del repartiment d’autèntic luxe. La propera temporada podrem xalar amb un concert d’aquest mateix cantant al Liceu. Moltes gràcies per tot, a reveure.

  M'agrada

  • Xavier C.

   Ostres… m´havia oblidat que tindrem concert Bejun Mehta. No sé d´on trauré diners per tot 😦 , però no m´agradaria perdre-me´l.

   M'agrada

  • Hola Josep M., benvingut i gràcies per comentar.
   No crec recordar que em diguessis que Händel fos el teu compositor predilecte, benvingut sigui aquest Orlando que t’ha fet comentar per primer cop, espero que t’agradi. Mehta està espectacular.

   M'agrada

   • Guillo

    Hola Joaquim,
    Quisiera agradecerte por haber subido esta ópera. Lamentablemente he tenido inconvenientes para poder ver desde el segundo video en adelante. Se bajas los archivos pero luego no se pueden ver. Existe otro link mediante el cual pudiera bajar esta grabación?
    Desde ya muchas gracias

    M'agrada

   • ¿Has unido los archivos con hjsplit? Es que con tu comentario intuyo que no es así. Solamente hay un vídeo, que se puede visionar una vez se han unido los 17 arxivos.
    Si no tienes hjsplit puedes bajarlo gratuitamente, AQUÍ
    Una vez hayas descargado el programa verás que es sencillo. Ya que una ventana te pedirá si quieres unir o trocear, en este caso quieres unir (join), te pedirá que archivos quieres unir, irás a la carpeta donde tengas las descargas y solamente visionarás el primero de los 17 enlaces, no te preocupes, presionas start y en la ubicación donde tu le hayas dicho que quieres la unión, te dejará un único archivo de vídeo para poder visionar, `perfectamente y en altísima calidad (HD) The Enchanted Island.
    Buena suerte!

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: