IN FERNEM LAND

ÁLVAREZ-CARRERAS-GIACOMINI-VILLAZÓN-ALAGNA


Álvarez-Carreras-Giacomini-Villazón-Alagna

Aquesta és la combinació guanyadora del concurs del mes de juny a IFL.

5 únics e-mails rebuts d’ençà de la publicació del concurs són el resultat del que creia que seria un bon pròleg al concurs previst per el mes d’agost, i que possiblement em repensi el format, ja que sincerament m’esperava més participació, atenent a les convocatòries anteriors. Ja m’inventaré un altre cosa per poder regalar un DVD que tenia per a tal ocasió.

Així doncs els tenors que s’alternaven en l’ària de Rodolfo de Luisa Miller de Giuseppe Verdi són:

Marcelo Álvarez al Teatro alla Scala de Milà aquest mes de juny passat, sota la direcció de Gianandrea Noseda. Escoltem l’ària sencera

El segon tenor és Josep Carreras en una magnífica interpretació en directa al Teatro Regio di Torino (desconec l’any i director)

El tercer tenor, aquell que jo us deia que era possiblement el més desconegut i per tant us deia que la gravació era dels anys 80 i provenia d’un teatre de prestigi italià, és Giuseppe Giacomini al Teatro alla Scala de Milà l’any 1988 sota la direcció d’un protestat Zoltan Pesko.

El quart tenor és Rolando Villazón, en una versió pertanyent a la gravació d’un CD comercial titulat “Cielo e Mar”, sota la direcció de Daniele Callegari al front de l’Orquestra Filharmònica de Milano (Giuseppe Verdi).

I el darrer tenor, el que interpretava la coda de l’ària en la prova que us vaig deixar, és Roberto Alagna a la gravació que va fer l’any 1997 amb la Berliner Philharmoniker sota la direcció de Claudio Abbado, dedicada a àries de tenor de Giuseppe Verdi.

La seqüència de les respostes rebudes és la següent.

Paulo el 27 de juny, és a dir abans d’hora i penalitzat a comptar des de les 12 del migdia, seguit de Dandini, també abans d’hora i que com Paulo justifiquen l’avançament per no poder fer-ho el dissabte. El tercer és Colbran, passats uns minuts de les 9 del matí de dissabte, seguit de SANTI a quarts de dotze del dissabte i finalment Xavier C. a quarts de dues de dissabte.

I dels 5 tan sols n’hi ha un que ho ha encertat tot correctament, DANDINI.

Dandini doncs, s’emportarà el guardó del concurs del mes de juny, consistent amb la gravació integral de la Suite Iberia més La Vega, de Isaac Albéniz, en la recent gravació del pianista Albert Attenelle, gentilesa de Columna Música. Aquesta gravació ha rebut elogis de la crítica especialitzada i jo fa dies que us he deixat un petit tast en la secció del disc del mes, a la columna de l’esquerra, amb el fragment d’El Polo.

Felicitats Dandini i ja quedarem per fer.te entrega del CD

18 comments

 1. KÀTIA

  Menys mal que no vaig concursar perqué només sabia Carreras,els altres per mí eren Corelli,Kauffmann,Schicoff i ???Quina vergonya,el meu otorrino tindrà feina.Estic contenta per Dandini i els altres,es clar,tots els que hagin concursat.

  M'agrada

 2. dandini

  Caram quina” ilu ” aixó de guanyar un premi sempre senta be malgrat que pel fet d’avançar la meva resposta a l’horari previst només participant ja m’estava bé.Moltes gràcies…Tots 5 tenors són grans cantants pero el meu referent en aquest tipo d’aries verdianes segueix sent Carlo Bergonzi. Quant el sents en ell te n’adones que posseix un sentit especial per la dicció(d’escàndol),fraseig,afinació i estil que els altres ,tots ells magnífics no tenen.Os passo un enllaç molt maco que ho demostra.

  M'agrada

 3. Xavier C.

  Ha, ha, ha!!! Només he encertat un!!! Bé. En realitat un i mig, perquè al nom desconegut també havia arribat però me la vaig haver de jugar al 50% entre el que era (Giacomini) i un altre que vaig trobar que tenia una gravació de l´any 81 al Teatro Regio de Torí (Nazzareno Antinori); i vaig acabar dient el que no era. Villazón em va enredar del tot: estava convençut que era Aquiles Machado; i en comptes de Marcelo Álvarez havia dit… Carlo Bergonzi (!!!) Què bèstia que sóc!

  A mi, el concurs m´ha agradat molt i, francament Joaquim, no canviaria res del format. Crec que és perfecte per un blog amb tants seguidors d´òpera. El que passa és que, com correspon a un concurs amb un mínim d´interès,… és difícil! En aquest sentit, penso que no hauries de reconduir sense més un número baix de respostes finals rebudes a una baixa participació. Estic segur que des de casa (i el que diuen Kàtia i Josep penso que va en aquest sentit) molta gent ha seguit el concurs i ha provat de trobar les respostes; tot i no se´n han acabat de sortir i s´han estimat més no jugar a la loteria primitiva com hem fet altres. Que cal ser molt ruc per anar per la vida dient barbaritats amb l´alegria que ho fem alguns!!!.

  La meva felicitació més sincera i tota la meva admiració a Dandini. Quin crack, encertant-ho tot! Realment admirable. Chapeau.

  Salutacions a tots,

  Xavier C.

  P.S.: Espero que ningú no hagi notat que només he parlat de quatre dels cinc tenors. I és que, comptant amb la complicitat, el silenci i la discreció de Joaquim, he decidit passar-hi de puntetes molt sibil·linament i deixar ocult per sempre més i que mai ningú no s´assabenti que Carreras em pensava que era Domingo (:oops:).

  M'agrada

 4. colbran

  No hay por qué alarmarse yo únicamente acerté Josep Carreras. El que se decía difícil entendí que era el quinto y dije Nazzareno Antinori, que también cita Xavier C. Por cierto la grabación videográfica que circula en Youtube de este tenor es de Pavía, no de Turín y es calcada de la versión de Alagna, sólo que 18 años antes
  que la del tenor francés…

  No hay que tener temor a acertar o no, sino participar en los concursos; de lo contrario no merece la pena que Joaquim se rompa los cuernos y malgaste las horas, para algo que no tiene ninguna resonancia. Yo, si fuera él, no haría ningún concurso más. Pero yo soy yo y él es él.

  Enhorabuena a Dandini. Se ha merecido el premio. Gracias por el Youtube.

  Por cierto, yo ví personalmente a Carlo Bergonzi en varias ocasiones en el Liceu y nunca me gustó. Cantaba muy bien, pero era frío como el témpano -al menos para mí-, pésimo actor y su voz parecía casi blanca, tres cosas que detesto. A mí me gustan los tenores que cantan bien, pero que además son expresivos, actúan bien y sus voces son ricas en armónicos. Bergonzi, pese a su buen cantar no me gusta ni en disco, lo cual no quiere decir que no comprenda que tenga legiones de admiradores, pero yo no me cuento entre ellos. Cada uno tiene sus filias y sus fobias.

  M'agrada

  • Con lo de Bergonzi, estoy de acuerdo con Colbran ( como muchas veces): canto catedralicio, pero agudo algo corto y nada squillante y además, cierta falta de emoción.
   A mi que me den Rodolfos ( de esta LUISA MILLER, por cierto de los Verdi digamos que regulares ), como Lauri Volpi, Tucker y Pavarotti.
   Muy recomendable por ser en vivo, la L.MILLER del Met 1.969, con dirección de Schippers y las figuras de M.Caballé/Tucker/Milnes/Flagello y Tozzi

   M'agrada

 5. Fernando S.T.

  Supongo que el posponer la respuesta al sábado quitó espontaneidad al concurso
  Yo no hubiera ganado de haber participado, puesto que Giacomini no es de aquellos cantantes que retenga en mi ideario de cantantes preferidos, pero supongo que en eso radica la gracia del concurso, en identificar a alguno que no sea fácilmente reconocible.
  El sábado estaba lejos de Barcelona y no tenía conexión a Internet, aún no poseo un teléfono que permita conectarme, o un Ipad de esos que ahora lucen los más snobs incluso en exceso, ayer sin ir más lejos, en la platea del Liceu y en plena representación, uno no paraba de teclear, ¿Qué haría?. Por cierto, el Pelléas et Mélisande no me entusiasmó, por culpa de unos cantantes mediocres.
  Yo de ti no lo dejaría y tal como hiciste en el mes de agosto del año pasado, propondría diferentes retos, para hacer más entretenido el concurso, dando oportunidad a todos a participar, incluso a aquellos que no tenemos demasiada facilidad en reconocer voces de cantantes.
  Sabes que tu blog es un referente e incluso muchos otros copian tus fórmulas, creas tendencia, no lo dudes, por algo será.

  M'agrada

 6. Jan

  Jo només sabia l’Alagna, el Carreras i el Villazón. Però m’ha semblat molt i molt divertit poder intentar trobar els cantants d’aquesta manera! M’ha encantat!
  Gràcies!

  I felicitats Dandini!

  M'agrada

 7. Benvolguts i estimats infernemlandaires:
  Quan jo proposo un concurs, sempre penso que agradarà, que distraurà i farà barrinar a tots aquells que es deixin temptar pel repte.
  De la mateixa manera que la seva preparació, per poc complexa que sigui, necessita del seu temps, sempre penso, erròniament, que la majoria enviareu una resposta i d’aquesta manera compensareu la feineta. No és que busqui recompenses, però tenir el feedback del que escric cada dia, sempre ha estat un dels objectius d’IFL, i un concurs sempre m’ha semblat que és la manera més universal per fer participar a tothom.
  Això, malgrat que ja en porto uns quants i ja sé que quasi mai és així, és un objectiu i després quan comprovo que sou pocs els valents que acabeu escrivint un e-mail, sense cap tipus de complexa per si erreu o no, sempre penso que serà l’últim.

  Tampoc és que els concursos, atenent a les respostes de la interessantíssima enquesta que encara no he tancat, siguin allò que us interessa més, per tant per la resposta rebuda a aquests 5 tenors, sou molt coherents, però amb l’afany de fer això ben distret, intento anar compaginant enllaços de gravacions, amb cròniques de concerts i òperes i altres temes diversos, sempre una mica condicionat per l’actualitat musical, amb la intenció de sorprendre cada dia.
  Dit això, que en cap cas és una estirada d’orelles, vosaltres sou tan lliures com jo de fer el que cregueu més convenient i de la vostra lliure opinió i elecció jo en prendré nota.
  Moltes gràcies a tots.

  M'agrada

  • Jan

   Ara se que quan hi hagi un concurs encara que vagi equivocat o això cregui t’escriure les possibles respostes.

   Merci per fer-nos fer una ullada a aquest fabulós bloc cada dia!
   (perquè és una feinada!)

   🙂

   M'agrada

 8. timamót

  Vaig fer un parell d’audicions i només vaig endevinar en Carreras i en Villazón. Reconèixer una veu ho trobo bastant difícil… i els meus coneixements no arriben a tant. D’altra banda buscar fragments d’altres cantants i anar comparant em requeria un temps del qual no disposava de forma continuada. Així que no vaig participar. No obstant, sempre m’han agradat els concursos i les endevinalles . Així que ves rumiant pel proper concurs i lesw meves felicitacions per en Danidini

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: