IN FERNEM LAND

FALSTAFF A LA SCALA 2013


Falstaff, acte 3er escena 2ª, producció de Robert Carsen

Falstaff, acte 3er escena 2ª, producció de Robert Carsen

Després del Lohengrin inaugural la temporada de la Scala ha donat pas al genial Falstaff en una nova producció de Robert Carsen, coproduïda amb la ROH Covent Garden de Londres i la Canadian Opera Cpompany de Toronto.

De moment no disposo del vídeo i és una llàstima ja que en aquesta òpera la part escènica és molt important, i per altre part Robert Carsen malgrat que no sempre encerta en les seves estimulants propostes, m’interessa molt.

Per tant avui us porto l’àudio de la primera representació de les 9 previstes i que va tenir lloc el passat dia 15 de gener.

Hi han hagut canvis en el repartiment ja que Barbara Frittoli que tenia que fer Alice va cancel·lar i en el seu lloc canta totes les funcions la soprano Carmen Giannastasio.

En el “segon repartiment” hi troben a Bryn Terfel (tres funcions) interpretant Falstaff, Massimo Cavaletti (Ford), Antonio Poli (Fenton), Ekaterina Sadovnikova (Nanetta), Manuela Custer (Mrs. Pegg) i Marie-Nicole Lemieux (Mrs. Quickly).

A la primera escoltada m’he avorrit bastant. Ja he comentat alguna que altre vegada que Daniel Harding em desconcerta, i al costat de direccions veritablement inspirades, amb tremp i volada, trobo que n’hi ha d’altres que no acaba de despagar o que vol ser tan personal que l’acaba esgarrant, i em penso que aquí rau la desil·lusió generalitzada de l’audició d’aquesta representació.

A la direcció de Harding li trobo a faltar teatralitat. Una cosa és que Verdi unifiqués el discurs musical deixant molt pocs números tancats però sempre d’una continuïtat discursiva, i l’altre és que la concepció gairebé simfònica del discurs resti protagonisme dramàtic als personatges, eix fonamental de l’obra verdiana. L’orquestra no acaba de brillar i si els cantants no acaben de destacar és inevitable que la fatiga acabi apareixen.

Harding s’ho pren amb una mica de calma, però per a mi això no seria un problema si de l’orquestra emergís la vitalitat de la partitura amb detalls i colors. Tampoc la cabdal escena del darrer acte m’ha semblat màgica i en definitiva no estic gaire segur que escollir a aquest director per dirigir aquesta òpera hagi estat una idea prou encertada.

O ell no ha sabut inspirar als cantants o aquests no poden donar gaire més de sí, però aquest primer cast, absolutament italià i per tant teòricament ben idiomàtic, queda lluny del que hom podria esperar per a un Falstaff en la celebració del bicentenari verdià a la Scala. Crisi vocal?, sense cap mena de dubte, però també crisi creativa.

Ambrogio Maestri que ja hem vist al Liceu, em continua semblant un Falstaff correcte però poc inspirat, fa allò que hem escoltat mil i una vegada, però imitant, no creant un veritable i personal personatge. El condiciona molt el físic, i potser pensa que poca cosa ha de fer més que mostrar-nos la seva imponent figura, però Falstaff està ple de detalls en el fraseig i la utilització de la veu, i no tots els recursos tècnics en la utilització dels falsets li acaben de sortir del tot bé. És poc matisat, massa genèric i en aquest sentit vulgar. El mestre Muti li va treure molt més partit.

Amgrogio Maestri, Falstaff al Teatro alla Scala, producció Robert Carsen. Fotografia Rudy Amisano

Amgrogio Maestri, Falstaff al Teatro alla Scala, producció Robert Carsen. Fotografia Rudy Amisano

Escoltem-lo en el primer monòleg

I ara a l’inici del tercer acte “mondo ladro” un dels moments més reeixits, tant en la interpretació del baríton com de la direcció de Harding, malgrat que els petits problemes vocals de Maestri s’evidencies per aquí i per allà.

Al costat del correcte, sense més, Falstaff de Maestri hi trobem el baríton Fabio Capitanucci com a Ford, el seu rival. Capitanucci recita bé el seu personatge però li manca entitat vocal, pes i consistència, i això fa que acabi cridant en la brillantíssima ària “È sogno o realtà”

Molt fluix, quasi diria que decebedor el Fenton de Francesco Demuro. Aquí us deixo el seu “Dal labbro il canto”, no cal allargar gaire, escolteu-lo i opineu si us bé de gust.

Les senyores tampoc es que fossin gaire estimulants. Giannattasio té una veu massa opaca per l’Alice, ni brilla ni captiva. Irina Lungu m’ha agradat més però està mancada d’aquella etèria sonoritat que ha de captivar en el seu cant, sempre en la zona més alta de la tessitura d’una soprano lírica.

Així va cantar la meravellosa “sul fil d’un soffio etesio”. L’hem sentit molt millor

Tampoc m’ha acabat de fer el pes Daniela Barcellona cantant la Quickly. Jo crec que la mezzo italiana no ha encertat en la col·locació de la veu. No cal ser una contralt per cantar aquest rol, moltes mezzos ho han fet magníficament (insistir amb la meva Simionato, sense recórrer a la referencial Fedora Barbieri, em sembla de justícia), però quan vol  semblar contralt i no ho és, la projecció juga males passades, i a Barcellona, cantant amb uns mitjans notables, el “Reverenza” li queda anecdòtic i les sonoritats vulgarment anecdòtiques. Segurament Verdi i Boito ho volien a les antípodes de com li surt a ella..

Escoltem la fuga final

Falstaff a la Scala, producció de Robert carsen, fotografia de Rudy Amisano

Falstaff a la Scala, producció de Robert Carsen, fotografia de Rudy Amisano

FALSTAFF
música de Giuseppe Verdi
llibret Arrigo Boito

CAST
Sir John Falstaff: Ambrogio Maestri
Ford: Fabio Capitanucci
Fenton: Francesco Demuro
Dr. Cajus: Carlo Bosi
Bardolfo: Riccardo Botta
Pistola: Alessandro Guerzoni
Mrs. Alice: Carmen Giannattasio
Nannetta: Irina Lungu
Mrs. Meg: Laura Polverelli
Mrs. Quickly: Daniela Barcellona

Director musical: Daniel Harding
Director d’escena: Robert Carsen
Escenografia: Paul Steinberg
Disseny de vestuari: Brigitte Reiffenstuel
Disseny d ellums: Robert Carsen e Peter Van Praet

ENLLAÇOS (mp3)

http://rapidshare.com/files/1841826531/Falstaff_Scala_150113_1.mp3

http://rapidshare.com/files/3683119257/Falstaff_Scala_150113_2.mp3

Ja us aviso jo, no us agradarà gaire comprovar com el locutor de l’emissora BR-KLASSIK trepitja per tres vegades l’inici orquestral, jo no ho he volgut arreglar ja que això suposava ometre les primeres notes. Imperdonable!

18 comments

 1. alex

  Escuché algo por radio en directo, pero lo dejé inmediatamente.
  Plana la dirección de Harding, corrección simple de las voces y es que FALSTAFF es una ópera para presenciar en teatro y vivirla; por audio solo, se me hace aburrida

  M'agrada

 2. Josep Olivé

  Ja em va deixar fred en Maestri al Liceu, on m’esperava un millor Falstaff, la veritat. Els fragments que he escoltat ni fu ni fa. Per exemple. molt insubstancial m’ha semblat “Sul fil d’un soffio etesio”. Bé, al menys he repassat una mica el Falstaff, exercici sempre recomenable.

  M'agrada

 3. Gianluca Turolla

  20/1/2013 fila C posto 8. Una premessa; su Falstaff ho un’opinione personale e cpuò non essere condivisa: Falstaff NON è un’opera, Falstaff è il primo e più grande esempio di musical comedy della storia. Sotto questo aspetto il Falstaff scaligero è stato, se non perfetto, molto ma molto buono.

  Cominciamo dalla regia. Carsen ci porta in Inghilterra negli anni ’50: bene, ci porta proprio in Inghilterra! Se qualcuno è andato da Simpson (il tempio del Roastbeef) a Londra si è visto trasportato lì, nella II scena del I atto.
  Un altro momento splendido è stato l’apertura della II scena del III atto. Il cielo stellato che appare all’apertura delle quinte mi ha trasportato sul palcoscenico di un vero musical londinese. Questa impressione si è consolidata nel finale con passerella stile Gilbert & Sullivan: grande.

  Harding: è stato un po’ meno “birichino” di quanto mi sarei aspettato ma ha impresso un ritmo decisamente teatrale alla vicenda. Ha operato il miracolo sempre più raro di non coprire mai i cantanti e ci ha regalato sberleffi orchestrali di gran qualità. Che poi non sia Toscanini è vero ma nessuno in Falstaff è mai riuscito ad accostarsi a lui.

  Maestri: perfetto. Credo che solo chi è italiano possa comprendere le finezze strepitose da “recitar cantando” che ha saputo infondere in ogni parola che usciva dalle sue labbra. Maestri, semplicemente, è Falstaff, come lo erano (ma posso solo dire della parte vocale) Stabile e Valdengo (ma solo con Toscanini) e come non lo sono stati Gobbi (freddo), Fischer Dieskau (gelido), Bruson (triste anche per colpa di Giulini) e Pons (mi spiace per gli amici spagnoli ma il suo Falstaff è corretto ma scolastico)

  il resto della compagnia: dal buono (una Barcellona non perfettamente a suo agio), all’ottimo (Demuro, cui nuoce solo il confronto con Florez sentito qualche anno fa), all’eccellente (le tre comari, con una menzione d’onore alla Lungu per la recitazione e alla Giannattasio per il look alla “Jackie O'”) sino allo splendido (gli uomini, capitanati da un Ford – Cavalletti nella mia serata – scatenato ma sempre entro le righe del canto e della recitazione).

  Una nota di colore: la mia compagna, abbastanza digiuna di opera, si è divertita tanto e ha detto che è rimasta “colpita al cuore” dall’opera. Quando uno spettacolo arriva a questo, tutte le nostre considerazioni tecniche scompaiono. A presto!

  M'agrada

  • Reverenza!
   Grazie mille caro Gianluca per la cronaca che ci dai.
   Tu hai vissuto nello stesso teatro la rappresentazione, e questi ci dà sempre la panoramica dello spettacolo che si descrive così bene con quattro righe.
   Sono sicuro che la proposta del geniale Robert Carsen rende gli aspetti vocali che Io trovo problematici, diventando in teatro, aneddotici e non tanto decisivi come quando si ascolta soltanto la trasmissione radio.
   A Maestri lo abbiamo goduto tre anni fa al Liceu in una messa in scena tradizionale di Peter Stein, e la versione sembrava lontano dalla perfezione, ma sempre onesta e precisa.
   Per quanto riguarda il resto del cartellone, penso che sia molto lontano dalla versione 2001 del maestro Muti fatta per celebrare il centenario della morte di Verdi nel piccolissimo teatro di Busetto, sia in orchestra come nella parte vocale.
   Anche in questo caso, senza il palcoscenico, in tutte l’opere importante ma essenziale in Falstaff, mi sembra difficile da credere que la Scala non sia in grado di offrire un miglior cast per il Falstaff, accettando Maestri come il baritono ideale, ma il resto…
   Ti ringrazio ed apprezzo una volta in più la tua amabilissima collaborazione e sono d’accordo con la tua teoria, Falstaff è la prima musical comedy. 🙂

   M'agrada

   • Gianluca Turolla

    Grazie Joaquim. Sul Falstaff di Busseto con Muti concordo in pieno ma il miracolo è dato anche dal teatro piccolissimo in cui è stato rappresentato. Contemporaneamente Muti lo diresse alla Scala (con la regiadi Strehler, affascinante, elegante ma lontana dall’opera). Lì c’ero (a Busseto ahimè no e conosco solo il video) e posso dire che la tendenza che Muti aveva allora di coprire i cantanti fu particolarmente deleteria. Praticamente si sentiva solo Maestri (che come interprete era però ancora immaturo). Certo, la verve e la flessibilità nei tempi di Muti erano ben superiori a quanto sfoggiato da Harding, però il senso di musical comedy si perdeva irreparabilmente. Muti sembra che oggi abbia imparato la lezione: l’ho sentito a Roma nel Simon Boccanegra e l’ho trovato perfetto: non è stato inferiore ad Abbado (per me da sempre il nome che si lega a quest’opera) e ha fatto sentire ogni respiro. un’ultima nota sulla Scala e le compagnie di canto: dopo aver sentito (?) il Rigoletto di Dudamel (tutto sbagliato, direttore che non sapeva che fare, cantanti sforzati, afoni e fuori stile – Lucic un vero disastro – regia ormai stantia), questo Falstaff mi è sembrato una boccata d’aria pura.

    Grazie ancora per la Pazienza e a presto con… Nabucco!

    M'agrada

    • Pazienza? non tu sbagli, è un piacere.
     Aspettiamo che il Nabucco sia meglio che il Rigoletto dal MET, ieri ho ascoltato un può e non mi ha piaciuto nessuno, aspetto al cinema, ma….

     M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: