IN FERNEM LAND

LA TEMPORADA MUSICAL 2014/2015 A BARCELONA (1)


El d’avui serà el primer apunt, de dos, dedicat a la temporada musical de  Barcelona concentrada en les activitats a l’entorn de L’Auditori i el Palau de la Música Catalana, en el cicles de l’OBC, Palau 100, OSV i Ibercàmera. Han quedat fora alguns cicles i activitats, espero que ningú s’enfadi, en qualsevol cas us deixo també els enllaços als equipaments i cicles disponibles que us portaran a la font del meu treball.

En aquest primer apunt m’he “limitat” a relacionar tots els concerts ordenats per dates, on hi faig constar les formacions, els directors, els solistes, els compositors, els recintes i els cicles a que pertanyen cadascun dels concerts.

És per tant una agenda que l’única pretensió que té és facilitar-vos l’activitat musical, sense tenir que anar amunt i avall buscant coincidències.

Espero que us sigui d’utilitat, ja que encara que tota la informació la teniu en els magnífics llibrets i programes que cadascun dels cicles ha editat, lògicament ningú ha inserit els seus concerts enmig de tots els cicles, malgrat que tant l’Auditori com el Palau inclouen els concerts de cicles aliens, com és el cas de Ibercàmera.

Penso que el document pot anar bé per organitzar-vos i que res ens despisti, si és que tenim la intenció i els mitjans per poder assistir a la gran part de l’activitat. Em sap greu no incloure altres activitats de fora de Barcelona, de les que a hores d’ara no tinc cap tipus de informació.

M’hagués agradat incloure també l’activitat del Liceu, ja que a l’hora d eles coincidències de dates és molt important, si bé sempre ho podreu fer vosaltres mateixos agafant el document de IFL quan aneu a consultar les dates liceistes o a la inversa.

No sé si demà, però segur que durant la setmana, faré el segon apunt, intentant fer un petit anàlisi de l’allau de concerts i tot el que es pot amagar, musical o no, d’una temporada farcida de grandiosos pianistes.

Aquí teniu el meu treball de recopilació que podreu descarregar-vos  en format pdf prement AQUÍ.

AGENDA MUSICAL TEMPORADA 2014/2015 BARCELONA

ENLLAÇOS A:

 

 

 

 

 

 

38 comments

 1. “…d’una temporada farcida de grandiosos pianistes…”

  Amb l’OBC:

  – Juja Wang
  – Nelson Freire
  – Helene Grimaud
  – Rudolf Buchbinder
  – Katia Buniatishvili
  – JM Colom

  Amb Iber-Càmera:

  – Paul Lewis
  – Mitsuko Uchida
  – Maria Joao Pires
  – Maurizio Pollini
  – Martha Argerich

  Amb Palau100:

  – Krystian Zimermann
  – Murray Perahia
  – Javier Perianes
  – Daniil Trifonov
  – Ivan Martín
  – Andras Schiff
  – Grigory Sokolov
  – Elisabeth Leonskaja

  Freire/Grimaud/Pires/Pollini/Argerich/Zimermann/Perahia/Schiff/Sokolov…aquestos són els enlluernadors (els he posat per ordre de llista), i que amb els restants tambè grans pianistes fan que entre els tres cicles la temporada pianística estigui pero que molt ben servida…fastuosament servida. I ahir amb l’excepcional director Vladimir Fedosseiev la pianista Julianna Avdeieva va demostrar per què va ser la guanyadora del Chopin 2010, amb un primer d’aquest compositor realment de somni. Ben aviat estarà a la llista dels grans. Segur.

  En el segon apunt ja comentaré la impressió dels diferents cicles, però la teva frase, que és la que encapsalo la meva entrada, és mortal de necessitat…per a mi! 🙂

  M'agrada

  • …i m’oblidava a un altre dels enlluernadors (per a mi, que ja sé que no per a tothom): a Iber-Càmera tindrem tambè a Ivo Pogorelich, que li vaig escoltar a Madrid la Sonata en Si Menor de Listz aquest mateix any en estat de gràcia. Veig que torna a haver-hi Liszt en el seu programa, aviam si hi ha sort i la torna a interpretar.

   M'agrada

  • Veritablement penso que amb aquesta constel·lació semblen una ciutat important, si l’Ajuntament i la Conselleria pertinent tinguessin un mínim de sensibilitat musical, en lloc de promocinar obrir les botigues els diumenges, per a creueristes estressats, ferien bé en divulgar i promocionar una Barcelona que és capaç d’exhibir aquest calendari pianístic.
   Demà seguirem parant del tema.

   M'agrada

   • En un dia feiner i molt recentment, eren potser les tres de la tarda, vaig decidir anar a fer un café a la cafeteria del Palau. Havia dinat en un restaurant del centre amb un amic i no és la primera vegada que aprofito per mostrar que es pot pendre café molt tanquilament i en un entorn emblemàtic. No vaig poder. Estava ple de gom a gom de turistes, amb una cridoria insoportable. Obviament varem escampar la boira cap els quatre gats. Res a dir que el Palau sigui motiu de visita popular. Absolutament res a dir. És el signe dels temps d’una ciutat d’aparador. Tampoc l’Ajuntament em té que retreure res si li dic que em trobo massa sovint desplaçat i fora de context en la meva propia capital.

    M'agrada

  • MI

   Hi…
   J. Colom amb la OBC? Yo crec que será un solo recital en el Palau (Palau 100 Piano)…
   D. Trifonov will also play a concert in l’Auditori, apart from his solo recital in Palau…
   Y con Iber-Camera, habrá Ivo Pogorelich, which you didn’t list 😉

   M'agrada

   • Colom si i no: si a la temporada de l’OBC (16,17,18 Gener a l’Auditori) però no amb la OBC, sino amb l’orquestra del Liceu. Serà el solista de “Noches en los jardines de España” de Falla.

    Trifonov efectivament tambè a Iber-càmera el 29 de Gener amb la Phillarmonia i un dels concerts de Chopin.

    Pogorelich ja vaig assenyalar que hi faltava a Iber-càmera tot seguit a l’entrada.

    Done! 🙂

    M'agrada

 2. Niklaus Vogel

  Mare meva Joaquim! Quina feinada! Moltíssimes gràcies. Ara mateix m’ho guardo. No saps el bé que ens va a tots aquells no estem massa pendents dels altres centres musicals apart del Liceu. Una feina impagable!

  M'agrada

 3. Marc

  Això és terrible, tant de bo visqués a Barcelona. Vet aquí un cop de puny als de les comarques llunyanes. Un drama, una ferida, la sensibilitat musical i l’horror d’una distancia caríssima.

  Quina sort que teniu!

  Me’n vaig a plorar.

  M'agrada

  • No era la intenció de l’apunt, però compte que tu tens Ibercàmera a Girona, que altres ni això, malgrat que ahir vaig escoltar al director Josep Maria Prats que deia que també tenen previst fer temporada a Lleida, cosa que em comença a semblar meravellosa i espectacular

   M'agrada

   • Marc

    Després d’esgotar les llàgrimes per una ciutat increïble, és hora de dir-te quines son les meves opcions per la temporada, segurament no les podré executar totes, però bé, aquí estan: Dido & Eneas de Robert King, La Passió segons Sant Joan amb Herrewegue, Quartet nª 8 de Scostakovich per la Matosinnhos, i ja posats la simfonia nº 5!, també Don Giovanni amb Jacobs i a ser possible pro improbable La Passió segons Sant Mateu d’en Jordi Savall.
    I com a tresor primer i imprescindible i intransferible i innegociable i immillorable, El Senyor dels Anells amb la banda sonora interpretada en viu per la OBC!!!

    Per cert i com a favor valuosíssim i urgent (!), em podries dir quines son les millors localitats de l’Auditori per escoltar i visualitzar la magnitud de Tolkien?

    Per altre banda, efectivament, tenim l’Ibercamera a Girona, estic molt pendent de que anunciïn la programació de la nova temporada, però de moment tindrem el Festival de les Nits d’Estiu, amb la presencia entre d’altres de Christie i de Biondi…

    Ja he llegit que no t’interessa tan parlar de la programació, però no ho puc evitar, estic a la corda fluixa de l’experiència, a veure si em dones el teu aprovat.

    I felicitar-te per existir i fer tan per damunt de tota mesura humana. Gràcies Joaquim!

    M'agrada

    • Per a mi són bones totes les darreres files centrals, és a dir, si t’ho pots pagar, darrere fila de platea i primer pis, o la darrere de totes les files que es fan i es desfan del segon amfiteatre.
     A mi especialment la darrere fila de platea la trobo esplèndida, tancat a dins la caixa de fusta el so arriba de manera impactant, això si si en PG té el dia sorollós millor portar taps. 👿
     I ja que anomenes Girona, el “vostre” Auditori si que té una acústica esplèndida
     N m felicitis per existir, això és obra del Sr. Hernàndez i la Sra Puig i malauradament ja no els pot caure la baba amb aquest elogi, felicitem per pencar, això sí i quan es fa de gust les mesures es dilueixen.

     M'agrada

    • Marc

     Gracies Joaquim, m’agraden els racons acollidors i també els decibels generosos, m’agafaré l’última de la platea, o l’última del primer pis. Suposo que els caps de la penúltima de platea no em taparan la pantalla, que creus?. I felicitats per un treball tan ben fet.

     M'agrada

 4. Kàtia

  I això que diu que no té tan de temps,quina pallissa!!
  Jo em quedarè de lÀuditori amb Jarousky i Rakmhmàninov, i al Palau amb Kaufmann,Dudamel,La Banda,Mahler 2 i Mutti.
  Apa ja ho he decidit.Aquesta vegada aniré a veure Kaufmann peti qui peti i si el que peta es ell em posarè com una moto;hauré de pactar amb la “family” perqué la venda d’entrades per aquest programa el 10 de juny i jo seré a Nova York,o sigui que s’espavilin sino no torno.
  Joaquim,moltes gràcies,ets un sol

  M'agrada

 5. simone

  menys mal que has “baixat” el ritme, noi! :-S (jo encara vaig per el preparatiu de la valquiria…)
  Moltes gràcies per aquesta feinada, ara tindrem que fer numeros i triar. Seria fantastic si es podria fer un abonament de temporada a la carta unificat entre les cinc sales! Una mena de “abonament musical” on es podés triar entre totes les opcions…

  M'agrada

 6. Jofre

  Això que ens regales generosament és d’una utilitat increïble i ens estalvia una currada, que és la que t’has carregat tu a les espatlles
  Moltes, moltíssimes gràcies

  M'agrada

 7. Oscarv@yahoo.es

  Joaquim, moltes gràcies per el teu esquema, sencillament genial! Més d’un mitjà de premsa especialitzada hauria de prendre nota.

  Reconec que la temporada de pianistes és enlluernadora, però no puc deixar de pensar 1- amb quins diners es paga això?? Els músics catalans estàn patint, marxant o morint per inanició professional, incloses les orquestres, i en realitat sembla que sobrin els diners…I 2- no puc de deixar de veure certa manca de rentabilitat: per exemple, una gran pianista (i cara) com Yuja Wang vé a tocar el primer concert de Shostakovich, compartint amb la trompeta solista, enlloc de un dels grans concerts. I després, veure repetir segons quins pianistes quan acaben de tocar la temporada passada, enlloc de presentar altres opcions i mostrar que es coneix el mercat, enlloc de doblegar-se davant de l’agent de torn, no ho trobo bé. ( i no parlo precisament de Sokolov, que no necessita justificació).
  D’altra banda, magnífica la visita de Zimermann.
  Salutacions

  M'agrada

 8. tristany

  Peasso documento, xaval !!!
  Ho portes a la sang, no pots fer-hi més, oi?
  Gratitud infinita, com sempre, i una enorme abraçada d’aquest descastat tan poc participatiu… 😦

  M'agrada

  • Joan

   Al picar la data del D.Giovanni t’ha saltat el 7 27 de maig en lloc de 2. Si retoques el document podries afegir-hi (o no) la Netbrenko i llàstima que quedin fora els concerts i recitals del liceu però ho entenc.
   Al llistat hi surt la pràctica totalitat dels concerts interessants (n’hi poden faltar 5 o 6 i n’hi sobren un munt.) i posats a demanar, no la podries reconvertir en format personalitzable? 😀

   M'agrada

   • La Netrebko és d’aquesta temporada, ho vaig estar pensant però millor deixar-ho així, total, està tot esgotat.
    La propera agenda que pengi, espero que en el nou IFL, ja inclourà el LICEU i altres concerts, ens haurem professionalitzat.
    Et deixo l’enllaç de l’agenda corregida, gràcies per l’esmena. També els enllaços a l’apunt original ja són amb el concert de Jacobs & Cia el 27.
    El formar personalitzabe és una altre tema en estudi, però serà per la propera temporada.
    <a href="https://ximo.files.wordpress.com/2014/05/temporada-2014_2015-bcn_2.pdf&quot; title="AGENDA TEMPORADA MUSICAL BARCELONA 2014/2015” target=”_blank”>

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: