IN FERNEM LAND

RECITAL DE BRYAN HYMEL A PARIS


Bryan Hymel. Fotografia Dario Costa

Bryan Hymel. Fotografia Dario Acosta

El passat 5 de febrer va tenir lloc a la sala Cortot de Paris un recital del tenor Bryan Hymel el que jo crec que serà el gran tenor dels propers anys, ja que reuneix tot allò que un cantant ha de tenir: veu, tècnica i estil.

No és la primera vegada que Hymel és protagonista d’un apunt a IFL, però és que cada vegada que l’escolto m’agrada més, perquè  el seu cant és més sòlid i segur, sense renunciar a l’expressivitat i l’elegància del fraseig.

En aquest recital integrat per fragments d’òpera francesa el tenor nord-americà fa un repàs a algunes de les àries que integren el seu disc “Heroique” que acaba de sortir publicat. El disc inclou també àries del Verdi francès, Gounod i Bruneau que el tenor no ha cantat en aquest recital que no arriba a tres quart d’hora de durada, mentre que el CD passa dels 70′.

La veu de Hymel posseeix plenitud, és una veu d’un tenor líric omplert amb evidents indicis d’evolució futura a terrenys més spinto, que ara hauria de defugir, però que no tinc dubte que conformaran el seu repertori futur ja que el registre és molt extens i la veu és molt consistent. El registre greu és suficient per el rols més lírics, però encara una mica escàs i no del tot consolidat per  a segons quines obres, però pel que fa al registre agut i sobreagut és espectacular, esclatant, brillant, incisiu i sense fissures. La veu és homogènia i no canvia de color, falta consolidar algun pas de la veu i desterrar certs sons oberts en les vocals més conflictes, però és un goig escoltar una veu d’aquesta natura.

La tècnica és sòlida, però cal insistir en el perfeccionament i l’evolució de les sonoritats en el registre central i greu, de ben segur en el disc no s’apreciaran certes pèrdues de color i alguna inestabilitat en l’emissió de les nostes més greus, com en aquest recital que us proposo avui, però si segueix cantant amb aquesta tranquila facilitat, sense forçar notes, estic segur que la natural evolució consolidarà aquestes lleus mancances. Els mitjans actuals li permeten fer front a òperes tan plegades d’esculls com Guillaume Tell o Les Troyens amb exultants resultats.

L’estil és un altre dels aspectes a destacar del cant de Hymel, ja que l’emissió és lliure i ben recolzada, permetent-li  frasejar amb llibertat i elegància, quelcom essencial en el repertori francès. Té un bon legato i controla bé les mitges veus sense utilitzar el recurs del falset, regulant i emetent amb naturalitat sense fer sonoritats nasals o cranials que enlletgeixin el cant.

Ara per ara Hymel em sembla el tenor amb més possibilitats per esdevenir el referent futur de la seva corda perquè a part de tot el que us he dit, interpreta el que canta i hi posa emoció i passió.

Com que el recital no és molt llarg i m’han agradat totes les obres no he volgut deixar-vos sense la possibilitat d’escoltar-les en l’apunt i com que sé que us agradarà molt, el podreu baixar, òbviament.

Ara bé, no us perdeu la darrere de les obres interpretades, potser perquè és la més desconeguda, és la que m’ha sorprès més, tot i que el final de Herodiade o els “inutiles regrets” de Berlioz, per no parlar del inicial Guillaume Tell, us deixaran bocabadats. Què ens hi juguem?

BRYAN HYMEL
MORGANE FAUCHOIS, piano

Rossini
Guillaume Tell: “Asile héréditaire”

Berlioz
La Damnation de Faust: “Nature immense”

Les Troyens: “Inutiles regrets”

Meyerbeer
L’Africaine: “Pays merveilleux”

Reyer
Sigurd: “Le bruit des chants s’étend”

Massenet.
Hérodiade: “Ne pouvant réprimer les élans de la foi”

Rabaud
Rolande et le mauvais garçon

“Chante, vieux jardin, ta chanson de cigale”

Paris, Salle Cortot 9 de febrer de 2015

ENLLAÇ àudio (mp3)

https://mega.co.nz/#F!yF8WFRCS!WtnaXDZHZlsPdYA1oKRsYg

Tan aviat escolti el CD us en parlaré a IFL.

Us deixo l’enllaç al web del tenor:

http://bryanhymel.com/

Bona setmana!

17 comments

 1. jordi magriñá

  Gracies per aquest bon recital. Crec que ès bo i no un producte de marqueting. No se si en un futur cantará al Liceu. De moment ens hem de conformar per sentirlo o be amb recitals com aquest, o anar a Paris, ja que sembla que la seva carrera s´orienta per cantar a America o a la capital de França.

  M'agrada

  • Paris, Londres…
   Les properes funcions i teatres
   Mai-Jun 16 La traviata Alfredo Germont it Paris(Opera) Dir: M Mariotti; Dir Esc: Jacquot
   Des 15 La Damnation de Faust Faust fr Paris(Opera) Dir: Philippe Jordan; Dir Esc: Hermanis
   Oct 15-Mai 16 La boheme Rodolfo it New York(Met) Dir: Carignani / D Ettinger; Dir Esc: Zeffirelli
   Jul-Ago 15 Rigoletto Il Duca di Mantova it Santa Fe Dir: Bignamini; Dir Esc: Blakeley
   Jun-Jul 15 Les troyens Aeneas fr San Francisco(SFO) Dir: Runnicles; Dir Esc: McVicar
   Mar 15 La boheme Rodolfo it Dallas Dir: Frizza; Dir Esc: Peter Kazaras

   M'agrada

 2. gloria aparicio

  Teníes raó m’agrada i molt te un bonic color de veu, es expressiu, i el que més agraiexo es que no tingui canvis que tant em molesten en la colocació de la veu, canta amb fluidessa i naturalitat, m’agrada canta amb sentiment , es un tenor que cal.la …. recordo que fa un temps Joaquim ens el vas presentar amb molt s bons auguris , no el recordava pel nom , l’he recordat per la veu i l’estil, no tinc cap gravació però quan baixi a Barcelona farem la visita obligada al C I……

  M'agrada

 3. duran

  M’agradat mol aquest tenor, el trobo mol valen amb els aguts, que son clars i nets (ja saps Joaquim, que soc mol afisionat a la veu de tenor), i també al bon gust amb la manera de cantá. ´¡¡Estupendu!!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: