IN FERNEM LAND

J.S.BACH: “Johannes-Passion” segons RENÉ JACOBS


Passió segons Sant Joan Jacobs Berlín (2)

Ahir tenia lloc a la sala Philharmonie de Berlín, mentre al Teatre Schiller es representava el Parsifal infernemlander, un concert amb la impressionant Akademie für Alte Musik Berlin i l’imponent RIAS Kammerchor, dirigits per René Jacobs en el que es va erigir una de les catedrals musicals per excel·lència, la Passió segons Sant Joan de J.S.Bach.

René Jacobs és un especialista, un investigador, un filòleg musical que posseeix entre altres virtuts la de fer percebre la música original com si fos música nova. Per a aquest concert va triar la versió de l’obra de 1724, la primera de les quatre versions que el mateix Bach ens va deixar, potser més austera i sense la magnificència del gran coral final de la darrera versió,  però indiscutiblement bella, sobretot perquè Jacobs extrau tota la profunditat que aquesta música té i la transmet amb emotivitat, lluny de les fredors asèptiques d’altres directors que interpreten a Bach amb pretensions històriques i resultats plans i sense esma, sense drama, sense emoció  i el que és més trist, sense “passió”.

En canvi amb aquesta estem davant d’una versió de reclinatori.

Johann Sebastian Bach
JOHANNES PASSION BWV 245

Sunhae Im, Soprano
Benno Schachtner, Alto
Sebastian Kohlhepp, Tenor (Evangelista)
Martin Lattke, Tenor (àries)
Johannes Weisser, Baix (Jesus, àries)
Fabienne Weiß, Soprano (Ancilla)
Minsub Hong, Tenor (Servus)
Andrew Redmond, Baríton (Petrus)
Johannes Schendel, Baríton (Pilatus)

RIAS Kammerchor
Akademie für Alte Musik Berlin

Director: René Jacobs

Philharmonie de Berlin, 3 d’abril de 2015.

ENLLAÇ mp3 (un únic arxiu)

https://mega.co.nz/#F!KYUSWBwR!xQCxZiTFp_gibbFGTG2Ygw

Aquesta Setmana Santa del 2015 trobo que està sortint bastant “arregladeta” i encara falten tres dies!

Gaudiu una vegada més d’aquesta música.

Un comentari

  1. Arrighi Ilse

    Merci beaucoup!
    Pour ceux qui sont abonnés à Mezzo, il y a ce soir à 20h30, la Passion selon Saint Jean sous la direction de Jacobs également en direct de la Philharmonie de Paris, cette fois-ci.

    M'agrada

  2. Joan

    Suposo que ho dius per en Herreweghe a l.auditori I suposo que deu ser com dius. No ho sé… Cap de les dues passions segons St Joan barcelonines em va acabar d.emocionar (Pärt tampoc) però també val a dir que no lamento haver-hi assistit. De la de Bach recordo que em va agradar força l.evangelista.
    Bones Pasques!

    M'agrada

  3. Vicent

    Fantàstica interpretació. Jo diria que és la segona versió, la qua acostuma a interpretar-se habitualment. Com a coses interessants, determinades parts centrals de determinades corals -per exemple, la inicial- són cantades pels solistes. També m’ha cridat l’atenció la breu introduccío orquestral-camerística que precedeix el cor que enceta la segona part que mai no havia escoltat anteriorment. Moltes gràcies per l’enlla,c.

    M'agrada

    • No, crec que no, vaig llegir a la premsa alemanya que era la primera, però no les conec tan bé com dir-ho amb certesa.
      En qualsevol cas m’ha semblat que Jacobs, com quasi bé sempre, fa meravelles.

      M'agrada

Deixa un comentari