IN FERNEM LAND

LICEU: PETER BURIAN PLEGA O EL FAN PLEGAR


Petter Burian. Foto Antoni Bofill/Gran Teatre del Liceu

Peter Burian. Foto Antoni Bofill/Gran Teatre del Liceu

Abans d’ahir es va saber que el fins ara director del Cor del Gran Teatre del Liceu, l’austríac Peter Burian plegava per raons personals i marxava, mentre no es trobi un substitut, Conxita García, la que teòricament era l’ajudant del senyor Burian, com també ho havia estat del mestre José Luis Basso,  es farà càrrec del Cor.

Que després de nou mesos de treballar amb el Cor i després d’una mica més d’un any d’anunciar-se el nomenament, plegui i que les causes siguin personals i familiars, fa mala espina, però seria plausible si no fos que que fa temps que la “rumorologia” deia que sort de la Conxita García que feia tota la feina i assumia la responsabilitat, a l’ombra, perquè el mestre Burian no acabava de funcionar, per dir-ho de manera elegant.

Si això és així, em sembla bé que les raons personals sigui l’explicació oficial i elegant per dir passiu-ho bé Sr Burian, i és clar, suposo que no hi haurà indemnització de cap mena, perquè en el cas hipotètic que no hagi fet la feina, ni bé ni malament, sinó que no l’ha fet, el incompliment del contracte hauria de ser suficient per tal de que aquests afers personals no ens costin ni un cèntim.

L’altra cosa que caldria tenir en compte és que els responsables d’escollir el substitut/substituta aprofundeixin una mica més el currículum si les causes no són personals, però fins i tot si ho són també, ja que una renuncia a un lloc com aquests per raons personals denoten alguna feblesa en el perfil, però no vull insistir en aquest tema i més aviat em vull centrar en el fet de que si és cert que no ha fet el que tenia que fer durant aquests mesos hi ha alguna cosa que ha fallat i algunes preguntes que caldria fer:

El currículum del senyor Burian va ser estudiat amb deteniment?, perquè la seva estada a Viena i Londres va ser prou curta com per intuir que allà passava alguna cosa, i l’únic que segurament li servia d’aval era la seva estada a París, és clar que sota el regnat Mortier, que ja sabem que no s’envoltava de grans noms, més aviat l’interessava més la fidelitat de la mediocritat.

El Liceu ha actuat ràpidament, sempre en el cas hipotètic de que la seva tasca durant aquests mesos hagi estat mediocre, dolenta o nul·la, ara caldrà doncs que el proper director tingui l’excel·lència contrastada, que no es precipitin en cercar un bon director/directora, que l’hauran de trobar, senzillament que deixin fer a Conxita García, ara sí ben visible la seva tasca, esforç i fidelitat, perquè ja seria ben trist que si les coses han anat com em penso que han anat, les crítiques esperançadores que el cor va rebre en algunes, no totes, les representacions fetes sota la hipotètica direcció del mestre Burian, eren degudes a ella, i per tant a la propera Carmen, on precisament el Cor té un protagonisme notable, caldria que l’ovacionéssim per la representació però sobretot per tot el que ha hagut de fer fins ara i que no li varem poder reconèixer.

Si tot això és més o menys com em penso, moltes gràcies Conxita, però si no ho és, també gràcies per treballar intensament a l’ombra en una tasca que massa sovint s’endu el reconeixement el mestre titular, com altres tasques imprescindibles al darrera del escenari, que mai reben el nostre aplaudiment en les nits de glòria i que sense ells potser no ho haguessin estat tant.

ENLLAÇOS RELACIONATS 

http://www.ara.cat/cultura/Conxita-Garcia-temporalment-Peter-Burian_0_1335466654.html

http://www.aldia.cat/arts/noticia-peter-burian-cessa-direccio-cor-liceu-per-motius-personals-familiars-20150408185851.html

13 comments

 1. Retroenllaç: Noticias de abril de 2015 | Beckmesser

  • Però com està el cor?, perquè després de 9 mesos de treball erràtic, sense un lideratge clar, amb tensions i incerteses el clima no deu ser una bassa d’oli, o si més no, sense gaires o cap mitjà la tasca del director, sigui la Conxita García o un altre, no deu ser gaire fàcil.
   Possiblement Conxita Garcia continuarà sent tan professional com ho ha estat fins ara, amb la gran diferència que ara ja serà oficialment la responsable de l’actuació del cor, quelcom que en una situació com l’actual és una pressió afegida que augmentarà les crítiques si les coses no surten bé a la primera, i la primera no és senzilla ja que a Carmen el Cor hi té molt a dir.
   No ho té fàcil Conxita García, però potser sí que mereix una oportunitat i després decidir.

   M'agrada

 2. Hofmannsthal

  Es un auténtico consuelo saber que por fin el Liceo se decide a echar a los incompetentes de forma fulminante en vez de esperar a que se les acabe el contrato ( verdad señor Marco) y que haga primar el trabajo bien hecho y la profesionalidad ante todo.

  En cuanto a la ayudante, tengo que decir que, si de verdad ha estado ella detrás de todo el mérito, entonces que no la asciendan y que la dejen donde está, pues de ser verdad este supuesto no podemos decir que su trabajo haya dejado por las nubes al coro. Hay que dar la oportunidad de buscar un sustituto que realmente pueda desarrollar sus funciones lo más adecuadamente posible.

  M'agrada

  • Tu creus que deu ser fàcil estar al darrera d’una tasca que no et pertoca? Crec que no ets gaire just amb la valoració del que s’ha fet fins ara, sobretot si el senyor Burian no va fer el que tenia que fer i ella tenia que assumir-ho tot, perquè si el cor no està bé, que no ho està, no pot ser mai responsabilitat de l’ajudant de direcció, no et sembla?, sobretot quan hi havia un director titular que se suposa que en els primers mesos és quan ha d’estar més volcat en donar la personalitat a la formació que ha de dirigir.
   Per valorar a Conxita Garcia com a titular hem d’esperar, sobretot si li donen marge d’actuació, perquè si treballa en un ambient de suplència a curt termini, ni això.

   M'agrada

 3. No puedo opinar en profundidad pero conociendo las cosas extrañas que sucedden en el Liceu desde la época de J.f. Marco fundamentalmente, no me creo lo de las ” razones personales o privadas ” en el cese o abandono de Burian.
  Sigue por otra parte el actual Liceu sin desvelar todavia oficialmente ( estamos 11 de abril ) , el tema de precios , abonos y zonas para la proxima temporada pero por los borradores que han llegado a mi poder, van a ser incrementos de cierta importancia salvo que se rectifique al final. Por ello, ¿ Tal tardanza ?

  M'agrada

  • En teoria aquesta setmana que acabem haurien d’haver fet la presentació. les filtracions que hi han hagut fins ara i que segurament no han motivat una acceptació generalitzada pel que fa no només a les tarifes, sinó a la zones i en conseqüència a l’augment de tarifes. Podria ser que estiguin meditant, però anem una mica tard.

   M'agrada

 4. Kàtia

  I no podria ser que els crestes del Liceu li hagin volgut retallar “la crematística” i el senyor Burian decideixi tenir un mal de ventre sobtat i digui BYE BYE!!???

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: