IN FERNEM LAND

LANG LANG RECITAL A MOSCOU: BACH-TXAIKOVSKI-CHOPIN (vídeo)


 

Avui el protagonista és el pianista xinés Lang Lang, que el passat 7 d’abril, el mateix dia que a Poissy tenia lloc l’Orfeo ed Euridice que va protagonitzar l’apunt d’ahir, va fer un recital a la Sala Txaikovski de Moscou, interpretant obres de Bach, Txaikovski i Chopin.

No sempre m’emociona Lang Lang, però sempre m’admira, que són dues coses ben diferents. No hi ha dubte que davant de l’allau de música que és capaç de processar i interpretar amb espectacular precisió hom no pot quedar impassible, però la frontera que cal traspassar per arribar a emocionar és tan subtil com a vegades infranquejable.

En aquest complertíssim recital moscovita Lang inicia amb el concert italià de Bach. No m’interessa gaire el que diu i com ho diu, massa fonamentat en el metrònom i amb tendència a posar-li una pàtina romàntica que no li escau gens.

Escoltar sencera “Les estacions” de Txaikovski és quasi una raresa, ja que mots pianistes utilitzen aquest joiell de melodies per oferir-les coma propines dels seus concerts. Aquí Lang Lang m’agrada molt més, tot i que exagera els tempos, tant els alegros com els andantes, en aquesta recerca que tants li retreuen de conquerir i fascinar al públic. En a mi aquest Txaikovski si que m’emociona.

A la segona part va interpretar, i de quina manera, el quatre scherzos de Chopin, on el desplegament virtuosístic i de màxima sensibilitat es van donar la ma, ja sigui per lliscar amb melancòlica i mestrívola digitació en el segon scherzo, com en les frenètiques i apassionants embranzides del scherzo inicial.

El públic moscovita embogeix i li extrau quatre propines que finalitzen amb la marxa turca de Mozart que sota l’entusiasme de Lang esdevé prussiana, però tant li fa tenia Moscou als peus.

LANG LANG

J. S. Bach
Concert italià BWV 971

P.I, Txaikovski
Les estacions op. 37 bis

Fréderic Chopin
Quatre Scherzos:

No. 1 en Si Menor, op. 20
No. 2 en Si bemoll menor, op. 31
No. 3 en Do sostingut menor, op. 39
No. 4 en Mi Major, op. 54

propines

Sala Txaikovski, Moscou 7 d’abril de 2015

ENLLAÇ Vídeo

http://www.mediafire.com/watch/772zq4c5excy7rx/Lang_Lang_Moscou_070415.flv

Demà potser us pugui parlar de Carmen, però quan escric aquest apunt no ho puc garantir.

4 comments

  1. josep olive

    Un prodigi del piano dels nostres dies. Virtuosisme enlluernador, precisió inmaculada, técnica superba i músic. Una autèntica rara avis per la sorprenent perfecció i “facilitat” amb que executa les obres. Els quatre scherzos que ens mostres es un exemple impagable de que els que aixi pensem no caiem en exageracions.

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: