IN FERNEM LAND

COMENÇA EL FESTIVAL DE BAYREUTH 2015


Tristan und Isolde a Bayreuth 2015, producció de Katharina Wagner Foto: Florian Jaenicke

Tristan und Isolde a Bayreuth 2015, producció de Katharina Wagner Foto: Florian Jaenicke

Demà s’inaugura l’edició del Festival de Bayreuth 2015 amb l’estrena de la nova producció de Tristan und Isolde que compta amb Christian Thielemann i Katharina Wagner en la direcció musical i escènica, mentre que el tenor nord-americà Stephen Gould i la soprano alemanya Evelyn Herlitzius donaran vida als protagonistes, ella substituint a Anja Kampe que alhora substituïa a la prèviament anunciada Eva Maria Westbroek.

Kampe sembla ser que ha declarat, com altres, la guerra a Thielemann i ha trencat el contracte, però manté la seva participació a la primera jornada del Ring, cantant Sieglinde dirigida per Petrenko, obrint un nou centre de tensió entre els dos directors musicals després que Thielemann com a director musical del festival prescindís del tenor Lance Ryan per interpretar  Siegfried substituint-lo per Stefan Vinke, potser gràcies al reso del seu Siegfried liceista (és broma, o no). Petrenko, que serà el darrer any que dirigeixi el Ring a Bayreuth es va molestar molt, quelcom que només ho entenc com una qüestió personal de greuge per no comptar amb ell en la decisió, perquè la substitució de Ryan per Vinke és del tot justificada i oportuna vist i sobretot escoltat el rendiment d’ambdós tenors en aquest rol.

Mentrestant Petrenko va ser anomenat el successor de Rattle a la Berliner Philharmoniker, quelcom que no deu haver ajudat gens a llimar tensions i asprors, ja que el lloc també el desitjava, i de quina manera, Thielemann.

Veurem de que són capaços Thielemann, després d’un Tristan und Isolde a Viena gravat per la DG i amb un repartiment poc estimulant (Thomas Moser i Deborah Voigt abans del declivi) que no va acabar de convèncer a ningú i Katharina Wagner en la que podria ser la revalida definitiva com a directora del Festival després dels Meistersingers que van motivà molt més rebuig que no pas aprovació.

Per les poques fotografies que he trobar sembla ser que hi ha un ànim d’agradar més que de provocar, però això no ho sabrem fins demà passat i a partir del dia 7, que Tristan und Isolde es projectarà als cinemes alemanys i per algun canal de televisió, el que segurament facilitarà molt la publicació d’un apunt a IFL amb el material corresponent.

http://www.cineplex.de/leipzig/film/bayreuther-festspiele-2015-tristan-und-isolde/326202/

Us deixo l’agenda complerta del festival 2015 amb els enllaços a cada representació i repartiment

Samstag 25. Juli, 16:00 Uhr Tristan und Isolde
Sonntag 26. Juli, 16:00 Uhr Lohengrin
Montag 27. Juli, 18:00 Uhr Das Rheingold
Dienstag 28. Juli, 16:00 Uhr Die Walküre
Donnerstag 30. Juli, 16:00 Uhr Siegfried
Freitag 31. Juli, 18:00 Uhr Der fliegende Holländer
Samstag 01. August, 16:00 Uhr Götterdämmerung
Sonntag 02. August, 16:00 Uhr Tristan und Isolde
Montag 03. August, 18:00 Uhr Der fliegende Holländer
Dienstag 04. August, 16:00 Uhr Lohengrin
Mittwoch 05. August, 16:00 Uhr Siegfried
Freitag 07. August, 16:00 Uhr Tristan und Isolde
Samstag 08. August, 18:00 Uhr Der fliegende Holländer
Sonntag 09. August, 18:00 Uhr Das Rheingold
Montag 10. August, 16:00 Uhr Die Walküre
Mittwoch 12. August, 16:00 Uhr Siegfried
Donnerstag 13. August, 16:00 Uhr Tristan und Isolde
Freitag 14. August, 16:00 Uhr Götterdämmerung
Samstag 15. August, 18:00 Uhr Der fliegende Holländer
Sonntag 16. August, 16:00 Uhr Lohengrin
Dienstag 18. August, 16:00 Uhr Tristan und Isolde
Mittwoch 19. August, 18:00 Uhr Der fliegende Holländer
Donnerstag 20. August, 16:00 Uhr Lohengrin
Freitag 21. August, 18:00 Uhr Das Rheingold
Samstag 22. August, 16:00 Uhr Die Walküre
Sonntag 23. August, 16:00 Uhr Tristan und Isolde
Montag 24. August, 16:00 Uhr Siegfried
Mittwoch 26. August, 16:00 Uhr Götterdämmerung
Donnerstag 27. August, 16:00 Uhr Lohengrin
Freitag 28. August, 18:00 Uhr Der fliegende Holländer

Radio Clásica de Radio Nacional de España retransmetrà les òperes següents:

Dissabte 25 a les 15:50 Tristan und Isolde
Diumenge 26 a les 15_50 Lohengrin
Dilluns 27 a les 17:50 Das Rheingold
Dimarts 28 a les 15:50 Die Walküre
Dijous 30 a les 15:50 Siegfried
Dissabte 1 d’agost a les 15:50 Götterdämmerung

Catalunya Música

Per tant aquest any no emetrà la totalitat del festival ja que no hi haurà retransmissió de Der fliegende Holländer que s’hauria de fer el 31 de juliol, però la podrem recuperar per Catalunya Música, ja que l’emissora catalana emetrà el dia 16 d’agost la  gravació del “Tristan und Isolde” inaugural gravada el 25 de juliol i finalment  el 23 d’agost oferirà “Der fliegende Holländer” amb direcció d’Axel Kober, enregistrada el 31 de juliol.

No cal dir que a IFL em faré reso amb els corresponents apunt i gravacions com he fet des del 2007 que aquest blog va començar a ser.

Wagnerians, malgrat les precarietats vocals que ens persegueixen sobretot i incomprensiblement des de fa anys a Bayreuth, tornem a estar de festa major, tant de bo ho gaudim.

10 comments

  • Senyal inequívoc de la crisi i de que el públic comença a estar una mica tip de l’oferta, deixant de banda la mística i la peregrinació laica ( o no) que per a molts és la visita a Bayreuth. Quan els deus esdevenen tan vulgars, cauen els mites i ens tornem molt més pràctics i prosaics, i no cal passar pel turó verd, com qui va a la Meca per gaudir de Wagners de gran nivell, és més, a Bayreuth cada vegada són més cars de veure

   M'agrada

 1. Retroenllaç: Noticias de julio de 2015 | Beckmesser

 2. Josep Olivé

  Vinke per Ryan, un encert. Crec que el “tour de force” de Vinke al Liceu ha d’haver tingut per força resó. No sols són les millors condicions vocals, és l’empenta, el coratge, la determinació amb que va interpretar Siegfried.

  M'agrada

 3. Retroenllaç: APARTADO ESPECIAL DEDICADO A BAYREUTH 2015 | Beckmesser

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: