IN FERNEM LAND

EL BLOQUEIG D’ENTRADES, LA DARRERA I PERVERSA MODA A BARCELONA


LAuditori

La temporada passada ja varen saltar les alarmes per la utilització barroera que el Liceu va fer amb el bloqueig de les entrades de les zones i butaques més econòmiques per intentar vendre altres zones amb més marge de benefici.

Alguns equipament com el Palau ja fa temps que restringien per  a segons quins concerts, la venda de localitats a la platea i al primer pis, deixant l’aforament del segon pis directament fora de la venda, que és un tret diferent al que ara denuncio.

Ara, i arran d’alguns comentaris fets a l’apunt de la inauguració de la temporada de l’OBC, hem de denunciar que l’Auditori de Barcelona s’hagi apuntat, al menys així ho sembla, a aquesta moda de bloquejar les zones més econòmiques per intentar vendre les zones amb entrades més cares. Va passar la setmana passada (24 de setembre) en el concert de inauguració del cicle de Música Antiga amb René Jacobs al capdavant del Collegium Vocale Gent i  B’Rock  per dirigir La Creació de Haydn.

El concert es celebrava a la Sala 1 Pau Casals, i les entrades costaven entre 10 i 68 €. Les de 10€ corresponen a les llotges laterals de segon i tercer pis, amb visió restringida o nul·la i amb una certa incomoditat, però a 10€ ofereixen una possibilitat immillorable d’assistir a concerts quan les capacitats econòmiques són minses, ja no dic paupèrrimes, perquè en aquest cas 10€ són necessaris per altres coses, perquè encara que ens vulguin fer creure que la crisis és història, encara hi ha molta gent que passa gana i per tant està lluny de poder assistir a un concert.

El cas és que jo vaig intentar comprar una entrada d’aquestes de 10€ però en veure que no hi havia disponibilitat vaig desistir d’anar a un dels concerts que em feien més il·lusió d’aquesta temporada. No se’m va passar pel cap que l’Auditori fes un bloqueig de la zona amb l’intent desesperat de vendre la resta de l’aforament, cosa que consultant el web es veia incomprensiblement difícil, però potser programar el dia de la Mercè i en mig d’un pont ho explicava.

Més que sorpresa, els comentaris fets al blog a l’apunt de la inauguració de l’OBC, que confirmaven aquest suposat bloqueig em van fer ràbia, perquè els aficionats interessats som els que acabem patint els errors dels programadors, que no són capaços de vendre els concerts que programen i que amb l’intent de fer més calaix, estic convençuts que acaben fent-ne menys, sobretot si no aconsegueixen que l’aforament venut (convidats a banda) justifiqui la programació del concert a la Sala Pau Casals en lloc de l’Oriol Martorell.

Els nostres programadors compren paquets que han d’encabir si o si dins les agendes de les gires, sense haver pensat en aspectes tan essencials com podria ser que Jacobs ens visita dues vegades aquest anys (Auditori i Palau 100 en una competència pueril) i per molta Creació de Haydn que ofereixi, el pont de la Mercè és més temptador. Molts podrien pensar, jo entre ells, que Barcelona no hauria de estar subjecte a un públic tan “provincià” i que si es fa una bona promoció, amb la colònia d’estiuejants permanents i amb una franja de preu prou assumible com la dels 10 al 68€, la Sala Pau Casals s’hauria d’omplir, però la realitat és tossuda i els responsables de l’Auditori, que ja comencen a oferir descomptes amb rebaixes abans de començar la temporada, seguint l’exemple Liceu, van decidir que davant de la insòlita resposta del públic barceloní més valia fer creure que les zones més econòmiques estaven venudes i re-dirigir als possibles interessats a zones més cares.

Com pot ser que no s’hagin assabentat encara que qui compra entrades a 10 € per un lloc incòmode, és perquè no pot comprar-ne de millors i per tant difícilment i per molt interessant que sigui la programació, no picaran l’ham. L’ Auditori i els seus responsables, malgrat tractar-se com el Liceu, d’equipaments públics, restringeixen la possibilitat de que els aficionats amb menys poder adquisitiu puguin gaudir de la programació que ofereixen, amb l’objectiu d’omplir les zones més “nobles” i “rendibles”.

Ja em perdonaran però aquesta actitud és impròpia d’un equipament cultural de caire públic, perquè entre moltes altres coses, han d’afavorir que tota la ciutadania que paga amb els seus imposts bona part de l’activitat, inclòs el sou que ells cobren, puguin accedir-hi i gaudir-ne, i amb un mètode sense gaires escrúpols, que enganya als seus clients d’aquesta manera, estan més a prop d’una gestió pròpia d’empreses de l’àmbit privat que tenen per sobre del benefici públic i cultural de la seva gestió, l’objectiu del benefici estrictament econòmic de la seva activitat, i per tant crec que els responsables polítics haurien d’estar al corrent d’aquestes pràctiques i haurien d’exigir-ne la prohibició, però és clar, ells rai! si un dia no saben que fer i volen anar a concert tenen les entrades de franc i en els millors llocs, per no parlar de les entrades que regalen a amics, coneguts i saludats per fer veure que l’aforament venut és millor del que realment és.

Avui mateix he penjat al mur de Facebook del blog, una noticia que obre un bri d’esperança tot i que no crec que s’acabi estenent l’exemple: l’alcaldessa de Madrid, la senyora Carmena, va cedir la llotja que el consistori madrileny tenia al Teatro Real (Colau també ho ha fet amb la que l’Ajuntament de Barcelona tenia al Liceu), als responsables del teatre per tal de que la posessin a la venda, d’aquesta manera s’estalviava l’abonament que havia de pagar l’Ayuntamiento. Això ha obligat a partir d’ara, als funcionaris que l’utilitzaven a preu fet, a rascar-se la butxaca si volen anar a l’òpera, com tu i jo, i no tan sols això, i aquí ve el que més m’agrada, sinó que ella mateixa malgrat rebre la invitació per part de la direcció del teatre d’òpera madrileny per assistir a la inauguració de la temporada, ha pagat la seva entrada. Calia?, Doncs mireu tal i com està el pati, SÍ.

Tant de bo s’estengués l’exemple

45 comments

 1. Joan Janer Vidal

  Tens tota la rao, pero hauria de cambiar molt el pais perque en general alguns dels nostres politics que cobren de nosaltres i viuen com a reis, prenguin aquest tipus de conciencia. Lamentablement la cultura es un genere força desconegut per molts d’ells i si a mes els es gratuita doncs encara l’hi donen menys valor. En una ocasio vaig anar amb les netas a veure una obre del Petit Liceu i alla estaba el Sr. Montilla a les hores President si no recordo malament, ocupant tota la llotge que soposadament debia ser la gratuita, naturalment. L’entrada valua 11€, i vaig pensar que malament debian anar les coses si una persona com ell no podia pagar 11€ per una entrada tant d’ell com del quatre o cinc ocupants mes, Sra i canalla. Em va semblrar un molt mal exemple. Aixi anem encara.

  M'agrada

 2. Jordi

  Jo també em vaig indignar quan vaig veure la zona que pretenia comprar completament buida. Per tant jo sí vaig caure en la perversió. No em tornarà a passar, però vaig pagar molt més del que podia. No m’ho volia perdre
  Les conseqüències: no podré assistir als 3 propers concerts que havia previst
  Per cert Jacobs meravellós i els solistes no tant, com és habitual.

  M'agrada

 3. Pere

  Gràcies per fer-te’n ressò.
  Quan va sortir l’abonament em vaig indignar amb els preus i vaig fer una queixa per escrit. Al mateix moment de lliurar-lo una responsable em va dir que havien reflexionat i que em telefonarien per fer-me una contraoferta. Jo ja havia comprat entrades per tres concerts. En efecte, em van telefonar i em van oferir el mateix preu que l’any passat; de manera que em van canviar les entrades que tenia i em van oferir un nou abonament.
  Fa vergonya veure com es fan rebaixes de darrera hora (desconec si això succeeix en altres ciutats del món) i es perjudica als que ens rasquem la butxaca i ens abonem. Fa vergonya veure la sala mig buida en un concert tan meravellós. Fa vergonya que es bloquegin les entrades més barates perjudicant l’accés a un públic més ampli. I fa vergonya que els responsables ni tan sols es disculpin. Que pleguin per la seva ineptitud ja seria demanar massa..

  M'agrada

  • Joan

   uaaaaalaaa!!!!! És a dir publiquen uns preus (que que jo sàpiga no han canviat) valores i dius: no m’abono i compres entrades soltes pels concerts que més t’interessen, fins aquí com jo.
   Segona part: Presentes una queixa. (Això ho hauriem de fer tots, però a les que he presentat jo no m’han donat mai resposta satisfactòria, per tant he decidit deixar-ho còrrer) i et fan una contraoferta com a abonat de música antiga de la passada temporada. Flipant. Espero que l’hauran fet extensiva a la resta d’abonats incautes que hagin decidit renovar l’abonament.
   Cada cop estic més content d’haver decidit en el seu dia passar a ser ex-abonat de l’obc per passar a formar part d’aquest selecte públic nou que volen captar. Només em reporta eventuals beneficis i cap enrrabiada.

   M'agrada

   • Pere

    És així, tal com t’ho dic. Em van fer l’oferta d’abonament a platea al mateix preu de l’any passat, tenint en compte que hi ha un concert més. Les rebaixes del Corte Inglés i una organització pèssima.

    M'agrada

 4. Manu

  Apunt molt encertat. Aquí el crack és l’agent del Jacobs, que li cola a l’Auditori un gol absolut. Es el que passa quan es posa un mediocre com Joaquim Garrigosa com a director general (com MArco al Liceu). Però és la conseqüencia de tenir un país sense gobernants, on tot gira al voltant de només una qüestió. Aquests anys de paralisi del proces, s’acabaran pagant en el futur.

  M'agrada

 5. Vaig anar a l’Auditori comprant l’entrada a darrera hora, gaudint així d’una rebaixa de quasi un 50%. Però em va fer pena veure que no estava ple de gom a gom, tal com hauria sigut desitjable en un concert d’aquesta categoria.
  Em vaig trobar amb altres aficionats a la música que havien fet el mateix, esperar a les “rebaixes”. És evident que alguna cosa està fallant. No és excusa que fos el dia de la Mercè, perquè altres espectacles estaven plens, això vol dir que havia gent a la ciutat, malgrat el pont. Si les zones de l’Auditori a preus més econòmics haguessin estat a la venda, segurament més persones haurien triat anar al concert. Malament es comença la temporada sino es pot ni emplenar el primer dia!

  M'agrada

  • Ens volen fer canviar el xip del consum cultural, fins i tot del que fins ara enteníem que era la cultura i les institucions que ens la serveixen. Possiblement estem errats i ells acabaran triomfant i la cultura acabarà sent un producte de consum i distracció, només això.

   M'agrada

   • Espero que no es compleixin els teus vaticinis i per això crec que cal insistir i no deixar passar ni una. Sobre tot les institucions públiques que son les que han d’afavorir que la cultura (no la cultureta) arribi a tota la ciutadania. La cultura és molt amplia i és un component bàsic de l’humanisme que mica en mica queda rellegat pel pragmatisme i per la visió economicista de la societat .

    M'agrada

 6. marsol

  hola, a mi me paso también algo raro en el liceo, con las representaciones del lago de los cisnes . en los carteles del propio edificio del liceo, ponía entradas agotadas . un amigo fue directamente allí y al vler el letrero, ya no hizo cola en taquillas y se marcho muy frustrado . pero resulta que siiiiiiiiiiii había . yo no fui personalmente, pero al dia siguiente mire por internet, y encontré entradas, y relativamente bien. y el dia del espectáculo , comprobé que había bastantes entradas vacias en 4 piso primera fila, aunque lateral, . inclinándote se podía ver bien, y además estaba la or questa en directo… valia la pena .
  … y decían, y también en prensa, que estaba todo agotado … . gran enfado de mi amigo que quería ir y se quedo con las ganas, por creer la prensa y los anuncios del propio liceo . misterio .

  M'agrada

  • Pere

   Tienes razón. Yo asistí a la función del jueves y quería invitar a mi madre pero estaba todo vendido. Después me di cuenta que había muchos huecos pero pensé que eran abonados del turno B que fallaban por ser ballet. En fin…

   M'agrada

  • Hola marsol, lo del Liceu ya quedó demostrado la temporada pasada que fue un bloqueo en toda regla.
   Me sorprendió ver en el lago de los cisnes los laterales vendidos, antes el Liceu no vendía para el ballet las entradas laterales, aduciendo que no aseguraban la visión total del escenario, haciendo una distinción entre ópera y ballet un tanto discutible,, aunque comprendo que el componente visual del ballet es mucho más determinante que el de la ópera, pero aún así no me parecía correcta la supresión de los laterales.
   La nueva dirección supongo que viendo la demanda que había para el ballet de Tchaikovsky decidió ponerlo todo a la venta, en cambio para los dos programas pendientes de danza ya están ofreciendo descuentos.
   Esto es caçotico

   M'agrada

 7. Josep Olivé

  No em puc extendre, però ja en d’altres ocasions he deixat escrit l’abús que es fa d’invitacions a l’Auditori amb l’OBC (desconec Palu i Liceu però em fa l’efecte què…), i l’abús que les administraciones públiques fan dels seus lloc privilegiats en aquetes equipaments. Especialment revelador la zona “noble i ariscotràtica” del Palau on la majoria de concerts no hi ha pràcticament ningú però quan ens visita una perla esta a petar (per exemple en els concerts últims de Barenboim). Tots molt cofois, politics la majoria, i més d’un que és tan bon melòman com deficient ex-director de caixa molt coneguda a casa nostra, amb importants increments salarials pels seus directius, faltaría més, però curiosament havent-se de rescatar amb diners públics, és a dir, amb diners dels que desprès no es poden pagar una entrada a Palau, perquè és possible que no posin a la venda les barates. I m’agradaria saber de tota aquella patuleia qui va pasar per caixa. Potser ni es van molestar a recollir l’invitació fins que no varen entrar. Curiós. Ajuntament, Generalitat i Diputació pagan una fortuna per les millors butaques (ja sabem de quin són els diners amb que les paguen, no?) i desprès resulta que si el concert no és de campenetes i per lluir el palmito estan sempre buidas. Senyors, senyores, hi per anar-les a ocupar!!!..i que vinguin els de seguretat a treure’ns!!! La noticia doncs que esmentes de Carmena és molt bona noticia. Del tema del post, què està conectat crec jo amb el que he citat, doncs què és indignant. No hi ha dret. Ja ho vaig dir l’altra dia. Privar del lliure accès a part de l’aforament em sembla penós i una gran injusticia. Això ho he vist aquesta temporada en dos concerts, un al Palu (Sonates violonces/piano Beethoven) i l’altra a l’Auditori, Jacobs/Creació. Vas a la web i sembla tot ple. Vas al concert i ofereix un aspecta depriment. Per molt menys en un pais seriós despatxen als responsables. Em sembla un atentat cultural perpretat precisament per qui s’omple la boca amb les polítiques culturals de casa nostra. Digne de ser denunciat.

  M'agrada

 8. Rosa

  Molt bé el post Joaquim. Deixes molt clara una realitat de les nostres sales de música que actuen de manera realment fraudulenta envers els amants de la música que no disposem de grans pressupostos.
  Amb el teu permís comparteixo.

  M'agrada

 9. Toni

  Respecto a este tema y por si puede dar un poco de luz, comentar lo que me dijeron en taquillas a una pregunta sobre las entradas de 10€ que figuran como vendidas.
  En el mes de julio pretendía comprar alguna entrada del ciclo de música antiga y la verdad es que ver el plano del Auditori totalmente en verde excepto la totalidad de entradas de 10€ que aparecían como vendidas, hizo que me enfadara (sobre todo después de lo que ya había ocurrido en el Liceu).
  En taquillas se me dijo: Las entradas de 10€ de la primera fila de platea, se ponen a la venta al mismo tiempo que el resto, al principio de temporada, y sí estaban todas vendidas. Es bastante razonable porque son pocas.
  El resto, las llotges 2º y 3º pis, no salen a la venta hasta la misma semana del concierto. Hasta entonces figuran como vendidas, pero me aseguraron que la semana del concierto se desbloquean para que se puedan comprar.
  De hecho me he puesto una alarma en el Outlook para intentarlo. De momento no he podido confirmarlo.

  M'agrada

  • Pere

   Eso es lo que yo tenía entendido, pero puedo asegurarte que 24 horas antes del concierto seguían estando agotadas y como puedes comprobar en el concierto estaban todas vacías. Mintieron.

   M'agrada

  • Josep Olivé

   Por qué esas entradas sólo son puestas a la venta 24 horas antes? Por qué? Qué razón hay que impida que puedan ser accesibles como el resto? Difícil justificar lo injustificable.

   M'agrada

  • Hola Toni.
   Las primera filas de platea no me interesan, las encuentro horrorosas, ahora bien lo de los palcos no tiene perdón, No hay justificación posible a bloquear y desbloquear de manera arbitraria.
   Para l’OBC empezaron poniéndolas a la venta el lunes de la misma semana del concierto y a mediados de temporada ya las vendían cuando les parecía.
   Si el criterio fuera el mismo siempre y para todos los conciertos organizados por el propio Auditorio sabríamos a lo que atendernos, pero así es un caos. Un caos que obviamente les beneficia y les permite despistar cuando nos damos cuenta y denunciamos.
   Penoso

   M'agrada

 10. Javi

  Jo també he parlat amb l’Auditori i m’han dit el mateix que al Toni. Ho vaig comprobar afirmativament al web intentant comprar un concert de temporada de l’OBC. Personalment m’agrada força la idea perquè així no cal decidir a principi de temporada si es podrà anar a un concert, però penso que potser hi hauria prou amb les llotges del tercer pis. De totes maneres, és el primer any i suposo que a l’Auditori tenen més dades de les que puc tenir jo, i si cal modificar en aquest sentit, imagino que ho faran. Això sí, potser al web no està ben clar, però posa com exhaurides les entrades de 10€ de Platea, les altres no surten, jo vaig escriure’ls per això i llavors m’ho van explicar.
  També em van dir, parlant del concert d’en René Jacobs, que en alguns concerts, “per motius logístics”, aquestes entrades no es posarien a la venda. Com que la política de preus del concert en sí m’ha semblat una mica estranya, per ser suaus, i les vendes no han acompanyat excessivament (fins i tot TMB n’ha sortejat) és fàcil malpensar (i encertar?). Suposo que haurem de veure com evoluciona el tema, i no estaria de més que expliquessin bé quins motius tenen en aquests casos.

  M'agrada

  • Les llotges laterals no es vene si no són a preus realment baios. Va ser una queia reiterada moltes vegades a IFL i al final ens van fer cas. Posar-les a la venda la mateixa setmana del concert em sembla excel·lent, però si creuen que s’han de posar a la venda abans que ho facin, ara bé, que segueixin un ÚNIC criteri i sobretot que no les bloquegin mai. L’Auditori és un equipament públic que le paguem entre tots, no ens poden restringir l’aforament, i menys per criteris de màrqueting, és penós,

   M'agrada

 11. Joan

  És que de debó que flipo. Les entrades de 10€ dormint el son dels justos fins la mateixa setmana del concert ? ! El Toni s.ha posat fins I tot el despertador 😀 I al darrer moment decideixen si surten a la venda o no. Problemes…. logístics? Perdò? No seran problemes de lògica? És preferible que la gent decideixi no anar al concert que no ingressar uns diners extres?
  De tota manera fins I tot entenc que això pugui quedar al seu nefast criteri: obren determinades zones o no ho fan. Com al palau per exemple. El que no poden fer és no tenir escrites les regles del joc enlloc, cosa que els permet treure o no les entrades a la venda segons bufi el vent. A mi al juny em van jurar I perjurar que per a tots els concerts tret de Lang Lang (altre escàndol de sistema de venda de localitats) inclosos els d’antiga i cambra. Un espai públic no s’ ho pot permetre.
  El post el trovo encertadíssim.

  M'agrada

 12. Margarida Abras

  D’acord amb tot. Vaig anar al concert aprofitant el descompte que van oferir. Penso, com tu, que el dia no era gaire apropiat. I, pel que fa al bloqueig d’entrades, és directament immoral i hauria d’ estar prohibit per llei. Quina màfia! Gràcies, com sempre, per aquest blog tan interessant.

  M'agrada

 13. Arnau

  Despres de Don Pasquale i els bloquejos de la vaga d’acomodadors… tot és ja possible.

  Per cert, posats a criticar: algú ha vist algun comunicat parlant de la baixa d’Ildebrando D’Arcangelo a Simon Boccanegra i la seva substitució per Vitalij Kowaljow? Jo crec que amb cancelacions d’aquest nivell haurien de donar alguna explicació, i si no és una cosa que hagi sigut culpa seva, almenys avisar. Acabava de comprar les entrades…

  M'agrada

  • Explicacions? A quin món vius Arnau?, ja diu el programet de la temporada que sempre poden canviar els cantants per el motiu que sigui i si t’agrada bé i sinó també. No ho diu així, és clar, però ves, pel cas és el mateix.

   M'agrada

   • Arnau

    No, si el programa el conec. Però almenys podien fer una nota avisant que han canviat els cantants (algun cop ho han fet, sobretot quan són cantants de primer nivell. Per ex. Damrau-Ciofi (Sonnambula) o Ailyn Pérez-Nafornita/Hartig. Potser si fan el rol protagonista avisen, però si no… ja t’enteraras el dia que vegis el programa de ma tot canviat.

    M'agrada

 14. blaia

  He entrat de casualitat al blog, i quina sorpresa. ABONADA durant anys al PALAU i sempre
  creia que les coses és feian correctament.
  A L’auditori varem estar-hi abonats quince anys, fins que l,economía va devallar , ens varem donar de baixa.
  Hem deixat la música, ja que com volen comprar concerts, no hi ha forma de adquirir les més economiques.
  Suspitavem de la mala práxis, gracies per denunciar-ho.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: