IN FERNEM LAND

LA MILLOR IMMOLACIÓ: KIRSTEN FLAGSTAD


Flagstad

Kirsten Flagstad Foto Digitalt Museum

No recordo cap tria que hagués hagut d’emetre el meu vot per desempatar el resultat final després de les 159 tries fetes per vosaltres, i per tant sí, he contribuït a fer que la soprano noruega Kirsten Flagstad hagi merescut ser la primera de les 10 versions proposades, i ja que he hagut de triar, també he aprofitat per donar el meu segon vot a la segona i a la tercera, cantants i versions que adoro.

Aquesta és la versió que ha merescut les 29 tries

Es tracta d’una versió massa madura de la gran Flagstad, la de l’any 1952 amb l’orquestra de la RAI sota la direcció de Wilhelm Furtwängler. però l’extraordinària veu i interpretació de la soprano em sembla encra més rellevant que la de Nilsson, una Brünnhilde sense discussió, però sense arribar al grau de subtilesa i també tendresa que transmet la Flagstad.

TRIEU ELS TRES STARKE SCHEITE QUE MÉS US HAGIN AGRADAT

Resposta Votes Percent
Starke Scheite 1 6 4%  
Starke Scheite 2 26 16%  
Starke Scheite 3 27 17%  
Starke Scheite 4 21 13%  
Starke Scheite 5 4 2%  
Starke Scheite 6 11 7%  
Starke Scheite 7 28 17%  
Starke Scheite 8 29 18%  
Starke Scheite 9 5 3%  
Starke Scheite 10 5 3%

I qui son les altres, sobretot les que trepitgen els talons a la Flagstad i que m’ha fet intervenir per primera vegada?

Doncs ara per l’ordre de més a menys triades, tot seguit les teniu a totes. Si premeu el nom de cadascuna d’elles anireu a parar a la font de la gravació.

TRIEU ELS TRES STARKE SCHEITE QUE MÉS US HAGIN AGRADAT
Resposta Tries percentatges  soprano
Starke Scheite 8 29 18%  Kirsten Flagstad
Starke Scheite 7 28 17%  Birgit Nilsson
Starke Scheite 3 27 17%  Astrid Varnay
Starke Scheite 2 26 16%  Marta Mödl
Starke Scheite 4 21 13%  Nina Stemme
Starke Scheite 6 11 7% Hildegard Behrens
Starke Scheite 1 6 4%  Eva Marton
Starke Scheite 9 5 3%  Irene Théorin
Starke Scheite 10 5 3%  Gertrude Grob-Prandl
Starke Scheite 5 4 2%  Jean Eaglen

L’única versió que no he extret d’un Youtube és la de Irene Théorin, precisament la Brünnhilde que avui ens la cantarà al Liceu la primera de les funcions previstes

La versió de Théorin és la del passat mes de gener a Palermo, amb una orquestra que no està a l’alçada de la resta de versions, ni tan sols a la galdosa de la RAI l’any 1952, però és la versió més recent de la soprano i em va semblar interessant, tot i que potser ella no estarà massa contenta de que hagi escollit aquesta i no la del Youtube que us deixo al final, amb l’obra sencera.

Espero que us hagi agradat, bé de fet ho sé, si més no per que alguns m’ho heu fet arribar de diverses maneres i això sempre m’anima.

Gràcies a tots els que heu triat, gràcies a tots els que heu escoltat, gràcies a tots els que heu gaudit, en aquest darrer sentit penso que us ho he posat fàcil perquè el fragment és espaterrant i la majoria de les versions també.

La propera tria serà verdiana

30 comments

 1. Leonor

  ¡Increibles voces! Veo que voté a Mödl y a Varnay y estuve a punto de votar a Flagstad pero elegí a Grob-Pland. ¡Qué cosas!
  Para mí fue muy complicado, me gustaban muchas…Esas fueron las que más me emocionaron; me entretuve bastante ¡Buen domingo, infernems!

  M'agrada

 2. jaumeM

  ¡No m’ho puc creure!!!
  Jo vaig triar la 8 la 7 i la 3, i amb aquest ordre!!!
  ¿Vol dir que encara hi ha esperança per a mi?
  ¿Arribaré a ser un “entès”?
  Ara toca repassar…

  M'agrada

  • No, no vol dir que siguis un entès, ho repetiré tantes vegades calgui, vol dir que vares coincidir amb la majoria i crec que són coses diferents. Jo crec que si gaudeixes, encara que les teves siguin les menys votades no vol dir que tu no hi entenguis o que elles en aquest cas siguin dolentes, en cap cas.
   El joc és fer entrar el Götterdämmerung als que encara tenen por a Wagner i els que no, per recordar que bé ho feia i que bé ho cantaven aquestes 10

   M'agrada

 3. Ordet

  Jo no he votat per falta de temps però mha agradat molt escoltar la guanyadora. Ara, jo crec que ningú supera la Varnay. Tant la Flagstad com la Nilson les trobo un xic fredes, en canvi la Varnay marriba al cor i memociona.
  Espero impacient la teva crònica del Liceu. Jo aniré a lultima funció. Espero que no hi hagi cancel.lacions, tret la Lance Ryan…
  Salutacions!

  M'agrada

 4. katia

  Vaig triar 2-7-8,sembla que la meva oïda es va perfeccionant.Per mí es molt dificil triar veus wagnerianes em costa molt i a més a més aquestes veus son per treure’s el barret.Un nivell extraordinari i la recerca ha hagut de ser dificil.

  M'agrada

 5. JordiP

  Hola, la tria em va agradar molt. Va suposar tot un repte per a mi! Al final el criteri que vaig decidir aplicar va ser si em posaven la pell de gallina i l’Ordet vaig quedar-me amb la Varnay!i despres em va agradar molt la Behrens. I oh sorpresa, vaig posar tercera la Marton! L’audio no anava molt en el seu favor, pero a mi em va impactar molt, potser per que era la primera?

  Tot i aixi es important que posessin la,pell de gallina! Jo hi vaig el dia 7 a veure que tal els comentaris….

  Gracies Joaquim per la dedicacio!

  M'agrada

 6. joaquim

  He triat les tres mítiques, Flagstad, Varnay i Nilsson. “Reclinatoris” Irrepetibles i intemporals. Tot el que es digui,
  és poc.Veus poderoses, i al mateix temps sensibles que transmeten emocions que ens transporten a una altre galaxia..Al meu modest entendre, la Grob Prandl mereixia una classificació més reeixida.
  Suposo es deu al desconeixement que, en general, avui dia es té d’aquesta impresionant sopran, que
  va ser molt admirada i estimada al Liceu. A recordar: Tristan, Lohengrin (Ortrud), Capvespre, Turandot,
  etc.
  Gràcies, Joaquim, per totes les emocions viscudes en aquest “post”.

  M'agrada

  • Hola Joaquim, moltes gràcies en a tu per ser-hi una vegada més.
   La Grob-Prandl segurament quan la veies ja no l’oblidaves, però el disc no pot encabir tot el doll de veu que els que la vareu gaudir vareu constatar i que tant us va marcar.

   M'agrada

 7. OLYMPIA

  No les he escoltat totes i, d’altra banda, tampoc tinc criteri suficient com per saber quina és la millor. Està bé que hagi guanyar, més enllà del temps i d’altres enormes sopranos, la sublim Flagstad.Fa gràcia que aquesta deessa wagneriana debutés fent la “Nuri” de “Terra Baixa” en la seva versió operística,és clar.

  M'agrada

 8. David Osborne

  To me the fascinating thing is that the best versions average more than 50 years old. Should we be concerned that modern performers (with much better recordings) can’t match the heroines of the past?

  David

  M'agrada

  • Hi David, welcome to IFL and thanks for comment
   We need not worry, this has always happened.
   Fortunately after seeing Theorin singing Brünnhilde in Götterdämmerung at the Liceu in Barcelona, I have no nostalgia

   M'agrada

 9. Mingu

  Ja vaig al dir comentar en la votació, que era una tria de bandera, referint-me a la flag stad ( =bandera de la ciutat) i la curiositat de que les que m’agradaven eren totes nòrdiques, així van quedar, per començar la Noruega, i seguint dos sueques. Nomes va faltar que la Stemmme quedes una mica millor.
  Vaig estar a la estrena, i nomes dir que fa tems que no m’aixecava per aplaudir. El únic que no es un èxit es que queden moltes entrades per vendre en les properes funcions. Hi ha molta feina a fer.
  La Theorin ja te fins i tot club de fans. i el mestre Pons te el mèrit de extraure el millor d’aquesta orquestra. (M’imagino el que podria ser el Parsifal dirigit per un escolà de Montsalvat)

  M'agrada

 10. Fuentes

  Pues mis elecciones no han sido en general con la mayoría. Yo, la Behrens. Tremenda versión llena de fuego y… (de esto se ha hablado poco, y lo entiendo, porque se trataba de voces) muy bien dirigida. Allí todos entran en éxtasis y conducen a un final, para mí, arrollador. El defecto: que la voz no parece tan suntuosa como las “oficialmente grandes”: pero yo veo ahí a Brunilda “mujer” que ya no es diosa… En fin, que esa versión me conmovió enormemente. Después me gustaron la Varnay y la Stemme, me parece que favorecidas por sendas grabaciones de estudio (sobre todo la última). La Flagstad, fácilmente reconocible, me pareció fría al lado de éstas (y que Dios me perdone) y la Nilsson sonaba en una grabación algo lejana que no le hacía justicia, a mi entender. La Mödl apareció con su voz oscura, entubada y con dificultosos agudos (como siempre fue notorio) pero también…. prodigiosamente dirigida. Siento no coincidir en la admiración de algunos por ella, pero para eso están los colores.
  Entonces, una amable queja: varias Brunildas se han visto, para mí, perjudicadas por la grabación; me parece que existen mejores de todas ellas. Y, para terminar, una pregunta: ¿quiénes eran los directores de Mödl y de Behrens? (mejor: ¿podrías citar todos los directores, si es posible?. Un abrazo y gracias, de nuevo, por el gran rato que nos has inducido a que pasemos.

  M'agrada

  • Gracias por tus reflexiones,, siempre interesantes y fundamentadas.
   A la Brünnhilde de Behrens le podemos echar en falta algunas cosas, però sensibilidad y humanidad no.
   Si clicas los nombres en el recuadro con los resultados verás los youtubes con los nombres de los directores menos enl de Theorin, que és un áudio de la reciente versión en Palermo con Stefan Anton Reck al frente de la orquesta.
   Con Behrens es Levine y con Mödl, Furtwängler (casi na)

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: