IN FERNEM LAND

VĚC MAKROPULOS A STRASBOURG (Blancas,Very,Martínez-Castignani, de Mey;Letonja)


L’Opéra National du Rhin, amb seu a Strasbourg, va programar durant el passat mes de febrer l’òpera de Leoš Janáček, Vec Makropulos (El cas Mokropulos), en una producció de Robert Carsen dirigida per Marko Letonja que comptava amb l’extraordinària interpretació de la soprano Ángeles Blancas en el rol d’Emilia Marty.

La interpretació de Blancas, malauradament només en format àudio, és d’aquelles que colpeixen i trasbalsen i que sense la vessant escènica, malgrat tot el que transmet el seu cant que no és poc, de ben segur queda coixa. Malgrat aquesta handicap visual amb l’afegitó d’una producció que promet molt, la intensitat dramàtica i expressiva del seu cant atrapa i trasbalsa. En a mi em resulta impossible no deixar-me endur per una força teatral d’aquesta envergadura, en la que Blancas ho dóna tot i es buida de manera generosa en un personatge tan complex com fascinant. Més enllà dels habituals i característics aguts problemàtics, l’emoció que transmet el seu cant només està a l’abast dels més grans.

Al costat de la magnética interpretació de la soprano hi ha un bon equip de cantants, amb uns excel·lents Dr Kolenatý d’Enric Martinez-Castignani o el Vítek de Guy de Mey, al capdavant.

El director eslovè Marko Letonja, des del 2012 director titular de l’Orchestre Philharmonique de Strasbourg extreu de la “seva” orquestra una sonoritat esplèndida i una tensió creixent que estic segur us mantindrà clavats a la cadira.

Us deixo uns youtubes de la producció

i l’enllaç a la pàgina de L’Opéra du Rihn

http://www.operanationaldurhin.eu/opera-2015-2016–laffaire-makropoulos.html

 

Leos Janáček
VĚC MAKROPULOS

Emilia Marty Ángeles Blancas Gulín
Albert Gregor Raymond Very
Dr Kolenatý Enric Martinez-Castignani
Vitek Guy de Mey
Krista Sophie Marilley
Jaroslav Prus Martin Bárta
Janek Enrico Casari
Hauk-Šendorf Andreas Jaeggi
Le Machiniste Peter Longauer

Chœurs de l’Opéra national du Rhin
Orchestre philharmonique de Strasbourg

Direcció musical Marko Letonja

Strasbourg, Opéra du Rhin, 16 de febrer de 2016

Aquí ens agradaria tornar a gaudir d’aquesta òpera, les fabuloses representacions de la primera temporada del Liceu  reconstruït amb Anja Silja de protagonista, queden massa llunyanes per a una òpera tan descomunal com aquesta.

Un comentari

  1. Jordi

    Només l’he vist en DVD i ja tocaria veure-la sobre un escenari.
    Ls música és molt interessant i important però em temo que si no viatjo trigaré a veure-la al Liceu.
    He escoltat la meitat d’aquesta versió i segurament a la Blancas se la gaudeix més al teatre. Els aguts i la tendència a les oscil.lacions no m’agraden

    M'agrada

Deixa un comentari