IN FERNEM LAND

L’AUDITORI-CAMBRA 2015/16: KRISTIAN BEZUIDENHOUT I CHIAROSCURO QUARTET INTERPRETEN MOZART


progMa_CAMBRA1516_KRISTIAN_BEZUIDENHOUT_web-page-001

No hagués anat a aquest concert si no hagués estat per uns bons amics que no se’n perden cap d’aquestes exquisides perles que s’amaguen en els cicles de cambra de l’Auditori i el Palau, i que no hi varen poder assistir. També hagués estat una ocasió magnífica per llençar ponts d’encontre a un desencontre, però no va ser possible malgrat que la música de Mozart, la deliciosa interpretació de Bezuidenhout amb el Chiaroscuro Quartet, i la meva predisposició configuraven un marc immillorable.

El concert va començar amb Beethoven a càrrec de la formació cambrística que va programar el Quartet de corda en Mi bemoll major número 10- No us negaré que malgrat l’excel·lent nivell de la formació i dels seus integrants, el resultat no em va satisfer. Ni per la sonoritat excessivament seca i fins i tot aspre, ni per l’equilibri, ni per la manca d’afinació de la viola en un parell o tres de sorprenents patinades tonals. Imperdonable? No, però no em va satisfer.

Certament hi ha molt talent en Alina Ibragimova i Pablo Hernán Benedí (violins), Emilie Hörnlund (viola) i Claire Thirion (violoncel), però per a mi van trigar massa a trobar la sonoritat adequada a un Beethoven amb un inici poc precís. És cert que la recerca del color propi que caracteritza al Chiaroscuro Quartet, entre les sonoritats barroques i el classicisme més canònic, em va sorprendre i va fer que em costés acostumar-m’hi, però no només aquest aspecte peculiar que els dóna personalitat, va ser el motivant del meu desconcert beethovenià, perquè a la segona part tot va ser diferent.

Amb l’arribada de Mozart la meva percepció va canviar, ja que l’equilibri, la sonoritat compacte, l’afinació ajustada, la transparència cristalina i la sensibilitat, van ser les armes perfectes per interpretar el Divertimento en Si bemoll major del geni salzburguès, amb un andante inicial absolutament balsàmic.

Ibragimova va excel·lir i va ser la líder indiscutible d’un conjunt que equilibrava amb precisió.

Però com era d’esperar la perla era la darrera obra, el Concert per a piano  número 12 en La major, en la versió per a fortepiano i quartet de corda. El pianista sud-africà Kristian Bezuidenhout va ser un extraordinari solista que va fer sorgir de l’instrument un reguitzell de delicioses i fascinadores sonoritats que van trobar amb el coixí d’un quartet  compenetradíssim, els luxosos companys de viatge per fer que el concert esdevingués veritablement peculiar, lluny de la rutina fins i tot amb resultats notables, que ens sovinteja més del que voldríem i rutina al cap i a la fi. En canvi la sensació d’ahir era sortosament tota una altra.

La nitidesa del so, la varietat tímbrica que confereix al fortepiano i la sensibilitat expositiva van ser admirables i certament van esdevenir l’èxit de la vetllada, però el format amb la deliciosa propina que Kristian Bezuidenhout ens va oferir (l’Allemande de la sonata 399 de Mozart), potser van restar a última hora protagonisme al Chiaroscuro Quartet, quelcom que no crec que malgrat el meu desconcert inicial, acabés sent just del tot.

El d’ahir va ser un concert de cambra amb propostes interessants i resultats brillants, amb molta més música que no pas aspectes mediàtics que fan mobilitzar al públic fins i tot reticent a concerts de petit format. El públic barceloní va respondre, sinó de manera massiva si de manera prou satisfactòria com per que la sala Oriol Martorell presentés un bon aspecte i tret d’alguns estossecs excessius entre moviments i alguns sorolls innecessaris de butaques, va tenir una resposta que ja voldria jo en la majoria de concerts i representacions operístiques, amb silencis gratificants en acabar les obres abans de començar a aplaudir, com hauria de ser sempre,

 

LUDWIG VAN BEETHOVEN Bonn 1770 – Viena 1827

Quartet de corda en Mi bemoll major núm. 10, op. 74 (1809)

 • Poco adagio – Allegro Adagio ma non troppo Presto Allegretto con variazioni

WOLFGANG AMADEUS MOZART Salzburg 1756 – Viena 1791

Divertimento en Si bemoll major, K137 (1772)

 • Andante Allegro di molto Allegro assai

Concert per a piano núm.12 en La major, K414 (1782) Interpretat amb fortepiano i quartet de corda

 • Allegro Andante Rondeau. Allegretto

Gràcies amics per aquest refinat regal

14 comments

 1. Jordi

  El cicle de cambra de l’auditori és el millor que ofereix aquest equipament en la seva temporada.
  No vaig poder assistir al concert que comentes però estic segur que també l’hauria disfrutat com tu.
  Et recomano el CD de Bezuidenhout tocant Mozart, és pura poesia

  M'agrada

 2. colbran

  A partir de este post procuraré exponer mis comentarios, absolutamente libres y personales, ya que acabo de comenzar mi período de reincorporación a la vida “normal”, después de 19 larguísimos meses y en período de adaptación, con mermas que confío sean temporales.

  Agradezco a todos, de forma general, su interés por mi persona en este larguísimo “lapsus” de normalidad física.

  Muchas gracias y hasta pronto.

  Del tema de hoy prefiero no opinar ya que no asistí a este concierto. Haré lo posible por acceder a aquellos eventos musicales que mi estado actual me lo permitan.

  M'agrada

 3. lluis emili

  Molta gioia per la sodisfazione del concerto. Noi abbiam andato a una Giudita Triumphans en versione di concerto a Ferrara. Interpreti sconosciuti per noi e molto sodisfatti anche noi. A parlare con voi a Barcellona. Auguri per la vostra gioia nel lavoro. Amplesso per il Fede da Fabriano.

  M'agrada

  • Segurament, però així em va semblar entendre al propi Bezuidenhout quan la va presentar, és clar que parlava quasi a la intimitat, i tot estar a la quarta fila em va arribar amb certa dificultad.
   Gràcies per comentar i comentar-ho

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: