IN FERNEM LAND

SALZBURG 2016: THAÏS (Rebeka-Domingo-Bernheim-Shibambu; Fournillier)


I l’anunciada Sonya Yoncheva va decidir cancel·lar, qui sap si per preparar la Norma (error descomunal) que Netrebko no va voler cantar (va fer santament) en la propera inauguració de la ROH i va permetre que Marina Rebeka es fes amb el rol protagonista de Thaïs de Jules Massenet, que en versió de concert s’ha programat al Festival de Salzburg en una única funció el dia 16 d’agost i que és la que avui us porto a IFL.

Òbviamennt, i després d’escoltar la magnífica Iris de Montpellier, la baixa de Yoncheva era un handicap important perquè ella és la protagonista quasi bé absoluta de l’òpera i perquè la soprano búlgara és una de les veus i les artistes més interessants, remarcables i brillants del panorama. La substitució per la sempre eficaç soprano letona Marina Rebeka era a priori un mal menor, ja que si bé no posseeix un veu tan complerta i d’ampli registre com Yoncheva, garantia qualitat. Però Rebeka sabia que l’oportunitat mereixia un triomf esclatant i per tal d’aconseguir-lo, que ho va fer, va posar-ho tot per ser recordada. Fraseig intens, interpretació apassionada, seguretat i fermesa vocal, valentia en la zona aguda i seducció, al cap i a la fí aquesta és l’arma letal de Thaïs, la seducció que porta de cap a Athanael que és qui la vol redimir i acaba liró davant del misticisme de darrera hora de la seductora cortesana esdevinguda monja.

L’argument és letal però dóna peu al lluïment de Massenet ens inspirades, seductores i elaborades melodies que arriben al públic si els cantants s’impliquen i Rebeka sabent que era un únic concert a Salzburg, acompanyada per l’incombustible Domingo, es va implicar fins al moll de l’os en la interpretació de totes les seves 4 àries: “Qui te fiat si sévère” a l’acte 1er, la famosa ària del mirall del segon acte “Dis-moi que je suis belle”  i també del mateix acte “L’amour est une vertu rare”, i la del tercer acte “O messager de Dieu” , i els duos amb Athanael: l’elegíac “Baigne d’eau tes mains et tes lèvres” i l’apassionat i dramàtic del darrer acte que va fer embogir al públic.

Domingo, en l’etern i estèril debat de si un tenor caduc pot assumir els rols de baríton, en el que no penso entrar perquè m’he cansat de donar l’opinió que no he variat, va utilitzar les seves úniques i poderoses armes que encara li queden, la força del seu recitat, el color d’una veu privilegiada i l’aclaparadora personalitat que l’envolta. Diu més quan recita que no pas quan ha de cantar les llargues frases melòdiques, ja que en aquestes la veu pateix, el legato que mai ha estat la seva arma més potent, l’obliga  a respirar sovint tallant frases. Fins no fa gaire intentava dissimular el color enfosquint l’emissió, però Domingo també és molt intel·ligent i sap que de continuar emmascarant la veu el seu periple com a baríton camuflat tenia menys recorregut. Ara no amaga la veu plena de tenor limitat, per fer el que pot amb les partitures escollides. Ell content, els seus seguidors també i la resta  lamentant que en lloc de Domingo no hi cantés, per exemple, Simon Keenlyside, perquè la versió global és esplèndida.

Cada actuació del tenor Benjamin Bernheim és una constatació que estem davant d’un cantant excel·lent que llueix distinció i classe, que emet la seva veu clara i bonica de manera fàcil, fluïda i lliure, frasejant elegantment, tenint cura de l’estil sense forçar mai  l’emissió, ni exagerar les frases, sense que per això deixi de ser càlid i emotiu. Els propers compromisos ja el porten a cantar rols importants com Rodolfo, Lenski o Tebaldo a teatres com Zuric, Berlín, Amsterdam o Dresde. Té un futur esplèndid

També al jove baix sud-africà Simon Shibambu (Palemon) l’espera un fiutur esplèndid si consolida la veu de baix-baríton, una vocalitat que necessita maduresa, paciència i no deixar-se enndur per projectes temptadors. La matèria primera és magnífica.

Molt bé també les dues criades Elbenita Kajtazi Valentina Stadler, així com l’abadessa de Marielle Murphy, veus boniques i  lluminoses que donen prestigi a una versió concertant espléndida.

Versió concertant que sense l’experta direcció de Patrick Fournillier al capdavant de la luxosa Münchner Rundfunkorchester ofereix una versió refinada i encesa d’una partitura que sense una soprano a l’alçada és normal que no s’interpreti tot i ser mereixedora fins i tot de sovintejar més els escenaris.

Bé el Philharmonia Chor Wien en una partitura més decorativa que no pas exigent.

Us deixo escoltar el duo final amb una Marina Rebeka exultant i Plácido Domingo fent el possible per no ser cruspit amb patates.

Jules Massenet
THAIS

Comédie lyrique en 3 actes
Libretto de Louis Gallet (1835–1898)

Thais – Marina Rebeka
Athanael – Placido Domingo
Nicias – Benjamin Bernheim
Palemon – Simon Shibambu
Crobyle – Elbenita Kajtazi
Myrtale – Valentina Stadler
La Charmeuse – Marielle Murphy
A servant – Andrzej Filonzyk
Albine – Szilvia Vörös

Philharmonia Chor Wien
Münchner Rundfunkorchester

Director musical: Patrick Fournillier

Großes Festspielhaus, Salzburg 16 d’agost de 2016

L’1 i el 4 de març de 2017 Thaïs tornarà al Liceu amb Nino Machaidze, Plácido Domingo i Celso ALbelo, també amb la direcció de Fournillier i també en versió de concert. Llástima per que aquí la darrera vegada que s’ha fet (2007) també va ser en versió de concert (Renée Fleming, Frank Ferrari, Josep Bros i Andrew Davis fent una feina excel·lent amb l’orquestra del Liceu) i ara tocaria una representació ben exòtica.

17 comments

 1. alex

  Como bien presumes, la próxima Thais liceista no puede ni podrá superar la exhibición y la excelente interpretación que Renee Fleming ( bien secundada por el resto y por A. Davies ), nos ofreció en el Liceu en julio 2007
  Es una suerte y un acierto que Salzburgo pudiera encontrar como sustituta de Yoncheva, a la muy notable soprano lírica que es Marina Rebeka, por cierto una de las mejores y homogèneas Traviatas de la actualidad

  M'agrada

  • No creía que estuviera tan bien Rebeka, pero es cierto que las últimas Violeta que le he escuchado me han parecido excelentes. Como Thaïs está al límite pero sabia de la importancia de la cita y la aprovechó de maravilla.

   M'agrada

 2. alex

  Me olvidaba decir que tengo poco interés en esta próxima Thais liceista ( ya he escuchado a los 3 protagonistas principales del cast, en una anterior Thais en Sevilla), de la que ni siquiera me he preocupado en sacar entrada

  M'agrada

 3. jaumeM

  Crec que he entès el que dius de Don Plácido, no m’ha desagradat tant com altres vegades, al menys les poques frases del duo final. De totes maneres està a molts anys-llum dels antics francesos per Athanael (Renaud,Cabanel, Massard, Endreze…). No he escoltat a Keenlyside cantant Thaïs però segur que ho deu fer molt bé.

  M'agrada

  • Ja tampoc he escoltat l’Athanael de Keenlyside, de fet no sé si el deu haver cantat mai, però sent un baríton tan idoni per l’òpera francesa estic segur que ho faria molt bé.El seu Hamlet no l’oblidaré.

   M'agrada

  • Hola Pablo, en primer lugar bienvenido a IFL, creo que es la primera vez que comentas.
   En segundo lugar, y ya entro directamente en materia, hasta donde yo sé el rol de Norma está escrito para una soprano dramática de agilidad y hasta donde yo he llegado a apreciar la señora Yoncheva es una soprano lírica y el repertorio que ha hecho hasta ahora lo avala: Violetta, Tatiana, Manon, Mimi, Antonia (Hoffmann), Iolanta, Micaela, Lucia,Donna Elvira, Vitelia, Marguerite, Juliette, Gilda.
   De todos estos roles, solamente Vittelia es para una soprano más dramática (un registro grave muy exigente). Lo que llama más la atención es que su repertorio a excepción de Lucia di Lammermoor que no ha frecuentado mucho, no pertenece al belcantismo, siendo Norma quizás el paradigma de rol belcantista por excelencia y posiblemente el más exigente si atendemos a lo que han dicho las sopranos que lo han interpretado.
   Yo creo que Yoncheva puede cantar Norma, otras más ligeras que ella lo han hecho, algunas incluso con éxito que no discutiré ahora, pero esas sopranos lo que habían hecho anteriormente era cantar otros roles belcantistas antes de hacer frente al más exigente. Parece una temeridad que Yoncheva, muy capaz de hacer cosas sorprendentes, se lance a esa sustitución sin antes haber frecuentado ese repertorio, con una técnica especifica de agilidad, legato y fiato muy especiales y que los roles interpretados hasta ahora nada tiene que ver con esa Norma.
   Parece que a Yoncheva le llama más la atención la sustitución de Netrebko en la inauguración de una de las temporadas más importantes, que los riesgos que pueda suponer esa sustitución. Netrebko, mucho más preparada para ese repertorio (notable Anna Bolena, después de sus más discutibles Lucia y Elvira, y más acertada Giulietta en Capuleti) desestimó esa Norma diciendo que no estaba preparada. Quizás no quería estudiar en verano y prefirió tomarse el mes de Agosto para venir a Barcelona con la familia y descansar, pero lo cierto es que con más experiencia belcantista y resultados ha desestimado el reto.
   Yo creo que los cantantes deben asumir los roles importantes con las garantías suficientes. Norma és un rol importante en la carrera de cualquier soprano, como lo es Violetta, Butterfly o Isolde. Lanzarse a esa sustitución sin haber pasado previamente por un estudio concienzudo del repertorio belcantista, unas prácticas en el escenario y unos resultados capaces de tomar decisiones, me parece un riesgo o una imprudencia.
   Lo que a mi me gustaría es que los cantantes antes de asumir esos roles referenciales, se prepararan. La voz necesita adaptarse a cualquier repertorio y para ello hay maneras de ir acercándose a la técnica y las claves para asumir los retos vocales que conlleva ese nuevo reto.
   En Julio Yoncheva nos dejó una magnífica Iris, rol que nada tiene que ver con Norma, a partir de aquí cancela esa Thaïs y seguramente se ha puesto a estudiar pensando que en un mes podrá aprender ya sumir ese reto. Puede, no lo sé, que yo esté equivocado, pero también podría ser que a Yoncheva le ocurra como a tantas otras sopranos, mezzos, tenores, barítonos o bajos, que caiga en la tentación de querer hacer una carrera fulgurante, ganando pronto el dinero que le permita vivir holgadamente cuando la voz, mucho antes de lo que debería, se rompa por haber puesto la carreta delante de los bueyes.

   M'agrada

   • Pablo

    Pues vamos a ver. Pero te voy a comentar que aparte de Lucia, Yoncheva tambien ha hecho Elisir y Don Pasquale. No son como Norma, pero tampoco se puede decir que no tiene ninguna experiencia con el bel canto. Ademas, Norma no es un rol coloratura, pero si requiere agilidad y fiato. Al fin y al cabo, ahora Norma la canta qualquiera. Si, Yoncheva es muy valiente y atrevida, pero tambien es muy inteligente y musical. Estoy seguro que va a trabajar duro con Pappano para presentarse en la mejor forma posible.
    Por cierto, la sustituyente en Thais, Marina Rebeka, tambien acaba de hacer Norma hace poco y fue bien aceptada sin ser la gran belcantista. Otra Norma muy alabada recientemente es Maria Agresta que, en mi opinion, fue un desastre en Puritani.
    Asi que tendremos que esperar a ver.

    M'agrada

    • No es un rol coloraturatura pero necesita coloratura porqué tiene una cabaletta tanto en la aria de entrada como en los dos dúos con Adalgisa donde tiene que hacer gala de esa coloratura que las grandes Normas han lucido y que el público ansia.
     Adina y Norina, más la Lucia, insisto que me parece poco bagaje. Seguramente Yoncheva ha cantado los tres roles como una lírico ligera y Norma es otro mundo. Lo lógico parece ser que antes hubiera hecho títulos del Rossini serio, Donizzetti u otros Bellini.
     ¿Pappano puede hacer milagros en un repertorio que tampoco es el que ha frecuentado más? Quizás, pero aunque la acompañe de maravilla, el no tiene que hacer los trinos, ni la exhibición del fiato o el legato, a pesar de que com su dirección le puede ayudar mucho. Hay en Norma una amplitud de registro que de omento Yoncheva no ha asumido nunca. Insisto que con la poca experiencia y por tanto preparación previa de Yoncheva en el belcanto, asumir Norma es temerario.
     Agresta ya he comentado hace poco que está errando peligrosamente en lo que podría ser una espléndida carrera. Seguramente está muy mal aconsejada y en cuanto a Rebeka que su voz tiene tanto de Norma como de Brünnhilde, ha hecho mucho más repertorio belcantista que Yoncheva. Hace años la ví en Pesaro que es donde se dio a conocer internacionalmente, con una anodina Anna de Maometto II. Posteriormente ha ido mejorando con alguna Mathilde notable, pero de eso a Norma va un abismo.
     En setiembre saldremos de dudas pero esa manera de hacer las carreras operísticas, supongo que estarás de acuerdo conmigo, que desperdicia a muchos talentos que se queden a mitad de camino por culpa de decisiones erróneas y agentes y directores sin demasiados escrúpulos.

     M'agrada

 4. duran

  Hola Joaquim, fa mol temps, que no feia cap comentari al teu bloq, no obstant el segueixo cada dia un bon rato, per nodrirme del teu bon fer, i tenía ganas de tenir una mica de contacte, pero avui no puc evitaro despres de llegir el comentari de Pablo i les tevas respostes. He quedat estorat de les teves explicaçions contestan aquet senyor, i no puc per menys de dir, que has dat una verdedera clase musica-vocal, respecta l’analisis que fas de les veus. ¡¡Interesentisim!!. Espero que el Sr. Pablo hagi pres nota, jo he disfrutat, a part que he apres una mica mes. Una abraçade.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: